نماینده مردم زابل، در مجلس شورای اسلامی گفت: خشکسالی، قطع کامل رودخانه هیرمند و نابودی کشاورزی مردم سیستان را در بن بست اقتصادی قرار داده که جبران خسارت‌های وارده نیازمند توجه ویژه مسئولان دست اندرکار است.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان،  احمد علی کیخا نماینده مردم زابل، در مجلس شورای اسلامی  در نشست خبری با اصحاب رسانه در زاهدان اظهار داشت: با توجه به اینکه بیشتر مردم سیستان کشاورز و دامدار هستند در سالجاری به دلیل قطع کامل رودخانه هیرمند و خشک شدن مزارع آنان توان اقتصادی برای اداره کردن زندگی خودشان را ندارند.

وی بیان کرد: براساس آمار اعلام شده امسال بدترین سال آبی کشور در ۵۰ سال گذشته است که برای عبور از بحران نیازمند مدیریت مصرف در آب هستیم.

وی ادامه داد: این در حالیست که میزان بارندگی در کشور به طور متوسط ۴۲ درصد نسب به پارسال کاهش داشته است.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت: استان‌های شرقی، جنوبی و مرکزی نسبت به سایر استان‌های کشور در شرایط بد آبی قرار دارند.

کیخا اظهار داشت: در طول سال زراعی امسال تنها سه میلیون متر مکعب آب وارد رودخانه هیرمند شده در حالی که بر اساس معاهده باید ۸۲۶ میلیون متر مکعب وارد منطقه سیستان می‌شد.

امسال تنها ۱۰ میلی متر بارندگی در سیستان گزارش شده

کیخا بیان کرد: امسال تنها ۱۰ میلی متر بارندگی در سیستان گزارش شده و این منطقه در شرایط بی آبی بسیار بحرانی قرار دارد.

وی افزود: تا کنون هشدار‌های بسیار زیادی در رابطه با خشکسالی در منطقه سیستان به رئیس جمهوری، معاون اول رئیس جمهوری، وزیر کشور، وزرای نیرو و جهاد کشاورزی ارائه شده است تا در این زمینه اقدام عملی و فوری انجام گیرد.

وی تصریح کرد: تنها منبع درآمد مردم سیستان کشاورزی و دامپروری است که این نیز به دلیل قطع کامل رودخانه هیرمند از بین رفته و نیازمند اقدام فوری در این رابطه است.

نماینده مردم شهرستان‌های زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: برای اطلاع رسانی به مسئولان از مشکلات مردم سیستان نیازمند هبستگی تمامی مسئولان، ائمه جمعه، دانشگاهیان، نخبگان و اصحاب رسانه هستیم تا از این طریق بتوان خسارت‌های وارده به این منطقه را جبران کرد.

کیخا اظهار داشت: اصحاب رسانه باید تمام ابعاد زندگی مردم منطقه سیستان که تنها منبع درآمدی آنان کشاورزی و دامداری است را به تمام ایران منعکس کنند.

وی بیان کرد: نامه‌ای ۱۰ صفحه‌ای از ابعاد مختلف مشکلات مردم سیستان همراه با راهکار به رئیس جمهوری ارسال شده و آقای روحانی در این زمینه دستوراتی به وزرای مربوطه داده اند که امیدواریم مثمر ثمر واقع شود.

وی با تاکید بر لزوم مدیریت صحیح منابع آبی در منطقه سیستان گفت: نخبگان و مسئولان وزارت نیرو باید در مورد آبی که در مخازن وجود دارد نشستی با یکدیگر داشته باشند که این آب به چه نحوی و در چه زمان مورد استفاده کشاورزان قرار گیرد.

وی ادامه داد: متاسفانه نبود کار کارشناسی باعث می‌شود تا مردم کشاورز سیستان دچار خسارت‌های جبران ناپذیری شوند.

نماینده مردم حوزه انتخابیه زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: سالیانه ۱۳۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی منطقه سیستان زیر کشت می‌رفته که امسال تنها ۴۰ هزار هکتار آن به دلیل خشکسالی کشت شده که آن‌ها هم دچار خشکی و بی آبی شده است.

کیخا اظهار داشت: تنها ۱۰ هزار هکتار از ۴۰ هزار هکتار زمین زیر کشت در منطقه سیستان بیمه هستند.

