مواد اولیه تولید فرش ترکمن علی رغم وجود بسیار در گلستان، بدون مدیریت به هدر می‌رود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛ عمده‌ترین صنایع دستی در استان گلستان، فرش بافی است که بیشتر در بین زنان ترکمن رایج است.
 
گره کور در بافت فرش ترکمن / مواد اولیه فرش بافی در گلستان به هدر می‌رود
 
فرش قدیمی‌ترین سمبل هویت فرهنگی ترکمن هاست هرچند که نمی‌توان مشخص کرد که فرش اولین بار در کجا و در چه شکلی و در چه سالی بافته شده، اما تردیدی نیست که قالیبافی در میان مردم گله دار پیدا شده و رشد کرده است، این هنر در سال‌های اخیر از بافت خانگی و تفنی فاصله گرفته و به عنوان یک هنرصنعت پا به عرصه وجود گذاشته تا جایی که سهم خوبی در صادرات داخلی و خارجی برای خود باز کرده است.


ارزش صادرات فرش ترکمن


تغییر روال فرش بافی و باز شدن پای این کالای زینتی به بازار‌های جهانی حالا اهمیت بافت فرش و مواد اولیه و کیفیت آن را بیش از پیش کرده است.
 
نبود مدیریت مناسب در تامین مواد اولیه فرش ترکمن مهمترین ماده اولیه فرش ترکمن پشم است که به سبب وجود بیش از دو میلیون راس دام سبک در گلستان، ظرفیت مناسبی در این بخش وجود دارد ظرفیتی که از آن بهره درست گرفته نمی‌شود.
 
گره کور در بافت فرش ترکمن / مواد اولیه فرش بافی در گلستان به هدر می‌رود

بیشترین پشم تولیدی در گله‌های عشایر گلستان که در شرق این استان سکنی می‌گزینند تولید می‌شود از این رو گفتگویی کردم با مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گالیکش که آقای زارع  گفتگو با خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازگرگان؛ گفت: متاسفانه بخش زیادی از پشم‌های چیده شده گوسفندان در بیابان‌ها رها می‌شوند و علاوه بر استفاده نشدن در جای درست، موجب بروز بیماری هم در دام و هم در کشاورزان می‌شوند.

وی اضافه کرد: همچنین برخی از دامداران هم این محصول ارزشمند را می‌سوزانند و به این شکل آن را از بین می‌برند و برخی دیگر پشم‌های چیده شده را در انبار‌های متروکه رها می‌کنند.
 
گره کور در بافت فرش ترکمن / مواد اولیه فرش بافی در گلستان به هدر می‌رود

تخله مدیر امور دام جهاد کشاورزی استان گلستان در خصوص میزان تولید سالانه پشم در استان گفت: سالانه ۲ هزار تن پشم دراستان تولید می‌شود، اما بدون استفاده درست و بهینه رها می‌شوند.

تخله افزود: اگر چه در سال‌های گذشته بویژه در فصل‌های بهار و پاییز این محصول ارزشمند خریدار داشت، اما با ورود الیاف مصنوعی به بازار و همچنین قیمت کمتر استفاده از پشم بسیار کاهش یافته است.


تولید سالانه ۲۴ هزار مترمربع فرش در گلستان


الهام حسینی رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت استان گلستان گفت: با وجود تولید سالانه ۲۴ هزار متر مربع فرش ترکمنی در استان ظرفیت استفاده از پشم مغفول است و این موضوع در ساختار و کیفیت فرش ترکمنی نیز اثر گذاشته است.
 
گره کور در بافت فرش ترکمن / مواد اولیه فرش بافی در گلستان به هدر می‌رود

حسینی افزود: همچنین ترکیب پشم و مواد اکریلیک به عنوان مواد اولیه فرش ترکمن و ورود فرش‌های چینی و افغانی در بازار و حمایت نشدن از فرش داخلی در میزان رونق این محصول در بازار نیز تاثیر گذاشته است و با وجود اینکه در سال‌های گذشته کیفیت نخ‌های تولیدی استان به استان‌های اصفهان و یزد فرستاده می‌شد، اما شرایط بسیار تغییر کرده است و رو به تنزل گذاشته است.

حسینی در پایان افزود: کم شدن نخ‌های با کیفیت و البته با بالا رفتن قیمت نخ‌های پشمی رغبتی برای بافندگان فرش ترکمن باقی نمی گذارد.
 
گره کور در بافت فرش ترکمن / مواد اولیه فرش بافی در گلستان به هدر می‌رود

فرش رنگارنگ ترکمن اکنون با صنعت پشم گره خورده است و هنر صنعت فرش برای نفس دوباره نیازمند حمایت است تا بتواند مانند گذشته در بازار‌های فرش استان و حتی کشور خود نمایی کند.

گزارش از محمودی
 
انتهای پیام / ا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.