نگاهی به ورزش پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن 57؛ نشان از رشد و بالندگی و مدال آوری رشته های مختلف دارد.

نگاهی به اولین های ورزش ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامیبه گزارش خبرنگار  گروه ورزش باشگاه خبرنگاران جوان؛ همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی ورزش هم مانند دیگر بخش های کشورمان به رشد و بالندگی رسید و مدال آوری ورزشکارات ایرانی در کنار کسب نتایج ارزشمند در رشته های تیمی سبب شد در دوران پر خیر و برکت انقلاب شاهد روزهای طلایی در این بخش از جامعه باشیم.

در این گزارش نگاهی می اندازیم به عملکرد و دست آوردهای ورزش ایران و رشته های مدال آور در دوران انقلاب اسلامی نگاهی ویژه می اندازیم.

والیبال

والیبال ایران که پیش از انقلاب تنها یک مدال برنز و یک عنوان چهارمی‌بازی های آسیایی و یک بار حضور در رقابت های جهانی را تجربه کرد پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به ویژه در ۲ دهه اخیر با بهره گیری از مربیان زبده ایرانی و خارجی مانند ایوان بوگاجنکوفس لیتوانیایی، فومیهیکو ماتسوموتو ژاپنی، مسعود صالحیه، مهدی صابرپور، مصطفی کارخانه، حسینعلی مهرانپور، پارک کی وون کره ای، میلوراد کیجاچ صربستانی، زوران گائیچ صربستانی، حسین معدنی، خولیو ولاسکو آرژانتینی، اسلوبودان کوواچ صربستانی، رایول لوزانو آرژانتینی و ایگور کولاکوویچ مونه نگرویی افتخارهای قابل توجهی به حدی رسید که اکنون قدرت اول والیبال آسیا و از ده تیم برتر جهان محسوب می شود.

ایران که در آخرین رنکینگ FIVB در رتبه هشتم قرار دارد حضور در المپیک ۲۰۱۶ ریو و کسب جایگاه پنجم این رقابت ها، حضور در شش دوره رقابت های جهانی و کسب جایگاه ششم این مسابقات در سال ۲۰۱۴، سه دوره حضور در رقابت های جام جهانی، سه دوره حضور در مسابقات جام بین قاره ای و کسب مدال برنز این مسابقات در سال ۲۰۱۷، پنج‌دوره حضور در رقابت های لیگ جهانی و کسب جایگاه چهارم این مسابقات در سال ۲۰۱۴، ۱۷ دوره حضور در رقابت های قهرمانی آسیا و کسب مدال طلا این مسابقات در سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۳، پنج دوره حضور در بازی های آسیایی و کسب مدال طلا این مسابقات در سال ۲۰۱۴ و سه طلای رقابت های AVC کاپ را در کارنامه اش ثبت کرده است.

بسکتبال

بسکتبال که پیش از سال ۱۳۵۷ فروغ خاصی در ورزش کشورمان نداشت و تنها حضور در المپیک ۱۹۴۸ لندن، رقابت های جام ملتهای آسیا ۱۹۷۳، چهار دوره حضور در بازی های آسیایی و کسب مدال برنز این رقابت ها در سال ۱۹۵۱ را تجربه کرده بود پس از پیروزی انقلاب اسلامی عملکرد رو به رشدی داشت به گونه ای که ضمن قرار گرفتن در رتبه دوم رنکینگ آسیا و ۲۲ رنکینگ جهانی در آخرین رده بندی فیبا، افتخارهای قابل توجهی هم به دست آورده است.

حضور در المپیک ۲۰۰۸ پکن، رقابت های جهانی ۲۰۱۰ ترکیه و ۲۰۱۴ اسپانیا، ۱۶ دوره حضور در مسابقات جام ملتهای آسیا و کسب ۳ طلا(۲۰۰۷، ۲۰۰۹ و ۲۰۱۳) یک نقره(۲۰۱۷) و یک برنز(۲۰۱۵) این رقابت ها، ۶ دوره حضور در بازی های آسیایی و کسب یک نقره(۲۰۱۴) و ۲ برنز(۲۰۰۶ و ۲۰۱۰) این مسابقات، ۵ دوره حضور در رقابت های فیبا آسیا و کسب ۳ طلا(۲۰۱۲، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶) این مسابقات، ۸ طلا رقابت های غرب آسیا، رتبه سوم بازی های کشورهای اسلامی در سال ۲۰۰۵ و پنج دوره قهرمانی جام ویلیامز جونز حاصل عملکرد آسمانخراش های ایرانی پس از انقلاب اسلامی است.

