بروجردی گفت: کتابخانه ملی به عنوان کتابخانه‌ای منحصربه‌فرد در غرب آسیا مطرح است.

کتابخانه ملیبه گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نشست خبری اشرف بروجردی رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی، صبح امروز در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.

پیش از برگزاری این نشست خبری، نمایشگاه هشتاد سالگی مرکز اسناد و کتابخانه ملی با حضور اشرف بروجردی افتتاح شد.

در ابتدای این نشست خبری، بروجردی با اشاره به اینکه مردم ایران و جامعه ما، برخوردار از غنای فکری و فرهنگی هستند، گفت: می‌توانیم به همه دنیا اعلام کنیم کتابخانه ملی ایران، امروز به عنوان یک کتابخانه منحصر به فرد در منطقه غرب آسیا مطرح است. این امر می‌تواند فرصتی برای اصحاب دانش و فرهنگ باشد. علاوه بر این منابع علمی شامل دست نوشته‌ها و مکتوباتی که اندیشمندان به جا گذاشتند، در کتابخانه ملی نگهداری می‌شود و فرصتی را در اختیار اندیشمندان برای تبادل افکار و اندیشه های نوین قرار می‌دهد.

وی افزود: سعی می کنیم زوایای مختلف کار اندیشمندان را در کتابخانه ملی در معرض دید عموم قرار دهیم. طی دوره دولت یازدهم و دوازدهم برای پربارتر کردن کتابخانه ملی کارهایی انجام شد. ما باید بتوانیم اقدامات این سازمان را به مردم بشناسانیم. اولین رویکرد ما این بود از سرقت کتب خطی ما که می توانست از کشور خارج شود، جلوگيری کنیم. دولت با اختصاص 20 میلیارد تومان منابع جدیدی برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی خریداری کرد. علاوه بر آن توانستیم دستگاه هایی که تولید سند دارند و اسناد را به عنوان منابع تاریخی تولید می‌کنند، به کتابخانه ملی برگردانیم و آثارشان را در مرکز آرشیومان نگهداری کنیم. این می تواند فرصت خوبی برای کسانی باشد که می خواهند تلاششان را مستند کنند. ما در جهت ایمن سازی اسناد کتابخانه ملی تلاش می‌کنیم و اقدامات خوبی در این زمینه انجام داده ایم.

رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی، با اشاره به اینکه به دنبال بهینه سازی شرایط ایمن برای اسناد هستیم و اقداماتی در این زمینه انجام شده است؛ بیان کرد:  امیدوارم این فرهنگ در مردم نهادینه شود که اسناد خود را در اختیار کتابخانه ملی قرار دهند. قرار است از راویان تاریخ شفاهی در هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی تجلیل کنیم.

بروجردی ادامه داد: رونمایی از سایت و نرم افزارهای مختلف از برنامه هایی است که در هشتادمین سالگرد تأسیس کتابخانه ملی برگزار می‌شود. از اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای آینده فهرست نویسی تمام منابع فارسی است که در جهان وجود دارد. ورود به این زمینه نیازمند عزم ملی است. اقدام دیگر این نهاد در زمینه دانشنامه ایران زمین است که با مشارکت سازمان فرهنگ و ارتباطات تدوین شد. قرار است این کتاب به زودی رونمایی شود. رویکرد آینده سازمان اسناد و کتابخانه ملی این است  که این مرکز باید مرجعی برای صاحبان اندیشه باشد. بحث دیجیتال کردن منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی هم امری جدی برای ماست.

 

امسال 8 میلیون و 949 هزار منبع دیداری و شنیداری خریداری شد

وی با اشاره به اینکه ما باید بتوانیم همه منابع فارسی و دست نوشته های ایرانیان را یک جا در اختیار داشته باشیم؛ تصریح کرد: دبیرخانه کمیته ملی حافظه جهانی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی است. در پی آن هستیم آثار منحصر به فرد ایرانیان را ثبت جهانی کنیم. در سال گذشته توانستیم نسخ جامع التواریخ را ثبت جهانی کنیم. 7 سال بود ارتباطات فرهنگی کشورهای عضو اکو قطع بود و امسال مجدد توانستیم نشست کتابخانه های ملی را با ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در تاجیکستان داشته باشیم. از جمله مباحث دیگر بحث کتابخانه های بزرگ کشور است. به دنبال این هستیم بتوانیم ارتباطات گسترده تری بینشان ایجاد کنیم.

رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به اینکه مالکیت ساختمان سی تیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی، در اختیار این نهاد است؛ اظهار داشت: بخشی از ساختمان سی تیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی در اختیار نهادهای دیگر از جمله وزارت علوم قرار دارد. بعد از اینکه دوره استقرار این نهاد در این مکان تمام شد و از اینجا انتقال یافت، برنامه های زیادی برای این مکان داریم. از جمله اینکه در این مکان بخشی از کتاب های مرجع را در معرض دید عموم قرار می‌دهیم. امسال 8 میلیون و 949 هزار منبع دیداری و شنیداری توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی خریداری شد. امسال تعداد منابع خطی این سازمان به 40 هزار منبع رسید و 2 هزار منبع جدید خریداری کردیم. در این میان خرید برخی منابع از جمله 350 جلد مجموعه محدثی قمی و امانیه شیخ صدوق سخت بود.

در پایان این مراسم، خسروی رئیس انجمن کتابداران با اشاره به اینکه حفظ میراث مکتوب یکی از وظایف کتابخانه ملی است؛ بیان کرد: امروز کتابخانه‌های ملی وسیع‌تر نگاه می کنند و به سمت منابع دیجیتال رفته اند. در جوامع بیش از اطلاعات به تکنولوژی و فناوری توجه می کنند. ما موظف هستیم اطلاعات ایرانیان را جمع آوری کنیم. بدانیم که تولیدات دیجیتال ناپایدار هستند؛ از این رو موظف هستیم زمینه جمع آوری تولیدات ملت ایران را فراهم کنیم. امیدوارم با تدابیری که اندیشیده شده، زمینه ثبت حافظه ملی کتابخانه ملی فراهم شود و کتاب ها به ترتیب با توجه به رعایت قانون کپی رایت در حافظه ملی ثبت و نگهداری می شوند.

انتهای پیام/

 

 

برچسب ها: کتاب ، ادبیات
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.