به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نشست خبری بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه با اصحاب رسانه برگزار شد.
قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر اینکه هفته گذشته مقامات آمریکایی و اروپایی درباره بحث بازرسیها و برنامه موشکی ایران به توافق رسیدند؛ موضع جمهوری اسلامی ایران در مورد این توافق یکسویه چیست؟، گفت: از تعداد نشست اروپاییها اطلاع ندارم، اما برجام یک موضوعی است که مورد توافق قرار گرفته و مشخص است.
وی ادامه داد: مطالبی که در رسانهها مطرح میشود گمانه زنی است و ما هیچ اطلاع رسمی در این مورد نداریم و تا آن زمان هیچ اظهار نظری نمیکنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره حمله رژیم صهیونیستی و شهادت چند ایرانی اظهار کرد: در زمان لازم مواضع لازم را اتخاذ کردیم و این حق دولت و مردم سوریه است که عکس العمل لازم را نشان دهند.
وی درباره سفر وزیر امور خارجه کشورمان به آفریقا و آمریکای جنوبی اظهار کرد: من در جایگاهی نیستم که درباره نتایج این سفرها در حال حاضر اظهارنظر کنم اما این سفرها به ویژه برای توسعه روابط با این کشورها سودمند است.
قاسمی افزود: من در جایگاهی نیستم که درباره نتایج این سفرها در حال حاضر اظهار نظر کنم، اما این سفرها سودمند است بخصوص برای توسعه روابط با این کشورها. بیش از ۴۰ کشور وزیر خارجه را در این سفر همراهی کردند و تفاهماتی در برزیل منعقد شد و ما برای توسعه روابط زمینههای زیادی داریم. از زمان عقد تفاهم و اجرایی شدن آنها مدتی طول میکشد و امیدارم در پی این سفرها بتوانیم در آینده از سطح روابط خوبی بهرهمند شویم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره مشارکت انگلیس، فرانسه و آمریکا در حمله به سوریه و احتمال تحت فشار قرار دادن ایران در مسائل منطقهای گفت: این یک اقدام تجاوزکارانه و خلاف همه موازین بینالمللی و غلط و نابجا بود که جنگ افروزانه تلقی میشود و نمیتواند تاثیری بر سیاستهای جمهوری اسلامی داشته باشد و همانطور که طی دهههای گذشته نشان داده شده اصول خود را دنبال میکنیم.
قاسمی درباره احتمال تهاجم بزرگتر به سوریه بیان کرد: این نوع اقدامات خلاف موازین بینالمللی و توسعه طلبانه است که اقدام جدیدی از سوی آمریکا نیست، زیرا آنها با سیاستهای توسعه طلبانه خود هر از چندگاهی با بهانههای واهی و دروغهایی که بیان میشود دست به اقدام میزنند. هر آنچه از وضعیت نابهنجار منطقه مشاهده میشود ناشی از اشتباهات استراتژیک آمریکا است که این سیاست نهایتا آمریکا را با مشکلات متعددی در منطقه و جهان روبهرو خواهد ساخت.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تماس بوريس جانسون وزیر خارجه انگلیس با ظریف اظهار کرد: تماس از جانب بوريس جانسون گرفته شد و مراتب اعتراض ايران گوشزد شد كه اين اقدام خلاف حقوق بين الملل و فاقد سند مستحكم است.
وی درباره تهاجم به سوریه و فضا برای گفتوگو با اروپا در این زمینه گفت: اروپاییها مواضع گوناگون و دیدگاههای متفاوتی را مطرح کردهاند و مذاکره ما با کشورهای اروپایی ادامه خواهد داشت، اما یکی از اهداف کلان تجاوز به حاکمیت سوریه ایجاد شکاف در بین سه کشوری بود که روند آستانه را به پیش برده بودند چون غرب از روند آستانه و نتایج آن خشنود نبود.
