در شرایطی که گرمای هوا، گرد و غبار گاه و بیگاه، مشکلات معیشتی و زیست محیطی بر شهر‌های آبادان و خرمشهر سایه افکنده، کاهش کیفیت شدید آب لوله کشی زخم تازه‌ای بر پیکره این ۲ شهر وارد کرده است.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان؛ 2 هفته از شروع مشکلات تامین آب شرب شهرستان‌های خرمشهر و آبادان می‌گذرد که همین امر ساکنان این شهرستان‌ها را دچار مشکلات بسیار کرده است.

مساله کیفیت آب شرب در این شهرستان‌ها تازگی ندارد و سال هاست که مردم خواستار بهبود کیفیت آب شرب هستند، اما در هفته‌های اخیر از همین کیفیت پایین آب شرب نیز محروم شده اند تا ساعت‌ها برای گرفتن چند لیتر آب شیرین در صف‌های طولانی زیر گرمای سوزان آفتاب بایستند.

کاهش آورد آب رودخانه‌های اروندرود، بهمنشیر و کارون باعث پیشروی آب دریا از سمت خلیج فارس به سمت اروندرود و از آنجا به سمت رودخانه کارون شد که همین امر سبب شوری بیش از حد آب در آبادان و خرمشهر شده است این درحالیست که در گذشته آب رهاسازی شده از پشت سد‌ها مانع ورود آب دریا به رودخانه اروند و کارون می‌شد.

آب شرب شهرستان‌های خرمشهر و آبادان از رودخانه‌های کارون و بهمنشیر تامین می‌شود و مدتهاست که قرار است طرح غدیر با هدف تامین آب شرب برای شهرستان‌های یاد شده اجرا شود که به دلیل کمبود منابع تا کنون به اتمام نرسیده است.

استاندارد سختی آب که مربوط به میزان کلسیم و منیزیم آن است، ۳ هزار میکروموس بر سانتی‌متر است این در حالیست که میزان سختی آب در آبادان و خرمشهر به ۸۰۰۰ و در برخی نقاط به ۱۶ هزار میکرو موس بر سانتی متر مربع رسیده و این موضوع باعث شوری بیش از حد آب شر شده است به طوریکه پزشکان این میزان سختی آب را برای بدن انسان بسیار مضر می‌دانند.

تلاش برای دستیابی به اساسی‌ترین حق شهروندی


در پی حل نشدن مشکلات آب شرب به عنوان یکی از اساسی‌ترین و ابتدایی‌ترین حقوق شهروندی، مردم شهرستان‌های آبادان و خرمشهر تاکنون چند بار دست به تجمع زده و با سر دادن شعار‌های انتقادی از مسوولان و نمایندگانشان در مجلس خواهان حل این معضل شدند.

برخی تجمع کنندگان در گفت: وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشتند: آب شرب شهرستان‌های خرمشهر و آبادان نسبت به روز‌های گذشته بسیار شورتر شده و در بسیاری از مناطق بوی بسیار بد و متعفنی به خود گرفته است.

آن‌ها می‌گویند: افزایش شوری و افت کیفی شاخص‌های آب آشامیدنی مردم را به شدت دچار مشکل کرده و مسئولان امور باید به دور از شعار و وعده برای رفع این معضل اقدامی عاجل انجام دهند.

اجرای یکهزار و ۱۹۵ پروژه برای مقابله با تنش آبی


معاون وزیر نیرو هفته گذشته در بازدید از خرمشهر و آبادان ضمن عذرخواهی از مردم این شهر‌ها گفت: وضعیت بارش در کشور وضعیت خاصی است و حجم کاهش بارش در ۵۰ سال گذشته بی سابقه بوده است در حال حاضر مجموعه سد‌های کشور از کمترین حجم آب برخوردار هستند.

حمیدرضا جانباز ادامه داد: یکهزار و ۱۹۵ پروژه مقابله با تنش آبی در کشور در دست اجراست که از این تعداد بیش از ۳۰۰ پروژه آبرسانی در استان خوزستان است.

وی با بیان اینکه تلاش می‌شود با تغییرات اقلیمی و کم آبی مقابله و برنامه‌های منسجمی انجام شود، گفت: خوشبختانه با اجرای طرح غدیر از نزدیکترین منبع، تامین آب شده و در حال حاضر گام به گام با هدف گذاری تا افق ۱۴۲۵ مسایل و مشکلات آب آشامیدنی مردم برطرف می‌شود.

