مدیرکل میراث فرهنگی زنجان گفت: زنجان به عنوان شهر ملی ملیله ایران توسط سازمان میراث فرهنگی کشور به ثبت رسید.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان؛ یحیی رحمتی صبح امروز در زنجان با اعلام این خبر گفت: با موافقت شورای راهبردی انتخاب شهر‌ها و روستا‌های ملی صنایع‌دستی زنجان بعنوان شهر ملی ملیله ایران ثبت شد.

وی در خصوص هنر ملیله کاری زنجان افزود: ملیله، ظریف کاری نقره است که با استفاده از مفتول‌ها و نوار‌های ظریف نقره و بکارگیری طرح‌های اسلیمی و منظم ساخته می‌شود. نقره‌ای که در ملیله سازی زنجان استفاده می شود نقره با عیار ۹۹۹ می‌باشد همچنین ملیله زنجان به خاطر اصالت نقوش، بخصوص ظرافت منحصر به فرد آن، از جمله هنر‌های شگفت انگیز و خیره کننده از دیدگاه اهل هنر بوده و هست.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان با اشاره به اینکه آثار هنرمندان ملیله کار بار‌ها موفق به کسب نشان اصالت ملی و بین المللی مرغوبیت اثر، در چندسال اخیر شده است، افزود:۳ اثر از صنایع دستی ملیله زنجان شامل جعبه جواهرات- جعبه جواهرات جواهر نشان- و کاسه ملیله، دارای «نشان بین المللی مرغوبیت اثر» بوده و حدود ۱۸ اثر دارنده «نشان ملی مرغوبیت اثر» می‌باشند.

وی افزود:در سال ۹۶ نیز ۳ اثر از ۱۱ اثر صنایع دستی استان به مرحله داوری دریافت نشان بین المللی ۲۰۱۸ راه یافته است که دو مورد آن ملیله می‌باشد.

یحیی رحمتی ادامه داد: مهمترین و رایج‌ترین نقوش ملیله زنجان را اشک، جقه، پیچک، غنچه، برگ، واو یک چشم و دو چشم، برگ فرنگ، کورملیله و تابیده تشکیل می‌دهد که هر یک دارای ویژگی خاص خود می‌باشد.

این مسئول در خصوص مصنوعات ملیله زنجان اظهار کرد:مصنوعات ملیله زنجان شامل سرویس چایخوری، شکلات خوری، گلدان، شمعدان، جعبه جواهرات، قاب عکس و انواع زیورآلات و... می‌شود.

رحمتی عنوان کرد: دو نفر از ملیله کاران زنجان «مرتضی جزءصادقی» دارای درجه ۲ هنری، و «محسن یزدان شناس» دارای درجه ۱ هنر می‌باشند.

معاون اسبق صنایع دستی کشور درباره تاریخچه ملیله در زنجان گفت: در دوران سلجوقی اکثر سازندگان آثار نفیس فلزی هنرمندان خراسانی ساکن در شرق و شمال شرقی ایران بودند که عده‌ای از آنان به علت جنگ‌های خونین و زد و خورد‌های محلی، ترک وطن کرده، در سایر شهر‌ها از جمله زنجان، بروجرد، همدان، تبریز و به ویژه شهر موصل اقامت گزیدند.
 
وی افزود:احتمال می‌رود هنرمندان خراسانی هنر فلز کاری از جمله ملیله کاری را در سال پنجم هـ. ق. در زنجان رواج دادن. از دوران قاجاریه نیز تعدادی سر قلیان، گیره استکان، سینی در اندازه‌های مختلف، گوشواره، سینه ریز و...، باقی مانده که بخشی از آن‌ها در موزه‌های داخلی و خارجی و بخشی نیز به صورت مجموعه‌های خصوصی و یا نزد خانواده‌ها نگهداری می‌شود.
 
انتهای پیام/ن

زنجان شهر ملی ملیله

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.