به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ سیروز کبدی ( التهاب شدید کبد یا Alcoholic liver )، یک بیماری کبدی است که عموما با مصرف بیش از حد الکل، برخی از داروها و .. بروز پیدا می کند به نحوی که در کار کبد اختلال ایجاد کرده و کبد دیگر نمی تواند از عهده وظیفه خود، یعنی دفع ضایعات از خون، بربیاید .
بصورت ساده تر؛ کبد پس از هر بار صدمه دیدن، نهایت سعی خود را میکند تا خودش را التیام دهد که در این فرایند، بافت های همبند در محل زخم ایجاد شده و با تجمع آن ها، عملکرد کبد بتدریج مختلف شده بطوری که کبد در مراحل پیشرفته سیروز دیگر قادر نیست تا به خوبی کار کند و وظایفت خود را انجام دهد.
این عوامل همگی سبب بروز سیروز کبدی و در نهایت ابتلا کبد به واکنشهای التهابی شده که رفته رفته این امر به فیبروز تبدیل می شود.
سیروز کبدی انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
۱- صفراوی
۲- قلبی
۳- سوختوسازی (ارثی و دارویی)
۴- کریپتوژنیک و متعاقب ویروسی یا پس از نکروز
۵- الکلی
۶-متفرقه
در این گزارش می قصد داریم مطالبی جامع و مفید را پیرامون این سوال که؛ "بیماری سیروز کبدی چیست و چه درمانی دارد؟" به شما ارائه دهیم، با باشگاه خبرنگاران جوان همراه باشید.
علائم سیروز کبدی در مراحل اولیه بسیار کم است و به تدریج به موازات آسیب دیدن هرچه بیشتر کبد، مشکلات نیز قابل توجه تر شده و بیشتر بروز پیدا می کند.
کبد در مرحله اولیه سیروز با وجود آسیب دیدن، همچنان عملکرد مناسب خودش را دارد اما هر چه بیماری پیشرفت کند، علائم آن نیز در نتیجه اختلال عملکرد این عضو نمودار می شود.
خستگی و ضعف
کاهش وزن و تحلیل رفتن عضلات
کاهش اشتها
خط های قرمز کوچک (مویرگ های خونی) روی پوست در ناحیه بالای کمر
حالت تهوع و استفراغ
زرد شدن پوست و سفیدی چشم (زردی)
درد اطراف کبد
خارش شدید پوست
حمله تب و لرز
خونریزی و کبود شدگی آسان تر و بیشتر بدن، برای مثال افزایش تعداد دفعات خون دماغ شدن یا خونریزی لثه
ورم پا و مچ پا
ریزش مو
ورم شکم به دلیل انباشته شدن مایع (آب آوردن شکم یا آسیت) (اگر بیمار خانم باشد در مواردسیروز کبدی پیشرفته) باردار به نظر می رسد.
باوجود همه این موارد، بیمار با تغییر ویژگی های شخصیتی، اختلال های خواب (بی خوابی)، زوال حافظه، گیجی و دشواری در تمرکز روبه رو می شود.
بد نیست بدانید که، از این علائم با اصطلاح انسفالوپاتی کبدی یاد می شود و زمانی بروز می یابد که مواد سمی به دلیل ناتوانی کبد در خارج کردن آن ها از بدن به مغز صدمه می زنند.
پزشکان اغلب از روی علائم بیمار و آزمایش از وجود این بیماری مطلع می شوند و گاهی نیز به اسکن و نمونه برداری از کبد روی می آورند.
آزمایش های خون:
برای ارزیابی عملکرد کبد و میزان آسیب دیدن کبد.
در این آزمایش ها میزان آنزیم های کبدی آلانین ترانس آمیناز (ALT) و آسپارتات ترانسفراز (AST) خون اندازه گیری می شود؛ چون میزان این آنزیم ها در نتیجه التهاب و نارسایی کبد (هپاتیت) افزایش می یابد.
اسکن ها و تصویربرداری ها:
سونوگرافی (التراسوند)، الاستوگرافی عبوری (آزمایشی مشابه سونوگرافی؛ که گاهی اوقات فیبرو اسکن کبد نیز نامیده می شود)، سی.تی.اسکن یا ام.آر.آی. بر روی کبد انجام می شوند تا تصاویر جامعی از کبد به دست آید یا سفتی کبد به منظور تشخیص زخم بررسی شود.