قاسمی افزود: سه کشور ایران، روسیه و ترکیه علی رغم اختلاف نظرها به همکاری خود ادامه خواهند داد و این اقدام تجاوزکارانه نمیتواند بین آنها شکافی ایجاد کند چرا که مذاکرات بین سه کشور در راستای کاهش اختلاف نظرها است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره دیدار نماینده پوتین با شمخانی و جابری انصاری اظهار کرد: سفر نماینده پوتین در امور سوریه چیز عجیبی نیست و در ادامه تعاملات راهبردی ما با روسیه بوده و در طول بحران سوریه این تماس بین ما و مسکو وجود داشته است.
وی گفت: نشست سه جانبه روسای جمهور در آنکارا این زمینه را فراهم کرد تا تعاملات بیشتر شود و در ادامه آن نشست نماینده پوتین در امور سوریه به کشور ما سفر کرد تا راههای حل مسئله سوریه مورد بررسی قرار گیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سخنان وزیر خزانه داری آمریکا درباره احتمال عدم خروج آمریکا از برجام بیان کرد: من از گمانه زنی پرهیز میکنم. اظهارات متفاوتی از اروپا و آمریکا وجود دارد. ما سخنان متفاوت و متضاد و غریبی را درباره ایران و برجام دریافت میکنیم که درباره آنها اظهار نظر نمیکنیم، باید صبر کرد زیرا فکر میکنم تصمیم قاطعی هنوز در آمریکا گرفته نشده و با توجه به شخصیت رئیس جمهور آمریکا که در بزنگاهها مواضع متفاوت و متضادی را اتخاذ میکند.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تحریمها علیه 82 فرد و نهاد ایرانی در شورای اروپا و مذاکرات حقوق بشری با اروپا گفت: این موضوع جدیدی نیست. مذاکرات با اروپا از گذشته وجود پیرامون مسائل مختلف داشته و ما پیرامون برخی مسائل دارای تفاوت دیدگاه بسیاری هستیم که بخشی از آن به تفاوت ارزشها باز میگردد، به خصوص در حوزه مسائل حقوق بشر. مذاکراتی از گذشته وجود داشته و گهگاه برخی تفاهمات را داشتهایم، ما مذاکرات را با توجه به اشتراکات ادامه خواهیم داد البته باید دو طرفه باشد و در محیطی سازنده باشد. در آینده هیئتهای را در این زمینه خواهیم داشت.
قاسمی در خصوص مذاکرات ایران با اروپا تصریح کرد: رایزنیهای ما درباره برجام در حال انجام است و این یک بحث قابل توجه برای اروپا و ایران است. آنها در مذاکرات خود با ایران همواره بر برجام و پایبندی بر آن تاکید داشتهاند. با توجه به جایگاه و موقعیت ایران و ظرفیتهایش در منطقه و نقش آن در ثبات و امنیت منطقهای بر مواضع خود پافشاری میکند و امیدوارم بتوانیم در یک مسیر ادامه دهیم علیرغم همه کارشکنیهایی که آمریکا دارد.
قاسمی در خصوص حمله به T4 و اقدام ایران گفت: تجاوز به خاک سوریه غیر قانونی بوده و این امر به سیاستهای خصمانه اسرائیل نسبت به مردم مسلمان منطقه و رژیم صهیونیستی بازمیگردد.
وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی دیر یا زود پاسخهای لازم را دریافت خواهد کرد، آنها نمیتوانند اقدامی کنند و از مجازات معاف باشند. عرض تسلیت میگویم به بازماندگان عزیزان ایرانی که با امر مستشاری مشغول بودند. زمان زدن و گریز برای رژیم اشغالگر قدس گذشته و نیروهای مقاومت در منطقه قادر هستند پاسخهای به جای خود را بدهند. اقدام حقوقی در این خصوص انجام نشده اما موضوعاتی مطرح شده است.
