با توجه به ثبات نرخ خرید تضمینی گندم و تأخیر در پرداخت مطالبات، کشاورزان به ناچار محصول خود را به دلالان عرضه می‌کنند و این امر زمینه را برای قاچاق گندم فراهم می‌کند.

گندم تولیدی درحال خروج از مرزهای کشور/پای دلالان به خرید تضمینی گندم باز شد به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، براساس تبصره 6 قانون تضمینی خرید محصولات اساسی کشاورزی، دولت موظف است، نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی را پیش از شروع فصل کشت به گونه‌ای تعیین کند که میزان افزایش آن هیچگاه از نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی در همان سال کمتر نباشد.

این درحالی است که در سال زراعی 96-97 با وجود مخالفت‌های شدید وزیر جهاد، مسئولان وزارتخانه و هشدارهای متعدد نسبت به عواقب این امر، شورای اقتصاد  نرخ خرید تضمینی محصول راهبردی گندم را افزایش نداد و کار را به جایی رساند که کشاورزان نسبت به ادامه کشت و کار دلسرد شدند.

با وجود آنکه از ماه‌ها قبل کارشناسان بخش کشاورزی پیش‌بینی کرده بودند که ثبات نرخ خرید تضمینی گندم و تأخیر در پرداخت مطالبات کاهش تمایل کشاورزان به کشت و کار گندم  را به همراه دارد؛ بنابراین این موضوع به واقعیت پیوست و زمینه را برای حضور دلالان  و بسیاری از دامداران و مرغداران ناشی از نوسان اخیر نهاده‌های دامی در عرصه خرید باز کرد.

البته ماجرا تنها به این جا ختم نمی شود؛ چرا که حضور دلالان در عرصه خرید عواقب خطرناکی همچون قاچاق گندم به خارج از مرزها و زیر سوال رفتن خودکفایی این محصول استراتژیک را به همراه دارد و این در حالی است که با افزایش نرخ خرید تضمینی گندم مطابق قانون دیگر کشاورزان مجبور نبودند که برای تأمین معیشت خانوار خویش گندم تولیدی خود را به سبب دریافت نقدی کمتر از نرخ خرید به دلالان و دامداران بفروشند.

حال برای اطلاع از آخرین وضعیت فروش گندم تولیدی به دلالان و مرغداران و عواقب این امر به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم که در ادامه آن را می‌خوانید:

محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه میزان فروش گندم به دلالان و مرغداران چشمگیر نیست، اظهار کرد: نرخ خرید تضمینی گندم برای سال زراعی 96-97 مطابق با تورم و هزینه‌های تولید افزایش نیافت که این امر در کنار تأخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران موجب شد که آنها تمایلی به فروش گندم خود به دولت نداشته باشند.

وی با اشاره به اینکه فروش گندم کمتر از نرخ خرید تضمینی به دلالان و دامداران معایب متعددی به همراه دارد، افزود: بسیاری از دلالان پس از خرید گندم داخلی از گندمکاران اقدام به خروج این محصول از مرزهای کشور می‌کنند که در نهایت این امر قاچاق و زیر سوال رفتن خودکفایی گندم را به همراه دارد.

ملک زاده ادامه داد: تأخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران طی دو سال اخیر موجب شد تا بسیاری از تولیدکنندگان برای تأمین معیشت خانوار خویش به ناچار گندم تولیدی خود را کمتر از نرخ خرید تضمینی به دلالان و دامداران بفروشند.

این مقام مسئول با انتقاد از بی مهری و کم لطفی‌های فراوان به گندمکاران، بیان کرد: با وجود آنکه کشاورزان در طول شبانه روز در سرمای زیر صفر درجه و گرمای بالای 50 درجه کار می‌کنند تا بتوانند هزینه خانوار خود را تأمین کنند، اما در برخی مواقع مورد بی مهری دولت قرار می‌گیرند که در نهایت این امر موجب شده تا آنها به سمت کشت دیگر محصولات روند و ممکن است علاوه بر تهدید تنظیم بازار به منابع آبی ضربه مهلکی وارد شود.

