به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از رشت؛ همه ساله با آمدن فصل بهار، تقویم فصل کشت و کار در گیلان ورق میخورد و یکی از این کارهای کشاورزی پرورش کرم ابریشم است و نوغانداران گیلانی با تولید سالانه ۴۳۰ تن پیلهتر ابریشم، بیشترین سهم پرورش کرم ابریشم در کشور را دارند.
علی اصغر داداش پور رییس مرکز توسعه نوغانداری کشور گفت: با تلاش نوغانداران، تخمهای ریز و سیاه نوغان در مدت ۴۰ تا ۴۵ روز به پیلههای سپید و درشت ابریشم تبدیل میشود پیلههایی که هر کیلوگرم آن به قیمت توافقی ۲۵ هزار تومان از نوغانداران خریداری شد.
وی افزود: اگرچه سهم ایران از سبد تولید ابریشم دنیا کمتر از یک درصد است و از این کشور در جایگاه هشتم دنیا قرار گرفته، اما همین مقدار محصول تولیدی کشورمان، مجموع تولید پیله ابریشم ۱۲ کشور از جمله ژاپن، بنگلادش، ترکیه، اندونزی و کره جنوبی است و گیلان با تولید سالانه حدود ۴۳۰ تن پیلهتر ابریشم، قطب تولید این محصول در ایران است.
رییس مرکز توسعه نوغانداری کشور با بیان اینکه با پرورش هرجعبه تخم نوغان، معمولا حدود ۳۵ کیلوگرم پیلهتر ابریشم به ارزش ۹۰۰ هزار تومان تولید میشود گفت:هر نوغاندار میتواند به طور میانگین ۳ جعبه تخم نوغان پرورش دهد که پیلههای تولیدی آن، حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان ارزش دارد.
علی اصغر داداش پور گفت:دولت از سال ۹۱ آستینهای همت را برای رونق صنعت نوغانداری بالا زد و در اولین گام تلاش کرد نرخ خرید تضمینی را متناسب با تورم افزایش دهد و در مدت ۵ سال گذشته نرخ خرید از ۸ هزار و ۶۰۰ تومان برای هر کیلو به ۱۸ هزار و ۱۰۰ تومان رسید که افزایش ۱۱۰ درصدی را نشان میدهد.
وی با اشاره به اینکه با اختصاص یارانه دولتی، از ۲ سال پیش نهال توت، رایگان بین نوغانداران توزیع میشود گفت: امسال ۱۲۳ هزار اصله نهال توت به صورت رایگان میان نوغانداران گیلانی توزیع شد و نهال توت بعد از ۳ سال به قابلیت برداشت اقتصادی میرسد و میتواند غذای ۵ هزار جعبه تخم نوغان را تامین کند.
رییس مرکز توسعه نوغانداری کشور از اقدام اخیر دولت برای کاهش واردات نخ ابریشم برای حمایت از کالای ایرانی خبر داد و گفت: اخیرا دولت، نرخ تعرفه واردات نخ ابریشم را از ۱۵ به ۲۶ درصد افزایش داده است.
داداش پور ثابت ماندن ۱۵ ساله قیمت هرجعبه تخم نوغان به قیمت ۷ هزار و ۵۰۰ تومان و فراگیرکردن بیمه کرم ابریشم را ازدیگر اقدامات دولت برای شکوفایی این صنعت دانست.
رییس مرکز توسعه نوغانداری کشور از تاسیس صندوق حمایت از نوغانداری خبر داد و افزود: اگرچه مجوز تاسیس این صندوق گرفته شده است، اما تشکیل این صندوق مستلزم تامین منابع اعتباری و ساماندهی نوغانداران در قالب تشکل و اتحادیه است که پیگیر انتقال، تغییر و دریافت مجوز فروش املاک و داراییهای مازاد شرکت ابریشم ایران برای تامین منابع مالی هستیم و فرآیند ساماندهی نوغانداران با تاسیس تعاونی تخصصی نوغانداران گیلان در مرحله عضوگیری قرار دارد.
فرهاد دلق پوش رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان با اشاره به اینکه از ۴ واحد صنایع مرتبط با صنعت ابریشم گیلان، فقط یک واحد کوچک با ۳۰ درصد ظرفیت، نخ ابریشم تولید میکند و بقیه به علت کمبود ماده اولیه، مشکل سرمایه در گردش و فرسودگی تجهیزات، دست از فعالیت کشیده اند گفت: واحدهای صنعتی گیلان به ۷۰۲ تن پیله نیاز دارند، اما این در حالی است که کل پیله تولیدی ابریشم گیلان حدود ۴۳۰ تن است.
وی افزود: اگرچه سازمان صنعت، معدن و تجارت آمادگی ارائه تسهیلات برای نوسازی، خرید ماشین آلات و حل مشکل سرمایه در گردش را دارد، اما موافقت بانکهای عامل برای پرداخت این دست تسهیلات به توجیه پذیر بودن فعالیت اقتصادی که یکی از بندهای آن تامین ماده اولیه است، مشروط است و از طرفی صاحبان این صنایع هم خودشان به علت کمبودماده اولیه وبه صرفه نبودن این کار، رغبت چندانی برای راه اندازی و احیای واحدهایشان ندارند.
سلمان شاه محمدی معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان، درآمد سالانه ۵ میلیارد تومانی و صادرات سالانه حدود ۳۰۰ هزار دلاری را نتیجه فعالیت ۳ هزار و ۶۰۰ هنرمند صنایع دستی استان میداند و میگوید: فرش، گلیم، چادر شب، رشته دوزی و قلاب بافی از جمله صنایع دستی مرتبط با صنعت نوغانداری در گیلان است.
وی افزود: هنرمندان صنایع دستی برای تولید محصولاتشان سالانه به حدود ۶ تن نخ ابریشم نیاز دارند که حدود ۹۰ درصد این مقدار نخ را از ۲ کارگاه ابریشم کشی و یک واحد صنعتی تولید نخ ابریشم استان و بقیه را از استانهای دیگر ازجمله خراسان رضوی تامین میکنیم.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان، با اشاره به اینکه معاونت صنایع دستی این اداره کل برای حمایت از کالای ایرانی و رونق تولیدات ابریشمی باتوجه به طرح ارائه شده،۱۰ میلیون تا ۲ و نیم میلیارد تومان تسهیلات به متقاضیان صنایع دستی ابریشمی پرداخت میکند گفت: پارسال به ۴۰۰ نفر از متقاضیان ۳ و نیم میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شد.
در حال حاضر ۸ هزار خانوار گیلانی به پرورش پیله ابریشم مشغول هستند و امیدوارند با اقدامات حمایتی دولت در سال حمایت از کالای ایرانی، گامهای مهمی برای پایههای صنعت نوغانداری از قبیل: تامین مواد اولیه صنایع ابریشمی، تجهیزات مدرن تبدیل نخ ابریشم و رونق بازار بیش از پیش فراهم شود.
انتهای پیام/م.ع