شلیل مزایای زیادی برای سلامتی بدن دارد. این مزایا در برگیرنده عملکرد بهتر سلولی و سلامت سیستم گوارش و بهبود سیستم قلبی- عروقی است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ فقط میوه خوردن شرط نیست! اینکه چه میوه ای می خوریم هم شرط است. امروز می خواهیم شما را با داروی معجزه بخشی به نام شلیل آشنا کنیم تا با روزهای باقی مانده از تابستان، بیشتر به این میوه اهمیت دهید.

 شلیل مزایای زیادی برای سلامتی بدن دارد. این مزایا در برگیرنده عملکرد بهتر سلولی و سلامت سیستم گوارش و بهبود سیستم قلبی- عروقی است. مکانیسم دفاعی آنتی اکسیدان‌های شلیل می‌تواند در مبارزه با شرایط حادی همچون عوارض مرتبط با چاقی، دژنراسیون ماکولا موثر باشد و در پیشگیری از سرطان به بدن کمک نماید. مصرف شلیل می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی، ترویج پوستی شاداب و جوان و سایر موارد کمک کند. این میوه یک میان وعده عالی در دوران بارداری است. شلیل میوه بسیار خوشمزه ای است که متعلق به خانواده Rosaceae است. در حقیقت، این میوه بسیار شبیه هلو است. معمولا شلیل در آب و هوای گرم تر رشد پیدا می‌کند. بیش از ۱۵۰ گونه مختلف از شلیل وجود دارد که از دو گونه‌ی اصلی clingstone و freestone به وجود آمده اند. درخت این میوه عمر کوتاهی دارد و قد متوسطی خواهد داشت. درخت این میوه برگ‌های درخشان و سبزی دارد.


بیشتربخوانید : سرطان رحم را با «زغال اخته» به عقب برانید!


ارزش تغذیه ای و کالری‌های موجود در شلیل:
شلیل سرشار از مواد مغذی و یک میوه کم کالری است. شما می‌توانید با مصرف شلیل مواد مغذی فراوانی را وارد رژیم غذایی خود کنید. شلیل طیف وسیعی از آنتی اکسیدان‌های قدرتمند و ترکیبات فنولی را در خود دارد و می‌تواند فیبر مورد نیاز بدن را تامین نماید. وجود ویتامین‌های فراوان در شلیل باعث شده است این میوه یکی از میان وعده‌های خوب برای افراد باشد. شما می‌توانید ویتامین‌هایی همچون ویتامین A، B1،B2، ویتامین B3 ،اسید پانتوتنیک، ویتامین B6، فولات، ویتامین C (اسید اسکوربیک)، ویتامین E (آلفا توکوفرول) و ویتامین K (فیلوکینون)را در شلیل پیدا کنید. این میوه منبع غنی از پتاسیم و سایر مواد معدنی همچون منیزیم و کلسیم است و هیچ کلسترول مضری ندارد.

کالری: شلیل به ازای هر ۱۰۰ گرم تنها ۴۴ کالری دارد.

خواص شلیل برای سلامتی:

دفاع آنتی اکسیدانی:
شلیل قدرت آنتی اکسیدانی بسیار شگفت انگیری دارد. مقادیر قابل توجهی پلی فنول، محتوای ویتامین C و کاروتنوئیدهایی همچون بتا کاروتن و کریپتوکسانتین در آن یافت می‌شود. پوست میوه شلیل غلظت بالایی از ترکیبات مختلف را دارد. بنابراین زمانی که می‌خواهید شلیل را مصرف کنید آن را به درستی بشویید و به همراه پوست میل نمایید. این آنتی اکسیدان‌های محافظت کننده می‌توانند بدن را از شر رادیکال‌های ازاد خلاص کنند و اثرات مخرب مولکول‌های آزاد اکسیژن را خنثی نمایند.

مراقبت از چشم:
شلیل شامل لوتئین، یک ماده مغذی مهم است که سلامت چشم را بیشتر می‌کند و خطر ابتلا به بیماری‌هایی همچون دژنراسیون ماکولا وابسته به سن را کاهش می‌دهد. تحقیقات مختلف نشان داده است که لوتئین یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است که در کاهش خطر ابتلا به کاتاراکت هسته ای( آب مروارید هسته ای)کمک می‌کند. لوتئین در رنگدانه ماکولای چشم قرار دارد و در حفاظت از بافت شبکیه از آسیب‌های ناشی از استرس اکسیداتیو و نور با طول موج بالا مفید است. علاوه بر این، بتاکاروتن موجود در این میوه سنتز ویتامین A را بیشتر می‌کند و در حفظ بینایی و جلوگیری از بیماری‌هایی مانند کوری و خشک چشمی موثر خواهد بود.

