به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه اینترنتی نشریه گلوبال تایمز نوشت: «به گفته تحلیلگران چینی، تغییر در وزارت امور خارجه آمریکا شاید بر روابط بین این کشور با چین اثر بگذارد اما هر کس در این جایگاه قرار گیرد باید به وابستگی دو کشور به یکدیگر احترام بگذارد.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، سهشنبه گذشته در پیامی توئیتری نوشت مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به جای رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه خواهد شد.
لو کانگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه در نشست خبری روزانه خود با خبرنگاران گفت: «ما دوست داریم با وزیر امور خارجه جدید کار کنیم و توافق مهمی را که به امضای سران دو کشور رسیده و خواستار گسترش روابط دوجانبه شدهاند، پیگیری نماییم.»
لو افزود: «چین و آمریکا می توانند در برخی حوزه های حیاتی دوجانبه و برخی مسائل مهم بین المللی همکاری کنند زیرا همکاری سودمند متقابل دارد و انتظار جامعه بین المللی نیز همین است. چین امیدوار است روند همکاری با آمریکا ادامه داشته باشد.»
برخلاف انتقاد شدید تیلرسون از سیاست خارجی چین در رفتار با کشورهای آفریقایی، بسیاری از اندیشمندان چینی معتقدند تیلرسون که پیشتر در حوزه نفت بسیار نفوذ داشته، همچون وزنه ای برای برقراری توازن در برابر نگاه تندروی دولت ترامپ به چین عمل می کرده است.
لو گفت: «ما از تلاش های وزیر امور خارجه (پیشین) تیلرسون در بهبود روابط چین با آمریکا قدردانی می کنیم و امیدواریم او از روابط دوجانبه دو کشور پشتیبانی کند.»
تیلرسون در بیانیه خداحافظی خود که روز سهشنبه منتشر شد، گفت: «کار بیشتری باقی مانده تا دیدگاهی روشن درباره ماهیت آینده روابطمان با چین ایجاد شود. اینکه چگونه می خواهیم در 50 سال آینده با یکدیگر همکاری کنیم و برای ملت های دو کشور رفاه و کامیابی به ارمغان بیاوریم و درگیری بین دو کشور قدرتمند اتفاق نیافتد؟»
به گفته دیائو دامینگ، استادیار دانشگاه رنمین در چین، تیلرسون که نماینده جمهوریخواهان تشکیلاتی بود آخرین فردی بود که در برابر تندروهای دولت ترامپ توازن برقرار می کرد و لذا تغییر او، آینده روابط چین با آمریکا را در هاله ای از ابهام فرو می برد.
وی افزود: «پمپئو، فردی تندرو با پیشینهای نظامی است، لذا تندروها در دولت ترامپ چه در بخش های اقتصادی و تجاری و یا در سیاست های دفاعی و خارجی، قدرتمندتر شده و نفوذشان را گسترش دادهاند، چنین رویدادی در تاریخ کم اتفاق افتاده است.»
پمپئو، یکی از اعضای پیشین تی پارتی (Tea Party) در کنگره آمریکاست و از دانشکده نظامی آمریکا در وست پوینت فارغالتحصیل شده است.
قرار گرفتن پمپئو در جایگاه وزارت امور خارجه سبب می شود اصطکاک بین چین و آمریکا بر سر مسائل اقتصادی و تجاری و نیز امور منطقهای و بینالمللی از جمله بحران شبه جزیره کره و توافق هسته ای ایران افزایش پیدا کند.
پمپئو در مقایسه با تیلرسون، دیدگاههای سختگیرانهتری درباره مسئله شبهجزیره کره دارد. روزنامه واشنگتن پست روز سهشنبه گزارش داد پمپئو همچون ترامپ از توافق هستهای ایران بیزار است و از تغییر در کره شمالی هم به عنوان هدف سخن می گوید.
اما سیاست ترامپ در قبال چین که ترکیبی از رقابت و همکاری است از پیش تعیین شده است و وزیر امور خارجه جدید نمی تواند آن را از اساس تغییر بدهد. در مورد مسئله شبهجزیره کره، دیدار با کیم جونگ اون، ایده ترامپ است و از این رو بعید می رسد چنین دیداری لغو شود.
انتهای پیام/