به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمد علی سبحان اللهی رئيس دانشگاه خوارزمی در خصوص موضوع همايش ملی آب و فرصت های هيدروپليتيک غرب آسيا اظهار كرد: بحث بحران آب يكی از ١٣ ابر روندجهانی در بنگاههای آينده پژوهی كشور است.
در ادامه مراسم محمد حسین پاپلی یزدی رئیس انجمن پلیتیک ایران در خصوص ایجاد تمدن دریایی اظهار كرد: ما باید به سوی تمدن دریایی حركت كنیم؛ تمدن ما تمدن خشکی است، هم اكنون ٢٥ درصد جمعیت کشور در ٨ شهر محصور در خشكی زندگی میکنند.
وی افزود: اجازه ندهیم دهها هزار میلیارد تومان از سرمایههای كشور صرف انتقال آب با لوله از دریاها به شهرهای محصور در خشكی و مناطق كویری شود و انرژی عظیمی از گاز و برق صرف انتقال آب شود.
پاپلی یزدی ادامه داد: انتقال آب با لوله اشتباه است مثل ساختن بعضی سدها؛ پولهایی را كه صرف انتقال آب با لوله به داخل كشور میكنیم باید صرف ساختن بندر، اسكله، شهر و تمدن در سواحل خلیج فارس و دریای عمان و سواحل مكران و سواحل دریای خزر نماییم.
رئیس انجمن پلیتیک ایران خاطر نشان كرد: برای حفظ بقا و امنیت كشور، فرهنگ و تمدن، جمهوری اسلامی ایران باید توجه زیادی به توسعه سواحل خلیج فارس و دریای عمان و توسعه نیروی دریایی داشته باشیم.
در ادامه مراسم مراد كاویانی دبیر علمی همایش در خصوص كمبود آب اظهار كرد: میدانیم طی چند دهه اخیر متاثر از رشد جمعیت، گسترش صنعت و افزایش شهر نشینی، مدیریت ناكارآمد منابع آبی، تغییر آب و هوا، منابع آب به شدت کاهش یافته و آینده تمدن و حیات بشر به خطر افتاده است.
كاویانی با اشاره به اینکه سده ٢١، سده هیدروپلیتیک نام گذاری شده است، بیان كرد: مطالعه آثار منتشر شده در حوزه یاد شده نشان می دهد كه بخش گسترده ایی از ادبیات هیدروپلیتیك با واژه هایی مثل تنش، كشمكش و جنگ كنشگران داخلی و بازیگران داخلی عجین شده است.
دبیر علمی همایش ادامه داد: در این میان غرب آسیا كه شمار زیادی از كشورهای آن روی نوار بیابانی جهان قرار گرفتهاند و به ذات كم بارش و كم آب هستند، طی دو دهه گذشته به واسطه افزایش مصرف، تغییر اقلیم، كاهش بارش، افزایش تبخیر، بیشترین چالش را برای كمبود آب ایجاد کرده است.
كاویانی با اشاره به چالشی كه در آینده به واسطه تغییر الگوی بارش داریم گفت: چالشی كه با تغییر الگوی بارش داریم در قالب نوع بارش، كاهش خواهد داشت و در ادامه آن به سودیابی خواهیم رسید.
در ادامه مراسم پيررازی رئيس مركز مطالعات استراتژيک و دفاعی در خصوص موضوع جغرافيای آب در جهان اظهار كرد: در ٥٠ سال گذشته در خصوص بحث آب چالشهای بسیاری داشتيم.
وی با اشاره به تهديدهای داعش در منطقه گفت: تهدید داعش در ايران و عراق، چالش تقسيم آب بين اكثريت مردم منطقه را تشدید کرده است.
پيررازی با اشاره به اينكه بسياری از تنشها از طريق داوری و مذاكره قابل حل است، بيان كرد: تنش کم آبی میتواند بين تركيه، سوريه، عراق و رود اردن باشد؛ تنشها بر سر آب نسبت به دیگر تنشها قدرت زیادی برای آغاز جنگ دارد.
وي با اشاره به اینکه مصر و اتیوپی توانستند تنشها در اثر کم آبی را حل کنند، افزود: تنشها بين سودان و مصر هنوز باقی مانده است.
وي خاطر نشان كرد: خطر كمبود آب در اثر تغييرات آب و هوايی در آسيای غربی و خاورميانه بسيار چشمگير است؛ آسيای غربی يكی از منطقههايی است كه نقش اساسی در كمبود آب دارد و يكی از راه حلها میتواند توسعه انرژی در اين راستا باشد.