سلامت قلب:
مصرف منظم میوه‌هایی همچون شلیل به خاطر وجود آنتی اکسیدان‌های قدرتمند، می‌تواند در بهبود سلامت قلب مفید باشد. اسید کلروژنیک و آنتوسیانین موجود در شلیل در برابر اکسیداسیون کلسترول بد خون از بدن محافظت می‌کنند و همین امر از سخت شدن شریان‌ها جلوگیری می‌کند و به بهبود گردش مناسب پلاکت‌ها کمک خواهد کرد. فلاونوئیدی که در شلیل یافت می‌شود از افزایش تجمع پلاکت‌ها جلوگیری می‌کند و خطر ابتلا به آترواسکلروزرا تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

پیشگیری از سرطان:
همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، شلیل حاوی اسید کلروژنیک است که یک ترکیب طبیعی می‌باشد و مزایای متعددی همچون پیشگیری از بروز تومورهای مختلف و بروز سرطان‌هایی همچون سرطان روده را خواهد داشت. مطالعات مختلف نشان می‌دهد که اسید کلروژنیک خاصیت chemopreventive دارد که از تکثیر سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کند. همچنین مطالعات پژوهشی شواهد کیفی در مورد نقش بتا کاروتن موجود در گروه شلیل در محافظت از بدن در برابر سرطان ریه را نشان داده است.

پوست سالم تر:
بیوفلاویوییدهایی که در این میوه یافت می‌شود به سلامت پوست کمک خواهد کرد. ترکیبات آنتی اکسیدانی همچون ویتامین C، لوتئین، بتا کاروتن می‌تواند چنین اثرات دفاعی را بیشتر کند. بتا کاروتن که پیش ساز ویتامین A است می‌تواند از اسیب پوست بکاهد. ویتامین C موجود در شلیل نیز در سنتز کلاژن نقش دارد و به پوست کمک می‌کند ظاهر جوان تر و شاداب تری داشته باشند. علاوه بر این، مطالعات انجام شده نشان می‌دهد لوتئین موجود در شلیلپوست را در برابر اسیب رادیکال‌های آزاد و اشعه ماوراءبنفش محافظت می‌کند.

سلامت دستگاه گوارش را بهبود می‌دهد
مطابق با یک گزارش از دانشگاه ایالتی میشیگان، فیبر موجود در شلیل می‌تواند سلامت دستگاه گوارش را بهبود ببخشد. و شلیل همچنین می‌تواند یبوست را نیز از بین ببرد.فیبر موجود در شلیل همچنین می‌تواند رشد باکتری‌های مفید روده را تحریک کند. شلیل به طور طبیعی مملو از پری‌بیوتیک‌ها است که می‌توانند سلامت گوارشی را تا حد زیادی افزایش دهند.این میوه می‌تواند به درمان سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر کمک کند، یک اختلال روده‌ای که می‌تواند موجب نفخ شود. شلیلهمچنین می‌تواند باعث تسکین ناراحتی معده شود.

میان وعده ای برای دوران بارداری:
مادران باردار می‌توانند از ویتامین ها و مواد معدنی موجود در شلیل به خصوص فولات آن به نفع خود استفاده کنند. وجود پتاسیم فراوان در این میوه در پیشگیری از گرفتگی عضلات کمک می‌کند و سطح انرژی بدن را در مقدار نرمال نگه می‌دارد. فیبری که در این میوه یافت می‌شود باعث بهبود سلامت گوارش می‌شود و ویتامین C موجود در آن به رشد مناسب و توسعه عضلات، دندان ها و رگ‌های خونی جنین کمک خواهد کرد.

سلامت سلول‌ها:
شلیل حاوی فسفر است که یک ماده معدنی ضروری برای عملکرد طبیعی سلول‌ها و بافت‌هاست. فسفر موجود درشلیل به تشکیل دندان‌ها و استخوان‌های قوی‌تر کمک می‌کند و باعث بهبود متابولیسم کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها می‌شود. این میوه حمایت خود را در حفظ و نگهداری سلول‌ها و ترمیم بافت‌ها ، انقباض عضلات و داشتن ضربان طبیعی قلب گسترش می‌دهد.

شلیل و خواص ضد دیابتی
آیا شلیل برای بیماران دیابتی مفید است؟ مطابق با گزارش ScienceDaily، یک وب‌سایت (وب‌گاه) علمی پیشرو،شلیل حاوی ترکیبات زیست‌-فعالی است که به جلوگیری از دیابت مرتبط با چاقی کمک می‌کند. ترکیبات فنلی موجود در این میوه دارای خواص ضد دیابت است.

ما قبلا شاخص گلیسمی را مورد بررسی قرار دادیم (شاخصی که نشان می‌دهد یک ماده‌ی خوراکی خاص تا چه حد می‌تواند سطح قند خون را بالا ببرد). شلیل خام دارای شاخص گلیسمی ۴۳ است که میزان بسیار کمی است.