وی درباره بیانیه پایانی نشست اتحادیه عرب پیرامون جزایر سه گانه و ادعای ضد ایرانی این نشست گفت: اتحادیه عرب تحت تاثیر القایات برخی حاکمان آن برخی مسائل نادرست را نسبت به ایران مطرح میکند و فراموش میکند که دشمن مشترک ایران و جهان عرب دیگران هستند و سعی میکند از این فرصت برای وارد کردن اتهاماتی علیه ایران استفاده کند. اتحادیه عرب متاسفانه تبدیل شده به باشگاهی برای پیشبرد امیال برخی کشورهای خاص عربی که دشمن خود را به اشتباه فرض کردند و به جای هدف قرار دادن دشمن اصلی جهان عرب، ایران را که برای ثبات منطقه تلاش میکند، متهم میکنند. آنها در آینده بیش از امروز از گفتهها و کردار خود پشیمان خواهند شد و زمان به آنها خواهد آموخت که دشمن کیست و دوست کیست. آنها به جای محکوم کردن حمله آمریکا به یک کشور عربی، ایران را که برای ثبات منطقه تلاش کرده هدف قرار میدهند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص برخی سفارتخانههای اروپایی در ایران که مبالغ زیادی دریافت میکردند تا روادید صادر کنند، گفت: در حاشیه برخی سفارتخانههای خارجی وضعیت نابهنجاری وجود داشت که سرکیسه و اخاذی میکردند برای دادن ویزا و ارائه وقت که هشدار داده شده و موضوع پیگیری شد. رفتار سفارتخانهها همواره رصد شده و به برخی آنها که مشکلات عدیده داشتند تذکر لازم داده شد و برخی از آنها به سرعت مکانیسم صدور روادید را تغییر دادند تا از این مشکلات بکاهند و برخی در حال ترمیم سیستمهای خود هستند و امیدواریم با پیگیرهای صورت گرفته و اطلاعاتی که توسط شهروندان به دستگاههای مرتبط از جمله وزارت خارجه داده شده از این موارد کاسته شود. ما بیشترین تلاش را برای کاهش مشکلات اتباع خود داریم و بیشترین تلاشها را انجام داده و خواهیم داد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: این روشها برای مدت زیادی نمیتواند در پرده بماند و افشا خواهد شد ولی بسیاری از سفارتخانهها وضعیت مناسبی ایجاد کردهاند و وضعیت فعلی بهتر از یکسال و شش ماه گذشته است.
قاسمی در خصوص اظهارات برخی چهره های سیاسی غیرمرتبط با حوزه سیاست خارجی درباره اقدامات وزارت خارجه در حوزه برجام گفت: مواضع رسمی جمهوری اسلامی در حوزه سیاسی مشخص است که توسط چه کسانی مطرح میشود و دیگر اظهاراتی که مطرح میشود توسط سایر نهادها و اشخاص قطعا مواضع رسمی نیست و شخصی خودشان است. جلوی اظهار نظر را نمیتوان گرفت اما اتهامات به دستگاه سیاست خارجی حق نیست.
وی درباره سفر ظریف به تاجیکستان گفت: برای ما فرصت مقتنمی است که با توجه به برنامه ریزیهای صورت گرفته در حاشیه اجلاس اکو مذاکرات دوجانبه با تاجیکستان داشته باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اظهارات موگرینی مبنی بر تعهد اروپا به ایران و جلسه با وی گفت: ما با کشورهای اروپایی با توجه به برجام در تماس هستیم و مورد علاقه دو طرف است. این تماسها تا 22 اردیبهشت ماه ادامه خواهد یافت. اروپا پایبند است و ایران هم تغییری در مواضع خود ندارد و اولین کشوری نخواهد بود که از برجام خارج شود و با هوشیاری تمام موارد را رصد خواهد کرد و اجاره نخواهد داد دیگران با هزینه ایران خللی در آن ایجاد کنند. برجام هیچ جای بازبینی ندارد و همین است که با پشتوانه 2231 اجرایی شده است.