رئیس نظام صنفی کشاورزی با اشاره به اینکه عوامل مختلفی خودکفایی گندم را تهدید می‌کند، بیان کرد: ثبات نرخ خرید تضمینی گندم در سال زراعی 96-97، تأخیر در پرداخت مطالبات و فروش گندم به دلالان کمتر از نرخ خرید تضمینی موجب شده تا بسیاری از کشاورزان در سال زراعی آینده به سبب فقدان صرفه اقتصادی تمایلی به کشت گندم نداشته باشند و در نهایت این امر خودکفایی تولید این محصول استراتژیک را زیر سوال می‌برد.

کشاورزان ناچار به فروش گندم به دلالان شدند

عباس پاپی‌زاده عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بارها به دولت هشدار داده بودیم که روند نادرست خرید محصولات راهبردی می‌تواند آسیب جدی به خودکفایی وارد کند.

وی افزود: براساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی، همه ساله نرخ خرید محصولات کشاورزی باید مطابق با تورم و هزینه‌های تولید افزایش یابد و این درحالی است که طی دو سال گذشته دولت از اجرای این قانون امتناع کرده است.

پاپی‌زاده با انتقاد از ثبات نرخ خرید تضمینی گندم در سال زراعی 96-97 بیان کرد: با توجه به آنکه هزینه‌های تولید تحت تأثیر قضایای اخیر افزایش چشمگیری داشته است؛ بنابراین ثبات نرخ خرید تضمینی و تأخیر در پرداخت مطالبات می‌تواند آسیب‌های متعددی به بخش تولید وارد کند.

پاپی‌زاده ادامه داد: کشاورزانی که سال گذشته برای تأمین و خرید نهاده‌های تولید از بانک وام با سود 18 درصد دریافت کردند و هم اکنون موعد سررسید تسهیلات آنها رسیده، اما به سبب تأخیر در پرداخت مطالبات به ناچار باید دیرکرد اقساط خود با نرخ 6 درصد را پرداخت کنند که در نهایت این امر به زیان کشاورزان تمام می‌شود.

به گفته وی، با وجود زیان‌های فراوان تولید، کشاورزان برای تأمین معیشت خانوار خود به ناچار اقدام به فروش نقدی گندم تولیدی 10 تا 20 درصد کمتر از قیمت تضمینی به دلالان می‌کنند.

عضو کمیسیون کشاورزی در پایان با اشاره به عواقب فروش گندم به دلالان تصریح کرد: فروش گندم کمتر از نرخ تمام شده به دلالان و دامداران علاوه بر آسیب به خودکفایی این محصول استراتژیک ناشی از کاهش تمایل کشاورزان به کشت در سال زراعی آینده، زمینه را برای قاچاق آن توسط دلالان به خارج از مرزها فراهم خواهد کرد.