فوتبال

تیم ملی فوتبال ایران در دوران انقلاب اسلامی چهار بار جواز حضور در جام جهانی را به دست آورده است اما صعود به جام جهانی ۱۹۷۸، قهرمانی در جام ملتهای آسیا ۱۹۶۸، ۱۹۷۲ و ۱۹۷۶، حضور در المپیک ۱۹۶۲، ۱۹۷۶ و ۱۹۷۶ و صعود به مرحله یک چهارم نهایی المپیک مونترئال کانادا، مدال طلا بازی های آسیایی ۱۹۷۴ تهران و برنز ۱۹۵۱ دهلی و ۱۹۶۶ بانکوک، ۲ طلا، ۳ نقره جام اکو و چهار طلا، یک نقره و ۲ برنز رقابت های جوانان آسیا و حضور در جام جهانی جوانان ۱۹۷۷ نشان می دهد فوتبال ایران از قدرت های درجه اول آسیا بوده است.

یوزپلنگ های آسی در جام جهانی ۱۹۹۸، ۲۰۰۶، ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴، چهار برنز(۱۹۸۰، ۱۹۸۸، ۱۹۹۶ و ۲۰۰۴) رقابت های جام ملتهای آسیا حضور داشتند، ۳ طلا(۱۹۹۰، ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲) و یک برنز(۲۰۰۶) بازی های آسیایی، چهار طلا، یک نقره و یک برنز مسابقات غرب آسیا، ۲ دوره حضور در جام جهانی جوانان، چهار دوره حضور در جام جهانی نوجوانان و صعود به مرحله یک چهارم نهایی این رقابت ها در سال ۲۰۱۷، ۱۱ دوره حضور در رقابت های نوجوانان قهرمانان آسیا و کسب یک قهرمانی(۲۰۰۸) و ۲ نایب قهرمانی(۲۰۱۲ و ۲۰۱۶) این مسابقات جزء مهم ترین افتخارهای فوتبال ایران در دوران انقلاب اسلامی است.

البته باید از قهرمانی استقلال و پاس در سال های ۱۹۹۰ و ۱۹۹۱ در جام باشگاه های آسیا، قهرمانی پرسپولیس در مسابقات جام در جام آسیا سال ۱۹۹۱ و برتری های حماسی تیم ملی ایران مقابل امریکا در جام جهانی ۱۹۹۸ و استرالیا در مقدماتی این رقابت ها به عنوان دیگر افتخارهای تاریخی تیم ملی نام برد.

فوتسال

این رشته پیش از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ فعالیتی در ایران نداشت اما در این دوران ایران به قطب نخست فوتسال آسیا تبدیل شد به گونه ای که در حال حاضر یکی از شش قدرت برتر فوتسال جهان هم محسوب می شود.

هفت دوره حضور در جام جهانی و کسب مدال برنز این رقابت ها در سال ۲۰۱۶ و چهارمی جام جهانی در سال ۱۹۹۲، ۱۵ دوره حضور در جام ملتهای آسیا و کسب ۱۲ مدال طلا، یک نقره و ۲ برنز این مسابقات، ۵ قهرمانی بازی های داخل سالن آسیا، هفت دوره حضور در جام گرندپریکس و کسب سه نقره و ۲ برنز از این رقابت ها، ۲ قهرمانی رقابت های غرب آسیا و یک قهرمانی جام کنفدراسیون ها مهم ترین افتخارهای فوتسال ملی ایران از ابتدای تاسیس است.