وی ادامه داد: مردم سیستان به دلیل نداشتن تمکن مالی نتوانسته اند زمین‌های کشاورزی خودشان را بیمه کنند.

وی تصریح کرد: صندوق بیمه کشاورزی تنها به ۱۰ هزار هکتار زمین کشاورزی بیمه شده منطقه سیستان خسارت پرداخت می‌کند.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس افزود: کشاورزانی که زمین‌های خودشان را بیمه و یا کشت نکرده اند خسارتشان بر اساس قانون از محل اعتبارات بودجه در قالب مدیریت بحران که در اختیار دولت است پرداخت می‌شود.

وی خاطر نشان کرد: برای پرداخت خسارت بلاعوض به کشاورزان ابتدا باید میزان خسارات وارده برآورد و سپس با امضای استاندار به وزیر کشور ارسال تا در هیات وزیران مطرح شود.

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی گفت: تا زمانی که میزان خسارات وارده ناشی از خشکسالی در منطقه سیستان از سوی استانداری سیستان و بلوچستان ارسال نشود عملا هیچ کاری نمی‌توان انجام داد.

کیخا در رابطه با بهره گیری از آب‌های ژرف در منطقه سیستان اظهار داشت: استفاده از این منابع در سال‌های گذشته از سوی وزارت نیرو مطرح و قرار شد کارشناسان روسی در این رابطه مطالعاتی در کشور انجام دهند.

وی بیان کرد: مطالعات اولیه نشان می‌دهد که در منطقه این احتمال است که آب‌های ژرف وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: در این رابطه یک حلقه چاه در منطقه سیستان در حال حفر است البته این کار به این معنی نیست که حتما به آب می‌توان رسید و یا این آب از کیفیت مطلوب برای استفاده برخوردار باشد.

وی تصریح کرد: اقتصاد قالب مردم منطقه سیستان بر پایه کشاورزی، دامپروری و تجارت با افغانستان بنا نهاده شده است.

نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: آب رودخانه هیرمند که به طور کامل قطع شده و دیوار کشی مرزی هم عملا تجارت مردم این منطقه را دچار مشکل کرده است.

کیخا اظهار داشت: قانون‌مند کردن تجارت و بهره گیری از ظرفیت مرز در سیستان در حال حاضر تنها راه حل برطرف کردن مشکلات اقتصادی مردم این منطقه است.

وی بیان کرد: راه اندازی و بهره گیری از گذرگاه‌ها و بازارچه‌های مرزی یکی از راه‌های تجارت در منطقه سیستان است.

وی تصریح کرد: بسیاری از گذرگاه‌های مرزی سیستان که در دولت‌های نهم و دهم در این منطقه ایجاد شد وجاهت قانونی نداشت به همین دلیل با مشکلات زیادی رو به رو بود.

وی افزود: سه بازارچه مرزی بش دلبر، تخت عدالت و شاه گل در دولت تدبیر و امید به تصویب رسید، اما به دلیل نبود زیرساخت در این بازارچه‌ها عملا فعالیت تجاری خاصی نداشته اند.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: منطقه ویژه اقتصادی سیستان در مجلس ششم به تصویب رسید، اما به دلیل اینکه دولت اعتقاد داشت که بخش خصوصی باید در این مناطق سرمایه گذاری کند هیچ گاه به نتیجه نرسید

کیخا اظهار داشت: دولت تدبیر و امید در مجلس نهم ۲ بار لایحه منطقه آزاد سیستان را به مجلس ارسال کرد، اما به دلیل اینکه در کمیسیون اقتصادی لوایح و مناطق آزاد دیگری به این لایحه اضافه شد در مجلس رای نیاورد.

وی ادامه داد: دولت در مجلس دهم مجددا لایحه ایجاد منطقه آزاد سیستان را به همراه چند منطقه آزاد دیگر و مناطق ویژه اقتصادی به مجلس ارسال کرد که در کمیسیون اقتصادی مجلس تنها با یک رای بیشتر به تصویب رسید.

وی افزود: برخی از نمایندگان به دلیل اینکه مناطق آزاد در اجرای ماموریت‌های خودشان دچار انحراف و تبدیل به وارد کننده شده اند با ایجاد مناطق آزاد جدید مخالفت می‌کنند.

نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: پیش بینی می‌شود لایحه ایجاد منطقه آزاد سیستان در خرداد ماه در صحن علنی مجلس به رای گذاشته شود.

