رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور گفت: حفاظت از جمعیت و زیرساخت‌های کشور ماموریت اساسی همه نهادهاست که ربطی به جنا‌ح‌های سیاسی و مخالف و موافق ندارد.

به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور در دومین نشست مدیران پدافند غیر عامل شهرداری‌های کشور گفت: پدافند غیر عامل در تمام کشور‌های دنیا وجود دارد و معنای آن دفاع و حفاظت از مردم در برابر تهدیدات مختلف (امنیتی، طبیعی و غیر طبیعی) است.

وظیفه پدافند غیر عامل دفاع از مردم و زیر ساخت‌ها در برابر تهدیدات است

وی ادامه داد: پدافند غیر عامل در واقع نوعی دفاع از مردم و زیرساخت‌ها است که در آن از تجهیزات نظامی استفاده نمی‌شود. در پدافند غیر عامل به دنبال حفاظت و مراقبت از زیرساخت‌ها هستیم که در صورت تهدید بتوانند به کارکرد خود عمل کنند.

رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور حفاظت و صیانت از مردم و تامین نیاز‌های حیاتی آن‌ها را یکی دیگر از کارکرد‌های پدافند غیر عامل دانست و گفت: زیرساخت‌ها، مردم و مدیریت مردم در شرایط مختلف از کارکرد‌های پدافند غیر عامل در کل کشور‌ها است.

حفاظت از جمعیت و زیرساخت‌ها ماموریت همه نهاد هاست و ربطی به جنا‌های سیاسی ندارد

پدافند غیر عامل موضوعی جاری و همیشگی است

وی افزود: پدافند غیر عامل در همه کشور‌ها موضوعی جاری، دائمی و همیشگی است و سخن گفتن ما از آن ربطی به برجام و خروج آمریکا از آن ندارد و پرداخت به آن بنابر فرموده مقام معظم رهبری امری همیشگی و جاری است.

رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور تصریح کرد: عمدتا فعالیت‌های پدافند غیر عامل در زمان صلح باید انجام شود تا نتایج آن در زمان بحران مورد استفاده قرار گیرد، زیرا در مواقع بحران زمان برای کار‌ها و اقدامات اساسی و زیر بنایی وجود ندارد.

سردار جلالی با تاکید بر دائمی بودن فعالیت‌های پدافند غیر عامل اظهار داشت: پدافند غیر عامل تلاش می‌کند آسیب‌ها و خطر‌ها را در شرایط اضطرار کاهش دهد و بتوان از نتایج آن استفاده کرد.

حفاظت از جمعیت ماموریت اساسی همه نهاد هاست که ربطی به جناح‌های سیاسی و مخالف و موافق ندارد

وی ادامه داد: در سال‌های اخیر اقداماتی در حوزه شهری رخ داده و بعد از انقلاب، جمعیت شهری ما به بیش از ۷۰ درصد جمعیت کل کشور رسیده، بنابرین اولویت پدافند شهر‌ها است و حفاظت و صیانت از جمعیت یکی از ماموریت‌های اساسی همه نهاد هاست که ربطی به گروه‌های سیاسی و مخالف و موافق ندارد و یک کار عمومی است که دولت‌ها باید در شرایط بحران مانند سیل انجام دهند.

رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور گفت: به لحاظ ساختاری در برخی کشور‌ها شهردار همه کاره است و اوست که در شرایط و بحران‌ها مسئولیت دارد. البته در همه کشور‌ها به دلیل وجود سیستم‌های مدیریت انتصابی و انتخابی یک ناهماهنگی‌هایی وجود دارد. البته در کشور ما شرایط متفاوت است و بحث امروز ما هم در چارچوب اختیارات شهرداری‌ها در کشور خودمان است.

سردار جلالی در ادامه با اشاره به اشغال عراق توسط آمریکا اظهار داشت: جنگ عراق که تمام شد تعداد تلفات مردم عادی چیزی حدود ۷ برابر نظامی‌ها عراقی بود؛ بنابراین چه بخواهیم و نخواهیم درگیری‌ها به حوزه شهری کشیده می‌شود و محیط اصلی جنگ‌ها شهر‌ها هستند و بیشترین آسیب به غیر نظامی‌ها وارد می‌شود.

حفاظت از جمعیت و زیرساخت‌ها ماموریت همه نهاد هاست و ربطی به جنا‌های سیاسی ندارد

تلاش می‌کنیم شرایطی ایجاد کنیم تا در صورت بروز حادثه بتوانیم از مردم حفاظت و صیانت کنیم

وی خاطرنشان کرد: تمام تلاش ما این است برنامه‌ای تنظیم کنیم که اگر یک روز حادثه‌ای به هر دلیل طبیعی و غیر طبیعی اتفاق افتاد بتوانیم از مردم حفاظت و صیانت کنیم.

