نماز، دعا، نیایش، شور و شوقی غیرقابل وصف برای رسیدن زمان مناجات و شتافتن به سمت نماز، قرآن خواندن، عبادت پروردگار، توسل و ... همه این ها از آن دسته حالات و اعمالی هستند که روح انسان را جلا می دهد، قلب را آرام ساخته و دلشوره ها و سیاهی ها را نابود می کند.
اما سوالی که شاید در ذهن بسیاری از افراد شکل گرفته باشد این است؛ چرا باید نماز بخوانیم؟!، آیا نمی شود خدا را طور دیگری عبادت کرد؟!
یعنی خداوند تنها ما را آفریده تا عبادتش کنیم، البته بنظر نمی رسد که ما صرفا برای عبادت کردن پرودگاری بی همتا که نقصی در دستورات و کارهایش وجود ندارد خلق شده باشیم چون قبل از ما موجودات و فرشته هایی بودند که خداوند را عبادت کنند البته بهتر بگوییم در جایی به نام بهشت عبادت کنند ، محلی که برخی از ما انسان ها مشتاقانه برای رسیدن به آن گوش به فرمان حقیم و بنوعی خداوند را برای رسیدن به بهشت وعده داده شده و در نهایت برای آسایش و لذت بردن خودمان عبادت می کنیم.
اما شاید بد نباشد به خود تلنگری بزنیم که، ما خداوند را برای ذات مقدس خودش عبادت می کنیم یا برای آنکه به ما بهشت را عطا کند گوش به فرمان دستورات او هستیم؟!
با این همه تفاسیر باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا در این مطلب شما را با فلسفه نماز خواندن و روایات پیرامون آن آشنا نماید، پس بسم الله...
از آنجا که خداوند وجودی نامحدود و نامتناهی و پیراسته از هر گونه نقص و نیاز است احتیاجی به پرستش ما ندارد پس پرستش و عبادت او فی الواقع وسیله تکامل و سعادت ماست و دستور او به عبادت، یک نوع لطف و مرحمت و راهنمائی خواهد بود که ما را به کمال شایسته برساند و کلاً عبادت و خصوصاً نماز دارای یک سلسله آثار گرانبهای فردی و اجتماعی است زیرا اولاً حس تقدیر و شکر گزاری را در انسان زنده می کند، قدر دانی از مقامی که نعمتهای زیادی در اختیار او نهاده و با این سپاس گزاری، فرد، حق شناسی خود را در برابر آفریدگار خود که این همه نعمتهای گرانبها در اختیار او گذاشته اعلام می دارد و ثانیاً نماز و عبادت مایه تکامل روحی انسان است چون در نماز ما خود را با کمال مطلق مرتبط ساخته و از او کمک می خواهیم که شایستگی و لیاقت سخن گفتن با خود را به ما بدهد.
ببینید: نماز جماعت در مسجدالنبی(ص)
ضمن این که نمازگزار همواره به یاد خداست و یاد خدا بهترین وسیله برای کنترل نفس امّاره و روح طغیانگر است چنان که غفلت از یاد خدا و بی خبری از پاداشها و کیفرهای او موجب تیرگی عقل و خرد و کم فروغی آن می شود انسان غافل فکر عاقبت کار ناپسند و عقوبات آن را نمی کند و این نماز است که انسان را به یاد خدا می اندازد و اثر آن غفلت را از روح و روانش پاک می سازد و هم چنین نماز گزار برای قبولی نماز خود از بسیاری از گناهان اجتناب می ورزد مثلاً یکی از شرائط نماز مشروع بودن و مباح بودن تمام وسایلی است که در آن به کار می رود مانند آب وضو و غسل، لباس و مکان نمازگزار.
این موضوع باعث می شود که اطراف حرام نرود و در کار و کسب خود از هر نوع حرام اجتناب نماید زیرا بسیار مشکل است که یک فرد تنها در امور مربوط به نماز به حلال بودن آنها مقیّد شود و در موارد دیگر بی پروا باشد بالاخص که نمازگزار بداند شرط قبولی این است که حقوق مستمندان و زکات را بدهد، از گناهان کبیره بپرهیزد.