کیخا اظهار داشت: در این رابطه با رئیس مجلس شورای اسلامی و معاون اول رئیس جمهوری مذاکراتی انجام شده تا در روزی که لایحه منطقه آزاد به رای گذاشته می‌شود در مجلس حضور داشته باشند، زیرا حضور آنان در تصویب منطقه آزاد سیستان تاثیر گذار است.

وی بیان کرد: برنامه‌های اقتصادی در منطقه سیستان باید به نحوی تهیه شود که کمترین میزان وابستگی به منابع آبی را داشته باشیم.
وی تاکید کرد: استفاده از روش‌های نوین آبیاری تنها راه حل برای افرادی است که در منطقه سیستان به غیر از کشاورزی فعالیت اقتصادی دیگری نمی‌توانند انجام دهند.

کشاورزی در منطقه سیستان باید به حداقل برسد

وی تصریح کرد: کشاورزی در منطقه سیستان باید به حداقل برسد و به جای آن فعالیت‌های اقتصادی دیگری نظیر تجارت و بهره گیری از فرصت‌های مرزی مورد توجه باشد.

وی ادامه داد: اجرای طرح ۴۶ هزار هکتار آبیاری نوین در دشت سیستان؛ کشاورزی به روش‌های سنتی را در این منطقه حذف می‌کند.

نماینده مردم شهرستان‌های زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: در افق بلند مدت در منطقه سیستان باید به دنبال حذف کشاورزی و رفتن به سمت و سوی فعالیت‌های اقتصادی حرکت کرد.

کیخا اظهار داشت: کشاورزی در منطقه سیستان به طور محدود و آن هم با بهره گیری از ابزار‌های نوین آبیاری به دلیل وابستگی ما به آورد رودخانه هیرمند باید مورد توجه باشد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس بیان کرد: دولت در گذشته برای ایجاد شهرک‌های صنعتی یارانه‌های خاصی در نظر گرفته بود که متاسفانه سیستان و بلوچستان در این زمینه هیچ سهمی نداشته است.

وی افزود: علت اصلی پیشرفت نکردن کارخانه لاستیک در سیستان انجام نگرفتن کار کارشناسی دقیق و بررسی نکردن تمام ابعاد و زوایای ایجاد این کارخانه بوده است.

وی ادامه داد: مسئولان نگران این هستند که تجهیزات این کارخانه را به دلیل تحریم‌ها از کشور‌های اروپایی وارد و یا از تجهیزات چینی که توان رقابت در بازار را ندارد استفاده کنند.

نماینده مردم شهرستان‌های زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ثبت جهانی تالاب بین المللی هامون به عنوان ذخیرگاه زیست کره گفت: در سال‌های اخیر با اقدامات انجام شده موضوع تالاب بین المللی هامون در ادبیات مسئولان اجرایی کشور وارد شد.

کیخا اظهار داشت: برای نخستین بار در بودجه کشور ردیف خاصی برای احیای تالاب بین المللی هامون ایجاد شده است.

وی افزود: برنامه عملی تالاب بین المللی هامون با همکاری سازمان ملل تهیه شده و در این برنامه وظیفه هر دستگاه به طور مدون ذکر شده است.

وی تصریح کرد: مهمترین اقدام برای احیای تالاب بین المللی هامون تامین آب است.

وی ادامه داد: آب مورد نیاز تالاب بین المللی هامون از طریق فراه رود و رودخانه هیرمند تامین می‌شود که متاسفانه ایجاد دیوار مرزی بر روی بستر تالاب امکان ورود آب از طرف فراه رود را غیر ممکن کرده است.

وی تاکید کرد: تمام موانع و دایک‌های مرزی که بر روی بستر رودخانه هیرمند ساخته شده است باید برداشته شود.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت: ایجاد دیوار مرزی برروی بستر تالاب بین المللی هامون جلوی ورود آب تالاب را گرفته و مسئولان برای تامین امنیت باید از روش‌های دیگری استفاده کنند.

کیخا با اشاره به طرح تقسیم سیستان و بلوچستان به چند استان اظهار داشت: این طرح برخلاف خواسته رهبر معظم انقلاب است و به شدت با این طرح مخالف هستیم.

وی بیان کرد: سوابق تقسیم استان‌های فارس و اصفهان نشان می‌دهد که تقسیم سیستان و بلوچستان به چند استان مشکلات زیادی را برای این استان ایجاد خواهد کرد.

انتهای پیام/ع

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.