در این گزارش به بُعد بی نظیری از ثروت کشور می‌پردازیم که بعضا به جای استفاده بهینه از آن مسئولان به تکرار مکررات بسنده می‌کنند.

کلید تدبیر و امید و ساز ناکوک مطالبات جوانان/ چرا برخی مسئولان به جای چاره اندیشه خطابه و موعظه می‌کنند؟به گزارش خبرنگار دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، رئیس جمهور یکم اردیبهشت ماه در جمع هم‌اندیشی مدیران ارشد دولت اظهار کرد: «به من رئیس جمهوری می‌گویند، آب خیلی کم است. مگر من نمی‌دانم، توضیح واضحات می‌دهید، باید برنامه بدهید، بگوئید ما باید چهار تا برنامه را اجرا کنیم، باید فکر کنیم، کار کارشناسی کنیم، برای مردم توضیح دهیم و اجرا کنیم».

باشگاه خبرنگاران جوان در سلسله گزارش‌هایی تحت عنوان "توضیح واضحات" قصد دارد تا سخنان مسئولان و مدیران اجرایی کشور در ارتباط با موضوع‌ها و مشکلات روزمره در قوه مجریه را بررسی کند که چقدر توضیح واضحات است و چقدر ارائه برنامه و کارنامه.

از همین روی در اولین قدم به سخنان اخیر اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور در نشست هم اندیشی رؤسای مجامع سازمان‌های مردم‌نهاد سراسر کشور و جوانان احزاب و تشکل‌ها گریزی زدیم.

جهانگیری: مطالبات جوانان، دیگر نباید مشکل امروز کشور باشد

اسحاق جهانگیری که ردای معاون اولی رئیس‌جمهور را بر تن دارد گفته است: "خیلی از مطالباتی که امروز از سوی جوانان مطرح می‌شود، دیگر نباید مشکل امروز کشور باشد، اما نمی‌دانم چرا برخی مسائل علیرغم پیگیری‌های متعدد، عده‌ای اصرار دارند که حل نشود."

آنچه تحت عنوان "خیلی از مطالباتی که امروز از سوی جوانان مطرح می‌شود، دیگر نباید مشکل امروز کشور باشد" مطرح شده است به نظر می‌رسد همان توضیح واضحاتی باشد که رئیس جمهور اخیرا به آن اشاره کرده است.

البته آقای معاون اول چندی پیش هم تقصیر مشکلات حوزه اشتغال و افزایش آمار بیکاری را به گردن دهه شصتی‌ها انداخته بود که این اظهارات با واکنش منفی متولدان این دهه مواجه شد.

وعده های روی زمین مانده به جوانان

البته وعده‌های کلی برای حل مشکلات جوانان به معاون اول دولت دوازدهم ختم نمی‌شود و از سوی رئیس‌جمهور در دو انتخابات گذشته برای جوانان وعده‌های زیادی داده شد.

او وعده داد در حوزه مسائل اقتصادی زمینه‌ای فراهم خواهد شد که گرانی و تورم مهار شده و از طرفی زمینه کسب‌وکار آحاد جامعه به‌ویژه جوانان و بانوان نیز فراهم شود.

حجت الاسلام روحانی در ایام تبلیغات انتخاباتی گفت: "به جوانان می‌گویم من علاقه‌ای ندارم برای پیروزی در انتخابات جشن بگیرم، بلکه دوست دارم زمانی که غمی بر چهره کارگر ندیدم، جشن بگیرم. آن روز که ایران در جایگاه غرور و افتخار در جهان بود جشن بگیرم. آن روزی که مردم ما احساس رضایت کردند روز جشن ما خواهد بود."

رئیس جمهور همچنین قول داد مسئله مسکن جوانان را به عنوان اولویت دوم حل و به آن توجه ویژه‌ای کند. او اعلام کرد: «من یک برنامه نوبه‌ای تنظیم می‌کنم و در این برنامه نوبه‌ای به مردم گزارش کار می‌دهم و در این گزارش کار، نکات و سؤالاتی که مدنظر مردم است، می‌توانند از طریق رسانه‌ها مطرح کنند و دولت پاسخگوی آن‌ها خواهد بود و مشکل جوانان با کلید تدبیر و امید حل خواهد شد.»

نیروی جوان ثروتی غیرقابل چشم پوشی

آمار‌ها می‌گویند حدود ۵۰ درصد جمعیت کشور زیر ٣٠ سال سن دارند. یعنی حدود نیمی از جمعیت کشور را جوانان تشکیل می‌دهند و از طرفی هم عمده مشکلات و چالش‌ها متوجه این قشر است.

