جلیل قلمقاش عضو هیئت علمی سازمان زمینشناسی و دانشیار پژوهشکده علوم زمین در گفتگو با خبرنگار حوزه فنآوری گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در ارتباط با حواشی اخیر ایجاد شده مبنی بر بیدار شدن عروس خفته ایران (آتشفشان دماوند) بیان کرد: نمیتوان بر اساس حدس و گمان ادعای فعال شدن دماوند را داشت و جای تأسف دارد که برخی از محققان خوب ما، مردم را با بیان چنین حدس و گمانهایی نگران میکنند بدون اینکه دادهها و مستندات قابل قبولی در این زمینه ارائه دهند.
وی با اشاره به استقرار تیم تحقیقاتی در دامنه دماوند و اعزام به قله به منظور بررسیهای بیشتر، ادامه داد: طبق مستنداتی که از سازمان هواشناسی به دستمان رسیده آب شدن یخچالهای بالای قله مربوط به گرم شدن آتشفشان دماوند نمیشود، در سال جاری یخچالهای دنا و توچال نیز چنین وضعیتی را داشته اند و این به علت افزایش کلی دمای هوا است.
قلمقاش همچنین در خصوص اطلاعات هواشناسی قله دماوند گفت: این گزارش نشان میدهد که در سه ماه گذشته دماوند حدود پنجاه روز دمای بالاتر از میانگین سالهای گذشته را داشته است. یکی از همکاران کوهنوردی دماوند اعلام نمود که امسال دما در قله به مثبت ۷ درجه سانتیگراد رسید که بی سابقه بوده است.
وی با تأکید بر اینکه زلزلههای تهران و گسل اشتهارد هیچ ارتباطی با آتشفشان دماوند ندارد، افزود: هم اکنون در کل رشته کوههای البرز فقط دهانه آتشفشانی دماوند به عنوان آتشفشان قرار دارد که گاز از آن همچنان بیرون میآید که این گاز خطر چندانی ندارد و سالیان سال است که اینچنین است، گازی با ترکیبات گوگرد و بخار آب و از سوی دیگر اگر مخزن ماگمای درون دماوند بخواهد فوران کند خروج تدریجی آن گاز تأثیر چندانی در کاهش دمای درون ماگما نداردوعلاوه برآن گسل اشتهارد نیز در فاصله 200 الی 250 کیلومتری دامنه کوه است و وابستگی به این قله نداد.
عضو هیئت علمی سازمان زمینشناسی یادآوری کرد: آب شدن یخچالهای اطراف دماوند ارتباط مستقیمی با فعال شدن آن ندارد، اما در سه ماه گذشته میزان دمای قله بیش از میانگین سالهای گذشته بوده، این شرایط مدرک مستندی برای فعال شدن آتشفشان دماوند نیست.
انتهای پیام/