نمونه برداری از کبد:
در این آزمایش سوزن بسیار ظریفی برای تهیه نمونه کوچکی از سلول های کبد وارد بدن (معمولاً بین دو دنده) می شود. سپس این نمونه برای بررسی های میکروسکوپی به آزمایشگاه فرستاده می شود. نمونه برداری معمولاً تحت بی حسی موضعی و به صورت سرپایی یا با بستری کردن یک روزه بیمار انجام می شود. نتیجه نمونه برداری تشخیص سیروز کبدی را، به شرط ابتلا به آن، تأیید می کند و اطلاعات بیشتری را در مورد علت آن در اختیار پزشک قرار می دهد. بااین حال امروزه گرایش روزافزونی در میان پزشکان به وجود آمده است تا به جای نمونه برداری از الاستوگرافی عبوری برای تشخیص سیروز کبدی بهره گیرند.
آندوسکوپی:
آندوسکوپ لوله ی منعطف بلند و باریکی است که در انتهای آن یک منبع نور و یک دوربین ویدیویی وجود دارد. پزشک آندوسکوپ را از درون مری (لوله بلند انتقال دهنده مواد غذایی از گلو به معده) به سمت پایین و معده هدایت می کند. تصاویر مری و معده روی صفحه نمایشی خارجی به منظور مشاهده واریس (رگ های متورم)، یعنی نشانه سیروز کبدی، نشان داده می شود.
سیستم های متعدد گوناگونی برای درجه بندی سیروز کبدی بر اساس شدت بیماری و میزان وخامت آن وجود دارد. امتیاز کودک پیو کبدی یکی از این سیستم ها است که بر مبنای معاینه و تست های آزمایشگاهی سیروز را از A (نسبتاً ملایم) تا C (شدید و حاد) درجه بندی می کند.
سیستم دیگر مدل بیماری کبد در مرحله پایانی(MELD) است که از نتایج آزمایش خون برای تعیین ضرورت پیوند سریع کبد استفاده می کند.
جالب است بدانید؛ سالانه هزاران نفر در هر کشور جان خود را به دلیل بیماری سیروز کبدی از دست میدهند.
این بیماری در افراد بالای 55 سال شایعتر است و در مراحل پیشرفته علایم مربوط به خود را نشان میدهد که تشخیصآن چندان سخت نیست.
یکی از مهمترین خطراتی که بیماران مبتلا به سیروز را تهدید میکند، خونریزی گوارشی است که اغلب به دلیل پاره شدن واریس مری اتفاق میافتد.
تقریبا تمام خونی که از رودهها منشا میگیرند از طریق یک ورید یا سیاهرگ به کبد رفته، سپس از آنجا وارد ورید اجوف تحتانی و سپس قلب شده و در نهایت به سایر نقاط بدن منتقل میشود.
در بیماران مبتلا به سیروز، خون به خوبی از کبد خارج نمیشود و در نتیجه، خون پس زده میشود.
یکی از راههایی که خون میتواند به حرکت خود ادامه داده و وارد جریان خون عمومی شود، وریدهای اطراف مری در ناحیه اتصال آن به معده است. در نتیجه افزایش فشار خون در این ناحیه، وریدها متسع میشوند (به اصطلاح گفته میشود واریس مری اتفاق افتاده است).
این واریسها مستعد پاره شدن و خونریزی هستند.
پس از پاره شدن این عروق، شخص ممکن است دچار استفراغ خونی شده و یا این که پس از چند ساعت تا چند روز مدفوع سیاه قیری رنگی دفع کند. بیمار باید در صورت استفراغ خونی و یا دفع خون سیاه از مقعد به پزشک مراجعه کند.
سوءتغذیه در بین بیماران مبتلا به سیروز کبدی بسیار رایج است، بنابراین با رعایت رژیم غذایی متعادل می توان اطمینان حاصل کرد که بدن تمام مواد مغذی لازم را دریافت می کند.
پرهیز از غذاهای شور و اضافه نکردن نمک به غذا احتمال ورم کردن پا و شکم به دلیل تجمع مایع را کاهش می دهد.