ضمن اینکه نبایست فراموش کرد که قرارگرفتن ایران روی سکوی سوم جام جهانی ۲۰۱۶ کلمبیا بهترین عملکرد تمام تیم های ورزش کشورمان در طول دوران حضورشان در رقابت های جهانی است.

هندبال

ایران در این رشته توپی هیچگاه از قدرت های سطح اول آسیا هم نبوده است و در کل تنها حضور در جام جهانی ۲۰۱۵، مدال برنز رقابت های جام ملتهای آسیا ۲۰۱۴، مدال نقره بازی های آسیایی ۲۰۱۰ گوانگ ژو و برنز بازی های آسیایی ۲۰۰۶ دوحه و نقره غرب آسیا در سال ۲۰۰۵ از افتخارهایش است.

فوتبال ساحلی

تیم ملی فوتبال ساحلی ایران که از حدود ۱۲ سال پیش فعالیت های جدی اش را آغاز کرد از ابتدای دهه ۹۰ شمسی به قطب اصلی فوتبال ساحلی آسیا و در ادامه به یکی از چهار تیم برتر جهان تبدیل شد.

هفت‌دوره حضور در رقابت های جام جهانی و کسب مدال برنز جام جهانی ۲۰۱۷ باهاماس، پنج‌دوره حضور در رقابت های جام‌بین قاره ای و کسب یک مدال طلا(۲۰۱۳) یک مدال نقره(۲۰۱۶) ۲ مدال برنز(۲۰۱۵ و ۲۰۱۷) هشت دوره حضور در رقابت های جام ملتهای آسیا و کسب ۲ مدال طلا و ۵ مدال برنز این رقابت ها، ۲ مدال طلا و یک مدال برنز بازی های ساحلی آسیا و یک طلا جام قهرمانان قارها مهم‌ترین افتخارهای این رشته نوپا در کشورمان است.

کشتی آزاد

کشتی آزاد که از دیرباز به عنوان ورزش ملی کشورمان شناخته می شد و در دوران پیش از انقلاب با ۳ طلا، ۶ نقره و ۹ برنز المپیک، ۲۷ طلا، ۲۱ نقره و ۱۷ برنز رقابت های جهانی، ۱۷ طلا، ۱۵ نقره و ۴ برنز بازی های آسیایی، ۲ مقام قهرمانی، ۲ مقام دومی و هفت مقام سومی جهان عملکرد بسیار خوبی داشت پس از انقلاب هم به روند خوبش ادامه داد و توانست ۳طلا، ۷ نقره و ۸ مدال برنز المپیک، ۱۹ طلا، ۲۶ نقره و ۲۷ برنز رقابت های جهانی و سه مقام قهرمانی، ۵ نایب قهرمانی و ۵ رتبه سوم تیمی این رقابت ها، ۳۱ طلا، ۱۴ نقره و ۱۳ برنز بازی های آسیایی‌را کسب کند.

همچنین درحالیکه کشتی آزاد پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تنها ۲ بار روی سکوی دوم رقابت های جام جهانی ایستاده بود در ۳۹ سال اخیر و دوران انقلاب  ۱۰ قهرمانی و یک عنوان سومی را کسب کرده است.

از رسول خادم(یک طلا و یک برنز المپیک، ۲ طلا و یک نقره رقابت های جهانی، یک طلا و یک نقره بازی های آسیایی) علیرضا دبیر(یک طلای المپیک، یک طلا و ۲ نقره جهانی، یک نقره بازی های آسیایی)حسن یزدانی(یک طلا المپیک، یک طلا و یک نقره جهانی) رضا یزدانی(۲طلا و ۲ برنز رقابت های جهانی و ۳ طلا بازی های آسیایی) می توان به عنوان چهار چهره پرمدال آزادکار در دوران انقلاب اشاره کرد.