گزارش از آزاده محبی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
وحید
۰۲:۴۱ ۰۱ مهر ۱۳۹۷
سلام دوستان.من کشاورز استان تهران هستم.مسئولین از قیمت کود و بذر و سم بی خبرن? من به نوبه خودم سال اینده اصن گندم نمیکارم و محصولای دیگه جایگزین میکنم.مثلا ذرت علوفه ای دو برابر گندم فروش داره و یک سوم وقت رو میگیره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۹ ۲۰ تير ۱۳۹۷
خدا رحم کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۹ ۲۰ تير ۱۳۹۷
باید قبل از برداشت محصول دولت گندم را از کشاروزان خریداری کنه تا میزان رغبت آنها به کشت گندم بیشتر شه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۹ ۲۰ تير ۱۳۹۷
میشه خیلی راحت تولیدات گندم را افزایش داد و آن را ذخیزه کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۹ ۲۰ تير ۱۳۹۷
باید نظارت هابیشتر بشه تا دلالان از این بستر سو استفاده نکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۹ ۲۰ تير ۱۳۹۷
ما باید تلاش کنیم تا در همه ی تولیدات داخل خود کفا شویم
Germany
ناشناس
۱۳:۵۵ ۱۶ تير ۱۳۹۷
کشاورزی از کشور باید به حدالقل برسه
وگرنه چهار سال دیگه کشور به نابودی میره
یا محدودیت ابی داشته باشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۹ ۱۶ تير ۱۳۹۷
خدا به همه ی کشاورزان کمک کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۱۶ تير ۱۳۹۷
متاسفانه با وجود اینکه همه چیز در بازار در حال گران شدن هستش از جمله کود،سم،قیمت گازوئیل برای تراکتورو....اما گندم رو دولت تقریبا ب قیمت سال های قبل خرید میکنه و پول کشاورزا رو هم خیلی دیر میده و این باعث میشه کشاورزان سال ب سال فقیرتر بشن.مسئولین لطفا درک کنن ک کشاورزا هم دوست دارن زندگی کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۱۶ تير ۱۳۹۷
چرا باید زحمت ایرانیها بدست دلالان بیفته؟
Germany
ناشناس
۱۱:۲۹ ۱۶ تير ۱۳۹۷
ما الان کشاورزیم عملا جنگ بر سر آب را در استان آبخیزی مثل اردبیل میبینم چه برسه به استان های بیابانی .ما خودمان صرفا از سال بعد کشت گندم رو متوقف خواهیم کرد چون هیچ سودی نداره
Iran (Islamic Republic of)
سیامک
۱۱:۲۲ ۱۶ تير ۱۳۹۷
یک واقعیت تلخ:
موهای من مثل دندونهای مصنوعی ام سفید خواهند شد ولی خبر اعدام مفسد اقتصادی را نخواهم شنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۰ ۱۶ تير ۱۳۹۷
خدا خودش کمکمون کنه
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۱:۰۸ ۱۶ تير ۱۳۹۷
رکود و بیکاری و نبود نقدینگی جامعه را به ستوه آورده است. باید تیم اقتصادی تغییرات اساسی پیدا کند , کار را باید بدست افراد انقلابی و مومن بسپارند
Iran (Islamic Republic of)
محمد زاده
۱۰:۱۲ ۱۶ تير ۱۳۹۷
تهاجم اقتصادی دشمن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۸ ۱۶ تير ۱۳۹۷
آیا برای جلوگیری از اینهمه اتلاف سرمایه و وقت بهتر نیست یک کار بکنیم.همه چیز ازاد باشد و واردات همه چیز با ارز ازاد انجام شود.تعرفه برخی کالاهی غیر ضروری باید برود بخصوص برای کالاهای کشورهایی که با ایران دشمنی دارند دولت بجای سوبسید پول نقد به همه مردم بدهد تا هرچیزی میخواهند خودشان بخرند.اختلاف قیمت هر چیزی منجر به قاچاق میشود و رانت و فساد همواره راه خود را پیدا میکند.مهاجران خارجی بسیاری در ایران هستند که از سوبسید کالاها استفاده میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۶ ۱۶ تير ۱۳۹۷
با کدوم آب کشاورزی رو افزایش پیدا می کنه .. فعلان که بحران بی آبی داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۱۶ تير ۱۳۹۷
هر دم از این باغ بری میرسد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۲ ۱۶ تير ۱۳۹۷
دولت باید متناسب با افزایش نهادهای کشاورزی قیمت گندم رو افزایش دهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۰ ۱۶ تير ۱۳۹۷
اگر دولت به صورت پیش خرید محصولات کشاورزی را بخرد به طور حتم کشاورزان از این کار استقبال میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۹ ۱۶ تير ۱۳۹۷
باید نظارتها بیشتر بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۹ ۱۶ تير ۱۳۹۷
ما باید کشتمون را افزایش بدهیم و بعد ذخیره کنیم دولت نیز بابد کشاورزان را حمایت کنه
-
ناشناس
۰۸:۵۷ ۱۶ تير ۱۳۹۷
باید ظرفیت کشت گندم افزایش پیدا کنه تا دچار مشکل نشویم
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۸:۴۰ ۱۶ تير ۱۳۹۷
کشاورزان برای فروش محصولات خود بیشتر به دنبال پول نقد هستند و به هر کسی که پول نقد بدهند محصولات خود را میفروشند
آخرین اخبار