کبدهایی که به نارسایی مبتلا هستند قادر به ذخیره سازی گلیکوژن، کربوهیدرات مولد انرژی کوتاه مدت، نبوده و در چنین حالتی چون بدن از بافت عضلانی خود برای تولید انرژی در زمان بین دو وعده غذایی استفاده می کند، عضله ها تحلیل می روند و ضعیف می شوند.
بنابراین بیمار باید پروتئین و انرژی بیشتری را از طریق رژیم غذایی دریافت کند. خوردن تنقلات سالم بین وعده های غذایی میزان کالری و پروتئین دریافتی را افزایش می دهد. همچنین صرف سه یا چهار وعده کوچک غذایی، به جای یک یا دو وعده حجیم، مفید است.
زمانی که سیروز برای کبد رخ می دهد، بیمار تصور می کند کبدش چنان تخریب شده و دیگر امکان برگشت ندارد، اما واقعیت این است که اگر عامل مسبب را بتوان درمان یا حذف کرد، بیماری فروکش کرده و امکان بازگشت و ساخت مجدد این کارخانه وجود دارد.
لازم به ذکر است که در مراحل پیشرفته سیروز، تنها گزینه درمانی پیوند کبد است.
انتهای پیام/
ممنون از مقاله جامع تون
میخواستم ببینم خانومی که سیروز کبدی داره و کورتون مصرف میکنه الان حدود 5 ماه هست درگیره میتونه ارتباط جنسی برقرار کنه یا امکان انتقال بیماری وجود داره
ممنون از مقاله جامع تون
میخواستم ببینم خانومی که سیروز کبدی داره و کورتون مصرف میکنه الان حدود 5 ماه هست درگیره میتونه ارتباط جنسی برقرار کنه یا امکان انتقال بیماری وجود داره
داروهای هم که مصرف میکنه فروزمایید۴۰ _تادالافیل۱۰_ آکسابین۱۵_لوزراتا۲۵ قرص آهن
خیلی میترسم
مامانم هم میگه تو دوران نوزادی زردی گرفته بودی
من ۸سال هپاتیت اتویمیون خود ایمنی داشتم تحت درمان بودم گفتن خوب میشه
الان یکسال به سیروس کبدی دچارم همش شکمم آب مباره واقعا خسته شدم به جنون رسیدم دیگه حتی بیمارستان طالقانی تو لیست پیوند
ولی خبری نیست
این آب شکم واقعا منو اذیت میکنه
از زندگی از بچه هام دور شدم دوتا بچه دارم
نمیتونم بلند بشم
دو روز یکبار شکمم آب میاره
بخدا دیگه تحمل این همه درد سخته شده برام
امیدوارم همه که دچار این بیماری هستن که من واقعا میتونم درکشون کنم
خوب بشن بر گردن کنار خانوادشون
بیمارستان طالقانی تهران بهترین دکترای گوارش داره
وآقای دکتر ربانی از شیراز اومده دکتر جراح پیوند کبد
اما باید تماس بگیرید راه درست مصرف کردنش را عرض کنم
من دارم دیوونه میشم میخواستم بدونم آیا راه درمانی وجود داره؟
مادر من اردیبهشت سال گذشته عمل کیست هیداتیک کبد انجام دادن الان چندماهیه که میگن احساس میکنن مایعی تو شکمشون جمع شده،تحقیق کردم و متوجه شدم بیماری اسیت در اثر اسیب های کبدی همچون سیروز یا نارسایی کبد اتفاق میوفته،ایا اسیب کبد همچون انجام عمل جراحی هم میتونه باعثش باشه؟؟خیلی نگران شدم توروخدا جوابمو بدید
درضمن وقتی مایعات کم بخوره احساس جمع شدن مایع رو کمتر داره!