سردار جلالی با بیان اینکه بخشی از وقوع تهدیدات دست ما نیست، افزود: در جنگ تحمیلی ما نقشی در حمله رژیم عراق به ایران نداشتیم، اما عده‌ای دیگر می‌گویند ما نقش داشتیم و این نقش ضعیف شدن ما بود و، چون کشور ضعیف شده بود آن‌ها به کشور ما حمله کردند. پس اگر ما ضعیف باشیم کشور مورد تهاجم دشمن قرار گیرد.

آمادگی برای مقابله با تهدیدات بازدارندگی در پی دارد

وی ادامه داد: رویکرد کشور ما همواره دفاعی بوده، اما یک مسئله وجود دارد، اما ممکن است جنگ به سراغ ما بیاید پس میزان آمادگی دربرابر تهدیدات بسیار تاثیر گزار است. در همین شرایط امروز هم اگر برخی از دشمنان ما چنین احساسی بکند ممکن است دست به کاری بزند پس برای مقابله با تهدیدات باید آماده بود و اگر به این نطقه برسیم بازدارندگی ایجاد می‌شود. اینجاست که رهبری فرمودند: یکی بزنند، ده تا می‌خورند. یکی از عوامل تغییر استراتژی دشمنان، آمادگی است.

حفاظت از جمعیت و زیرساخت‌ها ماموریت همه نهاد هاست و ربطی به جنا‌های سیاسی ندارد

باید شهر‌ها را به شکلی مستحکم و ایمن کنیم که اگر حادثه‌ای رخ داد بتوانیم از مردم دفاع کنیم

سردار جلالی در ادامه تصریح کرد: در دوران دفاع مقدس که جنگ به شهر‌ها کشیده شد، مردم آواره شدند و آسیب فراوانی دیدند و مجبور به مهاجرت به شهر‌های دیگر شدند؛ این از تاثیرات جنگ و ناامنی است. اما چیزی که ما باید توجه کنیم این است که شهر‌ها را به شکلی مستحکم و ایمن بسازیم که اگر اتفاقی رخ داد بتوانیم از مردم دفاع کنیم.

وی ادامه داد: این حوادث هم حتما نباید جنگ باشد. مثلا حادثه بهمن ماه سال ۱۳۹۵ خوزستان که گرد و غبار به مقر‌های برق زد و به دلیل شرجی بودن هوا اتصال برق از بین رفته و، چون مرکز تامین آب اهواز برق اضطراری نداشت، وقتی برق قطع شد، آب هم قطع شد و با اتمام باطری‌های مخابرات ارتباط هم قطع شد و به همین صورت همه زیر ساخت‌ها دچار مشکل شده و ظرف چند ساعت موجب نارضایتی مردم و مشکلات برای آن‌ها شد.

رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور گفت: ما به دنبال این هستیم که با اقدامات مناسب شهر‌ها بتوانند در برابر تهدیدات مقاومت کنند.

وی افزود: ما می‌خواهیم وضعیت موجود شهر‌ها را از منظر پدافند غیر عامل بررسی کنیم، زیرساخت‌های آن‌ها و وابستگی شان به هم را مشخص کنیم تا بدانیم وضع موجود چیست و پس از آن تهدیدات مبنا و موثر هر شهر را مشخص کنیم. مثلا اگر تهدید ات آن را مشخص و سناریو‌های مختلف را بررسی کنیم که اگر این اتفاق رخ بدهد، چه می‌شود؟ در این تهدیدات آسیب پذیر نقش بسیار مهمی دارد، زیرا اگر آسیب پذیر نباشد تهدید هم کم اثر است.

دکتر جلالی آسیب شناسی را بسیار مهم دانست و گفت: خروجی بررسی‌های ما باید منجر به لیست آسیب‌ها و لیست اقداماتی که برای کاهش این آسیب‌ها و افزایش کاربری باید انجام دهیم، پس خروجی ما می‌شود برنامه جامع پدافند غیر عامل آن شهر.

وی ادامه داد: پیش بینی ما این است که در سال جاری و سال بعد مطالعات برای شهر‌های بالای ۲۵۰ هزار نفر صورت بگیرد و براساس ظرفیت‌های موجود، در مدت چند سال زمینه‌های آسیب پذیر را از بین ببریم.

رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور در بخش دیگری از سخنان خود به موارد پر خطر اشاره کرد و گفت: مراکز پر اهمیت مانند مراکز توزیع برق و آب که از لحاظ خدماتی که انجام می‌دهند اهمیت دارند و اگر اخلالی در کار آن‌ها ایجاد شود مشکل ساز می‌شود. البته برخی مراکز هم هستند که شاید از لحاظ کارکرد اهمیت چندانی ندارند، اما از لحاظ خطر ساز بودن، مهم هستند مانند مراکز ساخت تجهیزات نظامی که اطراف شهر هستند و یا کارخانه‌های شیمیایی که نشت مواد آن می‌تواند بسیار آسیب برساند پس میزان آمادگی ما در برابر این تهدیدات بسیار مهم است.

