یک کارشناس ارشد مشاور خانواده گفت: کودکان با رعایت نکاتی می‌توانند بدون خشونت فیزیکی از خودشان دفاع کنند.

شکوفه اویار حسینی کارشناس ارشد مشاوره خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمانگروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره سنی که کودکان شروع به نه گفتن می‌کنند، اظهار کرد: کودکان در سنین ۱۸ تا ۲۴ ماهگی نه گفتن را آغاز می‌کنند و در مقابل همه رفتار‌های والدین نخستین پاسخی که می‌دهند نه است؛ والدین نباید این نه گفتن را سرکوب کنند.

چه کودکانی نمی‌توانند از خودشان دفاع کنند؟

وی با بیان اینکه چند دسته از کودکان نمی‌توانند بدون خشونت فیزیکی از خودشان دفاع کنند، گفت: یکی از این  گروه کودکانی هستند که با بزرگتر از خودشان همبازی می‌شوند و اختلاف سنی بین آنها بیشتر از ۲ سال است؛ این کودکان در طول بازی با کودکان بزرگتر از خودشان اختلاف نظر پیدا و در برابر کودکان بزرگتر از خودشان احساس ناتوانی می‌کنند بنابراین نمی‌توانند از خودشان دفاع کنند.

این کارشناس ارشد مشاوره خانواده افزود: کودکانی که تک فرزند هستند به علت اینکه همبازی مناسب سن خودشان را ندارند اغلب نمی‌توانند از خودشان دفاع کنند همچنین خواهران و برادرانی که بین آن‌ها خیلی حسادت وجود دارد  رقیب یکدیگر می‌شوند، یکی از این فرزندان در دسته کودکانی قرار می‌گیرد که نمی‌تواند از خودش دفاع کند.

چگونه دفاع کردن از خود را به فرزندانمان آموزش بدهیم؟

اویار حسینی تاکید کرد: کودکانی که در انجام کارهای خود به مادرشان وابسته هستند به علت رسیدگی زیاد مادر استقلال فردی ندارند بنابراین قادر به  دفاع از خود نیستند؛ به کار بردن جملاتی مانند «ولش کن بیا کنار من بشین»، «با او بازی نکن» و «اگر تو را زد تو هم او را بزن» نمونه‌هایی از آموزش غلط والدین به کودکان است بنابراین کودکانی که این آموزش‌ها را دریافت می‌کنند موفق به دفاع از خود نیستند.


بیشتر بخوانید: چگونه دفاع از خود را به کودکان بیاموزیم؟


وی تصریح کرد: برخی از والدین هم در حضور فرزندانشان با هم کتک‌کاری یا پرخاشگری‌های زیاد می‌کنند و در این بین یکی از والدین معمولاً کتک می‌خورد؛ کودکان این والدین هم نمی‌توانند از خودشان در جامعه دفاع کنند همچنین در برخی از خانواده‌ها وقتی کودکان با هم کشتی می‌گیرند والدین دور آن‌ها جمع می‌شوند و کودکان را به زدن یکدیگر تشویق می‌کنند بنابراین در این بین کودکی که ضعیف‌تر است در این رقابت می‌بازد و طرف مقابل احساس قدرت می‌کند بنابراین یکی از این کودکان هم جزء کودکانی قرار می‌گیرد که نمی‌تواند از خودش دفاع کند.

این کارشناس ارشد مشاوره خانواده با بیان اینکه والدین باید به نه گفتن کودک احترام بگذارند و اجازه دهند که این نه گفتن به تدریج کاهش پیدا کند، اظهار کرد: والدین همچنین باید محترمانه صحبت کردن را از حدود سه سالگی به کودکانشان آموزش دهند؛ کودکان در برابر آنهایی که مودبانه صحبت می‌کنند اغلب زور گویی نمی‌کنند همچنین اگر در بین بستگان و اعضای فامیل کودکی زورگو وجود دارد والدین باید ارتباطشان را با چنین فردی تا حد امکان کاهش دهند تا دوران کودکی فرزندشان سپری شود؛ کودکان اغلب در سن ۴ سالگی که هیجانات منفی آنها زیاد است تمایل به زورگویی دارند.

