به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،کمیته عالی برگزاری انتخابات عراق پس از کشوقوسهای فراوان اعلام کرد که انتخابات پارلمانی در این کشور میبایست در تاریخ مقرر خود یعنی در روز ۱۲ مِی (۲۲ اردیبهشتماه) برگزار شود. پارلمان عراق نیز تصمیم این کمیته را تأیید و برای اجراء به «فؤاد معصوم» رئیسجمهوری این کشور ابلاغ کرد.
تصویب این طرح پس از آن صورت گرفت که تلاشهای زیادی از سوی برخی طرفهای داخلی برای ایجاد وقفه در روند برگزاری انتخابات به منظور مواجه شدن عراق با یک «خلأ سیاسی»، انجام شد. درحال حاضر ائتلافسازیها میان احزاب و گروهها مختلف سیاسی در عراق نیز وارد مرحله حساسی شده است.
گروههای شیعی ائتلافهای قدرتمندی را تشکیل دادهاند و طبق اعلام بسیاری از ناظران سیاسی شیعیان حائز دو سومِ کرسیهای پارلمان در انتخابات آتی خواهند شد. در میان ائتلافهای تشکیلشده توسط شیعیان میتوان به ائتلافهای «نصر» به رهبری حیدر العبادی، «فتح» به رهبری هادی العامری، «حکمت ملی» به رهبری سید عمار حکیم و «دولت قانون» به رهبری نوریالمالکی اشاره کرد.
تشکیل این ائتلافها درحالی است که برخی تلاشهای مذبوحانه خارجی برای دستاندازی در انتخابات پارلمانی عراق از سوی طرفهای منطقهای همچون عربستان سعودی کلید خورده است. سلسله تحرکات ریاض طی ماههای گذشته به خوبی گویای این واقعیت است که خاندان سعودی در اندیشه تأثیرگذاری بر نتیجه انتخابات سرنوشتساز عراق هستند.
جبران شکست میدانی
میتوان تلاش عربستان برای دخالت در انتخابات عراق را نوعی دستوپا زدن برای جبران شکست میدانی آن در این کشور تلقی کردآنچه که سعودیها را به طرّاحی پروژه دخالت در انتخابات پارلمانی عراق و تأثیرگذاری روی نتایج این انتخابات واداشته است، شکستی است که مزدورانِ آنها در عرصه میدانی از نیروهای مقاومت عراقی متحمل شدند.
در واقع، میتوان تلاش عربستان سعودی برای دخالت در انتخابات عراق را نوعی دستوپا زدن برای جبران شکست میدانی آن در این کشور تلقی کرد. مسئولان ریاض پس از آنکه دریافتند از طریق گزینه نظامی نمیتوانند برای خود جایِ پایی در عراق بیابند، ناگزیر به راهکار سیاسی متوسل شدهاند و در تلاش هستند تا از این رهگذر، خود را به مردم عراق تحمیل کرده و روزنه نفوذی در این کشور بیابند.
افکار عمومی هنوز اسناد و مدارک کشفشده از مخفیگاه «أبوحفصه السعودی» سرکرده سابق داعش در عراق را فراموش نکردهاند؛ اسناد و مدارکی که جملگی حاوی مستنداتی از کمکهای مالی و تسلیحاتی مقامات ریاض به تروریستهای داعش در عراق بود. برهمین اساس، امروز مقامات عربستان سعودی درصدد برآمدهاند تا آنچه را که نتوانستند درعرصه میدانی در عراق محقق سازند، در عرصه سیاسی به آن جامه عمل بپوشانند.
بیشتر بخوانید:واشنگتن چه برنامهای برای دخالت در انتخابات عراق دارد؟
پروژه ناکام نفوذ
عربستان سعودی تلاشهای خود برای تأثیرگذاری بر روند انتخابات عراق را از ماهها پیش کلید زده است. مقامات این کشور برای تحقق این هدف، پروژه «نفوذ در صفوف شیعیان» را در دستور مقامات سعودی پیشتر پروژه «نفوذ در صفوف شیعیان» را در دستور کار خود قرار داده بودندکار خود قرار داده بودند.
در راستای اجرای همین پروژه قریب به هفت ماه پیش مسئولان عربستان سعودی از «مقتدی صدر» رئیس جریان صدر عراق دعوت کردند تا به این کشور سفر کند. همه چیز در این خصوص بر وفق مراد سعودیها پیش رفت و دیداری که انتظارش را میکشیدند سرانجام در شهر جدّه برگزار شد.
با اینحال، اقدام هوشمندانه «سید عمار حکیم» رئیس جریان «حکمت ملی» عراق در برخورد با دعوت مقامات عربستان از وی برای سفر به این کشور موجب شد تا تمامی نقشههای ریاض برای نفوذ در صفوف شیعیان نقش بر آب شده و آنها دیگر نتوانند این پروژه را تداوم بخشند.
سید عمار حکیم زمانی که با دعوت سعودیها برای سفر به ریاض مواجه شد، اینگونه پاسخ داد که تنها در شرایطی حاضر است تَن به چنین سفری بدهد که کشتار دستهجمعی مردم یمن متوقف شده، حمایت از تروریسم توسط سعودی در سوریه پایان یابد و ریاض دیگر در امور داخلی عراق مداخله نکند. همین پاسخ قاطعانه برای سعودیها کافی بود تا به این نتیجه برسند که نمیتوانند با ترفندهای خاصّ خود احزاب و جریانهای شیعی را فریفته و از آنها به عنوان روزنهای برای نفوذ در عراق برای تأثیرگذاری بر نتیجه انتخابات استفاده کرد.
