به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از رشت؛ یکی از جاذبههای تاریخی و کم نظیر گیلان دژ ۵۰۰ ساله قلعه رودخان دفاعیترین دژ ایران است که در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان فومن و در ارتفاع ۷۱۵ متری این شهرستان قرار دارد.
رضا علیزاده مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری گیلان گفت: قلعه تاریخی قلعه رودخان که به قلعه حسامی یا هزار پله نیز معروف است با ۲۱۶ هکتار مساحت در قلهای ازسلسله جبال البرز درگیلان واقع شده دارای ۶۵ برج و دیواری به طول هزار و ۵۰۰ متر است.
علیزاده با بیان اینکه دژ قلعه رودخان با شماره ۱۵۴۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است افزود:دژ تاریخی قلعه رودخان که مربوط به دوران ساسانیان است در دوره سلجوقیان تجدید بنا شده و در طول تاریخ قلعه، هیچگاه دشمنی به آن نفوذ نکرده و نتوانسته آن را فتح کند.
حمید آذرپور معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری گیلان گفت:قلعه رودخان از ۲ بخش ارگ و قورخانه تشکیل شده است و ارگ در قسمت غربی این بنا در ۲ طبقه بنا شده و جنس آن از آجر است، همچنین قراولخانهها در قسمت شرقی در ۲طبقه با نورگیرها و روزنههای متعدد بر اطراف مسلط است و چشمهای نیز میان قلعه و گودترین محل آن وجود دارد.
آذرپور با بیان اینکه بخش شرقی قلعه شامل۲ ۱ ورودی، زندان، درب اضطراری، حمام و آبریزگاه است افزود:در بخش غربی قلعه نیز ۲ ۱ ورودی دارد،چشمه، حوض، آبانبار، سردخانه، حمام، آبریزگاه شاهنشین و چند واحد مسکونی که با برج و بارو محصور شدهاند، دیگر بناهای این بخش را تشکیل میدهند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری گیلان تصریح کرد: ۴۰برج دیدهبانی دور تا دور قلعه را احاطه کرده که اتاقهای ۸ ضلعی آن با طاقهای گنبدی پوشانده شده ودور تا دور آن نیز دیوارها ،برجها و روزنههایی شیبدار دیده میشود که برای ریختن مواد مذاب و تیراندازی تعبیه شده است و این امر موجب شد در طول تاریخ قلعه، هیچگاه دشمنی به آن نفوذ نکند.
قربانعلی محمدپور مدیر کل محیط زیست گیلان گفت: قلعه رودخان از نظر زمینشناسی در منطقهای بنا شده که در تقسیمبندی زمینشناسی به مجموعه گشت شهرت دارد و بر اساس بررسیهای اشتوکلین شامل ۲ فاز دگرگونی است، اولی مربوط به پرکامبرین-پالئوزوئیک با شدت دگرگونی بالا و دیگری به زمان مزوزوئیک و با شدت دگرگونی پایین است.
وی افزود: با توجه به گزارشهای زمینشناسی، احتمال وجود ذخایر آهن در این منطقه بالا است و شواهدی برای فعالیت معدن کاری باستانی در این منطقه گزارش شده است که از جملهٔ آنها پسماندههای ذوب در این منطقهاست.
نام بومی (تالشی) این قلعه، قله رخون است، نام رسمی آن قلعه رودخان، مترادف فارسی نام بومی قلعه است،چون این قلعهٔ تاریخی در کنار رودخانه، رخون، بنا شده است؛ آن را قلعه رودخانه ای، قله روخون، نامیده اندو این قلعه در دورانهای تاریخی به نامهای قلعهٔ هزارپله، حسامی، سکسار، سگسار و سگسال نیز خوانده شده است.
انتهای پیام/م.ع