وی میزان اعتبار تخصیص یافته برای اجرای طرح غدیر را ۱۰۰ هزار میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: از سال گذشته قرار بود اجرای دیگر طرح غدیر عملیاتی شود و تصمیم دولت در خصوص تامین اعتبار پروژه‌های طرح غدیر خوزستان به میزان ۱۰۰ هزار میلیارد ریال بی نظیر بوده است.

معاون وزیر نیرو میزان اعتبار تخصیص یافته به طرح غدیر در سال جاری را یکهزار و پنج میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: برای عملیاتی شدن دیگر پروژه آبرسانی استان خوزستان نیز ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال (بخشی از محل نقدی و بخشی از اسناد اوراق مشارکت) تخصیص داده شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۳۵ درصد افزایش یافته است.

معاون وزیر نیرو با بیان اینکه ۳۴ میلیون نفر در سطح کشور با مشکلات شوری و کمبود آب مواجه هستند، گفت: سه جلسه در تهران با موضوع پایداری آبی منطقه با حضور نماینده‌های شهر‌های آبادان و خرمشهر برگزار شد و در این جلسه مجوز احداث دستگاه آب شیرکن‌های این دو شهر با ظرفیت ۱۲ هزار متر مکعب صادر شد.

جانباز از اجرایی شدن یک هزار و ۱۹۵ طرح وزارت نیرو در سطح کشور برای کاهش تنش بحران آب خبر داد و گفت: سهم خوزستان از این تعداد طرح ۳۰۰ پروژه با اعتباری بالغ بر ۱۰۰ میلیارد ریال است و تمامی این طرح‌ها یا به پایان رسیده اند و یا در حال انجام هستند.

معاون وزیر نیرو با اشاره به ورود ۲۲۱ هزار متر مربع آب شیرین به شبکه آبرسانی شهر‌های آبادان و خرمشهر گفت: با بهره برداری از طرح غدیر، ۱۳۵ هزار متر مکعب آب شیرین در آبادان و ۸۶ هزار مترمکعب آب شیرین در خرمشهر وارد شبکه آبرسانی شهری و روستایی این دو شهرستان می‌شود.

اما به گفته معاون برنامه ریزی آب و برق استان خوزستان وضعیت اقتصادی به گونه‌ای نیست که روند اجرای پروژه آبرسانی غدیر سرعت بیشتری بگیرد و طی ۲ ماه اخیر سازمان آب و برق خوزستان بالغ بر ۴۰ میلیارد ریال برای برگشت آب دریا از رودخانه کارون هزینه کرده است.

حمیدرضا اسماعیلی با اشاره به اینکه با استفاده از طرح غدیر و تامین آب از این محل مشکل آب شرب آبادان و خرمشهر حل می‌شود افزود: اعتباری که برای اجرای پروژه آبرسانی غدیر در استان در نظر گرفته شده است ۶ هزار میلیارد ریال است.

 

توجه ویژه دولت به بحث تامین آب خوزستان



رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان با بیان اینکه دولت در دو سال گذشته توجه ویژه‌ای به بحث آب در استان داشته، گفت: مقرر شده است ۱۰۰ میلیارد ریال نقدینگی برای بهبود آب شرب آبادان و خرمشهر به طرح غدیر پرداخت شود.

امید حاجتی افزود: پایین آمدن سطح کارون، برداشت‌های بی رویه از رودخانه و ورود پساب به این رودخانه باعث کاهش کیفیت آب شرب در شهرستان‌های پایین دست آن شده است.

وی با اشاره به تخصیص اعتبار ۸۰ درصدی دولت به خوزستان در سه ماه نخست امسال بیان کرد: این تخصیص اعتبار به استان بی سابقه بوده است به طوریکه پارسال تنها ۴۰ درصد اعتبار استان اختصاص یافت.

حاجتی ادامه داد: اتفاقات طبیعی که گریبانگیر استان شده است باعث شده تا زحمات و تلاش‌های مسئولان استان دیده نشود، به عنوان مثال موضوع شوری آب شرب آبادان و خرمشهر با وجود تلاش‌هایی که در حوزه آب استان انجام شده، به دلیل کاهش آب رودخانه کارون تشدید شد.

حضور در صف آب شایسته مردم نیست



امام جمعه موقت اهواز نیز در انتقاد به وضع موجود گفت: مردم خرمشهر و آبادان روز‌های بسیار سختی را می‌گذرانند و صحنه‌های تاسف بار و ناراحت کننده صف‌های آب شایسته آن‌ها نیست.

