به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج ؛ بوته کنان از روی طمع و یا از سرنداری گیاهان کوهی را از سفره سبز استان می چینند تا نانی بر سر سفره خویش نهند، بی آنکه بدانند روزی می رسد که کوهها را با سنگ ها تنها می گذارند.
از یک ماه گذشته تاکنون کوههای بویراحمد و دنا ومیدانها و خیابانهای مرکزی شهریاسوج و جاده های منتهی به این شهر مملو از زنان، مردان و حتی کودکانی است که چوب حراج به طبیعت سبز زاگرس مرکزی زده اند.
چویل، درمنه، بومادران، پونه کوهی، برنجاسب، آویشن، زرآبی یا چای کوهی، بابونه، چوبک، جلپه، خاری، پشموک، توت سهری، میخک، انگیون، کارده، ریواس، پیاز وحشی یا تره، ختمی وحشی، بن سرخ، کتیرا، گل گاوزبان، بیلهر، خاکشیر، پرسیاوشان و چندین گونه گیاهی دیگر از مهمترین گیاهان دارویی و خوراکی این منطقه هستند.
در این بین اما بازار کنگر، بیلهر، بن سرخ یا لیزک و قارچ داغ تر از بقیه است و خریداران بیشتری دارد. خریدارانی که حتی از دیگر استانها می آیند تا از سفره سبز دنا بی نصیب نمانند.
گیاه بیلهر یکی از گونههای ارزشمند طبیعت کهگیلویه و بویراحمد است که در یک دهه گذشته به دلیل برداشت بی رویه، رویشگاه این گیاه دچار افت پوشش شده و در خطر انقراض قرار گرفته است.
برخی مردم کهگیلویه و بویراحمد از این گیاه برای استفاده غذایی و نیز ترشیجات استفاده میکنند.
صیانت از رویشگاههای گیاه بیلهر و برخورد قضایی با بوته کنی این گیاه میتواند به احیای رویشگاه این گیاه قیمتی کمک کند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بویراحمد گفت: ریشه کنی گیاهان مرتعی از قبیل بیلهر، کرفس کوهی، تره کوهی و امثال این گیاهان ممنوع است و با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.
رحیمیان گفت: با توجه به فیزیوگرافی و پستی بلندی کوههای استان تعداد قرقبانان به اندازه کافی نیست و در هر 6 هزار هکتار یک قرقبان داریم در صورتی که در جهان به ازای هر 800هکتار یک قرقبان وجود دارد. و ما نمی توانیم به خوبی از منابع طبیعی حفاظت کنیم.
به نظر می رسد برای حفاظت از منابع ملی و گیاهان خوراکی و دارویی کهگیلویه و بویراحمد تنها فرهنگی سازی ، ایجاد اشتغال برای جوانان بیکار و تامین معیشت مردم می تواند تا حدود زیادی از پدیده نامبارک ریشه کنی گیاهان که از سالهای اخیر تاکنون به جان این استان افتاده است راهگشا باشد تا دیگر شاهد تاراج طبیعت استان نباشیم.
در کهگیلویه وبویراحمدبیش از 2هزار گونه گیاهی وجود دارد که 450 گونه آن دارویی وخوراکی است که این امر موجب شده است تا هر فردی که این گیاهان را می شناسد یا نمی شناسد برای ریشه کردن انها اقدام کند. به طوری که هم اکنون 25 گونه از گیاهان کوهی در معرض انقراض اند.
گزارش ازذوالفقار دیودل
انتهای پیام/د
چرا مسئولان جلوگیری نمی کنند؟
چرا مردم خودشان آن گیاهان را در زمین خانه هایشان پرورش نمی دهند؟
آیا قرار است ما تبدیل به سومالی و سودان بی آب و علف شویم؟
سیستان و بلوچستان عبرت همه ایران باید شود چرا که تا صد سال پیش سبز بود