معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: توسعه صید در خلیج فارس و دریای خزر امکان پذیر نیست و همواره با روش های بازسازی ذخایر درصدد حفظ اشتغال شغل صیادی هستیم.

امکان افزایش صید در خلیج فارس وجود ندارد/پیش بینی تولید بیش از چهارتن خاویار در سال جاریحسن صالحی، رئیس سازمان شیلات در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباه آخرین وضعیت صید و پرورش آبزی اظهار کرد: سال گذشته مجموع صید آبزی در خلیج فارس، دریای خزر، دریای عمان و آبهای بین المللی به 476 هزارتن و پرورش ماهیان گرم آبی، سردآبی، خاویار، میگو و پرورش در قفس به 480 هزارتن رسید.

وی افزود: براساس آمار، سال گذشته 124 هزارتن محصولات شیلاتی به ارزش بیش از 500 میلیون دلار بازارهای هدف صادر شد که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی بیش از 60 میلیون دلار و تولید 6 هزارتن افزایش داشته است.

صالحی با اشاره به برنامه های سازمان شیلات در رویکرد حمایت از تولید داخل بیان کرد: سازمان شیلات در دو سال گذشته در راستای سیاست ابلاغی مقام معظم رهبری و فرماندهی اقتصاد مقاومتی جهت گیری خود را به سمت وسوی افزایش تولید داخل با رویکرد مصرف آبزیان در خانوارهای ایرانی و کاهش واردات را در دستور کار خود قرار داد.

 به گفته رئیس سازمان شیلات؛ کاهش 20 درصدی واردات و افزایش 22 درصدی صادرات در سال گذشته، بیانگر حمایت از تولید و کالای داخلی است که این رویکرد در سال 97 نیز همچنان ادامه خواهد داشت.

معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: با توجه به نامگذاری امسال مبنی بر حمایت از تولید داخل جهت گیری سازمان شیلات به دنبال واردات نهاده ها و مواد اولیه است تا با استفاده از آن بتوان برای کشور ارزش افزوده ایجاد کرد، چرا که برای دستیابی به تکنولوژی روز دنیا برای ارتباط با کشورهایی که هدف صادراتی هستند، تبادل تجاری امری ضروری است.

توسعه تولید ماهیان زینتی امری مهم در تحقق شعار سال

وی با اشاره به تاثیر تولید و تکثیر ماهیان زینتی در موضوع اشتغالزایی سال حمایت از کالای داخل بیان کرد: با توجه به تاثیر تولید ماهیان زینتی در اشتغالزایی افراد و آرامش خانوار درصدد توسعه تکثیر آن هستیم، این درحالی است که سال 93، صد درصد تجهیزات وارداتی بود اما امروز با برنامه ریزی صورت گرفته 60 درصد آکواریوم ها و لوازم جانبی در داخل تولید می شود.

صالحی درباه آخرین وضعیت پرورش ماهی در قفس تصریح کرد: پرورش  ماهی یکی از فعالیت های نو به شمار می رود که در دنیا تنها چند کشور مشغول این فعالیت اند، درحالیکه در ابتدای کار تمامی تجهیزات وارداتی بودند، اما امروز بخش اعظم تجهیزات سخت افزاری در داخل تحت لیسانس شرکت های بین المللی تولید می شود.

به گفته این مقام مسئول؛ با وجود مزیت های نسبی بخش شیلات، تراز تجاری 4 سال گذشته نشان دهنده کاهش واردات و افزایش صادرات است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه برنامه ششم توسعه مبنای کار تولید است، افزود: براساس آمار در اکثر قریب به اتفاق فعالیت های شیلاتی از برنامه سال 96 جلوتر بودیم و همچنان این روال امسال نیز ادامه خواهد داشت.

استفاده از آبهای غیر متعارف در مناطق کویری بهره وری تولید را به همراه دارد

وی ادامه داد: با وجود محدودیت منابع آبی، پرورش ماهی در قفس درون دریا و پرورش جلبک ها و سایر آبزیان در ساحل با استفاده از آب دریا در دستور کار قرار دارد.

صالحی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به سیاست جدی سازمان شیلات در موضوع آب شیرین ها افزود: استفاده از روش های مربوط به پمپاژ و برگشت آب به مزارع و همچنین استفاده از آب های غیر متعارف در مناطق کویری از سیاست های پیش روی سازمان شیلات در جهت بهره وری تولید در واحد سطح به شمار می رود.