کشتی فرنگی

فرنگی کاران ایرانی پیش از انقلاب اسلامی و حتی تا حدود ۳ دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی به هیچ وجه نتواسته بودند همپای آزادکاران در سطح رقابت های المپیک، جهانی و بازی های آسیایی خودی نشان دهند و نقره رحیم علی آبادی(المپیک ۱۹۷۲ مونیخ) برنز محمد پذیرایی(المپیک ۱۹۶۰ رم) مدال طلا فیروز علیزاده و نقره رحیم علی آبادی(جهانی ۱۹۶۹ ماردل پلاتا) نقره محمد بنا(جهانی ۱۹۸۳ کیف) نقره رضا سیم خواه(جهانی ۱۹۹۱ وارنا) برنز ایرج خورشیدفر(جهانی ۱۹۶۶ تولدو) برنز رحیم علی آبادی(جهانی ۱۹۷۳ تهران) برنز مراد علی شیرانی(جهانی ۱۹۷۷ گوتبورگ) و ۸ طلا و یک نقره بازی های آسیایی ۱۹۷۴ تهران مهم ترین افتخارهای ملی پوشان تیم ملی کشتی فرنگی کشورمان تا ابتدای دهه ۸۰ شمسی است.

با شروع این دهه تیم ملی فرنگی ایران با رشد قابل توجهی مواجه شد و افرادی مانند حسن رنگرز، علی اشکانی، حمید سوریان، قاسم رضایی، امیر علی اکبری، امید نوروزی، سعید عبدولی و طالب نعمت پور زیرنظر مربیانی مانند حسن بابک، محمد بنا، احد پازاج رضا سیم خواه شروع به دروی مدال های جهانی کردند.

تیم ملی فرنگی ایران تنها در المپیک ۲۰۱۲ به اندازه تمام المپیک هایی که آزادکاران پس از انقلاب در آن شرکت کرده بودند مدال طلا گرفت و حمید سوریان، امید نوروزی و قاسم رضایی توانستند سه مدال خوش رنگ این رقابت ها را کسب کنند. ۲ مدال برنز سعید عبدولی و قاسم رضایی دیگر مدال های فرنگی کاران در المپیک های پس از انقلاب است.

۱۱ طلا، ۳ نقره و ۱۵ برنز رقابت های جهانی و یک قهرمانی، ۲ عنوان نایب قهرمانی و یک عنوان سومی تیمی در این رقابت ها، ۸ طلا، ۱۱ نقره ۱۵ برنز بازی های آسیایی مهم ترین افتخارهای کشتی گیران فرنگی کار کشورمان از ابتدای دهه ۸۰ شمسی در رقابت های جهانی و بازی های آسیایی است.

همچنین تیم ملی فرنگی ایران در دوران انقلاب اسلامی در رقابت های جام جهانی که به صورت تیمی برگزار می شود با ۵ قهرمانی، ۲ نایب قهرمانی و ۴ عنوان سومی پس از روسیه(شوروی سابق) رکورددار دنیا است.

حمید سوریان(۶طلا جهان و یک طلای المپیک) امید نوروزی(یک طلا المپیک- یک طلا و یک نقره جهان- یک طلا بازی های آسیایی) قاسم رضایی(یک طلا و یک برنز المپیک- یک نقره و یک برنز جهان) و سعید عبدولی(یک برنز المپیک- یک طلا و یک برنز جهان و یک طلا و یک برنز بازی های آسیایی) پرافتخارترین ورزشکاران کشورمان در سال های اخیر بوده اند.

دو و میدانی

هرچند دو و میدانی یکی‌از رشته های مدال آور در المپیک و بازی های آسیایی است اما متاسفانه در ایران عملکرد این رشته در دوران پیش از انقلاب تفاوت محسوسی نداشته است.

دو و میدانی ایران که پیش از انقلاب اسلامی ۶ طلا، ۱۱ نقره و ۷ برنز بازی های آسیایی و سه طلا، یک نقره و ۲ برنز رقابت های قهرمانی آسیا را کسب کرده بود در دوران انقلاب اسلامی هم یک نقره المپیک، یک برنز رقابت های جهانی، ۱۴ طلا، ۱۴ نقره و ۱۹ برنز رقابت های قهرمانی آسیا، ۴ طلا، سه نقره و سه برنز بازی های آسیایی را به دست آورد.

