به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛ در استان لرستان ۲۵۸ گونه جانوری وجود دارد که یکی از این جانوران خرس قهوهای زاگرس است که به آن نماد قدرت طبیعت گفته میشود.
خرس قهوهای نوعی خرس بزرگ است که در بسیاری از مناطق آمریکای شمالی و شمال اورآسیا وجود دارد، وزن این گونه از ۷۰ تا ۷۸۰ کیلوگرم متغیر است.
فتحی بیرانوند مدیر کل محیط زیست استان لرستان درباره این گونه جانوری میگوید: خرس قهوهای به عنوان یکی از بزرگترین پستانداران در سطح کشور ایران شناخته شده است.
وی افزود: خرس قهوهای یک گونهای چتری است که در راس هرم غذایی قراردارد و اگر این گونه در زیستگاهی وجود داشته باشد یعنی آن اکوسیستم از لحاظ جانوری یک اکوسیستم کامل است.
در ایران دو نوع خرس وجود دارد. این خرسها به نامهای خرس قهوهای و سیاه در این مناطق شناسایی شده اند که نوع خرس قهوهای در محدوده زاگرس زندگی میکند.
فتحی بیرانوند مدیر کل محیط زیست استان لرستان در مورد پراکنش این حیوان در لرستان گفت: از مهمترین برنامههای محیط زیست لرستان، تهیه نقشه پراکنش خرس در استان لرستان بود که خوشبختانه این نقشه آماده شده است.
وی افزود: اطلاعات اولیه ما نشان میدهد که تقریبا ما در همه نقاط استان لرستان، به خصوص در نقاط تحت مدیریت سازمان محیط زیست میتوانیم خرس قهوهای را مشاهده کنیم.
امیری کارشناس و محقق سازمان محیط زیست استان لرستان در مورد دلایل حضور این حیوان در مناطق استان لرستان میگوید: با توجه به اینکه استان لرستان دارای رودهای فراوانی است و این رودها زیستگاه ماهیان هستند، میتوانند به راحتی از ماهیان این منطقه تغذیه کنند و به همین دلیل در این استان مشاهده میشود.
وی افزود: همچنین این جانوران از میوههای خودرو در طبیعت هم تغدیه میکنند، که این میوههای درختی در استان لرستان بسیار وجود دارد.
وجود گونه خرس قهوهای در طبیعت میتواند برای محیط زیست فوایدی هم داشته باشد.
امیری کارشناس و محقق سازمان محیط زیست استان لرستان در مورد فواید زیست این جانور در محیط زیست میگوید: این گونه جانوری در انتشار دانهها در طبیعت نقش بسزایی دارد که این انتشار دانهها در طبیعت باعث میشود که پوشش گیاهی در محل زندگی خرسها غنی شود.
وی افزود: از دیگر مزایای حضور خرس قهوهای در زیستگاههای ما، لاشه خواری این جاندار است.
امیری در ادامه گفت: لاشههای بیمار و آلودهای که در طبیعت رها میشوند، خرسهای قهوهای با خوردن این لاشهها از انتشار بیماری در طبیعت جلوگیری میکنند.
ما متاسفانه این گونه منحصر به فرد در لیست خطر انقراض قرار دارد. عوامل مختلفی باعث تهدید حیات این جاندار شده است.
از بین رفتن پوششهای گیاهی در لرستان باعث شده است که این جاندار برای تهیه غذا با مشکل مواجه شود.
همچنین جاده سازیهای انسان در مناطق زندگی خرس قهوهای باعش شده است که این جاندار با تصادف با ماشینهای در حال عبور از جاده ها، تلف شود.
ولی چیزی که دلیل اصلی به خطر افتادن حیات خرس قهوهای شده است، شکار این جانور است.
امیری کارشناس و محقق سازمان محیط زیست استان لرستان در مورد این تهدیدات گفت: مهمترین عاملی که این جاندار را تهدید میکند شکار است.
سازمان محیط زیست لرستان برای جلوگیری از انقراض این جانور، جریمههای برای شکار خرس قهوهای در نظر گرفته است.
فتحی بیرانوند مدیر کل محیط زیست استان لرستان در مورد جریمه شکار خرس گفت: فرد شکارچی علاوه بر مجازاتهای قضایی و چندین سال زندان، مبلغ ۵۰۰ میلیون ریالهم توسط فرد شکارچی، به عنوان جریمه شکار خرس قهوهای پرداخت کند.
با متوقف کردن شکار خرس قهوهای زاگرس و حفاظت مناسبتر از آنها میتوان از انقراض این گونه کمیاب حیات وحش لرستان جلوگیری کرد.
گزارش از سعیده دریکوند
انتهای پیام/د