شلیل همچنین یکی از آن کربوهیدرات‌هایی است که به آرامی سطح قند خون را افزایش می‌دهند. ترکیبات فنلی موجود در شلیل نه تنها به مبارزه با دیابت کمک می‌کنند، بلکه با کاهش اکسیداسیون کلسترول بد، از بروز بیماری‌های قلبی جلوگیری می‌کنند.

طبق گزارشی از دانشگاه نیوهمپشایر، هیچ رژیم مخصوص دیابتی برای مبارزه با دیابت وجود ندارد. و این‌که کربوهیدرات‌ها دشمن بیماران دیابتی نیستند. در واقع، آیا می‌دانستید که انجمن دیابت آمریکا مصرف بیش‌تر کالری‌های سالم موجود در غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات را توصیه می‌کند؟ نکته‌ای که باید در این‌جا ذکر شود این است که: باید مصرف کربوهیدرات‌های با کیفیت پایین یا کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده مانند غذاهای فرآوری شده و غیره را کاهش بدهیم. در غیر این صورت، کربوهیدرات‌های سالم همیشه ضروری هستند. و این میوه‌ی عالی، حاوی کربوهیدرات سالم است.

شلیل همچنین به مبارزه با سندرم متابولیک کمک می‌کند، یکی از آن اختلالاتی که بیماران دیابتی اغلب از آن رنج می برند.

با این حال، یک نکته‌ی احتیاطی را فراموش نکنید:
از منابع قابل اطمینانی نقل شده‌است که شلیل را به عنوان یک میوه‌ی دارای قند بالا معرفی می‌کنند که می‌تواند برای افراد دیابتی مضر باشد. از این رو، در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید.

شلیل و کاهش وزن
هر دانه شلیل متوسط تقریباً ۵۰ کالری انرژی دارد و چون فیبر بالا داشته و چربی ندارد میوه بسیار خوبی برای کاهش وزن و رژیم های لاغری است. البته کسانی که می خواهند وزن اضافه کنند بهتر است کمتر شلیل بخورند و میوه های پرکالری تر را میل کنند.

خواص برگ شلیل
برگهای گیاه شلیل خاصیت قابض و تسکین دهنده دارند.
از برگ شلیل در طب سنتی برای کاهش تب استفاده میشود.از دیگر خواص برگ درخت شلیل در طب سنتی استفاده از آن برای درمان التهاب معده، سیاه سرفه و برونشیت است.
تهوع صبحگاهی را در خانم‌های باردار کاهش داده و درمان می‌کند. باید مراقب باشید از برگ شلیل به مقدار لازم مصرف کنید چرا که مصرف بیش از اندازه آن به خاطر ایجاد ادرار زیاد می‌تواند موجب خشکی و کم‌آبی بدن شود.پودر برگ‌های خشک شده شلیل مرهم مناسبی برای زخم‌ها خواهد بود.

خواص ساقه‌ شلیل
از ساقه درخت این میوه می‌توان صمغی قوی تهیه کرد که دارای چسبندگی بسیار است.

انتخاب و نگهداری شلیل:
میوه‌های با کیفیت معمولا میوه‌هایی هستند که سفت و محکم هستند و از وجود هر نوع آسیبی عاری اند. شلیل رسیده رنگ تازه و زیبایی دارد. بهتر است شلیل را هر چه سریع تر مصرف کنید زیرا در درمای بالا از بین می‌رود.شما می‌توانیدشلیل رسیده و آماده را به مدت چند روز در فریزر نگهداری کنید.

هشدارهایی در مورد شلیل:
هسته یا دانه‌های شلیل حاوی مقادیر اندکی از سیانوژن است که بعد از بلع ممکن است متابولیزه شود. اگرچه این موضوع نادر است اما بلع غیر عمدی و ناآگاهانه مقادیر زیادی از هسته شلیل می‌تواند باعث ایجاد مسمومیت با سیانید شود. این هسته‌ها ممکن است باعث ایجاد مشکلات خفگی در کودکان کم سن و سال گردد.

با وجود مواردی که بیان شد، میوه شلیل عاری از مواد آلرژی زاست و می‌توان آن را به خوبی مصرف کرد. اگر اولین باری است که شلیل مصرف می‌کنید بهتر است در مورد آن محتاط باشید.برگ شلیل دارای خاصیت مدر است، لذا زیاده روی در مصرف آن باعث دفع زیاد آب از بدن شده و ممکن است به علت ایجاد ادرار زیاد موجب خشکی و کم آبی بدن شود.هسته شلیل دارای ماده سمی به نام آمیگدالین است که در بدن تبدیل به سیانین می شود و میتواند باعث بروز مسمومیت گردد.مصرف شلیل در برخی افراد ایجاد واکنشهای حساسیتی نموده که با خارش پوست و کاهش قدرت بینایی همراه است.

منبع: برنا

انتهای پیام/

معجزه ی مغذی وکم کالری این  میوه  را بشناسید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.