دبیر ستاد کارآفرینی و اشتغال وزارت بهداشت گفت: تاکنون ۱۰۰۰ مرکز برای انجام خدمات مراقبت در منزل از وزارت بهداشت مجوز اخذ کرده اند.

اعطای مجوز به ۱۰۰۰ مرکز برای ارائه خدمات مراقبت در منزل / ارتباط نادرست پرستارنماها‌ با بیماران معضل عمده حوزه سلامتبه گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛  میرز‌ا‌بیگی مشاور وزیر و دبیر ستاد کارآفرینی‌ و اشتغال وزارت بهداشت صبح امروز در نشست خبری که در ساختمان مرکزی کار‌آفرینی وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار کرد: خوشبختانه تعرفه‌ خدمات مراقبت در منزل به وسیله شورای عالی بیمه به تصویب رسیده است؛ این خدمات هنوز تحت پوشش بیمه قرار نگرفته است.

وی ادامه داد: تا به امروز 1000 مرکز مجوز فعالیت در حوزه مراقبت‌ در منزل را از ستاد کارآفرینی‌ و اشتغال وزارت بهداشت کسب کرده اند.

میرزابیگی‌ ادامه داد: ارتباط نادرست پرستارنماها‌ با بیماران که بیشتر در بیمارستان خصوصی‌ اتفاق می‌افتد یکی از معضلات عمده امروزه در حوزه سلامت محسوب می‌شود و وزارت بهداشت با اینگونه افراد و تخلفات به طور قاطع و جدی برخورد می‌کند.

وی اضافه کرد: توصیه من به همه متقاضیان‌ پرستار برای مراقبت از بیمارشان‌ این است که مکان فیزیکی، مسئولان فنی و مجوز اعطا شده از سوی وزارت بهداشت برای آنها مهم باشد؛ کار برخی از این افراد که به عنوان پرستارنما‌ با بیماران ارتباط برقرار می‌کنند به نوعی مداخله در امر پزشکی بوده و جرم محسوب می‌شود.

مشاور وزیر و دبیر ستاد کارآفرینی‌ و اشتغال وزارت بهداشت در پاسخ به خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛  در خصوص‌ جانما‌یی مراقبین‌ پرستار در سراسر کشور عنوان کرد: مجوز مراقبین‌ پرستار در کمیسیون ماده 20 دانشگاه‌ها قابلیت استعلام دارد و حتی افراد می‌توانند به صورت تلفنی از قانونی بودن مراکز اطمینان‌ خاطر‌ پیدا کنند؛ جانمایی‌ مراقبین‌ سلامت‌ در کشور بر اساس جمعیت‌ بوده و هر دانشگاهی در حد توان خود مجوز‌های لازم را در زمینه اشتغال پرستاران‌ برای مراقبت‌ از بیماران در منزل‌ داده است و این افراد باید مکان فیزیکی و امکانات خود را معرفی کنند.

وی ادامه داد: از سال گذشته موضوع اشتغال به دستور کار مهمی برای دولت تبدیل شده و ستاد تبدیل و ستاد اقتصاد مقاومتی در این راستا تشکیل شده است.

میرزا بیگی ادامه داد:  سهم وزارت بهداشت در میان سایر دستگاه‌ها در زمینه اشتغال برجسته‌تر است چرا که فعالیت‌های آن به صورت تولید به مصرف به ویژه در حوزه اشتغال صورت می‌گیرد، و ما سالیانه ۳۵ تا ۴۰ هزار فارغ التحصیل در رشته‌های مختلف حوزه‌های سلامت داریم که خود وزارت بهداشت متولی ایجاد اشتغال برای آن‌ها است.

وی ادامه داد: بعد از تشکیل ستاد اقتصاد مقاومتی در دولت ستاد ملی اشتغال و کارآفرینی در وزارت بهداشت شکل گرفته است که علاوه بر آن تفاهم‌نامه‌ای بین وزرای بهداشت و تعاون امضا شد.

مشاور وزیر بهداشت با اشاره به اینکه سند توسعه اشتغال و کارآفرینی تنظیم و بعد از چهار مرحله نظرخواهی به تمام دانشگاه‌های علوم پزشکی ابلاغ شد، عنوان کرد: ستاد کارآفرینی وزارت بهداشت ستاد‌های متعددی شکل گرفته و باید شکل بگیرد.

دبیر ستاد کارآفرینی وزارت بهداشت اضافه کرد: در این مدت برای تمام معاونان وزارت بهداشت حکم عضویت در ستاد ملی کارآفرینی و اشتغال توسط وزیر بهداشت زده شد همچنین چندین عضو هیات علمی و همچنین صاحب نظران حوزه کارآفرینی به عنوان نماینده‌های علمی و عملیاتی برای عضویت در این ستاد حکم گرفتند.

