به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ «محمد عمرانی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در نواکشوت دیروز (سهشنبه) در دیدار با وزیر امور خارجه موریتانی نامه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص تحولات جاری منطقه و بدعهدی اخیر آمریکا در برجام را تسلیم وی کرد.
در این دیدار درباره راههای توسعه روابط دوجانبه گفتوگو و تبادل نظر شد.
ظریف که روز دوشنبه سفری به هند داشت در جمع خبرنگاران گفت: در این روزها مشورتهای گستردهای در رابطه با اقداماتی که آمریکا انجام داده در نقض برجام و خروج از آن صورت خواهد گرفت و همکاران من با نامهای که برای وزرای خارجه نوشتم مشغول دیدار از بسیاری کشورها هستند، در برخی موارد من حضور مییابم، برخی موارد سایر همکاران وزرات خارجه و برخی موارد سایر دوستان از سایر دستگاهها و حسب مورد این سفرها و گفتوگوها در سطوح مختلف ادامه مییابد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا 18 اردیبهشت ماه خروج این کشور از برجام را اعلام و پس از آن سندی را برای بازگرداندن تحریمهای هستهای علیه ایران امضا کرد و گفت که بالاترین سطح تحریمهای اقتصادی را اعمال خواهیم کرد.
وزیر خارجه ایران دو روز بعد (20 اردیبهشت) در دو نامه جداگانه به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به این اقدام آمریکا اعتراض کرد.
ظریف در این باره گفته بود: من روز 20 اردیبهشت راجع به تخلفات آمریکا و اتفاقاتی که افتاده یک نامه به خانم موگرینی و یک نامه به دبیرکل ملل متحد نوشتم. در نامه به موگرینی درخواست کمیسیون مشترک شده است. کمیسیون مشترک طبق روال برجام با جلسه مدیران سیاسی شروع میشود و بعد در صورت ضرورت به سطح وزرا خواهد رسید.
در نامه ظریف به گوترش آمده است: «در تاریخ 18 اردیبهشت 1397، رئیسجمهور ایالات متحده، با نقض اساسی قطعنامه 2231 شورای امنیت که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم ضمیمه آن است، تصمیم یکجانبه و غیرقانونی خود مبنی بر خروج از برجام را اعلام کرد. به طور همزمان، وی با امضای یک یادداشت ریاستی به مراجع آمریکایی ذیربط دستور داد، «حضور ایالات متحده آمریکا در برجام را متوقف کنند» و «همه تحریمهای آمریکا که وفق برجام لغو یا اجرای آنها متوقف شده بود را مجددا تحمیل کنند»، و بدین ترتیب مرتکب چندین مورد «عدم پایبندی اساسی» نسبت به برجام و تخلف آشکار از قطعنامه 2231 شورای امنیت شد. این اقدامات بیاعتنایی کامل به حقوق بینالملل و منشور ملل متحد است، اصل حل و فصل صلحآمیز اختلافات را تضعیف میکند، چندجانبهگرایی و نهادهای آن را به مخاطره میاندازد، حاکی از بازگشت به عصر فاجعهبار و شکستخورده یکجانبهگرایی است و باعث تشویق سرکشی و قانونستیزی میشود.»
پس از این اقدام ترامپ، رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران سفرهایی را به چین، روسیه و بلژیک انجام داد و ضمن رایزنی با وزرای خارجه چین و روسیه در نشستی با موگرینی و سه وزیر اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) در بروکسل شرکت کرد. وزیر خارجه ایران همچنین دوشنبه هفته جاری (هفتم خرداد ماه) در سفری یک روزه به دهلینو با وزیر خارجه هند ابعاد مختلف همکاریها بعد از خروج آمریکا از برجام را مورد بررسی قرار داد و توافقات خوبی از جمله تشکیل کمیتههایی در زمینه همکاریهای بانکی، نفتی و بازرگانی در این سفر حاصل شد.
انتهای پیام/