برنامه گفتوگوی ویژه خبری پنجشنبه ۵ بهمنماه با حضور کارشناسان به بررسی آخرین وضعیت بازار طیور و بیماریهای آن پرداخت.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بررسی آخرین وضعیت بازار طیور و بیماریهای رایج در آن موضوع گفتوگوی ویژه خبری امشب 5بهمنماه بود که با حضور کارشناسان برگزار شد.
زرگران رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران با اشاره به شیوع بیماری آنفولانزا در میان مرغهای تخمگذار کشور گفت: اولین دوره بیماری آنفولانزا برای مرغهای ما در سال ٧٨ در کشور رایج شد.
وی ادامه داد: در سال ٩٥ ده الی ١٢ میلیون و در سال جاری ٢٠ میلیون مرغ تخم گذار معدوم شدند که این امر نشان از رشد بیماری دارد.
زرگران افزود: در سال ٢٠١٦ میلادی، ٦٦ کشور دنیا که ٢٧ عدد آن را کشورهای اتحادیه اروپا تشکیل میدادند، درگیر این بیماری بوده اند.
رئیس کمیسون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: در برخی از حوزهها از جمله سازمان دامپزشکی کشور و تولیدکنندگان باید موارد بیشتری را رعایت میکردیم، علاوه بر این موضوع، استانهای اصلی و استراتژیک کشور که ٤٠ درصد این حوزه را شامل میشوند با این مشکل روبه رو بوده اند.
وی با بیان اینکه این معضل به تنهایی قابل حل نیست، گفت: ریشه کن کردن این مشکل یک ترکیب ملی را میطلبد و نبود بودجه مناسب برای کنترل بیماری یکی از دلایل گسترش این بیماری بوده است.
زرگران اذعان داشت: برای جلوگیری از گسترش بیماری در سه کیلومتری هر مرغداری باید هر پرندهای که هست معدوم شود و این نکته باید رعایت شود.
رئیس کمیسون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: در ابتدای شیوع این بیماری در ابتدای آبان ماه سال جاری، نامهای تحت عنوان کنترل این بیماری را تنظیم و به دفتر معاون اول ریاست جمهوری ارسال کردیم.
وی اذعان داشت: در ٥ الی ٦ سال گذشته واردات مرغ را شاهد نبوده ایم، علاوه بر این موضوع، در بازار نهادههای این حوزه انحصاری را شاهد نیستیم.
زرگران بیان کرد: مرغ کشور به لحاظ سایز و بالا بودن هزینه تمام شده توانایی رقابت در بازار جهانی را نداشته است.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: مرغ برزیلی با احتساب کرایه حمل حدود ١/٣ الی ١/٤ دلار تحویل داده میشود و این درحالی است که قیمت خالص مرغ ما بدون احتساب هزینههای حمل و نقل و صادرات ١/١ الی ١/٢ دلار است.
در ادامه فرزاد طلاكش دبيركل كانون مرغ تخم گذار كشور در گفتوگويی تلفنی بيان كرد: در سال گذشته حدود ٤٠ درصد واحدهای صنعتی ما يعنی حدود ١٠ ميليون مرغ تخمگذار كشور درگير اين بيماری بوده اند.
وی ادامه داد: در سال ٩٦ علیرغم تذكراتی كه داده شده بود، سهل انگاری هایی در حوزه تامين اعتبار سازمان های دامپزشكی و بيمه مرغ تخم گذار صورت گرفت، علاوه بر اين موضوع، قطب های اساسی كشور در اين حوزه درگير اين ويروس بوده اند.
طلاكش بيان كرد: سازمان دامپزشكی كشور از لحاظ قانونی مسئول كنترل اين بيماری است، اما رفع اين معضل به تنهايی قابل انجام نيست.
دبيركل كانون مرغ تخمگذار كشور گفت: نيروی انتظامي، قوه قضائيه، ستاد مدیریت بحران كشور و پدافند غيرعامل بايد دوش به دوش اين سازمان وارد صحنه شوند و بايد برنامه ملی آنفولانزا داشته باشيم.
وی اذعان داشت: شيوه نامه ای بعد از ورود بيماری به کشور آماده شد كه اكنون در حال پياده سازی است و اميدواريم سازمان دامپزشكی كشور بتواند اين كم و كاستی ها را رفع و از حقوق خود دفاع كند.
طلاكش تصريح كرد: بالای ٢ هزار ميليارد تومان خسارت به اين صنعت وارد شده است كه بخش زيادی از آن، قابل جبران نخواهد بود.
دبيركل كانون مرغ تخم گذار كشور گفت: از مسئولان و معاون اول رئيس جمهور بايد پرسيد كه چه اتفاقی قرار است بيفتد كه فكر كنيم اين موضوع يك بحران است.
وی در پايان سخنانش بيان كرد: هيچ انحصاری در بازار نهاده ها در اين حوزه وجود ندارد و علاوه بر اين موضوع، گاهی به دليل برخی از سوء مديريت ها، زمينه برای سوء استفاده عده ای فراهم می شود و دولت گاهی دير وارد عمل می شود و اميدواريم اين مشكلات به زودی مرتفع شوند.
