به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،حمله نظامی ترکیه به شمال غرب سوریه از حدود یک ماه قبل آغاز شده و در جریان این تجاوز نظامی، ارتش ترکیه در کنار تروریست های ارتش آزاد به داخل خاک سوریه هجوم آورده و هدف خود را پاکسازی منطقه شمالغربی سوریه از گروه های مسلح و در نهایت تصرف شهر کوچک عفرین اعلام کرده اند.
البته در عین حال رجب طیب اردوغان اعلام کرد که در مراحل بعدی این عملیات، پیشروی ها در نوار مرزی شمال سوریه را ادامه داده و در نهایت به مرز مشترک عراق و سوریه می رسند.
اما همانند بسیاری دیگر از عملیات های نظامی اینگونه در طول تاریخ، تا به این جا که حدود یک ماه و یک هفته از شروع این تجاوز غیرقانونی گذشته، شاهد واقعیتی بسیار متفاوت در صحنه عملیات زمینی بوده ایم که در مقایسه با تصورات فرماندهان و مسئولان ارشد ترکیه، پیشرفتی محسوب نمی شود؛ درست همانند توهماتی که صدام حسین از حمله به خاک ایران داشت و یک هفته و یک ماه بعد از آن را سرشار از موفقیت و پیشروی می دید.
اما در ابتدا بهتر است نگاهی به استعداد عملیاتی و یگان های عمل کننده ارتش ترکیه در این درگیری ها داشته باشیم تا مشخص شود دومین ارتش بزرگ ناتو (از لحاظ تعداد نیرو) با چه امکاناتی به خاک سوریه حمله کرده اما همچنان درگیر اشغال چند تپه و روستاست.
**ترکها با پیشرفتهترین جنگ افزارها آمدند
ارتش ترکیه با استعدادی در حدود ۶۵۰۰ نفر و متحدان این کشور با استعدادی در حدود ۱۰ الی ۲۰ هزار نفر به شمال غرب سوریه حمله کرده اند. در مقابل نیز استعداد کردها نیز بین ۸ تا ۱۰ هزار نفر برآورد می شود. یکی از نکاتی که برآورد عملیات شاخه زیتون را تا حد زیادی سخت کرده ارائه اطلاعات بزرگنمایی شده از طرفین درگیر خصوصا در بخش تلفات وارده به دیگر طرف ها است. اعدادی در حدود ۴۰ کشته از ارتش ترکیه، حدود ۲۰۰ نفر از متحدان ارتش این کشور و ۲۰۰ نفر از مبارزان کرد به همراه حدود ۱۰۰ الی ۱۵۰ غیر نظامی را شاید بتوان تا به اینجا معتبر ترین اعداد در این بحث اعلام کرد هرچند که بخش های عملیاتی و اطلاعاتی ترکیه، تمرکز شدیدی روی جلوگیری از درز اطلاعات و تصاویر به رسانه ها دارند.
تانک لئوپارد ۲ آ۴ ارتش ترکیه
ارتش ترکیه تقریبا همه آن چیزهایی را که در زرادخانه خود داشته؛ از تانک های لئوپارد ۲ آ۴ تا ام ۶۰ تی، نفربرهای ام ۱۱۳ ارتقاء یافته، بالگردهای ATAK (که یک فروند از آنها در این درگیری ها سقوط کرد)، توپخانه خودکششی Firtina با کالیبر ۱۵۵ میلی متر، پهپادهای مسلح سری Bayraktar TB۲، جنگنده های اف ۴ و اف ۱۶ مجهز به بمب های هدایت ماهواره ای و لیزری، سامانه های جنگال Koral و اسلحه هجومی MPT ۷۶ را وارد این نبرد کرده است.
سامانه جنگ الکترونیکی «Koral»
بیشتر بخوانید:کلاف سردرگم جنگ در سوریه
از طرف دیگر کردها عمدتا با سلاح های سبک، موشک های ضد تانک و با تکیه با تاکتیک های جنگ چریکی با ترکیه و متحدانش درگیر شده اند که مشخص است طرف حمله کننده، تمام استعداد و تجهیزات مرسوم و حتی جدید خود را وارد این نبرد کرده تا دست خالی از آن خارج نشود؛ بویژه آنکه نتایج آن، تاثیرات زیادی روی افکار عمومی داخلی و ارتباطات خارجی اردوغان خواهد داشت.