مسأله دیگری که نمازگزار باید به آن توجه داشته باشد نظافت و بهداشت است زیرا او باید با لباس و بدنی پاک و تمیز که بعضاً مجبور است غسل نماید تا از آلودگیهای ظاهری و معنوی خود را پاک سازد و از آنجا که نماز برای خود وقت معیّنی دارد یکی از آثار آن انضباط و وقت شناسی است.
بیشتر بخوانید: آموزش خواندن نماز حاجت برای برآورده شدن حاجات
آثار و فلسفه نماز به آن چه گفته شد منحصر نیست ولی این نمونه می تواند نشانه اسرار بزرگ این عبادت بزرگ باشد.
البته نمازی که می تواند تمام آثار را داشته باشد نمازی است که با حضور قلب و توجه و نیت پاک به درگاه خدا آورده شود.
روی همین جهات است که پیامبر گرامی(ص) می فرماید: نماز چون نهر آب صافی است که انسان خود را در آن شستشو می دهد، اگر کسی در شبانه روز پنج مرتبه خود را با آب پاک شستشو دهد هرگز بدن او آلوده و کثیف نمی شود.
هم چنین کسی که در شبانه روز پنج مرتبه نماز بخواند و قلب خود را در این چشمه صاف معنوی شستشو دهد، هرگز آلودگی گناه بر دل و جان او نمی نشیند.
نماز در منظر نخست دستور و حكم خداوند متعال است و او خالق ما و ما مخلوق او هستیم، لذا از دستور او اطاعت می كنیم. همین ما را بس كه اولا با توكل و اطاعت خدا آرامش ارتباط با معبود خود را بدست می آوریم، و ثانیا به سعادت خود كه تنها به دست خداست امیدوار می شویم. و از سوی سوم خود خدا برای نماز فوائد بسیاری برشمرده است.
بطور مثال؛ در قرآن مجید می خوانیم كه "نماز انسان را از فحشا و منكرات باز می دارد."
توضیح مطلب آن كه هر فردی وقتی خود را تحت مجموعه و یا سازمانی قرار می دهد باید دستورات و قوانین آن سازمان و آن مجموعه را رعایت نماید، كسی هم كه خود را مسلمان می داند و تحت نظام متعالی اسلام قرار گرفته و آئین جهانی اسلام را پذیرفته است، باید به مقررات و ضوابط آن پایبند باشد.
بنابر این نماز خواندن در نگاه اول به عنوان یک وظیفه دینی بر هر فرد مسلمان واجب است، چرا كه خداوند متعال این وظیفه را بعهده هر فرد مسلمان نهاده و دستور به انجام آن داده است:
« ... أقیموا الصلاة ...» یعنی نماز را به پا دارید (بقره/43 و 83 و 110 – نساء/77 و 103 – یونس/87 – حج/78 – و...) علاوه بر این، نماز خواندن در حقیقت نوعی تشكر از خداوند است، در مقابل همه نعمتهایی كه به انسان عطا كرده، و همچنین اظهار بندگی و عبودیت در مقابل آن خالق بی همتا است. و این هر دو وظائف اخلاقی هر انسانی است. فطرت هر انسانی، مستقل از شرع، او را به شكر گذاری نسبت به ولی نعمتش فرامی خواند.
در وصف نماز به چند مطلب كه از روایات اخذ شده، توجه كنید:
نماز چراغ و روشنی دل مؤمن، و زینت اسلام است. (جامع الاخبار، ص 72 ـ زبده العلوم، ج 2، ص 231)
روح و احساس و هدف اصلی نماز، ذكر و یاد خداوند است، كه اگر انسان همیشه با آن همراه باشد از معاصی به دور و به نیكی ها روی می آورد.
نماز، پشتوانه ای عظیم برای حل مشكلات است. (بقره/ 153 ـ غرر الحكم، ص 99)
نماز، غفلت را از انسان زدوده، و باعث تقویت روح می شود. (غرر الحكم، ص764)
بیشتر بدانید: خواص خارق العاده ذکر ماشاءالله لا قوه الا بالله
نماز، جلسه عاشق با معشوق است.(غرر الحكم، ص 404 و 15)
نماز، خودبینی و كبر و غرور را از بین می برد.(نهج البلاغه، كلمات قصار 252)
نماز وسیله شستشوی از گناه و آمرزش و مغفرت الهی است. (وسائل الشیعه، ج3، ص 7)
نماز، قطع نظر از محتوای خودش با توجه به شرائط صحت، دعوت به پاكسازی زندگی می كند، چرا كه توصیه به پاكی لباس نمازگزار، پاكی و طهارت مكان نمازگزار و … دارد.
