تولید ملی در چند ماه گذشته با شرایط جدید و چالش‌های متعددی روبرو شده است.

کاهش صادرات به واحدهای کوچک ومتوسط لطمه می‌زند/ کم‌لطفی بانک ها،عامل مشکل صنعتگران استبه گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،زمانی‌که به بررسی مشکلات تولید در کشور می‌پردازیم متوجه می شویم  معضلات اقتصادی اعم از گسترش اقتصاد پنهان و رواج واسطه‌گری و تضعیف بنیه تولید در کنار رونق بخش‌های نامولد اقتصاد، موجب تضعیف هرچه بیشتر تولید  شده است. ساختار نهادی ایران، به واسطه وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی، به‌گونه‌ای شکل‌گرفته است که به جای حمایت از بخش‌های مولد، مشوق فعالیت‌های نامولد شده است. با توجه به این شرایط، بخش‌های تولیدی ایران در شرایط مساعدی قرار ندارند و بدیهی است که سرمایه‌گذاران که به دنبال فضای امن و پرسود برای سرمایه‌گذاری می‌گردند، با مشاهده مشکلات موجود، فضا را برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های تولیدی و مولد مناسب ندانسته و سرمایه‌های خود را به بخش‌های پرسود و اغلب نامولد انتقال می‌دهند.

بر اساس ارزیابی‌های صورت گرفته، برای برون‌رفت از این شرایط، رویکرد اصلی سیاست‌گذار باید در درجه اول اصلاح ساختار نهادی ضدتولیدی اقتصاد ایران باشد. اصلاح ساختار نهادی باید به گونه‌ای باشد که با بالا بردن هزینه فعالیت‌های غیرمولد، راه را برای دستیابی به درآمدهای راحت و بی‌زحمت ناشی از فعالیت‌های سوداگرانه، رانت‌جویانه و فسادآلود مسدود کند. تجربه کشور گویای آن است که همواره دولت‌ها در ایران با تزریق نقدینگی بویژه در زمان وفور درآمدهای نفتی سعی در افزایش بنیه تولیدی و اشتغالزایی داشته‌اند که این امر نه تنها تاثیر ملموس بر سطح اشتغال و تولید نداشته بلکه ضمن افزایش حجم نقدینگی، صرف واسطه‌گری شده و به بخش‌های غیرمولد راه یافته است. بنابراین تا زمانی که ساختار نهادی ضدتولیدی کشور اصلاح نشود، شاید بتوان به توفیقات و رشدهای مقطعی دست یافت، ولی نمی‌توان توقع توسعه اقتصادی را داشت.

در کنار چالش‌هایی که همواره مطرح می‌شود، ۱۳ آفت بیشترین اثر را در ایجاد مانع در تولید و سرمایه‌گذاری در ایران داشته است که شامل «رویکردهای نامناسب به برنامه‌های توسعه در ایران، فقدان استراتژی‌های توسعه صنعتی، محیط کسب و کار نامناسب، نوسانات نرخ ارز، ضعف حقوق مالکیت، مالیات‎ها، سیاست‌های تجاری ضدتوسعه، قاچاق، فقدان ظرفیت جذب سرمایه‌گذاری خارجی، تعدد قوانین دست و پاگیر و غیرشفاف متعارض و متناقض، هزینه‌های عمرانی تولید، فساد و معضل تامین مالی است.

لازم به ذکر است در 4 ماه گذشته بسیاری از شرایط تولید و به دنبال آن مشکلات تولید ملی وارد عرصه جدیدی شده و بخش صنعت در حال امتحان کردن بحران‌هایی است که شاید تاکنون با آن مواجه نبوده است.در ادامه این گزارش به بررسی شرایط جدید تولید از دیدگاه چند تن از صاحبنظران این حوزه پرداخته‌ایم که در ادامه می‌آید؛

کاهش صادرات به واحدهای کوچک ومتوسط لطمه می‌زند

آرمان خالقی دبیر خانه صنعت معدن و تجارت تهران اظهار کرد: اگر قرار است تملکی در حوزه واحدهای بدهکار انجام شود، نباید این موضوع به توقف روند تولید ختم شده و شرایط فعلی ما در اقتصاد، وضعیتی خاص است.

خالقی با بیان اینکه باید شرایط فعالیت سرمایه گذاران در کشور تسهیل شود و هدف‌گذاری هایی نیز در این بخش انجام شده است، ابرازکرد: به هر دلیلی نمی توان مدیر صنعتی را ممنوع الخروج کرد و باید اقدامات اصولی و کارشناسی شده با هدف جلوگیری از وارد شدن ضربه به تولید محقق شود.