**و مشکلات ترک ها آغاز می شود ...
بعد از کودتای ارتش ترکیه که به شکست انجامید و تصفیه بسیار گسترده ای در بخش های مختلف سیستم نظامی و امنیتی این کشور رخ داد، بسیاری از کارشناسان داخلی و منطقه ای نسبت به کاهش توان رزمی این کشور هشدار داده بودند که در جریان عملیات سپر فرات نیز شاهد برخی از این مشکلات بودیم.
لاشه لئوپارد ترک که فیلم اصابت آن در بالا آمده است
یکی از مشکلات مهم، عدم توجه به بروزرسانی قوای زرهی ترکیه بوده چراکه تانک های ارتش ترکیه عمدتا با احتساب استانداردهای روز قدیمی حساب شده و خصوصا فاقد سامانه های دفاع فعال هستند و همین مسئله باعث می شود تا در محیطی مثل سوریه که موشکهای ضد زره هدایتشونده در شمارگان بالا وجود دارد، این تانک ها دچار تلفات سنگین شوند.
مشکلات اقتصادی و خارجی ترکها بعد از سلسله انفجارهایی که درترکیه رخ داد و همچنین کودتای این کشور، کار را برای ارتقاء تجهیزات ساخت ترکیه بسیار سخت کرده است. برنامه ارتقاء تانک های لئوپارد ۲ ارتش ترکیه با آلمان مشکل خورده است، برنامه تامین سامانه پیشران تانک آلتای با اتریش نیز به بن بست رسیده است و فعلا ترکیه به دنبال یک پیمان کار بومی برای توسعه پیشران این تانک است.
سربازان ارتش ترکیه در جریان عملیات شاخه زیتون مجهز به اسلحه هجومی MPT-۷۶
تصفیه شدید افسران رده بالای ارتش ترکیه و کاهش نیروها از دیگر فاکتورهایی است که در جریان این عملیات برای ترک ها مشکل ساز شده چراکه نبود ساز و کار درست فرماندهی و افسران باتجربه در رده بالای ارتش ترکیه مسئله ای است که در زمان عملیات سپر فرات نیز تا حد زیادی گریبانگیر ترک ها بود. امروز حتی این مشکل در نیروی هوایی ترکیه نیز ایجاد شده و این بخش از نیروهای مسلح این کشور فاقد خلبان کافی برای انجام ماموریت های خود است.
**ترکیه چه به دست آورده است؟
اگر نگاهی به نقشه فعلی عملیات شاخه زیتون داشته باشیم می توانیم به این جمع بندی برسیم که پیشروی فعلی ارتش ترکیه و متحدان آن صرفا در بخش های نزدیک مرز ترکیه و در زیر سایه آتشباری سنگین توپخانه و حملات هوایی بوده و زمانی که نتایج فعلی را با صحبت های ابتدایی مقامات ترکیه مقایسه کنیم مشخصا به این نتیجه می رسیم که ارتش ترکیه و متحدان عرب آن در محاسبات خود دچار خطای راهبردی شده و کار بسیار بسیار سختی را در پیش دارند. مشخصا در صورتی که این آتشباری و حملات سنگین هوایی وجود نداشت پیشرویهای ترکیه و متحدانش بسیار از این نیز کمتر میبود.
نقشه ای از آخرین وضیت عملیات شاخه زیتون
مناطق آبی رنگ توسط ترکیه تصرف شده و دایره قرمز، عفرین است
البته ذکر این نکته نیز بسیار مهم است که در حال حاضر ارتش سوریه و عناصری از محور مقاومت نیز در حال پیوستن به نیروهای کرد هستند و در صورت تقویت این مسئله، کار برای نیروهای ترک و متحدان آن بسیار بسیار پیچیده تر و سخت تر خواهد شد بویژه آنکه روحیه، تجربه و تجهیزات ارتش سوریه و عناصر مقاومت در سالهای اخیر و پس از نبرد سنگین با تروریست ها، بسیار ارتقاء یافته و هرگونه رویارویی طرفین، خسارتی سنگین به پرستیژ دومین ارتش بزرگ ناتو و ادعاهای مسئولان سیاسی و نظامی ترکیه وارد خواهد کرد.
منبع:مشرق
انتهای پیام/