احسان حدادی با یک نقره المپیک، یک برنز جهان، ۵ طلا قهرمانی آسیا و ۳ طلا بازی های آسیایی در رشته پرتاب دیسک پرافتخارترین ورزشکار تاریخ دو و میدانی است که البته این تنها گوشه ای از افتخارهای نایب قهرمان پرتاب دیسک المپیک لندن است.

همچنین باید از سجاد مرادی هم با یک طلا بازی های آسیایی در ماده ۸۰۰ متر، یک طلا و ۲ نقره و یک برنز ماده ۸۰۰ متر و ۲ نقره ۱۵۰۰ متر قهرمانی آسیا دیگر ورزشکار پرافتخار این رشته است.

ضمن اینکه لیلا رجبی هم با یک نقره و ۲ برنز قهرمانی آسیا و یک نقره بازی های آسیایی در ماده پرتاب وزنه پرافتخارترین بانوی تاریخ دو و میدانی کشورمان است.

وزنه برداری

وزنه برداری که پس از کشتی پرافتخارترین رشته ورزش کشورمان است روند خوبش در دوران پیش از انقلاب اسلامی را از سال ۱۳۵۷ هم ادامه داد.

وزنه برداری ایران پیش از انقلاب اسلامی یک طلا، سه نقره و پنج برنز المپیک، ۸ طلا، ۶ نقره و ۲۰ برنز جهانی و ۲۵ طلا، ۱۹ نقره و ۱۱ برنز بازی های آسیایی را کسب کرده بود اما پس از پیروزی انقلاب پولادمردان ایرانی توانستند هفت طلا و سه نقره المپیک، ۱۳ طلا، پنج نقره و ۶ برنز جهانی و ۶ طلا، ۱۰ نقره و ۸برنز بازی های آسیایی را به دست آورند.

ضمن اینکه تیم ملی وزنه برداری ایران در سال های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۱ به ترتیب توانست عنوان قهرمانی و سومی رقابت های جهانی در بخش تیمی را کسب کند.

حسین رضا زاده(۲ طلا المپیک، ۴ طلا و یک برنز جهانی و ۲ طلا و یک برنز بازی های آسیایی) کیانوش رستمی (یک طلا و یک نقره المپیک- ۲ طلا، یک نقره و یک برنز جهانی و یک نقده بازی های آسیای)بهداد سلیمی(یک طلا المپیک، ۲ طلا،یک نقره و یک برنز جهانی و ۲ طلا بازی های آسیایی) سه چهره پرافتخار ورزش ایران در دوران انقلاب هستند.

تکواندو

تکواندو ایران که پیش از انقلاب اسلامی تنها یک برنز از رقابت های جهانی کسب کرده بود در ۳۹ سالی که از بهار انقلاب می گذرد رشد چشمگیری داشته است و پس از کشتی و وزنه برداری پرافتخارترین رشته ورزشی کشورمان در ادوار المپیک است.

۲ طلا، یک نقره و ۳ برنز المپیک، ۱۴ طلا، ۱۹ نقره و ۲۰ برنز رقابت های جهانی و ۱۲ طلا، ۱۱ نقره و ۱۶ برنز بازی های آسیایی از مهم ترین دست آوردهای تکواندو کشورمان در دوران‌انقلاب اسلامی است.

در این میان هادی ساعی که با ۲ طلا و یک برنز پرافتخارترین ورزشکار ایرانی در تمام دوره های المپیک است با کسب ۲ طلا، یک نقره و یک برنز از رقابت های جهانی و یک طلا و یک برنز بازی های آسیایی در صدر پرافتخارترین هوگوپوشان تاریخ کشورمان هم قرار گرفته است.

همچنین یوسف کرمی (یک برنز المپیک، ۲ طلا و ۲ برنز جهان و ۲ طلا بازی های آسیایی) محمد باقری معتمد (یک نقره المپیک، یک طلا و یک نقره جهان و یک طلا بازی های آسیایی) بهزاد خداداد (یک طلا و ۲ نقره جهان و یک نقره و ۲ برنز بازی های آسیایی) دیگر تکواندوکاران پرافتخار کشورمان هستند.