 خالقی با اشاره به ارائه خدمات توسط شرکت های خدمات رسان، اذعان کرد: بر اساس برنامه ریزی ها، شرکت های خدمات رسان حق قطع کردن خدمات واحدهای تولیدی را ندارند.

عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اشاره به تحریم های جدید علیه ایران، اظهار کرد: آمریکا با بکارگیری تیم ها و با تمام توان به دنبال اجرایی کردن تحریم است و ما نیز باید در برابر این تحریم ها برنامه داشته باشیم.

وی افزود: نباید منتظر حرکت دشمن بود و اهداف تشدید تحریم ها مواردی مانند حمل و نقل و بیمه خواهد بود.

خالقی با اشاره به آسیب های کاهش صادرات در اقتصاد کشور، تصریح کرد: ‌اگر صادرات محقق نشود، واحد های صادرات محور ما به سمت بازار داخل آمده و واحد های کوچک تر و متوسط لطمه می خورند.

 وی در خاتمه تاکید کرد:همکاری و برنامه ریزی کارشناسی شده در راستای بهبود شرایط اقتصادی در کشور ضروری و اجتناب ناپذیر است.

کم‌لطفی بانک ها،مشکل اصلی صنعتگران است

احمد رضا اکبری رئیس خانه صنعت و معدن استان کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه گفت: ما زیر ریال درآمد داریم و ۱۰ برابر ریال هزینه می‌دهیم که این کمر همه تولیدکننده‌ها را خورد می‌کند .

 وی افزود: استان کهگیلویه و بویراحمد با وجود دارا بودن حداقل ۲۵ درصد نفت و گاز کشور، انواع معادن، وجود رودخانه‌ها و پتانسیل‌های طبیعی فراوان، مشکلات زیادی دارد . وی با بیان اینکه این استان حدود ۳۰ هزار جوان تحصیل‌کرده بیکار دارد، اظهارکرد: از مسئولان می‌خواهیم برای اشتغال جوانان بودجه بیشتری اختصاص دهند.

رئیس خانه صنعت و معدن استان کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: وام عقب‌مانده، کم لطفی بانک‌ها، بروکراسی‌های اداری و معارضات اجتماعی، از مهم‌ترین مشکلات صنعتگران استان کهکیلویه وهمه کشور است.

اکبری تصریح کرد: دولت باید اقتدارخود را بر عرصه منابع ملی افزایش دهد تا وقتی یک عرصه را به یک سرمایه‌گذار واگذار می‌کنند، ۴۰ تا ۵۰ نفر هجوم نیاورند که چرا اینجا کار می‌کنید و معارض سرمایه گذاری شوند.

وجود ده ها موسسه مالی و بانک با سودهای زیاد، تولید را در کشور از بین برد

فاروق گرمیانی رئیس خانه صنعت و معدن آذربایجان غربی گفت: وجود ده ها موسسه مالی و بانک با سودهای زیاد، تولید را در کشور از بین برد و اکنون شاهد بحران رکود در واحدهای تولیدی هستیم.

رئیس خانه صنعت و معدن آذربایجان غربی افزود: افزایش شدید شیب ملایم نرخ ارز و بالارفتن بودجه اداره کشور موجب شد تا دولت نتواند بازار را کنترل کند.

 وی ادامه داد: متاسفانه ده‌ها موسسه اقتصادی و بانک در مشهد و چند شهر دیگر بخاطر منافع شخصی تاسیس و بعد از بحران و ورشکستگی آنها، استان های دیگر و مردم تاوان آن را دادند.

گرمیانی در خاتمه یادآوری کرد: تولید کشور به دلیل عملکرد ناصحیح بانک‌ها و موسسات مالی به مشکل خورد و تا زمانی که روش درستی برای سمت دهی به منابع مالی کشور تعیین نشود،نمی توانیم امیدی به نجات تولید داشته باشیم.

گزارش:سمیه عرب

انتهای پیام/

 

برچسب ها: صنعت ، بانک
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۱ ۱۹ مرداد ۱۳۹۷
باید با ارتقای تولیدات داخل صادرات را افزایش دهیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۱ ۱۹ مرداد ۱۳۹۷
سلام علیکم ،

الله اکبر ،


خامنه ای رهبر ،


مرگ بر ضد ولایت فقیه .
آخرین اخبار