نماز، روح انضباط را در انسان تقویت می كند، چرا كه هر روزه، و آن هم در اوقات معینی باید اقامه گردد. كلام آخر اینكه دانشمندان و روانشناسان به این نتیجه رسیده اند كه بسیاری از امراض و بیماریهای جسمی انسانها بر اثر اضطراب روحی و نداشتن آرامش و اطمینان روحی و فكری است، و همچنین افراد متدین و با ایمان به خاطر اینكه خود را متصل به قدرتی مافوق طبیعت، و مرتبط با نیروی عظیم الهی كرده اند، نسبت به افراد دیگر عمر طولانی تری داشته و زودتر بر بیماریهای جسمی خود غلبه می كنند.
حضرت زهرا«س» فرمود: «خداوند نماز را واجب کرده است تا از تکبر پاکیزه شوید.»
امام رضا علیه السلام درباره فلسفه نماز می فرماید: «نماز اقرار به ربوبیت خداوند و مردود شمردن هر گونه شریک برای او و ایستادن با حالت خضوع و خشوع در پیشگاه پروردگار متعال است و طلب عفو از گناهان است. و روزی پنج بار سر به سجده گذاشتن برای با عظمت نگه داشتن دستورات پروردگار است و به خاطر این است که بندگان فراموش نکنند و طغیان نکنند و دائماً خاضع و خاشع و علاقمند و خواهان زیادی در دین و دنیا از او باشند.»
بیشتر بخوانید: همه آنچه درباره توسل باید بدانید + شبهاتی در باب توسل
بنابراین، نماز ما که مرکب از اعمالی نظیر نیت، تکبیره الاحرام، رکوع و سجود و... است، دارای اهداف کلی و هر یک از این اجزا و شرایط نیز خود اهدافی را به دنبال دارند و علت این که واجب است انسان روزی پنج بار (نمازهای واجب پنچ گانه را) به جا آورد، این است که در طول شبانه روز، همواره متذکر عبودیت و بندگی خود باشد و در هیچ کاری و در هیچ وقتی از اوقات پروردگار و صاحب نعمت خود را فراموش نکند و بر دیگر بندگان خدا تکبر و فخر فروشی نداشته باشد.
ممکن است کسی بگوید اصل شکر گذاری و بیاد خدا بودن و دوری از تکبر و خود خواهی را قبول داریم، ولی آیا ممکن نیست که این اهداف را به شکل دیگری و در قالب اعمال دیگری غیر از نماز ایجاد نمائیم؟
پاسخ این سؤال این است که اسلام هم به اهداف عبادات اهمیت داده و هم به شکل آنها، و اینکه در اسلام شکل انجام عبادات با تمام جزئیات و شرایط آن بیان شده، نشانه غنای اسلام است که این دین الهی برای تمامی ابعاد زندگی بشر و در تمام تکالیف او، جزئیات آنها را بیان کرده است. و وقتی همه مسلمانان به یک صورت و یک شکل وظایف و تکالیف خود را انجام می دهند، حکایت کننده از یک روح واحد در کالبد تمامی مسلمانان است که علاوه بر شکل زیبای آن، موجب تقویت قوای مسلمانان و ایجاد ترس در دل دشمنان می شود.
برای پاسخ دادن به چنین سوالی باید به ریشه این سوال که در مسائل اعتقادی وجود دارد بپردازیم .
بیشتر بدانید: از خواص ذکر لا اله الا الله چه میدانید؟!
یعنی در حقیقت اگر به مسائل اعتقادی کاملا واقف شویم به جواب این گونه سوالات نیز خواهیم رسید .
