به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از شبکه تلویزیونی سیانان، «بن کاردین» نماینده دموکرات مجلس سنای آمریکا با اشاره به اختلاف نظر دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور و رکس تیلرسون، وزیر برکنار شده امور خارجه بر سر توافق هستهای ایران گفت: واشنگتن نباید طرفی باشد که برجام را نقض میکند.
سناتور بن کاردین همچنین با اشاره به برکناری نابهنگام وزیر امور خارجه این کشور گفت: هیچ یک از نمایندگان در کمیته روابط خارجی مجلس سنا از چنین تصمیمی آگاهی نداشتند و برکناری رکس تیلرسون همه را شگفتزده کرد.
سناتور بن کاردین به برکناری توئیتری تیلرسون هم اشاره کرد و گفت: «این روند نگرانکننده است، زیرا به نظر میرسد رئیس جمهور (دونالد ترامپ) هیچ نظر مخالفی را بر نمیتابد و هر کس را که با او اختلاف نظر داشته باشد برکنار میکند. او نمیخواهد صدای مستقلی را بشنود و سخنان اعتراضی وزارت امور خارجه برایش تحمل کردنی نیست.»
سناتور کاردین افزود: «ما بحران کره شمالی و گفتگوهای مربوطه را پیش رو داریم. توافق هستهای ایران هم هست و اکنون وزیر امور خارجهای که دیدگاهها و پیشنهادهایش را بر اساس نظر کارشناسان ارائه میکرد از کار برکنار شده چون با رئیس جمهور اختلاف نظر دارد.»
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ترامپ هم اکنون از توافق خارج خواهد شد گفت: «امیدواریم چنین اتفاقی نیافتد. آمریکا نباید طرفی باشد که توافق هستهای ایران را نقض میکند. هم اکنون گفتگوهایی بین آمریکا و اروپا در جریان است، کنگره در این گفتگوها مشارکت دارد تا اطمینان حاصل کند که ایران هرگز نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد. باید با هم پیمانان همکاری کنیم و پایبندی ایران را به این توافق داشته باشیم تا نتواند به کشوری مسلح به سلاح هستهای تبدیل شود. آمریکا نباید کشوری باشد که این توافق را نقض میکند.»
سناتور کاردین ضمن تاکید بر اختلاف نظر عمیقی که با تیلرسون داشت گفت: به حرفهای بودن او احترام میگذارم، اما رئیس جمهور تصمیم گیرندهی نهایی است و مسئولیت با اوست، اما باید مشاورهی کارشناسان وزارت امور خارجه را بشنود. رکس تیلرسون نمایندهی افراد حرفهای بود که در متن ماجرا قرار داشتند و لذا رئیس جمهور باید به پیامدهای اقدامهایش بیاندیشد. اگر رئیس جمهور بدون توجه به مشاورهی مستقل تصمیم بگیرد غیرمسئولانه رفتار کرده است. اعتبار تیلرسون روشن و مبرهن بود و رئیس جمهور این را نمیخواست. وی در پاسخ به پرسشی درباره گزینه ترامپ برای جایگزینی تیلرسون (مایک پمپئو، رئیس سازمان سیا) هم گفت: «من به علت مواضع پمپئو درباره شکنجه و حق محرمانه ماندن اطلاعات مردم به او برای انتصاب به ریاست سیا رای منفی دادم. اکنون باید ببینم او چگونه میخواهد ارزشهای آمریکایی را از مسیر دیپلماسی، حاکمیت خوب و مبارزه با فساد ارتقا بدهد، باید دیدگاه او را درباره بازسازی وزارت امور خارجه و تخصصی که نیاز دارد بدانم و اینکه چگونه جایگاههای خالی را پر میکند و آیا از کاخ سفید مستقل خواهد بود یا خیر و به رئیس جمهور مواردی را گوشزد خواهد کرد که باید بداند، اینها پرسشهایی است که در جریان فرآیند تایید باید پاسخ داده شوند.»
سناتور کاردین درباره اثرگذاری این رویداد بر گفتگوهای کره شمالی نیز گفت: «تنها این مورد نیست. ما در کره جنوبی سفیر نداریم. نماینده ویژهای هم برای کره شمالی برگزیده نشده است؛ لذا رئیس جمهور آن استعدادی را که باید در کنارش داشته باشد در اختیار ندارد و فکر نمیکنم برای گفتگوهای پیش رو با کره شمالی اتفاق خوبی باشد.»
بن کاردین گفت: رئیس جمهور مسئول خالی شدن وزارت امور خارجه از دیپلماتهای ارشد و کارکشته وزارتخانه است. استعفای دیپلماتها در واکنش به قرار گرفتن فردی در کاخ سفید اتفاق میافتد که علاقهای به دیپلماسی ندارد و نتوانسته وزارت امور خارجه را آنگونه که باید تامین اعتبار کند. همچنین رکس تیلرسون نتوانست بودجهای را که وزارت امور خارجه نیاز داشت از رئیس جمهور طلب کند و در این مسیر موثر واقع نشد و لذا وزارتخانه برای انجام ماموریتش با مشکل روبرو خواهد شد.
انتهای پیام/