اصغر زارعی کارشناس مسائل منطقه در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اعمال تحریم های یکجانبه گرایانه آمریکا علیه ایران و واکنش کشورهای مختلف به این موضوع گفت: تهدیدات آمریکا در جریان خروج از برجام، به نوعی نقض حقوق ملتها و نادیده گرفتن اخلاق و نزاکت دیپلماتیک در موضوع حقوق بینالملل و حتی پشت پا زدن به تعهداتی است که نسبت به متحدان اروپایی خود در برجام پذیرفته بود.
این کارشناس مسائل منطقه رویکرد آمریکا را جریانی یک جانبهگرایانه در نظام بینالملل خواند و افزود: ایالات متحده آمریکا در برقراری تعرفههای گمرکی و اعمال سیاستهای محدودیت ساز در واردات کالا یک نوع جنگ تمام عیار علیه متحدان سابق خود به راه انداخته است.
بیشتر بخوانید: دولت با عملکرد هوشمندانه به قویتر شدن کشور در مقابل تهدیدات کمک میکند
زارعی تاکید کرد: امروز آمریکا با چالشی جدی در حوزه تواناییهای بینالمللی خود مواجه است و اگر نتواند به تعهدات بینالمللی خود عمل کند، قطعا پیامدهای سختی را برایش در پی خواهد داشت و این کشور را وارد باتلاقی می کند.
وی ادامه داد: اگر چه ترامپ با انجام اقداماتی از قبیل کاهش نرخ بیکاری توانسته تا حدودی در سیاست داخلی موفق شود و اندکی محبوبیت خود را در میان مردم آمریکا افزایش دهد اما در مقابل به دلیل سیاستهای یک جانبه گرایانه بینالمللی، موجب تزلزل جایگاه آمریکا شده است.
زارعی با اشاره به برخی اقدامات ترامپ در حوزه سیاست خارجی از جمله خروج از برخی نهادها و سازمانهای بینالمللی مانند سازمان تجارت جهانی، خروج از یونسکو و تهدید سازمان ملل متحد، عدم پرداخت دیون معوقه و عدم همکاری لازم با این سازمان ها و درخواست از اعضای آنها برای دنباله روی از سیاستهای آمریکا، این رفتار را نوعی اهانت به دیپلماسی بینالملل و نادیده گرفتن حقوق ملت ها دانست.
زارعی در خصوص اظهارات اخیر روحانی در برابر تحریمهای آمریکا بیان کرد: قاعدتا نباید غیر از این از جمهوری اسلامی انتظار داشت و با توجه به تواناییهایی که در اختیار ایران بود این اقدام باید پیش از اینها صورت میگرفت، اما فعلا این سیاست در این زمان هم میتواند مهم باشد و حاکی از یک همصدایی و همگرایی میان مسئولان عالی کشور در خصوص عدم اعتماد و اتکا به غرب است.
وی تاکید کرد: ظرفیتهای حال حاضر ایران قابل قیاس با دهه 60 نیست، حضور ایران در منطقه بسیار قوی است و میتوان از این ظرفیت، طرف مقابل را وادار به پذیرش شرایط خود کرد که البته مستلزم مدیریت صحیح و کارآمد داخلی است تا بتواند این تحریمها را پشت سر بگذارد؛ ما از ابتدای انقلاب در معرض چنین تحریمهایی هستیم و توانستهایم همه آنها را با سربلندی پشت سر بگذاریم.
کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: امروز ایران نسبت به گذشته در شرایط مطلوبتری به لحاظ فناوری و ظرفیتهای اقتصادی قرار دارد، لذا مطالبه مردم و نیاز جامعه در این باره اتحاد و همبستگی مسئولان و استفاده از توانمندی و ظرفیتهای فکری و اقتصادی و پرهیز از هرگونه تصمیم گیریهای هیجانی یک شبه است که باعث هدر رفتن سرمایهها میشود، مانند سیاستهایی که درخصوص بازار ارز و سکه اتخاذ شد که به واقع آسیبهای جدی را به دنبال داشت.
زارعی درباره موضع کشورهای جهان نسبت به رفتار اخیر آمریکا با ایران گفت: برخی از کشورها مانند عربستان همواره در کنار ایالات متحده بوده و از ابتدای انقلاب یک جنگ نیابتی و تمام عیار را در برابر کشورمان برعهده داشته است و هیچ ابایی از همکاری با رژیم صهیونیستی ندارد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: کشورهای همسایه مانند عراق، پاکستان، ترکیه و نیز کشورهای شرق ایران مانند چین و هند مخالف تحریمها هستند و بناست فعلا همکاری خود را با ایران در زمینه انرژی و نفت ادامه دهند و هنوز پاسخی برای این تحریم ارائه ندادهاند.
انتهای پیام/