در اعتقادات، ما باید به صورت مشخص به سه اصل اساسی که در شیعه به پنج اصل تغییر یافته است معتقد باشیم که آ ن ها عبارتند از :توحیدو اعتقاد به خدایی یگانه –نبوت و اعتقاد به ارسال پیامبران از سوی خداوند و معاد که در شیعه علاوه بر این موارد باید به عدل و امامت نیز معتقد بود.
اگر ما این اصول را بپذیریم و معتقد باشیم که خداوندی یگانه موجود است که هیچ کار بیهوده و لغوی از او سر نمی زند و برای هدایت انسان ها از سر لطف پیامبرانی معصوم را به سوی بشر گسیل داشته است به این نتیجه می رسیم که تعیین شکل عبادات نیز در همین راستا است ولو اینکه ما به کنه مطلب نتوانیم پی ببریم .
البته لازم به ذکر است که عبادات در نماز و روزه و امثالهم منحصر نمی شود بلکه علاوه بر این ها موارد بسیار زیادی هستند که می توانند در زمره عبادات بگنجندنظیر خدمت کردن به مردم که بالاترین عبادات ها است و یا احترام به والدین که عبادتی بسیار ارجمند است اما باید توجه داشت که این گونه عبادات نیز باید در چارچوب کلی اسلام باشند مثلا نمی توان به والدین به منظور احترام سجده کرد.
انتهای پیام/
بعضیا هستن نمازشون رو میخونن اما گفتار و رفتارشون فرقی نمیکنه
مگه نمیگین نماز انسانو از گناه پاک میکنه پس چرا بعضیا با اینکه نماز میخونن شبیه کافرا رفتار میکنن
۱۴ سالم بود ک مجبورم کردن نماز بخونم یه مدتی گذشتو هی از سرو تهش میزدمو دلسرد شده بودم.باخودم میگفتم چه کاریه الکی نماز بخونم ک چی ،خدا ک نیازی بهش نداره.منم ک همه چیم درسته.عوضش سعی میکنم اعمالو رفتارم جوری باشه ک همیشه ازم راضی بمونه واینجوری ازش شکر گذاری میکنم.خلاصه نمازو گذاشتم کنارو کم کم با کارایی ک گناه نمیدونستمشون شروع شد و بعد چند سال غرق در گناه شدم.به حساب خودم حق کسیو نخوردم و به کسی بدی نکردم ولی خیلی کارا کردمو الان ک ۲۵ سالمه بینهایت پشیمونم ک به پوچی زندگیمو گذروندم.چند شب پیش یه اتفاقی برام افتاد ک مثل تلنگر بود برام.الان چند روزه که دارم تحقیق میکنم تا بتونم زندگیمو درست کنم.و در نهایت رسیدم به نماز
بنظر من نماز خوندن اونم در ۵ نوبت آدمو مجبور میکنه تا پاک زندگی کنه و خطا نره.ضمن اینکه خوندن نماز آرامش خاصی داره و وضو گرفتن آدمو مجبور میکنه پاک بمونه.یه جا خوندم وضو گرفتن و سجده کردن بار منفی آدمو تخلیه میکنه و باعث آرامش میشه ک تو زندگیمون خیلی تاثیر میذاره.روزه گرفتنم خیلی حس خوبی داره و بهمون کمک میکنه تا ارادمونو قوی کنیم ضمن اینکه نظم میده به بدن و یه جورایی ریستارتمون میکنه
همیشه باید حال آدمو در پایان اون کار دید تا به خوب و بدش پی برد.مثل حال روزه دار موقع افطار یا هنگام از دنیا رفتن مومن
با نماز خواندن ادم به ارامش میرسه..
بزار مردم هرچی میخوان بگن اصلا برام مهم نی من ظاهر و باطنم یکیه..
قاضی خداس.. هرکی قضاوت کرد کارماشو پس میده و چوبشو میخوره هیچ وقت کسی رو قضاوت نکنین اصلا به ظاهر نیس مواظب حرفاتون باشین..