١- حذف كليه ي غذاهاي آماده ، فست فود و سرخ كردني از رژيم غذايي روزانه و جايگزين كردن آنها با سبزيجات تازه مثل ، گوجه فرنگي ، كلم پيچ ، كلم بروكلي ، كدو سبز ، لوبيا سبز ، هويج ، اسفناج ، كرفس ، كاهو و خيار
٢- خوردن آب بصورت : نيم ساعت قبل از غذا و ٢/٥ ساعت پس از غذا ، همچنين خوردن بين ١٠ تا ١٦ ليوان آب در طول روز
٣- حذف كامل كربوهيدراتهاي ساده و چربيهاي اشباع از رژيم غذايي و جايگزيني آنها با كربوهيدراتهاي پيچيده و چربيهاي مونو ( كربوهيدراتهاي ساده و چربيهاي اشباع شامل : انواع قند ، شكر ، شكلات ، آب نبات ، نان سفيد ، نان باگت ، برنج سفيد ، انواع شيريني جات قنادي ، انواع كيك و كلوچه و بيسكوييت ، روغن نباتي هيدروژنه ، روغن مايع ) ، ( كربوهيدراتهاي پيچيده و روغنهاي مونو شامل : نخود ، لوبيا ، عدس ، سيب زميني كبابي و يا آب پز ، جوي دو سر پرك ، انواع نان سبوس دار مثل سنگك و ... ، برنج قهوه اي ، روغن زيتون طبيعي ، روغن كنجد به مقدار بسيار كم ، عسل ، انواع آجيل مثل بادام ، فندق ، گردو و بادام زميني )
٤- حذف كامل انواع سس قرمز و سفيد و مايونز از رژيم غذايي ، حذف قهوه و چاي و انواع نوشابه و دلستر از رژيم غذايي ، مصرف بسيار ناچيز نمك و حذف كامل خيارشور از رژيم غذايي
٥- مصرف بيشتر مواد پروتئيني كم چربي بصورت آب پز مثل سينه ي مرغ و يا سينه ي بوقلمون ( ١ يا ١/٥ گرم پروتئين به ازاي هر كيلوگرم از وزن بدن آنهم در صورت نداشتن مشكل كليوي )
٦- پياده روي روزانه به مدت ٤٥ دقيقه بدون حتي لحظه اي توقف و نوشيدن ١/٥ ليتر آب پس از پايان پياده روي
٧- در صورت بالا بودن وزن ، كاهش آن بصورت آرام آرام و از راههاي درست و اصولي و پرهيز از كاهش وزن بصورت دفعي
ممنون از اطلاع رساني مفيدتان،من پدرم مبتلا به سيروز كبدي پيشرفته است، از دوستاني كه اعلام كردند امكان بازگشت و تميز شدن كبد وجود دارد خواهش ميكنم شرايط دريافت اطلاعات در اين مورد را اعلام كنند، اقاي همتي لطف كنيد امكان ارتباط گرفتن را بفرماييد ، دوستان ديگر هر كسي از ان دوره ١ ماهه پاكسازي كبد اطلاعي داره مرحمت كند مرا راهنمايي كند.
سپاسگزار
آیت الله تبریزیان
متشکرم
سوال، پیوند کبد، درمان قطعی سیروز کبدی هست؟! یا احتمال بروز خطر وجود داره
مدتی بود ک رفتارش عوض شده بود همش پرخاش میکرد کلی طول کشید تا فهمیدم مریض شده
سیروز کبدی داره
ب دلیل مشکلاتی ک براش پیش اومده چندین ساله ک داروهای مسکن و قرص های ارامبخش میخورده 32 سالشه الان اما کلا داغون شده
ازم خاسته که از زندگیش برم بیرون
میگه دکتر جوابش کرده گفته 90 درصد کبدش الوده شده و کمتر از 9ماه زنده س .دارم دیوونه میشم
تورو خدا راهنماییم کنین
ایا سیروز کبدی درمانی داره؟؟؟؟؟؟
بنده دکتر هستم، مدت ۲۰ سال هست که در زمینه اثر درمانی گیاهان دارویی تحقیق می کنم، ترکیبی گیاهی جهت درمان مشکلات کبدی از قبیل: Bili (T, D)، آنزیم های کبد و سیروز کبد تهیه کرده ام که به صورت تضمینی در مدت ۳۰ روز بیمار را از خطر پیوند کبد نجات داده و عملکرد کبد را به شرایط عادی بر می گرداند.
آیا از دلایل ایجاد سیروز کبدی میتونه یک جهش خونی باشه و آیا بالارفتن پلاکت خون هم از عوارض این بیماری است؟
باتشکر