کارآفرینی موتور محرکه اقتصاد در دنیاست

میرزابیگی با تاکید بر اینکه کارآفرینی موتور محرکه اقتصاد در دنیا است، اظهار کرد: ما باید نهضت تولید ایده، نوآوری و تبدیل آن‌ها را به محصول بین فارغ التحصیلان ایجاد کنیم که بتوانیم به اشتغال پایدار برسیم چرا که پول پاشی مشکل اشتغال را حل نمی‌کند.

اندیشه درآمد اندک را از دانشجویان دور کنیم

وی افزود: در دنیا کنار هر دانشکده یک دانشکده کارآفرینی تخصصی ایجاد می‌شود و نباید اندیشه درآمد آب باریکه و دولتی را به دانشجویان خود بیاموزیم، بلکه آن‌ها باید یاد بگیرند ضمن ایجاد شغل برای خود برای دیگران نیز کسب و کار ایجاد کنند. به همین منظور ما طرح درس کارآفرینی در نظام سلامت در مقطع کارشناسی ارشد را به تصویب شورای عالی برنامه ریزی رساندیم. این کار نقطه آغاز برای صاحبنظرانی در حوزه اشتغال در نظام سلامت خواهد شد. اکنون حتی یک کتاب یا سیستم آموزشی تخصصی در زمینه کارآفرینی در حوزه نظام سلامت بر خلاف صنعت وجود ندارد.

دبیر ستاد کارآفرینی وزارت بهداشت با اشاره به تعریف دوره‌های کوتاه مدت برای علاقمندان به حوزه کارآفرینی در حوزه سلامت تصریح کرد: قرار است تدریس دو تا سه واحد کارآفرینی برای تمام رشته‌های علوم پزشکی به صورت جدی دنبال شود همچنین از فعالیت در حوزه کارآفرینی از طرف سازمان‌های مردم نهاد نیز استقبال می‌کنیم و فارغ التحصیلان حوزه نظام سلامت می‌توانند تشکیلاتی در این زمینه ثبت کنند.

نرخ بیکاری بین صفر تا 12 درصد متغیر است

میرزابیگی درباره وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان نظام سلامت نیز توضیح داد و گفت: بخشی از ۳۵ تا ۴۰ هزار فارغ التحصیل دانشگاه‌های علوم پزشکی جویای کار نیستند، اما بعد از مدتی تصمیم می‌گیرند روانه بازار کار شوند، اکنون در مجموع حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر در این گروه قرار دارند. به همین دلیل باید آماده باشیم که بستر کار برای این افراد نیز فراهم شود. نرخ بیکاری در رشته‌های علوم پزشکی از صفر تا ۱۲ درصد متغیر است که بیشترین تحصیلکرده بیکار در رشته بهداشت و کمترین مربوط به پرستاری است.

وی ادامه داد: در تفاهم‌نامه میان دو وزارتخانه بهداشت و کار مقرر شد که برای تمام فارغ التحصیلان نظام سلامت به علاوه کسانی که ممکن است روزی جویای کار شوند زمینه اشتغال ایجاد کنیم. عرصه‌های زیادی وجود دارند که پرکار هستند، اما فرصت اشتغال برای آن‌ها تا کنون تعریف نشده است. یکی از این عرصه‌ها فناوری‌های نظام سلامت است. این حوزه بسیار گسترده است و در حال برنامه ریزی برای تعریف اشتغال در این حوزه هستیم.

دبیر ستاد کارآفرینی وزارت بهداشت افزود: علاوه بر آن مشاغل خانگی مرتبط با نظام سلامت صیانت از مشاغل موجود، توسعه گردشگری سلامت و همچنین خدمات مراقبت در منزل نیز جزء مواردی هستند که می‌توانیم برای آن‌ها اشتغال ایجاد کنیم.

میرزابیگی در ادامه با اشاره به تدوین هشت سرفصل جدید برای علاقمندان به ایجاد کارآفرینی در حوزه سلامت بیان کرد: کسانی که طرحی دارند می‌توانند در حوزه‌های گردشگری سلامت ساماندهی مراکز ترک اعتیاد، مراقبت‌های سلامت جامعه نگر، توسعه و گسترش خدمات بهداشتی در بخش غیر دولتی توسعه خدمات طب ایرانی در بخش غیردولتی، توسعه مشاغل خانگی مرتبط با نظام سلامت، توسعه نرم افزار‌های جدید و همچنین توسعه مراکز تشخیصی درمانی و بازتوانی در بخش غیردولتی طرح‌های خود را در سامانه کارا که مربوط به شورای عالی اشتغال و بین بخشی است به ثبت برسانند.