کیمیا علیزاده،‌بانوی تکواندو کار جوان کشورمان که تنها مدال بانوان‌ایرانی را در تاریخ المپیک‌با کسب مدال برنز رقابت های ریو ۲۰۱۶ به ارمغان آورد در کنار این مدال با ارزش و البته کسب یک نقره و یک برنز جهان پرافتخارترین بانوی تکواندوی ایران محسوب می شود.

ووشو

این رشته حدود۲ دهه است که در کشورمان رونق گرفته است و در سال های اخیر ۳۵ طلا، نقره و ۲۰ برنز جهانی و ۵ طلا، ۵ نقره و ۶ برنز بازی های آسیایی جزء مهم ترین افتخارهای ووشو کاران ایرانی محسوب می شود.

محسن محمد سیفی با کسب چهار طلا و یک نقره رقابت های جهانی و ۲ طلای بازی های آسیایی از لحاظ ارزش مدالی پرافتخارترین ورزشکار کشورمان در بخش ساندا است. حمیدرضا قلی پور با ۴ طلا و ۲ نقره جهان و یک طلای بازی های آسیایی دیگر سانداکار پرافتخار کشورمان است.

همچنین حسین اوجاقی هم با کسب ۲ طلا و ۲ نقره رقابت های جهانی و یک طلا و یک نقره بازی های آسیایی از دیگر افتخار آفرین های ووشو کشورمان در این ۲ رقابت معتبر است.

شهربانو منصوریان و مریم هاشمی با چهار طلای رقابت های جهانی بین تمام بانوان سانداکار ایران رکورددار هستند اما خدیجه آزاد پور که با کسب مدال طلا بازی های آسیایی ۲۰۱۰ گوانگ‌ژو نخستین مدال طلای بانوان ایرانی در این رقابت ها را کسب کرد جایگاه ویژه ای بین‌ تمام‌ بانوان‌ سانداکار دارد. او همچنین یک مدال طلا رقابت های جهانی را در کارنامه دارد.

الهه منصوریان هم دیگر مدال آور ایرانی در بازی های آسیایی است. او در کنار ۲ طلا، یک نقره و یک برنز بازی های آسیایی، یک نقره و یک برنز بازی های آسیایی را هم کسب کرده است.

در میان مدال های کسب شده ووشو ایران در بازی های آسیایی یک مدال متعلق به تالوکاران است که احسان پیغمبری آن را به دست آورده و در میان مدال های کسب شده ووشو در رقابت های جهانی در رده بزرگسالان هم ۴ طلا، ۵ نقره و ۴ برنز به تالوکاران اختصاص دارد.

تیم دوئلین با ۳ طلا و ۲نقره، جاوید دیداری با یک طلا و یک برنز و فرشاد عربی با ۳ نقره و ۳ برنز در میان مردان تالوکار ایرانی پرافتخار هستند اما زهرا کیانی با یک نقره و یک برنز جهانی رکورددار بانوان ایرانی در بخش تالو است.

کاراته

کاراته که پیش از انقلاب اسلامی تنها یک مدال برنز در رقابت های جهانی کسب کرده بود در دوران انقلاب اسلامی جهش خیره کننده ای در مسابقات بین المللی داشت و توانست هشت طلا، ۷ نقره و ۱۸ برنز رقابت های جهانی و ۱۲ طلا، ۸ نقره و ۷ برنز بازی های آسیایی را به دست آورد که این‌تنها گوشه ای از افتخارات کاراته کاهای کشورمان است.

جاسم ویشگاهی(یک طلا و یک نقره جهانی و ۲ طلای بازی های آسیایی) حسین روحانی(یک طلا، یک نقره و ۲ برنز جهانی و یک طلا و یک نقره بازی های آسیایی) امیر مهدی زاده(۲ طلا و یک برنز جهان و یک طلا بازی های آسیایی) مهدی عموزاده(یک طلا و سه برنز جهان و ۲ نقره بازی های آسیایی) جزء پرافتخارترین چهره های تاریخ کاراته ایران هستند.

همچنین حمیده عباسعلی هم با کسب یک طلا بازی های آسیایی، یک نقره و یک برنز جهانی پرافتخارترین بانوی کاراته کشورمان است.

