به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ پس از پيروزی انقلاب اسلامی ، با وجود مشكلات بسياری كه كشور در سال های نخست با آن روبرو بود ، تحريم های اقتصادی ايران توسط غرب و نيز جنگ تحميلی هشت ساله عراق عليه ايران ، بخش كشاورزی همواره يكی از بخش های اقتصادی مورد توجه دولتمردان جمهوری اسلامی ايران بوده است.
به گونه ای كه امروزه بخش زیادی از نياز كشور با محصولات كشاورزی در داخل تامين می شود.
در چند سال گذشته اصلی ترین مسئله ای که بر آن تاکید شده ضرورت خودكفايی كشور در زمينه محصولات استراتژيک مانند گندم ، برنج و جو بوده است.
برای مثال در زمينه گندم ، با سرمايه گذاری های مناسب انجام شده ، ميزان توليد آن نسبت به قبل از انقلاب اسلامی ۳ برابر شده و بالغ بر ۱۳ ميليون تن است و توليد برنج ، دومين محصول استراتژيک و پرمصرف كشور ( پس از گندم ) ، رشدی بالغ بر ۵۲ درصد نسبت به قبل از انقلاب اسلامی داشته است كه تا حد بسيار قابل توجهی از واردات آن كاسته شده است.
در چند سال گذشته تولید دانه های روغنی هم پیشرفت چشمگیری داشته است و گلستان در این زمینه پیشتاز است که در این سال ها با وجود دو برابر شدن جمعيت ايران و افزايش مصرف سرانه ، با خودكفايی كشور در بخش های مختلف ، واردات این اقلام قطع شده است.
یکی از بزرگترین مشکلات ما که ضریب امنیت غذایی را کاهش داده، دانههای روغنی است، محصولی که بخش زیادی از آن وارد میشود.
بررسیهای انجام شده نشان میدهد قابلیتهای کشور و عرضه فناوریهای گسترده و متنوع و مناسب برای اقلیمهای مختلف ایران، به حدی است که میتواند کشور را در تولید دانههای روغنی به جایگاه مطلوب برساند.
حالا اما در چند سال گذشته تا کنون با توجه به علاقه کشاورزان و برنامههای دولت، توانستیم تولید این دانه ها را افزایش داده و از کشاورزان به صورت خرید تضمینی خریداری شود.
امروزه دولت مردان جمهوری اسلامی ايران با در پيش گرفتن سياست هایی ، سعی در حمايت هرچه بيشتر از توليد كنندگان بخش كشاورزی دارند.
از این رو برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص حمایت های صورت گرفته گفتگویی داشتیم با رییس اداره دانه های روغنی و پنبه گلستان
موسی خوانی رییس اداره پنبه و دانه های روغنی گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ گفت: این استان در تولید دانههای روغنی کلزا ، سویا و آفتابگردان رتبه اول کشوری را از آن خود کرده است.
موسی خوانی اضافه کرد: این حمایت ها شامل تامين به موقع تسهيلات ، خريدهای تضمينی ، حمايت از خسارت ديدگان خشكسالی و گسترش بيمه محصولات كشاورزی است.
وی در ادامه گفت: در استان گلستان ۵ کارخانه دانههای روغنی وجود دارد که این نیز در تولید هر چه بیشتر این محصولات کمک میکند که بخشی از دانههای روغنی به صورت یارانه دار است و در دو سال اخیر از محل اعتبارات دانههای روغنی ۳۷۰ دستگاه ریزدانه کار با یارانه ۴۰ درصدی به کشاورزان داده شده است.
گلستان دارای حدود ۸۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی مرغوب است که بر همین اساس این استان یکی از قطبهای تولید محصولات کشاورزی در کشور است که در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی نقش کلیدی در تامین امنیت غذای کشور ایفا میکند.
ابراهیمی کارشناس دانه های روغنی سازمان جهاد کشاورزی گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ گفت:به طور کلی در سال دو کشت داریم که در مجموع سطح زیر کشت محصولات زراعی استان ۶۵۰ تا ۶۸۰ هزار هکتار است.
وی افزود: کشت دانههای روغنی در استان از ۴۶ سال پیش آغاز شده و همیشه در بحث سویا رتبه اول را داشتیم که میزان تولید آفتابگردان در استان برای امسال ۳ هزار و ۱۰۰ تن و این میزان برای سویا ۴۲ هزار و ۵۰۰ تن بوده است.
وی افزود: ۵۰ درصد از کل کلزای کشور و همچنین ۸۰ درصد سویا در کشور در استان گلستان تولید و کشت میشود.
گفتنی است در استان ۵۰۰ هزار هکتار غلات کشت میشود که قرار است یک چهارم از کشت غلات به کلزا اختصاص پیدا کند.