روزگاری فقط داشتن نفت، معادن، منابع زیر زمینی و... ملاک ثروتمندی یک کشور محسوب می‌شد البته امروز هم این دارایی ها برای کشور‌ها اهمیت زیادی دارند، اما هر چه جهان به سمت پیشرفت حرکت کرده است ارزش منابع انسانی و نیروی جوان به عنوان ثروت یک کشور بیشتر از سایر دارایی ها معرفی شده است.

ناگفته پیداست بافت جمعیتی جوان ایران فرصت و استعدادی ویژه است و می‌طلبد با برنامه ریزی‌های دقیق و مدون از این ظرفیت به مناسب‌ترین شکل ممکن استفاده کنیم. اگر بستر‌های مناسب برای نقش آفرینی جوانان و بروز و ظهور آنان فراهم و ظرفیت‌های ذاتی این قشر به کار گرفته شود قطعا بسیاری از موانعی که در مسیر پویایی کشور وجود دارند، هموار خواهند شد.

عزم فرابخشی لازمه حل مشکلات جوانان

قشر جوان دارای مطالبات و مشکلاتی هستند و در مقطع کنونی دغدغه اصلی آنان معطوف به بیکاری و ازدواج است. برای حل مشکلات موجود باید عزم فرابخشی شکل بگیرد و برنامه ریزی‌های هوشمندانه‌ای در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و... صورت گیرد چرا که نمی‌توان صرفا با تکیه بر یک یا دو نهاد یا یک نامه و بخشنامه معضلات جوانان را برطرف کرد.

حمایت از جوانان باید از حد شعار دادن و سخنرانی کردن خارج شود. وزارتخانه‌هایی همچون آموزش و پرورش، علوم، فرهنگ و ارشاد اسلامی، کار و امور اجتماعی، بهداشت و درمان و ورزش و جوانان و نیز شورای عالی انقلاب فرهنگی از جمله نهاد‌ها و دستگاه‌هایی هستند که در سطح کلان با برنامه ریزی مؤثر و دقیق قادر خواهند بود تا بخش قابل توجهی از نارسایی‌های حوزه جوانان را مرتفع کنند.

رفع مشکلات جوانان در زمینه مسکن، اشتغال، ازدواج و... امری است که بدون شک سخت و دشوار خواهد بود، اما رسیدن به نتیجه مطلوب غیر ممکن نیست و با هم افزایی و همگرایی محقق خواهد شد.

متاسفانه با وجود برخورداری از این ثروت و سرمایه خدادادی (بافت جوان جمعیتی) ضعف در عملکرد مدیران و نبود برنامه مدون در ایجاد مشکلات و دشواری‌های موجود برای جوانان بی تاثیر نبوده است.

انگشت اتهام به سمت وزارت ورزش

برخی کارشناسان هم در مورد مشکلات جوانان انگشت اتهام را به سمت وزارت ورزش و جوانان نشانه می‌روند و معتقدند با ادغام حوزه ورزش و جوانان باید مشکلات و دغدغه‌های دو حوزه با جدیت پیگیری شود، اما ظاهرا دستاورد این ادغام، غفلت از حوزه جوانان بوده است و سایه سنگین ورزش حوزه جوانان را به حاشیه رانده است و امید است مجلس شورای اسلامی با تفکیک بخش جوانان از وزارت ورزش بتوان مشکلات جوانان را جدی‌تر و بدون سایه سنگین ورزش پیگیری کرد.

کلام آخر

کارشناسان اقتصادی معتقدند در جامعه امروز برخی عوامل مشکلات جوانان به ویژه در زمینه اشتغال را تشدید کرده است که از جمله آن به توزیع نشدن مناسب درآمد و امکانات، ضعف قوانین و مقررات و اتخاذ برخی سیاست‌های غلط اشاره می‌کنند. امید است دولت و مجلس و سایر نهاد‌های مربوطه با همدلی، توجه ویژه‌ای به حل مشکلات جوانان داشته باشند چرا که قطعا با مرتفع شدن مشکلات جوانان پویایی و شادابی بیشتری بر جامعه حاکم می شود، چرخه توسعه کشور با سرعت و شتاب بیشتری از گذشته خواهد چرخید و گره از مشکلات باز خواهد شد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۲ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۷
خدا خودش کمکمون کنه
آخرین اخبار