هدایت الله فهمی معاون دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو در گفت وگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به میزان بارش در کشور اظهار کرد: میزان بارش در سال آبی ۹۷-۹۶، ۱۶۶ میلی متر بوده است که به طور میانگین ۳۱ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
معاون دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو با اشاره به بارشهای بهاری در کشور تصریح کرد:کشور تا پیش از بارشهای بهاری طی دو ماه گذشته خشکترین وضعیت خود را در پنجاه سال اخیر تجربه کرده بود البته با بارشهای فصل بهار وضعیت کمی تعدیل شد.
به گفته وی، خشکترین سال آبی در کشور مربوط به سالهای ۸۷-۸۶ ، ۷۸-۷۹ و ۹۶-۹۷ است.
فهمی با اشاره به کاهش روان آبها ابراز کرد: با کاهش بارش، میزان روان آبها و رودخانهها حدود ۴۹ درصد کاهش داشته است.
معاون دفتر برنامه ریزی کلان آب با اشاره به ناکافی بودن بارش برای آبهای زیرزمینی بیان کرد:هم اکنون با کاهش ۳۱ درصدی منابع آب زیر زمینی مواجه هستیم. برای جبران این کمبودها، نیاز به بارش های متوالی و جلوگیری از اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی هستیم.
فهمی با بیان اینکه به طور میانگین ۵۳ درصد مخازن سدها پر است ،افزود:میزان ذخائی آبی سدها در تهران ۴۰ درصد، خوزستان ۶۰ درصد، زاینده رود ۲۳ درصد، دوستی ۲۰ درصد، ملاصدرا ۱۱ درصد و سد استقلال میناب ۱۰ درصد است.
وی همچنین ادامه داد: میزان ورودی آب به سدهای جنوبی اُفت فاحشی داشته است بطوریکه سیستان و بلوچستان با ۷۲ درصد، هرمزگان ۷۱ درصد ،کرمان ۵۸ درصد و فارس با ۵۶ درصد در بحرانیترین شرایط نسبت به سایر شهرها به سر می برند.
معاون دفتر برنامه ریزی کلان آب با رد این موضوع که بارشهای بهاری اخیر مربوط به بارورسازی ابرها بوده است، تصریح کرد:متاسفانه عدهای افراد سودجو در پی سواستفاده از بارشهای اخیر به نفع خود ادعایی مبنی بر بارورسازی ابرها داشته اند بااین جال مدرکی برای گفته های خود به وزرات نیرو ارائه ندادند.
وی با اشاره به نیاز مرکز بارورسازی ابرهای کشور به هواپیما اذعان کرد:مرکز بارورسازی ابرها در یزد است که وظیفه بارور سازی ابرها را برعهده دارد اما با توجه به خرابی هواپیماهای موجود نیاز به دو فروند هواپیما دارد.
فهمی در پایان با بیان اینکه مدیریت عرضه و تقاضا راه حل عبور از خشکسالی است، گفت:با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و نزدیک بودن به خط استوایی بارورسازی ابرها تنها 15 درصد در افزایش بارندگی موثر است و نمیتوان به به بارور سازی ابرها برای عبور از خشکسالی اکتفا کرد .بنابراین تنها راه عبور از بحران کم آبی مدیریت مصرف و تقاضای آب است.
انتهای پیام/