به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزمون دکتری سال 97 با شرکت حدود 235 هزار متقاضی سراسر کشور برگزار شد، آزمونی که امسال کاهش 10 درصدی شرکتکنندگان را نشان میدهد اما همچنان موج تحصیلات تکمیلی در کشور پر قدرت حرکت میکند و تحصیل در دورههای کارشناسی ارشد و دکتری برای جوانان نه به عنوان کسب علم بلکه مسیری است که باید بر حسب عادت باید طی شود.
یکی از مسائلی که اکنون در آموزش عالی به آن توجه میشود کیفیت بخشی به آموزشها و کاربردی شدن آن است که این موضوع با افزایش کمیت دانشگاهها در تعارض قرار دارد به هر حال باید برای گزینش در مقاطع بالاتر تحصیلی روال جدیتری در نظر گرفته شود تا افراد بر حسب صلاحیتهای واقعی در این مقاطع به تحصیل بپردازند.
با این وجود در آزمون دکتری امسال از میان 173 هزار و 763 نفر، 73 هزار و 380 نفر دورههای روزانه و 100هزار و 83 نفر کد رشته محلهای غیر روزانه را انتخاب شده اندکه حالا باید در مصاحبه این آزمون شرکت کنند تا بتوانند مهرماه به عنوان دانشجوی دکتری سر کلاسهای درس حاضر شوند.
طبق گفتههای مسئولان وزارت علوم امسال همچون سالهای گذشته 50 درصد نمره پذیرش نهایی از طریق آزمون و مابقی در اختیار دانشگاه است که از طریق مسابقه و بررسی عملکرد متقاضیان ارزیابی میشود؛ هرچند وزارت علومیها به دنبال افزایش سهم دانشگاهها در انتخاب داوطلبان مستعد هستند اما هنوز این تفویض اختیار به نتیجه نرسیده است.
انتخاب رشته داوطلبان پذیرفته شده در آزمون دکتری از اوایل اردیبهشت ماه آغاز شد و پس از اعلام نتایج در همین ماه متقاضیان بر اساس اعلام دانشگاهها در مصاحبه شرکت می کنند.
هر دانشگاه متناسب با رشته و شرایط زمانی را برای مصاحبه و بررسی سوابق علمی و پژوهشی پذیرفتهشدگان در نظر گرفته است که در پایگاههای اینترنتی دانشگاهها زمان آن قابل رویت است.
دانشگاه آزاد هم برای پذیرش دانشجویان مقطع دکتری ضوابطی جدید را در نظر گرفته است و پذیرفتهشدگان برای انجام مصاحبه و بررسی عملکرد پژوهشی و علمی خود باید از 16 تیرماه به بعد در واحدهای دانشگاهی پذیرفته شده حاضر شوند.
حداقل میانگین (معدل) نمرههای دروس کارشناسی و کارشناسی ارشد ناپیوسته به ترتیب ۱۵ و ۱۷ تراز شده و دورههای کارشناسی ارشد پیوسته و یا دکتری حرفهای ۱۷ تراز شده باشد.
حداکثر سن داوطلب در زمان ثبت نام جهت شرکت در آزمون ورودی دوره دکتری (نیمه متمرکز) سازمان سنجش ۳۰ سال است.
با توجه به رشد 6 درصدی بورس دانشجویان دکتری، فرصتهای مطالعاتی دانشجویان دکتری برای سال ۹۷ افزایش خواهد یافت که افزایش کمی دانشجویان دوره دکتری در داخل و خارج از کشور برای استفاده از فرصتهای مطالعاتی است.
پذیرفته شدگان برای حضور در آزمون مصاحبه دکتری علاوه بر رعایت و چارچوب اداری و آموزشی مانند داشتن مدرک تحصیلی مقطع پیشین، ریز نمرات و مدارک شناسایی باید چندین موضوع را که به طور مشترک برای همه رشته ها وجود دارد، مورد توجه قرار دهند.
داوطلبان در مورد مطالب پایان نامه خود باید تسلط کافی برای توضیحات داشته باشند و به طور روشن موضوع را برای اساتید مصاحبه شونده تبیین کنند علاوه بر آن آمادگی در زمینه فعالیت علمی مورد علاقه و مربوط به رشته اهمیت بسزایی دارد همچنین داشتن توصیه نامه علمی میتواند کمک بسیاری به داوطلب کند.
تسلط به زبان انگلیسی یکی دیگر از موارد مهم و برگ برنده در موفقیت مصاحبه خواهد بود؛ در صورتی داوطلبان که در یکی از آزمونهای زبان مورد قبول دانشگاهها موفق به کسب مدرک زبان شده باشند؛ این موضوع در قبولی آنها تاثیر مثبت بسیاری دارد.
براساس اعلام سازمان سنجش امسال از هر 6 نفر یک نفر پذیرفته می شود که پذیرش در دانشگاه سراسری ۱۴ هزار و در دانشگاه آزاد حدود ۹ تا ۱۰ هزار داوطلب خواهد بود.
ﻃﺒﻖ ﻣﺼﻮﺑﻪ ﺷﻮرای ﺳﻨﺠﺶ و ﭘﺬﻳﺮش داﻧﺸﺠﻮ در دوره ﻫﺎی ﺗﺤﺼﻴﻼت ﺗﻜﻤﻴلی از ﺳﺎل 97 ﺑﻪ ﺑﻌﺪ، ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺗﻜﻤﻴﻞ ﻇﺮﻓﻴﺖ در آزﻣﻮن دﻛﺘﺮی وﺟﻮد ﻧﺨﻮاﻫﺪ داﺷﺖ و برای ﭘﺬﻳﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪﮔﺎن ﻧﻬﺎیی دوره روزاﻧﻪ آزﻣﻮن دﻛﺘﺮی 97 ﺣﻖ ﺷﺮﻛﺖ در آزﻣﻮن ورودی دوره دﻛﺘﺮی ﺳﺎل 98 وجود ندارد.
به طور کلی پذیرفته شدن در مقاطع تحصیلات تکمیلی به سبب تخصصی بودن علوم در هر رشته شرایط خاص خود را می طلبد اما در مواردی قوانین برای تمامی رشته ها یکسان است که سعی شد قوانین مشترک و پرکاربرد تبیین شود.
انتهای پیام/