موسی خوانی رییس اداره دانه های روغنی و پنبه گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ گفت: از دیگر استان هایی که دانه های روغنی را کشت می کنند استان های مازندران ، اردبیل ، لرستان و به تازگی خوزستان بوده است.
وی افزود : از دلایل پیشرفت استان در این زمینه شرایط آب و هوایی و نیاز رطوبتی این محصولات بوده است.
موسی خوانی اضافه کرد: عامل دیگری که بسیار به پیشرفت تولید کمک کرده است توجیه کشاورزان و شناساندن این محصولا ت به آن ها بوده است.
وی در ادامه گفت: برای مثال کشت مداوم گندم در ۲۰ سال گذشته باعث ضعیف شدن خاک و ایجاد علف های هرز می شد که در نتیجه آن هزینه زیادی برای کشاورزان برای سم ٍپاشی محصولات به بار می آورد.
موسی خوانی افزود: حالا اما کشاورزان می دانند تنها زراعتی که در تناوب با گندم باشد کلزا است.
وی اضافه کرد: از طرفی از آنجایی که کشت برنج منابع آبی را کاهش می دهد ، با جایگزین کردن کنجد ، پنبه ، آفتابگردان و سویا می توانیم این مشکل را هم حل کنیم.
سویا و آفتابگردان از محصولات تابستانه و کلزا که رقیب گندم است در پاییز کشت می شود.
دانه روغنی كلزا چند سالی است كه وارد كشور شده و تحقيقات زيادی بر روی آن انجام گرفته است.
كشت دانه روغنی كلزا با محاسن فراوانی كه در تناوب زراعی با غلات دارد و همچنين سازگاری آن با شرايط مختلف آب و هوايی استان اهميت اين محصول را بيشتر نموده و می تواند در كاهش وابستگی كشور به روغن نباتی نقش مهمی داشته باشد.
اين گياه می تواند در تناوب با زراعت گندم و جو قرار گرفته و از تراكم بيماری ها ، آفات و علف های هرز بكاهد و باعث افزايش عملكرد دانه اين محصولات شود.
كلزا در بين دانه های روغنی از درصد روغن بالايی ( حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد ) برخوردار است و يكی از بهترين گياهان برای توليد شهد برای زنبور عسل بوده و در توسعه صنعت زنبورداری نقش مهمی را می تواند ايفا كند.
امسال برداشت کلزا ۲.۵ برابر افزایش داشته و پیشبینی میکنیم سطح کشت کلزا در سال زراعی ۹۶-۹۷ به ۳۰۰ هزار هکتار برسد.
همچنین كاه و كلش كلزا سريع تر از غلات در زمين پوسيده و سبب افزايش مواد آلی و بهبود حاصلخيزی خاک می شود کهكنجاله آن حاوی پروتئين زيادی است، برای تغذيه دام بسيار مناسب است.
كشاورزان می دانند كه اگر هر ساله در يک قطعه زمين گندم و جو بكارند، علف های هرز مزرعه بيشتر شده و ميزان توليد به شدت پايين خواهد آمد.
بنابراين به جای كاشت مداوم ، می توان چند نوع گياه زراعی متفاوت را به نوبت كشت كرده و به اصطلاح تناوب زراعی را رعايت كنيم تا شاهد افزايش عملكرد هر كدام از آن محصولات مختلف باشيم.
كلزا در تناوب با غلات به خصوص گندم و جو عكس العمل خوبی نشان می دهد و اين تناوب باعث كنترل بيماری ها ، آفات و علف های هرز كلزا می گردد.
تحقيقات نشان داده كه عملكرد گندم پس از كلزا حدود ۲۷ درصد بيشتر از عملكرد گندم پس از آيش بوده است.
ابراهیمی کارشناس دانه های روغنی سازمان جهاد کشاورزی گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ گفت:به دلیل تنش های آبی در تیر ماه اصلی ترین برنامه ما تولید هر چه بیشتر آفتابگردان در استان است که تا این لحظه استقبال خوبی هم شده است.
وی افزود: برنامه دیگر توسعه کشت کنجد در استان است چراکه روغن آن کیفیت بالایی دارد و همینطور باعث ایجاد اشتغال در استان خواهد شد.
ابراهیمی اضافه کرد: تولید بذر کلزا از دیگر برنامه های آینده در استان است.
در اين سال ها ، انقلاب اسلامی كارنامه درخشانی را در عرصه های مختلف به ثبت رسانده است و امید است با انجام این برنامه ها شاهد پیشرفت هر چه بیشتر در سطح استان و کشورمان باشیم.
گزارش از سحر قزاق
انتهای پیام/ن