اذعان سفیر سعودی سابق
مقامات سعودی با اظهارنظرهای مداخلهجویانه خود، از تلاش ریاض برای تأثیرگذاری بر این انتخابات پرده برداشتهاندمسئله تلاش عربستان سعودی برای دخالت در انتخابات پارلمانی عراق، گمانهزنیِ رسانهها و یا محصول توهم نیروهای مقاومت نیست، چراکه مقامات سعودی با اظهارنظرهای مداخلهجویانه خود، از تلاش ریاض برای تأثیرگذاری بر این انتخابات پرده برداشتهاند.
درهمین ارتباط، در اواخر سال گذشته میلادی بود که «ثامر السبهان» وزیر سعودی در امور خلیج فارس در سخنانی برخلاف اصول و موازین دیپلماتیک، مواضع کشورش در حمایت از برخی شخصیتها و جریانهای سیاسی عراق در انتخابات پارلمانی را اعلام کرد. این مقام سعودی تأکید کرد که ریاض در انتخابات ۱۲ مِی در عراق از ائتلاف سنی به رهبری «سلیم الجبوری» و ائتلاف شیعی به رهبری «ایاد علاوی» حمایت میکند.
این درحالی است که امروز دیگر همگان میدانند که ایاد علاوی یک شخصیت سیاسیِ کاملا ضد ایرانی در عراق محسوب میشود. درهمین راستا، شیخ «محمد الصهیود» نماینده پارلمان عراق معتقد است: «وقتی که ثامر السبهان صراحتا سخنانی را به زبان میآورد که حاکی از نقشآفرینی ریاض در انتخابات عراق است، بنابراین دیگر جای هیچ شکی باقی نمیماند که عربستان قصد دخالت در این انتخابات را دارد».
البته طرح چنین اظهارنظری آن هم از سوی فردی همچون السبهان به هیچوجه عجیب به نظر نمیرسد، زیرا این شخصیتِ ظاهرا سیاستمدار و در اصل امنیتی که پیشتر به عنوان سفیر ریاض در بغداد مشغول به کار بود، در سپتامبر سال ۲۰۱۶ به دلیل حجم بالای اظهارنظرهای مداخلهجویانه در امور داخلی عراق، از سوی وزارت خارجه این کشور به عنوان «عنصر نامطلوب» شناخته شده و اخراج شد.
خدشهدار کردن شخصیتهای شیعی
عربستان سعودی به منظور عملیاتی ساختن پروژه دخالت در انتخابات عراق راهکارهای متعددی را در دستور کار خود قرار داده است که یکی از مهمترین این راهکارها تخریب چهرهها و شخصیتهای شیعی ِ شرافتمند است.
در واقع، سعودیها از این رهگذر امیدوار هستند تا میزان اقبال عمومی نسبت به شخصیتها و سیاسیون شیعی در انتخابات کاهش پیدا کند. اکنون رسانههای ارتباط جمعی وابسته به ریاض و همچنین رسانههای اجیرشده سعودی همچون «العربیه»، «الحدث» و ... به صورت تماموقت در راستای پیادهسازی این پروژه گام برمیدارند و با منتسب کردن اتهامات واهی به سیاستمداران شیعی، مردم را به رویگرداندن از آنها دعوت میکنند.
درهمین ارتباط، «نهله الهبابی» نماینده پارلمان عراق تأکید میکند: «درحال حاضر، سعودیها اموال زیادی را برای دخالت در انتخابات پارلمانی عراق خرج میکنند. آنها شبکههای اجتماعی تخریب چهره های شیعی و شرافتمند عراقی در عرصه سیاست در دستور کار ریاض قرار گرفته استمتعددی را به نفع خود برای تأثیرگذاری بر نتیجه انتخابات به کار گرفتهاند. عربستان سعودی از طریق شبکههای اجتماعی، سیاستمداران شریف عراقی را مورد هجمه قرار میدهد و تخریب می کند».
سفر مشکوکی که تکذیب شد
موج مخالفت های داخلی در عراق با سفر احتمالی بن سلمان بود که موجب شد رسانه های سعودی از تداوم موج سواری روی خط خبری سفر مقام ارشد ریاض به بغداد، صرف نظر کننداخیرا خبری در رسانهها منتشر شد مبنی براینکه قرار است یک مقام عالیرتبه سعودی در آینده نزدیک به بغداد سفر کند. پایگاه «العربیالجدید» نوشته است: «دولت عراق پیامی از سوی سفارت عربستان در بغداد درباره این سفر دریافت کرده است اما به دلایل امنیتی هویت مسئول سعودی و زمان این سفر مشخص نشده است». این در حالی است که دفتر نخست وزیری عراق با صدور بیانیه ای رسما سفر مقام ارشد سعودی به این کشور را تکذیب کرد.
به نظر می رسد که راه اندازی موج سفر محمد بن سلمان به عراق توسط رسانه های سعودی و به دستور دربار پاشادهی عربستان صورت گرفته تا بدین ترتیب ماهیت واکنش های داخلی عراق نسبت به این سفر احتمالی سنجیده شود.
در هر صورت هوشیاری احزاب، جریان ها و گروه های مختلف عراقی مانع از آن شد تا طرح سعودیها برای اعزام مقام عالی رتبه خود یعنی بن سلمان به بغداد به منظور مداخله در انتخابات عراق، ناکام بماند. موج مخالفت های داخلی در عراق با سفر احتمالی بن سلمان بود که موجب شد رسانه های سعودی از تداوم موج سواری روی خط خبری سفر مقام ارشد ریاض به بغداد، صرف نظر کنند.
منبع:مهر
انتهای پیام/