با توجه به قدرت‌نمایی این رشته در سال های اخیر و اینکه قرار است‌کاراته از سال ۲۰۲۰ برای نخستین بار در رقابت های المپیک شرکت کند انتظار می رود تعداد رشته های مدال آور ایران در این رقابت ها از چهار به پنج افزایش یابد.

در کل ورزشکاران کشورمان پس از انقلاب در بازی های آسیایی ۹۴ طلا، ۹۸ نقره و ۱۲۱ برنز و در المپیک هم ۱۵ طلا، ۱۲ نقره و ۱۳ برنز به دست آورده اند.

در این میان باید از ۲ مدال طلا آرش میر اسماعیلی در رقابت های جهانی جودو، مدال طلای نجمه خدمتی در ماده تپانچه ۱۰ متر تیراندازی بازی های آسیایی ۲۰۱۴، صعود مجتبی عابدینی به مرحله نیمه نهایی رقابت های اسله سابر المپیک ریو جزء دیگر لحظه های تاریخی ورزش ایران یاد کرد.

جانبازان و معلولان

فدراسیون جانبازان و معلولان در سال ۱۳۵۸ تاسیس شد و نخستین بار سال ۱۹۸۸ در بازی های پارالمپیک شرکت کرد.

۵۶ طلا، ۳۷ نقره و ۴۴ برنز دست آورد معلولان ایرانی از هشت دوره حضورشان در رقابت های المپیک است.

والیبال نشسته پرافتخارترین رشته تیمی کشورمان در پارالمپیک است که تاکنون ۶ طلا و ۲ نقره کسب کرده است. همچنین فوتبال هفت نفره با یک نقره و ۲ برنز و فوتبال پنج نفره با یک نقره دیگر رشته های تیمی مدال آور ورزش کشورمان در بازی های پارالمپیک هستند.

همچنین دو ومیدانی(۳۱ طلا- ۲۴ نقره و ۲۸ برنز-۸۳ مدال) وزنه برداری(۱۲ طلا- ۷نقره- ۹ برنز- ۲۸ مدال) تیراندازی(۴ طلا- ۲برنز- ۶ مدال) تیراندازی با کمان(۳ طلا-یک نقره- ۲ برنز) و جودو(یک نقره و یک برنز-۲ برنز) رشته های انفرادی هستند که در پارالمپیک برای کشورمان مدال گرفته اند.

در کل ۸ رشته تاکنون در طول رقابت های پارالمپیک برای ایران موفق به مدال آوری شده اند.

قادر مدبر(۵ طلا- یک برنزپرتاب دیسک) مختار نورافشان(۴ طلا- ۲ برنز در پرتاب نیزه)محمدرضا میرزایی(۴ طلا- پرتاب نیزه) سه دو و میدانی کاری هستند که بیشترین مدال را در تاریخ پارالمپیک برای ایران به دست آورده اند.

همچنین ساره جوانمردی(تیراندازی- ۲ طلا و یک برنز) و زهرا نعمتی(۲ طلا- انفرادی و یک برنز و یک نقره میکسد) پرافتخارین بانوان ایران در پارالمپیک هستند.

البته نعمتی نخستین مدال بانوان ایران در پارالمپیک‌ را هم کسب کرده است.

۳۶ طلا، ۴۳ نقره و ۲۶ برنز FESPIC و ۶۴طلا،۷۴ نقره و ۶۰ برنز هم حاصل عملکرد معلولان ایرانی در بازی های آسیایی است.

سیامند رحمان هم با بالابردن وزنه310  کیلوگرم در رقابت های پارالمپیک‌ریو رکورددار دسته فوق سنگین وزنه برداری معلولان جهان است.

با توجه به تحریم مسابقات المپیک ۱۹۸۰ مسکو و ۱۹۸۴ لس آنجلس از سوی جمهوری اسلامی ایران نخستین باری که یک ایرانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی موفق شد در معتبرترین آوردگاه جهان ورزش مدال بگیرد به المپیک ۱۹۸۸ سئول باز می گردد. جاییکه عسگری محمدیان موفق شد مدال نقره وزن ۵۷ کیلوگرم کشتی آزاد را به دست آورد.