حمید ورناصری مدیر عامل شرکت سهامی پشتیبانی امور دام نیز در همین راستا اظهار کرد: تمامی فاکتورها و عوامل کنترل این موضوع در اختیار سازمان دامپزشکی کل کشور نیست.
وی ادامه داد: گاهی شیب حرکت این بیماری به شکلی اتفاق میافتد که هرگونه اعمال برنامه کنترلی ممکن است با پاسخ مناسب مواجه نشود و این عامل در سالهای ٩٤ تا سال جاری بوده و ادامه داشته است.
ورناصری تصریح کرد: صندوق بیمه کشاورزی مسائل مربوط به بیمه را رصد میکند و زیانهای هر بخش را بر مبنای مولفهای در نظر میگیرد.
مدیر عامل شرکت سهامی پشتیبانی امور دام بیان کرد: بخش عظیمی از نیاز تخم مرغ کشور از حوزه تولید داخلی تامین میشود و واردات تخم مرغ چاره کار ما در هیچ دوره زمانی نخواهد بود.
وی اذعان داشت: حدود ٢٠ میلیون مرغ تخم گذار به علت این بیماری معدوم شده اند، علاوه بر این موضوع، شاید کمبودی در حد ٧٠٠ الی ٨٠٠ تن کسری در بازار ایجاد کند، اما این مسئله (نیاز به تخم مرغ) از محل واردات تامین نمیشود.
ورناصری تصرح کرد: در حوزه بازار نهادهها هیچ انحصاری وجود ندارد، همچنین در ٤ الی ٥ سال اخیر کمترین نوسانی را در حوزه کنجاله سویا شاهد بوده ایم.
مدیر عامل شرکت سهامی پشتیبانی امور دام گفت: وزارت جهاد کشاوزی اعلام کرده است مرغی که خریداری میشود، مرغ سایز است و حدود یک کیلو و ٢٠٠ گرم است.
وی در پایان بیان کرد: وزارت جهاد کشاورزی در راستای حمایت از این بخش آسیب پذیر، ضریب خوداتکایی را افزایش دهد.
علی صفر ماکنعلی مشاور معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کل کشور نیز در گفتوگویی تلفنی در این خصوص اظهار کرد: شیوع این بیماری در بهمن ماه سال ٨٤ در بندر انزلی اتفاق افتاد و برای نخستین بار توسط قوهای این بندر به سایر طیور سرایت کرد.
وی بیان کرد: سازمان دامپزشکی کل کشور تنها یک تکه از پازل کنترل این بیماری است و سایر نهادها نیز باید دست به دست هم دهند تا این مشکل مرتفع شود.
ماکنعلی اذعان داشت: ١٨٠٠ واحد تخم گذار در ٩ استان کشور احداث شده اند و تراکم بیش از حد طیور تخم گذار در استانهای خاص این مسئله را با مشکل مواجه ساخته اند؛ همچنین محدودیتهای تخصیص منابع اعتباری را نیز شاهد هستیم.
مشاور معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کل کشور با اشاره به تعداد مرغ تخم گذار معدوم شده در کشور بیان کرد: از شهریور سال جاری تا کنون معدوم شدن ٢١ میلیون و ٦٤ هزار پرنده را شاهد بودیم که از این میزان، ١٧ میلیون و ٧٠٠ هزار عدد آن مربوط به مرغهای تخم گذار بوده است.
وی ادامه داد: سال گذشته ٢٠ استان کشور درگیر این مشکل بوده اند و فرآیند پرداخت ٥٣ میلیون تومان در این حوزه و در بخشهای پرداخت دانه، تخم مرغ و طیور و مسائل مربوط بیمه سازمان دامپزشکی انجام شد.
ماکنعلی اذعان داشت: کلیه غرامتهای سال ٩٥ به صورت صد در صدی پرداخت شده است، علاوه بر این موضوع، پیش بینی ما این است که تا اردیبهشت سال آینده حدود ٢٠ میلیون مرغ تخم گذار معدوم شوند.
مشاور معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کل کشور افزود: سال گذشته ٤٤٣ نقطه کشور درگیر این بیماری هستند و پرندههای وحش وارد آذربایجان شرقی شدند.
وی ادامه داد: اکنون تعداد استانهای درگیر این مسئله به نسبت سال گذشته تقلیل یافته اند، اما تراکم این طیور در بخشهایی خاص یکی از علل گسترش این بیماری است.
ماکنعلی بیان کرد: حدود ١٧ درصد از تعداد معدومی ها، مرغهایی بوده اند که بیش از سن خود نگهداری شده اند، اما با مدیریت وزارت جهاد کشاورزی از این تعداد، ده میلیون جایگزین شده اند که این مسئله سبب شده تا مشکلی در حوزه تولید کشور نداشته باشیم.
مشاور معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کل کشور بیان کرد: احتمال سرایت این بیماری به مرغهای گوشتی بسیار اندک است، علاوه بر این موضوع، سازمان دامپزشکی کل کشور و وزارت جهاد کشاورزی برنامههایی برای کنترل این بیماری داشته اند علاوه بر این موضوع، محدودیت منابع مالی را شاهد هستیم.
وی در پایان بیان کرد: این بیماری تحت کنترل است چرا که اگر نبود اکنون ٣١ استان کشور درگیر آن میشدند.
انتهای پیام/