وی تصریح کرد: تمام طرح‌ها در کارگروه‌های اشتغال استانی رسیدگی می‌شوند و اگر طرحی به بودجه‌ای بیش از پنج میلیارد تومان نیاز داشت در کارگروه‌های ملی بررسی می‌شود. برنامه ریزی شده است که صاحبان طرح بتوانند از تسهیلات مرتبط با طرح خود استفاده کنند.

دبیر ستاد کارآفرینی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه ارائه آموزش‌های مورد نیاز به این افراد و همچنین در نظر گرفتن یارانه‌ای بین دو تا هفت درصد در صورت اجرای موفق طرح از جمله تسهیلاتی است که در این زمینه در نظر گرفته شده است، تاکید کرد: شش حوزه از این هشت سرفصل قابلیت فعال شدن در حوزه روستایی و عشایری را دارد و به صورت خاص به آن‌ها رسیدگی می‌شود.

اعتبار 70 هزار میلیارد تومانی برای توسعه اشتغال

میرزابیگی با بیان اینکه سقف تسهیلات نیز بستگی به نوع طرح‌های ارائه شده متفاوت است، اظهار کرد: امسال برای سیستم توسعه اشتغال در کشور ۷۰ هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده که امیدواریم بتوانیم حداقل بین ۱۰ تا ۱۵ درصد آن را جذب کنیم. اگرچه سهمی برای دستگاه‌های مختلف تعیین نشده است.

دبیر ستاد کارآفرینی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه بیشتر از فارغ التحصیلان دانشگاه‌های علوم پزشکی ظرفیت اشتغال وجود دارد، ادامه داد: عرصه‌های جدید ایجاد اشتغال در کشور در حوزه سلامت خالی است و زمینه‌هایی مانند فناوری‌های جدید در حوزه بهداشت و مراقبت در منزل ظرفیتی بیش از فارغ التحصیلان ما دارد که تا سال ۱۴۰۴ نیروی مطلوب در عرصه‌های مختلف نظام سلامت به تناسب جمعیت و طبق استاندارد‌های جهانی باید یک میلیون و ۱۷۷ هزار و ۲۲۸ نفر در حوزه‌های مختلف باشد، اما در شرایط فعلی ۶۰۰ هزار نفر در تمام رشته‌های حوزه سلامت و در بخش دولتی و غیردولتی فعالیت می‌کنند و در حدود ۵۰۰ هزار فرصت شغلی باقی می‌ماند که  به سطح دنیا برسیم.

استانداردهای جهانی برای مراقبت از منزل

میرزابیگی با بیان اینکه از فعالیت استارت آپ‌ها در این حوزه استقبال می‌کنیم بیان کرد: به زودی اجماع خوبی میان وزارتخانه‌های بهداشت و ارتباطات و همچنین تشکل‌های شاغل مجازی و همچنین صاحبنظران آن باید صورت گیرد. این موضوع یکی از ضروریات حوزه سلامت است، اما پیش از آن باید زیرساخت آن را فراهم کنیم.

وی در خصوص وضعیت فعالیت مراکز مراقبت در منزل در کشور  توضیح داد و گفت: طبق استاندارد‌های جهانی باید به ازای هر ۲۷ تا ۳۰ هزار نفر یک مرکز مراقبت در منزل ایجاد شود، اما ما به عدد هر ۵۰ هزار نفر یک مرکز در کشور خود رسیده‌ایم. به این ترتیب به ۶۰۰ مرکز مراقبت در منزل نیاز داریم، ولی تا کنون بیش از ۱۰۰۰ مرکز برای فعالیت در این زمینه مجوز گرفته‌اند. تعرفه‌های این خدمات نیز به تصویب شورای عالی بیمه رسیده و پوشش بیمه‌ای آن نیز در دستور کار بیمه‌ها قرار گرفته است.

وی یکی از مشکلات فعالیت این مراکز را حضور افراد حقیقی غیرمتخصص دانست و گفت: این افراد تخصصی ندارند و پرستار نما هستند و به صورت شخصی با بیماران ارتباط برقرار می‌کنند که باعث مشکلاتی برای مردم می‌شوند. برای همین توصیه می‌کنیم که پیش از انتخاب نیرو از مراکز مراقبت در منزل مکان فیزیکی آن‌ها مسئولان فنی، مجوز وزارت بهداشت، صلاحیت حرفه‌ای و شماره نظام پرستاری آن‌ها در نظر گرفته شود. انجام این فعالیت‌ها توسط افراد غیر متخصص مداخله در درمان محسوب می‌شود و جرم است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.