ابوالحسن حسن زاده ادامه داد: مسئولان استانی و کشوری باید بدانند که خوزستان زیرساخت‌های آسیب دیده دارد که باید درست شوند و اگر از اکنون به فکر تابستان سال بعد نباشیم، در سال آینده شهر‌های دیگر استان نیز درگیر مشکلات می‌شوند.

روزانه ۴۴ هزار بطری آب معدنی در آبادان توزیع می‌شود


رییس امور آب و فاضلاب آبادان گفت: روزانه ۴۴ هزار بطری آب معدنی ۲ لیتری در نقاط مختلف آبادان که مشکل آب شرب دارند توزیع می‌شود.

علیرضا خلیلی نیا گفت:  پنج تانکر در چوبئده، ۲ تانکر در اروند کنار و ۲ تانکر نیز در مناطق حاشیه‌ای آبادان، آبرسانی را به شهروندان انجام می‌دهند.

رییس امور آب و فاضلاب آبادان افزود:آب توزیع شده در سطح شهرستان از طرح آبرسانی معروف به 'آب حیات' تهیه می‌شود و این آبرسانی تا زمانی که مشکل آب شرب در شهرستان آبادان برطرف نشده باشد ادامه دارد.

 

وضعیت آب بحرانی است



نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی وضعیت آب در شهر‌های آبادان و خرمشهر را بحرانی توصیف کرد و افزود:با افزایش شوری آب در آبادان و خرمشهر، غیر از مساله آب شرب مردم، وضعیت زمین‌های زراعت و کشاورزی در این دو شهرنیز با مشکل جدی مواجه شده لذا اجرایی شدن فاز ۲ طرح غدیر باید تسریع یابد.

جلیل مختار گفت: تعداد آب شیرین کن‌ها برای پاسخگویی به نیاز مناطق روستایی آبادان کافی نیست، زیرا تنها سه دستگاه آب شیرین کن برای مناطق شهری در این شهرستان در نظر گرفته شده است، لذا در کمترین زمان باید چند دستگاه آب شیرین کن برای مناطق روستایی آبادان مصوب شود.

وی خواستار کاهش برداشت آب برای طرح نیشکر شد و گفت:برداشت آب توسط طرح نیشکر برای مردم شهر‌های آبادان و خرمشهر که در پایین دست قرار دارند مشکل آفرین است، اشتغال مردم اینجا نیز بسته به همین آب است، ادامه اینگونه برداشت‌ها مشکلات زیادی را به بار می‌آورد وبا ازبین رفتن نخلستان‌های حاشیه اروند و بهمنشیر فرصت‌های اشتغال زیادی از بین می‌رود.

شوری آب در آبادان نه تنها زندگی بسیاری از مردم این شهر را با اختلال رو به رو کرده است بلکه سایر بخش‌های مهم این شهر از جمله کشاورزی، صنعت و... نیز تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته و با مشکلات فراوانی مواجه شده‌اند. به طور نمونه افزایش شوری آب رودخانه بهمنشیر موجب توقف ۴۸ ساعته مجتمع پتروشیمی آبادان برای جلوگیری از آسیب فنی به تجهیزات این شرکت شد.

برای برطرف کردن شوری آب شرب خرمشهر و آبادان، طرح احداث سد خاکی مارد، اجرای مرحله دوم طرح آبرسانی غدیر و راه اندازی دستگاه آب شیرین کن در دست اجرا است. مراحل پایانی اجرای طرح آبرسانی غدیر ۲، نیمه تیر جاری پیش بینی شده که با اجرای آن ۱۵۰ هزار متر مکعب آب مورد نیاز آبادان و ۱۰۰ هزار متر مکعب آب آشامیدنی خرمشهر تامین می‌شود؛ بنابراین گزارش، مردم شهر‌های آبادان و خرمشهر این روز‌ها نه برای ایجاد اشتغال و یا ترمیم زیرساخت‌های پس از جنگ، بلکه برای بهره مندی از آب شرب سالم به عنوان اولیه‌ترین حقوق شهروندی چشم به همت مسئولان دارند از همین رو انتظار می‌رود مسئولان در کوتاهترین زمان ممکن چاره‌ای اساسی برای حل این معضل بیندیشند و با برنامه ریزی دقیق مانع بروز چنین بحران‌هایی شوند.

 

منبع:ایرنا

انتهای پیام/ی

 

 

برچسب ها: محیط زیست ، هواشناسی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.