به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هر ساله پروژههای مختلفی را در دستور کارش قرار میدهد و امیدوار است که همه این پروژهها را تا پایان سال به اتمام برساند و نتیجه مطلوب را به دست بیاورد. البته این سازمان هم معمولا همچون سایر سازمانها و نهادهای فعال کشور در پایان سال با مروری بر کارنامه یکسالهاش متوجه میشود که برخی از پروژههای پیش بینی شدهاش را به انجام نرسانده است.
از پروژههایی که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آن را در سال ۱۳۹۶ به انجام نرساند میتوان به ثبت جهانی طاق بستان اشاره کرد. طاق بستان سنگنگارهای است که متعلق به دوره ساسانی است. این سنگنگاره در محله طاق بستان شهر کرمانشاه قرار گرفته است و ارزش تاریخی و هنری زیادی دارد. طاق بستان در ۱۵ دی ماه سال ۱۳۱۰ به ثبت ملی رسید. همه چیز از آذر ماه سال ۱۳۹۰ شروع شد. همانجایی که بنابراخبار منتشر شده ثبت جهانی طاقبستان فدای لجاجت مسئولان شد.
داستان از این قرار بود که اگرچه طاقبستان در آستانه جهانی شدن بود، اما در همان زمان سازمان اوقاف با نصب گنبدی مرتفع روی ساختمان امامزاده ابراهیم که در حریم منظری طاق بستان قرار دارد، مانعی در روند پرونده ثبت جهانی این مجموعه تاریخی فرهنگی ایجاد کرد. بعدها مردم منطقه طاق بستان در آبان ماه سال ۱۳۹۳ از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درخواست کردند تا سنگنوشته طاق بستان جهانی شود تا بتوان گردشگران خارجی بیشتری را جذب کشور کرد. البته مدیرکل اداره میراث فرهنگی استان کرمانشاه نیز در آبان ماه سال ۱۳۹۴ گفت: پرونده ثبت جهانی طاقبستان در دست پیگیری است و هم اکنون برای تملک قسمت اعظمی از واحدهای تجاری اطراف آن بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز است. مجموعه استان کرمانشاه در تلاش است که اقدام لازم در راستای رسیدن به استانداردهای لازم برای ثبت جهانی طاقبستان را انجام دهد تا در مراجعه ارزیابان یونسکو با مشکلی مواجه نشویم.
بعدها یعنی در سوم شهریور ماه سال ۱۳۹۵ مشخص شد که وجود مغازهها در حریم طاقبستان باعث توقف پرونده ثبت جهانی این اثر تاریخی شده است. پس از آن زهرا احمدیپور، معاون رئیس جمهور و رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در تاریخ ۸ فروردین ماه سال ۱۳۹۵ اعلام کرد پرونده ثبت جهانی مجموعه تاریخی طاق بستان کرمانشاه در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در دست بررسی است.
احمد صفری، نماینده مردم کرمانشاه نیز در مهر ماه سال ۱۳۹۶ اعلام کرد: هنوز هیچ اقدامی جهت ثبت جهانی آثار باستانی طاقبستان انجام نشده است.
در اینجا باید گفت طاق بستان هنوز به ثبت جهانی نرسیده است و به نظر میرسد پیگیری پرونده ثبت جهانی این سنگنگاره ارزشمند و تاریخی به سال ۱۳۹۷ موکول شده است.
بحث تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه نیز در سال گذشته مطرح شد البته این امر با مخالفت مدیران سازمان میراث فرهنگی مواجه شد، اما نمایندگان مجلس موافق این طرح بودند و براساس آخرین اخبار منتشر شده به نظر میرسد که به رغم مخالفت دولت طرح تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه در انتظار نوبت بررسی در صحن علنی مجلس قرار گرفته است. این خبر را مهرداد بائوج لاهوتی، عضو فراکسیون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مجلس شورای اسلامی در قالب یک مصاحبه اعلام کرده است.
رسیدگی به بیمه هنرمندان صنایع دستی کشور یکی دیگر از پروندههای ناتمام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سال ۱۳۹۶ است. سعید امینی، معاون صنایع دستی استان البرز در آخرین اظهار نظرش در قالب یک مصاحبه گفت: بیش از ۳ سال است اجرای قانون بیمه هنرمندان صنایع دستی به تعلیق درآمده و همین باعث شده بسیاری از فعالان این حوزه پشت درهای انتظار برای تحت پوشش بیمه قرار گرفتن بمانند.هر چند شهریور ماه امسال مجدداً مصوبه بیمه هنرمندان صنایع دستی از سوی مجلس تصویب شد و به ادارات کل میراث فرهنگی کشور ابلاغ شد، ولی همچنان اجرایی نشده است و به نظر میرسد کمبود اعتبار و وجود اختلاف حساب بین دولت و تأمین اجتماعی دلیل اصلی اجرا نشدن این مصوبه باشد.
در اینجا باید گفت بهمن نامور مطلق، معاون سابق صنایع دستی کشور نیز در ماههای پایانی فعالیتش در سازمان میراث فرهنگی، بارها به وجود مشکل بیمه هنرمندان و لزوم تلاش دولت برای حل این مشکل تأکید میکرد.
راهاندازی دانشگاه استاد فرشچیان نیز یکی از قولهایی بود که بهمن نامور مطلق، معاون سابق صنایع دستی کشور در مراسم اختتامیه اولین جشنواره فجر صنایع دستی داد، اما تا به امروز اجرایی نشده است. البته مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ ۲۰ آذر ماه سال ۱۳۹۶ در قالب نشست خبری خود گفت: «موضوع راهاندازی دانشگاه استاد فرشچیان اخیراً در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شده، ما موضوع را به سازمان میراث فرهنگی نیز منتقل کردیم، اما پیگیری چندانی صورت نگرفت، ولی قول میدهیم در دهه مبارک فجر شاهد افتتاح و راهاندازی دانشگاه استاد فرشچیان باشیم.» البته این موضوع هنوز اجرایی نشده است و به نظر میرسد که به سال ۱۳۹۷ موکول شده است.
انتهای پیام/