با این که حجابم معمولیه ولی خدارا عاشقانه میپرستم و دوست دارم
به امید ظهور آقامون امام زمان (عج)
تعجیل در فرج و سلامتی ایشان صلوات
اللهم عجل لولیک الفرج
راستش من قانع نشدم من به تمام اون پنج اصل اعتقاد دارم ولی ربطش رو به نماز درک نمیکنم
من به خدا و پیامبراش ایمان دارم و اونا رو برای خودشون دوست دارم و می پرستم ولی اگه بخوام رو راست باشم نماز رو فقط برای این میخونم چون دین گفته ... والسلام
مگه همین مولانا نیس ک میگه (با سوره ى دل ، اگر خدارا خواندى
حمد و فلق و نعرهى مستانه یکیست)
من معتقدم فرقی نمیکنه چه دینی داشته باشی ته همه ی دین ها یه چیز رو میخواد بگه همونی که زرتشت میگفت : ۱. گفتار نیک ۲. کردار نیک ۳. پندار نیک
والسلام نامه تمام ...
خداوند بهتر از هر کسی میداند چه چیزی برای او خوب است و چه چیزی بد پس اینکه چیزی را برای ما واجب نموده برای گرفتن وقت یا سرگرمی انسان ها نیست بلکه فواید زیادی در آن وجود دارد.
نماز هم نمونه ای از این دستورات؛ انسان وقتی نماز را با فروتنی و عاشقانه می خواند در واقع از خواص ذکر و یاد خدا در طول زندگی اش بهره میبرد. خواندن نماز یعنی غلبه بر مشکلات اعتماد به نفس و... آن هم از طریق خدا که منبع تمامی آرامش هاست. به عنوان مثال هیچ کس نمیگوید من غذا میخورم چون بقیه هم مبخورند یا میخوابم چون همه میگویند خواب برای انسان خوب است. نماز هم عین این مثال هاست. و در مورد اینکه میفرمائید همه دین ها یک حرف را میگویند این حرف شما منطقی نیست چون اولا ادیان الهی هر کدام کامل تر از بقیه هستند و اسلام کامل ترین دین است. به عنوان مثال در دین یهود فکر نمیکنم از پاداش های اخروی مثالی آمده باشد و فقط انجام کار ها را به افزاریش عمر و... نتیجه میدهد.
اگر توضیحات بنده قانعتان نکرد پیشنهاد میکنم سری به آثار شهید مرتضی مطهری بزنید
لطفاً جواب های درست و حسابی بدید
اگه راست میگی بگو چه جور باید خوند چه جور باید عاشق خدا بود تا به قرب رسید
نمازی که در اون به فکر همه چی باشی غیر خدا
بیشتر مسخره کردن خدا می مونه
شمر و غیره هم نماز میخوندن
خیلی ها هم جای مهر رو پیشونیشونه
اما دریغ از یک رکعت درک کردن
چرا در قران نیامده که چطور نماز بخوانید. بخوانید که نه اقامه کنید؟ شاید اصلا خواندنی نباشه
چرا باید به این ترتیب بخوانیم. اگر معنی صلوه تشکر و توجه به خداوند است میشه یک سجاده پهن کرد و هرچی که خودمون دوست داشتیم با خدا نیایش کنیم؟
جواب بدید که بدحور رفتم تو فکر
یا خدا
برای همین مطمئنم باش خداوند شما رو خیلی دوست داره .
شما باید در لحظات سخت زندگی عشق خودتون رو به خدا ثابت کنید . امید داشته باشید که خانواده با دیدن شور و شوق شما بعد از مدتی به نماز روی میآوردند .
من 15 سالمه و در خانواده مذهبی بزرگ شدم و خودم هم خیلی آدم مذهبی هستم. درحال حاضر قرآن حفظ میکنم.
ولی یه مشکلی دارم که از وقتی که به سن تکلیف رسیدم شروع شده و منو آزار میده و اون این هستش که من نمیتونم با نماز خوندن کنار بیام و نمیتونم یه جورایی به نفسم قلبه کنم.
با اینکه نمازمو نمیخونم ولی خیلی ناراحت میشم و یه جورایی از این موضوع عذاب میکشم.
لطفا راهنماییم کنید
ممنون
فدای علی ابن ابیطالب امام جهانیان .بشم . که چقدر با نامش عشق بازی میکنم . علی علی علی . که پیامبر بهش فرمود یاعلی هر وقت دیدی جماعت به طرف مستحبات میروند و توجه میکنند . تو به واجبات دین دقت کن . چقدر بجا فرموده . این روزها را میدید .و به ما درس داده
درضمن حرکات مختلفی که در نماز هست مثل رکوع سجده و...