همچنین رسول خادم هم با کسب مدال طلا ۹۰ کیلوگرم المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا پس از ۲۸ سال ایران را صاحب خوش رنگ ترین مدال این مسابقات کرد.

کیمیا علیزاده نخستین بانوی ایرانی است که توانست در رقابت های المپیک صاحب مدال شود. او در اوج جوانی و در حالیکه تنها ۱۸ سال داشت موفق شد مدال برنز وزن ۵۷- کیلوگرم تکواندو زنان المپیک ۲۰۱۶ ریو را کسب کند تا به عنوان جوان ترین مدال آور ایران در بازی های المپیک هم لقب گیرد.

هادی ساعی نخستین ورزشکاری است که رشته های مدال آور ایران در المپیک را از انحصار کشتی آزاد و وزنه برداری خارج کرد چراکه او موفق شد در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی مدال برنز وزن ۶۸ کیلوگرم تکواندو را به دست آورد و احسان حدادی هم با کسب مدال نقره پرتاب دیسک المپیک ۲۰۱۲ لندن مثلث رشته های مدال آور ورزش ایران را به مربع تبدیل کرد.

نخستین باری که یکی از رشته های تیمی کشورمان توانست سکوی جهانی را فتح کند به جام جهانی ۲۰۱۶ فوتسال بازمی گردد جاییکه شاگردان محمد ناظم الشریعه موفق شدند با برتری مقابل پرتغال در دیدار رده بندی آن رقابت ها در جایگاه سوم قرار گیرند.

نخستین مسابقه رسمی ورزشی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران‌برگزار شد جام حذفی تهران(جام شهید اسپندی) بود که با برتری یک بر صفر پرسپولیس مقابل پاس در فینال و قهرمانی این تیم به پایان رسید. آن مسابقات از فروردین تا تیر ۱۳۵۸ برگزار شد.

لیدا فریمان بانوی تیرانداز کشورمان نخستین زنی است که پس از انقلاب در رقابت های المپیک شرکت کرد. او در ۲۴ سالگی به عنوان پرچمدار کاروان ورزشی ایران در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا شرکت کرد و در آن رقابت ها به رتبه چهل و هفتم رسید.

علی زنگی آبادی نخستین فردی است که توانست پس از انقلاب اسلامی ایران را در بازی های آسیایی به مدال برساند. او در رقابت های تایم تریل دوچرخه سواری بازی های آسیایی ۱۹۸۲ دهلی مدال برنز کسب کرد. البته علی پاکیزه جم هم با کسب مدال طلا دسته ۷۵ کیلوگرم وزنه برداری آن رقابت ها نخستین مدال طلای ایران در بازی های آسیایی دوران انقلاب اسلامی به دست آورد.

تیم ملی رانینگ‌ تارگت ۱۰ متر بانوان کشورمان متشکل از لیدا فریمان، الهام هاشمی و راحله خیرالله زاده با به دست آوردن مدال برنز بازی های آسیایی ۲۰۰۲ بوسان، نخستین بانوان ایرانی بودند که توانستند در بازی های آسیایی مدال بگیرند.

البته خدیجه آزادپور هم با کسب مدال طلای وزن ۶۰ کیلوگرم ساندا بانوان در رشته ووشو بازی های آسیایی ۲۰۱۰ گوانگ ژو نخستین‌طلای بانوان ایران در این رقابت ها را به نام خود ثبت کرد.

زهرا نعمتی بانوی کماندار ایرانی که به چهره اول ورزش معلولان کشورمان در سال های اخیر تبدیل شده است نخستین‌ورزشکار کشورمان است که هم در رقابت های المپیک و هم پارالمپیک شرکت کرده است.

او این‌افتخار را در سال ۲۰۱۶ و با حضور در المپیک و پارالمپیک ریو ثبت کرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۹ ۱۳ بهمن ۱۳۹۶
پیش به سوی قهرمانی تیم ملی ایرن
آخرین اخبار