امکان افزایش صید در خلیج فارس وجود ندارد

وی در ادامه یادآور شد: براساس تحقیقات شیلاتی، توسعه صید در خلیج فارس و دریای خزر امکان پذیر نیست و همواره با روش های بازسازی ذخایر، ایستگاه های تصفیه درون دریا درصدد حفظ اشتغال شغل صیادی و افزایش درآمد آنها هستیم.

به گفته صالحی در مناطق ساحلی بندرلنگه چابهار صید با قلاب افزایش یافته است که این امر در کاهش صید، افزایش کیفیت و اشتغال تاثیر بسزایی دارد.

وی درباه آخرین وضعیت صدور مجوز در خلیج فارس گفت: سالهاست که مجوز جدید صید در آب های خلیج فارس صادر نمی شود، ضمن آنکه کشتی های تِرال 20 سالی است که از این منطقه خارج کردیم و در منطقه خلیج فارس تنها به صورت محدود صید میگو انجام می شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: با توجه به آنکه ذخیره خلیج فارس تحت فشار است، بنابراین به سبب مدیریت این ذخایر، مجوز صید حتی به یک قایق داده نمی شود.

رئیس سازمان شیلات  با بیان اینکه بزرگترین ناوگان دریایی کشور در اقیانوس هند است، تصریح کرد: بیش از هزار شناور جمهوری اسلامی در آبهای این اقیانوس کار صید را انجام می دهند و همواره ایران جزء 35 کشوری است که در اقیانوس هند، سابقه دیرینه صید را دارد.

به گفته وی؛  ایران مقام دوم صید در اقیانوس هند را داراست، همچنین در غرب اقیانوس هند مقام اول را داریم.

به گفته این مقام مسئول سازمان شیلات برای سال 97 هدف گذاری کرده تا مجموع تولید پرورش و صید آبزیان به رقم یک میلیون و 200 هزارتن برسد.

چین بزرگترین تولیدکننده آبزی در دنیا

وی با اشاره به اینکه بیش از 90 مزرعه پرورش ماهیان خاویاری در کشور وجود دارد، بیان کرد: مزرعه پرورش ماهیان خاویاری در حال گسترش است، چراکه طی سال های اخیر نگاه سازمان شیلات به سمت وسوی توسعه آبزی پروری با استفاده از آب دریاها سوق داده شده است.

صالحی در پاسخ به این سوال که روزگاری خاویاری ایرانی در دنیا زبانزد عام و خاص بود اما چرا امروز تولید خاویارچینی جای ایران در بسیاری از بازارهای هدف را اشغال کرده است، افزود: تولیدات چین در همه محصولات استثنا است و شکی نیست که امروزه چین بزرگترین تولیدکننده آبزیان در دنیا به شمار می رود. این کشور با وجود جمعیت بیش از یک میلیارد و چند صد میلیون نفری توانسته، سرانه مصرف آبزی در کشور خود را به بیش از 35 کیلو برساند، درحالیکه سرانه مصرف آبزی در کشور تنها 10 کیلو است.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته 4 تن خاویار پرورشی در کشور تولید شد، گفت:  اگرچه تا سال پایانی برنامه هدف گذاری کرده ایم که این میزان را به 10 میلیون تن برسانیم، اما بنده با اطمینان می گویم که تولید به بیش از این رقم خواهد رسید.

صالحی با بیان اینکه آینده درخشانی پیش روی تولید ماهیان خاویاری است، تصریح کرد: بزرگترین مزارع پرورش ماهیان خاویاری یکی پس از دیگری در کشور ایجاد می کنیم که با این وجود پیش بینی می شود در آینده ای نه چندان دور، نام و آوازه خاویار ایرانی زبانزد دنیا شود.

سرانه مصرف آبزیان به 14 کیلو خواهد رسید

رئیس سازمان شیلات در بخش پایانی سخنان خود درباه آخرین وضعیت سرانه مصرف آبزی در کشور تصریح کرد: سازمان شیلات طی دو سال اخیر با برگزاری جشنواره غذاهایی دریای در استان های مختلف به دنبال افزایش سرانه مصرف است که طی برنامه ریزی های صورت گرفته تا پایان برنامه ششم سرانه مصرف به 14 کیلو خواهد رسید.

به گفته وی؛ با وجود گرایش خانوارها به مصرف ماهی و انعقاد قرارداد همکاری با سازمان میراث فرهنگی، شهرداری و گردشگری مبنی بر برپایی سنت کباب ماهی در کشور انتظار می رود که روند مصرف آبزی در کشور ما به رقمی فراتر از کشورهای منطقه برسد.

انتهای پیام/

 

 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار