سید محمد صادق غفوری عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص روزه داری صحیح در بیماران قلبی اظهار کرد: بررسیها نشان میدهد که روزه داری صحیح در یک فرد به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ با کم کردن عوامل خطر از جمله کاهش چربی خون، کاهش وزن، کم کردن یا قطع سیگار و کاهش سطح هموسیستئین خون، میتوان از بروز بیماریهای قلبی یا تشدید عوارض آن جلوگیری کرد.
این عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد با اشاره به اینکه بیماریهای قلبی طیف گوناگونی از بیماریهای دریچه ای، عروق و عضله قلب را در بر میگیرد، بیان کرد: در مورد هر یک از آنها بسته به شدت و ضعف هر بیماری، می توان گفت که فرد چطور روزه بگیرد؛ گرچه در تمام این موارد مشورت با پزشک متخصص قلب و عروق، بهترین راهنما برای بیماران است.
غفوری با بیان اینکه باید بیماران قلبی برای روزه گرفتن مواردی را باید رعایت کنند، عنوان کرد: به طور کلی میتوان توصیههایی را در این زمینه به بیماران ارائه کرد، بیماران دچار گرفتگی عروق قلبی که تحت درمان با داروهایی نظیر آسپرین، نیترو کانتین و نیترو گلیسرین قرار دارند موظف هستند که داروهای خود را به موقع مصرف کنند؛ این افراد به هیچ وجه اجازه روزه داری ندارند، چرا که باید داروهای خود را در زمان مشخصی مصرف کنند که این امر با روزه داری تداخل دارد.
وی ادامه داد: به موقع مصرف نکردن بیشتر داروهای قلبی و همچنین گرسنگی زیاد باعث میشود سطح این داروها در خون بیمار تغییر کند و کم شود؛ همچنین باعث بروز عوارض جبران ناپذیری مثل احتمال بروز سکته قلبی و حملات آنژین صدری، بزرگ شدن قلب و آب آوردن ریه میشود که بسیار خطرناک است.
بیشتر بخوانید: آیا دیابتیها میتوانند در ماه رمضان روزه بگیرند؟
این عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد با تاکید بر اینکه بیمارانی که با تشخیص پزشک اصرار به روزه گرفتن دارند باید مواردی را رعایت کنند، گفت: این افراد باید با صلاح دید پزشک خود داروهایی مثل انالاپریل و دیگوکسین را در وعده سحری مصرف کنند؛ این نوع دارو به دلیل اینکه باید در صبح مصرف شود اثربخشی بهتری دارد و بنابراین توصیه می شود آن را در وعده سحری مصرف کنند.
غفوری ادامه داد: مصرف قرص دیلتیازم عصرها اثر بخشی بهتری دارد و باید در وعده افطار مصرف شود، همچنين در مورد داروی نیترو گلیسیرین زیر زبانی که در هنگام حملات قلبی مصرف میشود، در طی روزه داری، نظرات شرعی مراجع متفاوت است؛ در هنگام تغيير زمان مصرف دارو باید تداخل آن ها را با غذا در نظر داشته باشید و به صورت خودسر زمان مصرف داروها را تغییر ندهید و سلامتی خود را به خطر نياندازيد.
وی با اشاره به اینکه افراد در ماه رمضان باید از تداخل دارویی پرهیز کنند، تصریح کرد: با توجه به فاصله کوتاه افطار، شام و سحر همچنین انباشته شدن معده از غذاهای مختلف، در این ماه امکان تداخل دارویی با غذاها وجود دارد؛ دارویی مانند دیگوکسین که در نارسایی قلبی مصرف میشود و نيز داروی وراپامیل و پروپرانول ساعت آن با مصرف غذا تغيير زيادی می كند.
بیشتر بخوانید: بایدها و نبایدهای روزه داری برای بیماران کلیوی
این عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد در آخر یاد آور شد: روزه داری برای بیماران با مشکل دریچهای قلب، افتادگی میترال در فرمهای خفیف، مشکلی ایجاد نمیکند؛ اما در حالات شدید که عموما با گشادی میترال همراه است و معمولا نیازمند توجه خاص است، روزه داری باید با نظر پزشک متخصص انجام شود.
انتهای پیام/