وی افزود: در برخی شهر‌ها مانند تهران مراکز هسته‌ای و مراکز درمانی هسته‌ای و شیمیایی هم وجود دارد که می‌تواند موجب خطر شود. پس ما باید برای حوادثی که ممکن است رخ دهد آمادگی داشته باشیم. البته در برنامه‌های خود پیش بینی کرده ایم که واحد‌هایی برای مقابله با این گونه تهدیدات در شهر‌ها و سازمان‌های مختلف ایجاد شود تا در موقع لزوم از آن‌ها استفاده و برای رفع آلودگی‌های شیمایی و هسته‌ای اقدام شود.

سردار جلالی ادامه داد: یکی دیگر از برنامه‌های سازمان پدافند غیر عامل کشور، انتقال مراکز شیمیایی و پرخطر به خارج از شهر‌ها و تجهیز یگان‌های مقابله با تهدیدات موجود است که ما در سامان دهی، آموزش و تهدید به آتش نشانی‌ها و شهرداری‌ها کمک می‌کنیم، شهرداری‌ها هم باید طرح مقابله با تهدیدات اضطراری مانند نشت شیمیایی و سایر موارد را داشته باشند.

باید برای همه شهر‌ها طرح جابجایی و انتقال و اسکان اظطراری داشته باشیم

وی در ادامه تصریح کرد: باید برای همه شهر‌ها مراکز و محل‌های تخلیه و اسکان اضطراری پیش بینی شود، این مراکز معمولا در قالب مراکز چند منظوره مانند پارک قابل استفاده است و هر شهری می‌بایست بتواند حداقل ۳۰درصد از جمعیت خود را به حداکثر ۶۰ کیلومتر منتقل و بعد دوبار برگرداند، در طرح‌های هادی و روستایی هم باید این پیش بینی‌ها صورت بگیرد و زیر ساخت‌ها ایجاد شود. البته در برخی شهر‌ها این پیش بینی‌ها انجام شده است.

سردار جلالی گفت: باید با مطالعه و تحقیق، مکان‌های مختلفی برای امکان اسکان مردم ایجاد شود که در شرایط اضطراری بتوان ۳۰ درصد جمعیت را از شهر خارج کرد، این یک قابلیت برای شهر‌های بزرگ است. به عنوان نمونه آمریکایی‌ها در طوفان کاترینا ۲ میلیون نفر را ۴۵۰ کیلومتر جا به جا کردند.

وی افزود: ما سال پیش یک مانور در شهر کاشان برگزار کردیم و در آن مطالعه شد که اگر حادثه نشت هسته‌ای رخ داد چه باید کرد، براساس این طرح مردم و مسئولان را آموزش دادیم و تلاش داریم که این گونه طرح‌ها را افزایش بدهیم تا در صورت بروز این گونه حوادث مردم آسیب کمتری ببینید.

رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور گفت: در زمانی که اسرائیلی‌ها در جنگ ۳۳ روزه به بیروت حمله کردند تقریبا ۱۶۵ هزار واحد مسکونی را تخریب کردند، که اگر در هر خانه ۵ نفر وجود داشت حدود یک میلیون جمعیت شیعه در منطقه ضایعه تحت تاثیر قرار گرفت، اما حزب الله توانست این جمعیت را از شهر تخلیه و به روستا‌های اطراف ببرد و بعد از اتمام جنگ به شهر خود برگشتند، اگر چه خانه هایشان خراب شد.

حفظ جمعیت از طریق انتقال و اسکان ان در بیرون شهر بهترین روش است

وی ادامه داد: حفظ جمعیت از طریق انتقال و اسکان آن در بیرون شهر بهترین و ارزان‌ترین روش در شرایط بحرانی است. نکته دیگری که باید به آن توجه شود بحث آموزش است ما در ابتدا باید برای مسئولان و بعد از آن برای مردم کلاس‌های آموزشی برگزار کنیم.

دکتر جلالی در ادامه تصریح کرد: آموزش‌ها موجب می‌شود عکس العمل مردم نسبت به حادثه شناخته شده باشد و با یک اعتماد به نفس بالاتری در شرایط بحرانی عمل کنند.

آموزش کلید مقابله با تهدیدات و حوادث طبیعی و غیر طبیعی است

وی کلید مقابله با تهدیدات را آموزش دانست و گفت: در حادثه نیروگاه اتمی ژاپن به دلیل اینکه مردم آموزش دیده بودند به خوبی توانستند از خود واکنش نشان دهد. تمرین و رزمایش مساله بعدی است که باید به آن توجه کرده و به برنامه مداوم شهرداری‌ها تبدیل شود. زیرا حوادث و مردم در حال تغییر هستند پس آموزش‌ها باید نو شوند.

سردار جلالی در پایان تاکید کرد: همه اقدامات باید بر اساس برنامه و مطالعه باشد و همواره آموزش در سنین مختلف را در دستور کار قرار دهیم تا بتوانیم از مردم در برابر تهدیدات محافظت کنیم.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.