کارشناس اداره منابع طبیعی شهرستان مهاباد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد گفت:در مهاباد بیش از ۲۱ نوع گیاه خوراکی بهاره میروید و این روزها بسیاری از مردم برای برداشت گیاهان بهاری راهی مناطق کوهستانی میشوند.
خضری افزود:در مناطق کوهستانی مهاباد گیاهان خوراکی محلی مانند پونه و کوزله بیشتر در کنار رودخانهها و جاهایی که آب باشد رشد میکند و گیاهان دیگر از جمله کنگر، گل آقا، اسفناج، جاتره، بیزا، مندوک، کورادا، ریواس، قارچ و نعنا و سیر کوهی بیشتر در دشتهای منطقه میرویند.
وی ادامه داد: استان آذربایجان غربی با ۲ میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار مرتع یکی از استانهای سرسبز و غنی کشور است که مساحت مراتع مهاباد به بیش از ۱۹۷ هزار هکتار میرسد.
کارشناس اداره منابع طبیعی شهرستان مهاباد ضمن بیان اینکه 10 درصد از 12 هزار گونه گیاه خوراکی کشور در آذربایجان غربی می روید گفت:در کل استان حدود ۵۱ نوع گیاه خوراکی بهاری میروید که این روزها ذائقه مردم منطقه را بهاری کرده است.
وی ضمن اشاره به اهمیت توجه بهره برداران گیاهان بهاری به زمان و نحوه برداشت اصولی گفت: بهره برداران هنگام چیدن این نوع گیاهان خوراکی از تخریب ریشه و پیاز خوداری کنند و از کندن گیاهانی که به اندازه کافی رشد نکرده اند بپرهیزند تا خطر نابودی و انقراض؛ گیاهان خوش طعم بهاری را تهدید نکند.
خضری افزود: لازم است برای چیدن این نوع گیاهان از ابزار مناسب استفاده کنند تا از تخریب و کندن سایر گونههای گیاهی که در کنار این گیاهان خوراکی رشد کرده اند جلوگیری شود.
کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در کفتگو با گفت:گیاهان کوهی خوراکی که در منطقه ما میروید به دلیل خواص بالایی که دارند هر ساله طرفداران بیشتری پیدا میکند.
آناهید افزود: این روزها چرخه غذایی خانوادهها تغییر کرده و گیاهان خوراکی بهاری بیش از ۲۱ نوع غذا را به چرخه تغذیه خانوادهها اضافه کرده که میتوان به والک پلو، بورانی و آش محلی با طعم سبزیجات بهاری اشاره کرد.
وی خواص برخی گیاهان کوهی منطقه را اینگونه تعریف کرد: ریواس مقوی معده بوده و جگر را از گرمای زیاد مصون میدارد، و برای دفع سنگ صفرا و سنگ مثانه مفید است.
نعناع از سبزیهای عطر دار و خوردنی و حاوی مقدار زیادی ویتامین ˈآ ˈ. و ˈثˈ است و عمدتا از برگ و شاخههای گلدار آن عرق نعناع میگیرند.
سیر کوهی سرشار از کلسیم و انواع ویتامینهای نافع بدن است و با نامهای پیاز خرسی، سیر جنگلی، سیر خرس نیز از آن یاد میشود، بسیار ملایمتر و شیرینتر از سیر معمولی بوده و بوی آن شبیه پیاز است.
کنگر در درمان یرقان، نارسایی کبد و کم خونی مؤثر بوده، ضدعفونی کننده، اشتهاآور، تب بر و هضم کننده غذاست و مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش میشود، برگ آن ادرارآور و نیروبخش است و قلب را نیز تقویت میکند.
همچنین گیاه شنگ برای معده مقوی است و مصرف موضعی ریشه این گیاه در درمان عفونت و از بین بردن ترشحات گوش موثر است.
انتهای پیام/خ