قاسمی درباره برجام بدون آمریکا اظهار کرد: در هیئت نظارت بر برجام طرحهای مختلف بررسی شده و احتمالات مختلفی بوده که یکی از آنها برجام بدون آمریکاست. بیان زودهنگام این موضوع کار درستی نیست و با توجه به شرایط جدید این اقدامات در زمان خود اعلام خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص همزمانی خروج احتمالی از برجام و انتقال سفارت آمریکا به قدس بیان کرد: صداهای مختلف از مقامات آمریکایی شنیده میشود و فرض کنونی من خروج آمریکا از برجام نیست و باید صبر کرد.
قاسمی در خصوص تلاطم در بازار ارز ایران و نقش عربستان و امارات در آن گفت: تلاش برای خروج سرمایه از ایران کار نابجایی است.
وی در خصوص پیشنهاد سیف رئیس کل بانک مرکزی برای جایگزینی یورو به جای دلار اظهار کرد: دیپلماسی اقتصادی رابطی است بین بنگاهها و دستگاههای اقتصادی ایران با خارج از کشور و بخشی نیست که خودش تصدیگری حوزه امور اقتصادی را بر عهده بگیرد و کمک کار دستگاههای اقتصادی است و در تصمیم گیری سیاستهای پولی و بانکی نقش مشورتی دارد، ولی خود وزارت خارجه جانشین دیگر نهادهای اقتصادی کشور نخواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: یکی از توصیهها و اقدامات وزارت خارجه با توجه به بحث اقتصاد مقاومتی کمک به بخشهای داخلی برای افزایش صادرات غیرنفتی و یافتن بازار کار و جذب سرمایه گذاری خارجی است.
وی در خصوص ورود اتباع افغانستانی به ترکیه به صورت قاچاقی از طریق ایران تصریح کرد: ما در خصوص بحث مرزها رایزنیها با کشورهای همسایه برای تقویت امنیت مرزها و جلوگیری از قاچاق انسان را انجام میدهیم، اما یک بخش آن به نیروهای مرزی کشورهای همجوار باز میگردد که از مرزهای قانونی نبوده و از راههای میانبر انجام میگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص نشست ایران، روسیه و ترکیه و اعتراض نمایندگان مجلس آمریکا مبنی بر نبود واشنگتن در این نشست و احتمال حضور آمریکا در نشستهای آینده اظهار کرد: این موضوع به عصبانیت آمریکا کمک کرد. تصور نمیکنم نگاه خصمانه آمریکا به پایان برسد، با توجه به مسائل داخلی این کشور و برخی مشکلات در حوزه کشورهای عربی وجود دارد، آنها بقای خود را در آتش افروزی و جنگ میبینند. کشورهایی که دچار این مصیبت و جنایت شدهاند و بدون سند و مدرک و اجازه نمایندگان سازمان منع سلاحهای شیمیایی، حق ورود به حل مسئله سوریه را نمیتوانند داشته باشند و باید تلاش بسیاری کنند که این خطای راهبردی خود را مرتفع کنند.
قاسمی در خصوص سفر رئیس جمهور فرانسه به ایران تصریح کرد: سفر وزیر خارجه فرانسه در زمان خود انجام شد. بحث سفر رئیس جمهور از گذشته مطرح بوده و باید صبر کرد تا ببینیم چگونه پیش خواهد رفت زیرا انجام سفر در این سطوح نیازمند مقدمات خاصی دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص سودجویی از زائران ایرانی کربلا گفت: این موضوع در دستور کار قرار گرفته است.
انتهای پیام/
کلا همه عربا که فلسطین رو براشون نجات دادیم و آبروشون رو حفظ کردیم مدیون جمهوری اسلامین نه آل سعود که اسرائیل رو هم به رسمیت شناخت و به موقع میان کمکمون