چگونه دفاع کردن از خود را به فرزندانمان آموزش بدهیم؟

 آیا باید کتک زدن و دعوا کردن را به کودکانمان یاد بدهیم؟

اویار حسینی با بیان اینکه خشونت فیزیکی روش خوبی برای حل مسئله نیست، گفت: ما باید به فرزندانمان یاد بدهیم که بدون خشونت فیزیکی از خودشان دفاع کنند؛ والدین باید کودکانی را که اعتماد به نفس پایینی دارند در کلاس‌های رزمی ثبت نام کنند، زیرا  شرکت در این کلاس‌ها سبب بالا رفتن  اعتماد به نفس کودکان  می‌شود؛ بنابراین آنها می‌توانند از خودشان در جامعه دفاع کنند.

وی افزود: وقتی کودکی به کودک دیگر زورگویی می‌کند کودک باید به چشم کودک زورگو خیره شود و در آن وضعیت خیلی قاطع و کوتاه به او بگوید که من به تو این اجازه را نمی‌دهم که به من زور بگویی؛ این رفتار را والدین باید با فرزندانشان در خانه تمرین کنند؛ کودکانی که نمی‌توانند از خودشان دفاع کنند افرادی هستند که اغلب سرشان را پایین می‌اندازند و به چشم طرف مقابل نگاه نمی‌کنند.

اویارحسینی یادآور شد: منبع اعتماد به نفس و عزت نفس کودکان تا ۱۲ سالگی تایید و حمایت والدین است بنابراین هر زمان که کودکان از والدین کمک خواستند والدین باید سعی کنند که با روش‌های حل مسئله به دعوای کودکان پایان بدهند، مشکل بین کودکان را حل و از بروز پرخاشگری‌های فیزیکی بین آنها جلوگیری کنند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۹ ۲۶ دی ۱۴۰۰
سلام پسر منم امسال کلاس اول تو مدرسه دوستاش اذیتش میکنن اصلا نمیاد بگه چیکار باید بکنم حتی کتاباشو چیز پاره میکنن اصلا نمیگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۳۳ ۲۶ آذر ۱۳۹۹
سلام پسرمن ۲سال داره ونمیتونه از خودش دفاع کنه همه ای بچه ها میزننش وپسرمن فقط گریه میکنه ومیاد به من میگه که اونا منو زدن من خیلی اعصبانی میشم هرچقدر من و پدرش بهش میگیم میگه باشه ولی بچه هارو دیدینی باز کتک میخوره خواهش میکنم کمکم کنید چون این رفتار پسرم روی من خیلی تاثیر گذاشته
Iran (Islamic Republic of)
ایلیا
۲۲:۰۷ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
سلام پسر من هفت سالشه از بچگیش ی اخلاقی داشت نمیتونست از حق خودش دفاع کنه و همیشه توی بازیاش کوتاه می اومد الان هم همینطوره کسی اذیتش میکنه یا اسباب بازی ازش میگیره هیچی نمیگه من و پدرش خیلی باهاش صحبت میکنیم ک از خودت دفاع کن تا بزرگبشی قوی بشی. حتی جایزه براش تعیین میکنیم واسه این که رفتاراش تغییر کنه. ولی جلو من و پدرش خوبه ولی دورادور ک کنترلش میکنم میبینم همینطوره و همیشه زور بهش میگن. خواهش میکنم کمکم کنین چکار کنم خیلی ناراحتم میترسم برای بزرگیش مشکلی پیش بیاد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۱ ۱۹ مرداد ۱۳۹۸
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۸ ۳۱ خرداد ۱۳۹۷
دانش آموزان باید در خانه و مدرسه آموزش های لازم را برای دفاع از خود بیاموزند