افزایش وزن یکی از مهم‌ترین نشانه‌های نشانگان کوشینگ است که بر اثر قرار گرفتن بیش از حد در معرض هورمون استرس، کورتیزول، افزایش وزن و دیگر مشکلات و اختلالات بروز می‌کند.

چاقی و علت‌های عجیب آن که تاکنون نمی‌دانستیدبه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛اگر شروع به دریافت کالری بیشتری کنید یا کمتر از معمول ورزش کنید، نباید از افزایش وزن خود تعجب کنید.

اما اگر همه کار‌های لازم را مثل همیشه انجام می‌دهید، ولی وزن تان افزایش پیدا می‌کند چطور؟ علت افزایش وزن بی دلیل چیست؟ در این شرایط زمان آن رسیده که به یک سری مسائل دیگر در بدن خود دقت بیشتری داشته باشید. در ادامه به عوامل چاق کننده‌ای اشاره می‌کنیم که فکرش را هم نمی‌کنید.

 


بیشتر بخوانید:خطری که در کمین افراد چاق نشسته است!


چاقی بر اثر کم خوابی
دو مسئله مهم در مورد خواب و افزایش وزن وجود دارد. اول اینکه اگر تا دیر وقت بیدار بمانید، احتمال خوردن میان وعده‌های آخر شب بیشتر خواهد بود و این به معنای دریافت کالری بیشتر است. مسئله دوم اتفاقاتی است که در زمان خواب در بدن شما می‌افتد که بر اثر کم خوابی از این اتفاقات محروم می‌شوید. تغییر در سطح هورمون‌ها گرسنگی و اشتها را افزایش می‌دهد و همچنین باعث می‌شود بعد از خوردن غذا خیلی احساس سیری نکنید.

چاقی بر اثر اضطراب

وقتی خواسته‌های زندگی افزایش پیدا می‌کند، بدن نیز به حالت دیگری تغییر وضعیت می‌دهد. در این شرایط کورتیزول که هورمون استرس است، ترشح می‌شود و باعث افزایش اشتها می‌شود؛ و البته زمانی که مضطرب هستیم بیشتر به خوردن غذا‌های پرکالری تمایل داریم. این ترکیب باعث افزایش وزن می‌شود.

چاقی بر اثر دارو‌های ضد افسردگی

یکی از عوارض ناخوشایند برخی دارو‌های ضد افسردگی افزایش وزن است. اگر فکر می‌کنید دارو‌های ضد افسردگی شما باعث افزایش وزن تان شده در مورد تغییر در برنامه درمانی با پزشک مشورت کنید.

اما هرگز سر خود داروی خود را تغییر ندهید یا مصرف آن را متوقف نکنید. بهتر است بدانید برخی افراد نیز بعد از مصرف دارو‌های ضد افسردگی افزایش وزن را تجربه می‌کنند چرا که علائم افسردگی بهبود پیدا کرده و احساس بهتری دارند و در نتیجه اشتهای آن‌ها نیز بهبود پیدا می‌کند. به علاوه افسردگی نیز باعث تغییر در وزن می‌شود.

چاقی بر اثر مصرف دارو‌های استروئیدی

دارو‌های ضد التهاب اسروئیدی مانند پردنیزون prednisone باعث افزایش وزن می‌شوند. احتباس مایعات و افزایش اشتها مهم‌ترین علل بروز این مشکل هستند. در بدن برخی افراد نیز در زمان مصرف دارو‌های استروئیدی به طور موقت محل ذخیره چربی‌ها تغییر می‌کند .

چربی‌ها بیشتر در بخش‌هایی مانند صورت، شکم یا پشت گردن ذخیره می‌شود. اگر بیشتر از یک هفته دارو‌های استروئیدی مصرف کرده اید، مصرف آن را به طور ناگهانی متوقف نکنید. توقف ناگهانی منجر به بروز مشکلات جدی می‌شود. ابتدا بهتر است با پزشک مشورت کنید.

دارو‌هایی که باعث چاقی می‌شوند

دارو‌های بسیار دیگری باعث افزایش وزن و چاقی می‌شوند. این دارو‌ها عبارتند از: دارو‌های روانپریشی (دارو‌هایی که برای درمان اختلالاتی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی تجویز می‌شوند)، دارو‌های درمان میگرن، تشنج، فشار خون بالا و دیابت. با پزشک مشورت کنید تا دارویی مناسب شما برای بهبود علائم و کاهش عوارض جانبی تجویز شود.

آیا قرص ضد بارداری باعث چاقی می‌شود؟

بر خلاف اعتقاد عموم مردم، ثابت شده که قرص‌های ضد بارداری ترکیبی (استروژن و پروژستین) باعث افزایش وزن مداوم نمی‌شوند. تصور می‌شود که برخی خانم‌هایی که در حال مصرف قرص‌های ضدبارداری ترکیبی هستند، دچار اضافه وزن ناشی از احتباس مایعات شوند، اما این مسئله نیز معمولا موقت است. اگر همچنان نگران افزایش وزن هستید، با پزشک مشورت کنید.