علاوه بر فواید معنوی دارای فواید جسمی زیادی هستش که حتی توسط دانشمندان غیر مسلمان کشف شده...حتی سر به مهر(خاک)گذاشتن در جهتی از زمین که اون جهت، کعبه هستش از بیماری های مغز میتونه جلوگیری کنه
لطفا پیام هاکه دوستان میدن رو یه جوری کنید که بشه مثلا در پیام یه شخص بهش پاسخ داد...ممنون
ممنون از اینکه این مطالب زیبا را برای دیگرانم به اشتراک میزاریند
نماز حس شکرگذاری رو در انسان تقویت میکنه،و حتی تو قانون جذب اولین آیتم برای رسیدن به خواسته هامون، شکرگذاری هستش،
ما فقط برای خودمون شکرگذاری میکنیم، بهترین شکرگذاری هم نماز هست،
هر موقع تونستی منتظر شنیدن اذان باشی که با شوق بری رو به خدا وایستی،و ازش شکرگزاری کنی، تو برنده ای، خوشابحالت رفیق
نماز بخونیم برای بندگی خالقمون
اگه میبینی به هر دلیلی نماز نمیخونی برو بگرد ببین چه افرادی یا چه چیزایی رو مهمتر از خدا میدونی و به جای اون قرار دادی شاید اون چیز غرورت باشه شایدم اون فرد خودت باشی!؟؟؟
نماز تمرین دلبستگی به ذات بزرگ و جامع پروردگار است
نماز بری شدن از تعبد ناکسان و بندگان و درخواست کمک از پروردگار برای راه راست است
نماز تکرار ذکر است
و گم نشدن در روزمرگی عمر بشر ناچیز در دنیای حقیر
نماز معنای طهارت
نماز تمرکز و عروج در اعلای درجه معنویت است
نماز سجده بر خاک است و نمایش هیچ بودن بشر در برابر الله
نماز یاد اور مفهوم بی نیاز پروردگار است
نماز یادآور رحمانیت و مهربانی طلب کردن فقط از پروردگاری است که این صفات را در بندگان مخلصش نیز دیده ایم
نماز عادت همراهی و یکسو بودن در جمع متکثر انسانهاست
نماز در راه بودن است و شروع
طبق فرمایش پیامبر گرامی اسلام ص که می فرمایند: هر چیزی چهره ای دارد و چهره و سیمای دین شما نماز است.
تو رو خدا نماز و ارتباط تون رو با خدا قطع نکنید که هیچ آرامش و آسایش و رحمت و بهشتی بدون جز با ارتباط با خدا و نماز به دست نمیاد.
به امید این که انشاءالله خدا توفیق نماز با اخلاص اول وقت رو برای همه ما عنایت فرماید.
التماس دعا
من کلا توی انجام دادن کارای زندگیم تنبلی میکنم.این تنبلیم روی نمازو عبادتم با خدا هم تاثیر گذاشته. خیلی دوس دارم که نمازمو بخونم ولی همیشه یه حسی بهم میگه که نخون، بلند نشو ، ولش کل و از این جور چیزا . همیشه هم بعد از اینکه نمی خونم عذاب وجدان میگیرم نمی دونم باید چیکار کنم. میشه منو راهنمایی کنید؟
ممنون
البته نماز مثل هر کار دیگر استقامت و دوام می خواد ولی بعد که عادت کردی به بقیه کارهای زندگیت هم یه نظمی میده.
کاش میشد راهکاری رو در مورد کسانی که تنبلیمیکنند ارائه بدید
متشكرم از مطالب ارزشمندتون
ولی هر جور شده سعی می کنم بخونم
شمابه خاطر کاری که یک پزشک براتون انجام میده وشمارو درمان میکنه باید بهش پول بدید چون خودش نوع دستمزدش رو تعیین میکنه نه شما...
لطفا در خصوص اختیاری بودن اعمال انسان نیز مطلب بگذارید
درباره حقانیت قرآن
ممنون از جمع آوری این مطالب زیبا