به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، 16 شهریور اجلاس سران سه کشور ایران، ترکیه و روسیه در کشورمان برگزار خواهد شد. محور این نشست در مورد حل بحران سوریه به ویژه درباره آزادسازی و باز پس گیری ادلب است.
نوذر شفیعی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با محور این اجلاس گفت: موضوع اصلی این اجلاس بحث پیرامون بحران سوریه است. یکی از موضوعات مورد بحث، قانون اساسی سوریه است که الگوی سیاست و حکومت در سوریه را پس از جنگ مشخص میکند و در نهایت به صورت پیشنویس قانون اساسی تدوین خواهد شد.
شفیعی بیان کرد: یکی از شیوه های عقلایی حل بحران در سوریه تدوین قانون اساسی است، البته در این اجلاس قرار نیست به صورت ویژه در این ارتباط گفت و گویی انجام شود بلکه تنها درباره لزوم وجود قانون اساسی در این کشور بحث خواهد شد.
وی ادامه داد: گاهی اوقات بحران از درون یک کشور شروع میشود، به سطح منطقه گسترش یافته و گاهی جنبه بینالمللی به خود میگیرد. در این شرایط بازیگران منطقهای و بینالمللی بیش از بازیگران داخلی تأثیر گذارند. به نظر میرسد برای حل بحران سوریه از این الگو استفاده شده است که بازیگران بیرونی که هرکدام متحدینی در داخل سوریه دارند، دیدگاهشان را به یکدیگر نزدیک کنند که در این صورت تاثیرگذاری بر بازیگران داخلی هم شروع شده و به نتیجه میرسد.
شفیعی با تاکید بر الگوی نزدیکی دیدگاهها گفت: براساس این الگوست که کشورهای ترکیه، ایران و روسیه راجع به حل بحران سوریه در چارچوب تدوین یک قانون اساسی کار میکنند.
وی درخصوص آزادسازی ادلب بیان کرد: به هرحال از ابتدا قرار بود سوریه از لوث وجود تروریستها پاک شود. هرگز این برنامه نبوده است که به تروریستها امکان زیست در سوریه داده شود، چرا که این به لحاظ عقلی غیرقابل قبول است و مصداق ضربالمثل "مار در آستین پروراندن" است.
کارشناس سیاست خارجی تصریح کرد: همواره اراده دولت سوریه بر این بوده است که با تروریستها به طور جدی برخورد کند، زیرا هم اکنون تروریستهایی از گوشه و کنار سوریه در ادلب جمع شده اند، بنابراین حتما دولت دمشق با مشورت متحدانش علیه تروریستها وارد عمل خواهد شد و قطعا عملیاتی که پیش رو است، سختتر از بوکمال، رقه، دیرالزور و یا حلب نخواهد بود.
شفیعی، افزود: تروریستهای مستقر در ادلب، کمتر از ناحیه کشوری مثل ترکیه حمایت میشوند؛ این گروهها بیشتر متحدین عربستان سعودی هستند و گاهی اوقات هم از طرف آمریکا حمایت میشوند. بنابراین چندان توانایی مقاومت و ایستادگی در برابر ارتش سوریه را ندارند.
وی با تاکید بر اینکه ایران،ترکیه و روسیه تحت تحریم آمریکا هستند؛ گفت: هر سه کشور میتوانند هسته اصلی باشگاه تحریمیها را تشکیل داده و در مورد تحریمها راهحلهای مشخصی از جمله گسترش مناسبات سهجانبه با سایر متحدین خود مانند چین و تلاش برای استفاده از یک پول واحد برای ترویج مبادلات پیش بینی کنند.
این کارشناس سیاست خارجی تاکید کرد: به نظر میرسد اگر فقط ایران، روسیه و ترکیه باهم متحد شوند، تحریمهای آمریکا علیه هر سه کشور خاصیت خود را تا حدود زیادی از دست خواهد داد.
شفیعی ادامه داد: وقتی پولی خارج از چارچوب دلار وارد معاملات میشود، به معنای این است که از جریان سوئیفت خارج میشود که موفقیت این امر بستگی به روابط دوجانبه و چندجانبه کشورها دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: نمیگوییم که این اتحاد، تمام آثار تحریمهای آمریکا را از بین خواهد برد، اما به هرحال مانع از فشار زیاد تحریمها بر سه کشور شده و می تواند در این زمینه موثر باشد.
انتهای پیام/