چاقی بر اثر کم کاری تیروئید

اگر تیروئید شما به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی‌کند، احتمالا احساس خستگی، ضعف و سرما می‌کنید و دچار افزایش وزن خواهید شد. اگر هورمون تیروئید به اندازه کافی در بدن شما نباشد، سوخت و ساز بدن آهسته شده و احتمال افزایش وزن بیشتر خواهد شد. حتی عملکرد تیروئید در سطح پایین نیز ممکن است باعث افزایش وزن شود. درمان کم کاری تیروئید با دارو برخی علائم افزایش وزن را معکوس می‌کند.

آیا یائسگی باعث افزایش وزن می‌شود؟

برخی خانم‌ها در زمان یائسگی دچار افزایش وزن می‌شوند، اما احتمالا هورمون‌ها تنها عامل این افزایش وزن نیستند. افزایش سن سوخت و ساز بدن را کاهش می‌دهد بنابراین کالری کمتری در بدن سوزانده می‌شود. به علاوه تغییر در سبک زندگی (مانند کمتر ورزش کردن) نیز باعث افزایش وزن می‌شوند. اما زمانی که افزایش وزن به یائسگی مربوط باشد، تجمع چربی در اطراف کمر بیشتر از ران‌ها و باسن خواهد بود.

نشانگان کوشینگ

افزایش وزن یکی از مهم‌ترین نشانه‌های نشانگان کوشینگ است. نشانگان کوشینگ شرایطی است که بر اثر قرار گرفتن بیش از حد در معرض هورمون استرس، کورتیزول، افزایش وزن و دیگر مشکلات و اختلالات بروز می‌کند. اگر برای آسم، آرتروز و یا لوپوس در حال مصرف استروئید هستید، ممکن است دچار نشانگان کوشینگ شوید. به علاوه این مشکل زمانی بروز می‌کند که غدد آدرنال بیش از حد هورمون کورتیزول تولید می‌کند یا ممکن است به یک تومور مربوط شود. افزایش وزن بیشتر در اطراف صورت، گردن، قسمت بالای کمر یا دور کمر مشاهده می‌شود.

سندروم پلی کیستیک تخمدان (PCOS)

سندروم پلی کیستیک تخمدان یک مشکل هورمونی رایج در بین زنان در سنین باروری است. در اکثر خانم‌های مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان کیست‌های کوچکی در تخمدان‌ها رشد می‌کند. این شرایط منجر به عدم تعادل هورمونی می‌شود که بر روی چرخه قاعدگی خانم‌ها تاثیر گذاشته و منجر به افزایش موی بدن و بروز جوش‌های پوستی می‌شود.

خانم‌های مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان نسبت به انسولین مقاومت نشان می‌دهند (انسولین هورمونی است که قند خون را کنترل می‌کند) و این مسئله باعث افزایش وزن می‌شود. این افزایش وزن در اطراف شکم بیشتر مشاهده می‌شود و این خانم‌ها بیش از دیگران در معرض خطر بیماری قلبی هستند.

چاقی و ترک سیگار

ترک سیگار مهم‌ترین اقدامی است که می‌توانید برای حفظ سلامت خود انجام دهید. زمانی که سیگار را ترک می‌کنید، وزن شما کمی افزایش پیدا می‌کند، اما احتمالا کمتر از آنچه فکر می‌کنید. به طور متوسط افرادی که سیگار را ترک می‌کنند، کمتر از ۴.۵ کیلوگرم دچار افزایش می‌شوند. بعد از چند هفته کمتر احساس گرسنگی می‌کنید که این امر به کاهش وزن اضافه شده کمک می‌کند.

قانون ۱

مصرف هیچ دارویی را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. اهمیت دارو‌هایی را که در حال مصرف آن‌ها هستید، تشخیص دهید. ممکن است این دارو‌ها برای سلامت شما ضروری باشند. به علاوه ممکن است افزایش وزن شما به عامل دیگری مربوط باشد و ارتباطی به دارو‌ها نداشته باشد. پزشک می‌تواند علت افزایش وزن شما را تشخیص دهد.

 

قانون ۲

خود را با دیگر افرادی که در حال مصرف دارو‌های مشابه شما هستند مقایسه نکنید. عوارض جانبی دارو‌ها برای همه افراد یکسان نیست. اگر یک دارو باعث افزایش وزن یک نفر شود، لزوما در شما نیز این عارضه را در پی نخواهد داشت.

 

قانون ۳

به یاد داشته باشید که اگر افزایش وزن بر اثر احتباس مایعات بروز کرده، دائمی نیست. زمانی که دارو‌های مناسب مصرف کنید یا شرایط خود را تحت کنترل قرار دهید، التهاب ناشی از احتباس مایعات برطرف خواهد شد. در این شرایط از یک رژیم غذایی با سطح سدیم پایین استفاده کنید.

 

قانون ۴

در مورد دارو‌های دیگری که می‌توانید مصرف کنید با پزشک مشورت کنید. پزشک می‌تواند داروی شما را تغییر دهد و دارویی تجویز کند که عارضه جانبی افزایش وزن را نداشته باشد.

 

قانون ۵

این مسئله را تشخیص دهید که آیا افزایش وزن مربوط به کاهش سوخت و ساز است یا خیر یا مربوط به بیماری یا مصرف داروست. اگر مربوط به کاهش سوخت و ساز است اقداماتی را برای افزایش سوخت و ساز خود انجام دهید.

منبع:سیمرغ

انتهای پیام/

اگر دچار چاقی بی دلیل شده اید چه کنید؟

 

 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.