یک کارشناس مسائل بینالملل گفت: معتقدم در آمریکا یک صدای واحد درباره پایبندی این کشور به برجام وجود ندارد زیرا ترامپ و تیلرسون در این باره اختلاف نظر دارند.
حسن عابدینی کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره احتمال خروج آمریکا از برجام در روزهای آینده، اظهار کرد: ایالات متحده آمریکا در سالهای مختلف نشان داده است که کسب منافع برای کشورش از هر موضوع دیگری حتی تعهدات بینالمللی اهمیت بیشتری دارد.
وی افزود: همواره آمریکا منافع خود را بر قوانین و حقوق بینالملل ترجیح داده و این موضوع در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، شفافتر بیان شده است.
عابدینی با بیان اینکه ایران و گروه 1+5 درباره موضوع هستهای و در چارچوب برجام پس از 12 سال مذاکره به توافق رسیدند، اضافه کرد: در نهایت این مذاکره به ثمر نشست و به موجب آن غربیها خواستار مطالباتی از ایران شدند.
کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به مطالبههای غرب از ایران در جریان مذاکرات هستهای تصریح کرد: طبق توافق انجام شده، ایران در مرحله اول باید نگرانی غربیها به خصوص ایالات متحده را رفع میکرد، البته این نگرانی ادعای آمریکاییها بود که تصور میکردند ایران پلوتونیوم تولید میکند.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مطالبههای غرب از ایران بحث شفافسازی در فعالیت سازمان انرژی اتمی بود که بر این اساس کشورمان به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه داد تا از سایتهای هستهای بازدید کنند همچنین زمانی که غربیها اعلام کردند تعداد سانتریفیوژهای ایران از 19 هزار سانتریفیوژ باید به 6 هزار سانتریفیوژ کاهش پیدا کند، کشورمان طبق تعهداتش عمل کرد.
عابدینی ادامه داد: ایران تعهدات مذاکرات 1+5 را پذیرفته است و دولتهای غربی به ویژه ایالات متحده آمریکا هم در جریان این توافق متعهد شدند تحریمهای هستهای علیه کشورمان را لغو کنند و در حوزههای هستهای مسالمتآمیز با ایران همکاری کنند.
کارشناس مسائل بینالملل اظهار کرد: ایران با پایبندی به تعهدات خود در برجام به جامعه جهانی ثابت کرد هرگز در دکترین دفاعیاش سلاح هستهای ندارد البته گزارشهای آژانس بین المللی انرژی اتمی هم نشان داد ایران هرگز انحرافی در این زمینه نداشته است.
وی افزود: از زمان اجرای برجام تاکنون 9 گزارش از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه شده و در هریک از این گزارشها تأکید شده که ایران به تعهدات خود پایبند بوده است در حالی که غرب به خصوص آمریکا به تعهداتش در این توافق پایبند نبوده است.
عابدینی اضافه کرد: آمریکا همواره به شیوههای مختلف تحریمها علیه کشورمان را حفظ کرده و با به کارگیری سیاستهایی همچون منع ورود ایرانیان به آمریکا و فروش هواپیمای مسافربری سنگ اندازی کرده است که این مسائل نشان میدهد آمریکا به تعهداتش پایبند نبوده است.
کارشناس مسائل بینالملل اظهار کرد: ترامپ در جریان رقابتهای انتخاباتی پایبند نبودن آمریکا به برجام را مطرح و اعلام کرد از این توافق خارج میشود اما به نظر میرسد درباره این موضوع یک صدای واحد از این کشور شنیده نمیشود به این معنا که ترامپ موضوع خروج از برجام را مطرح میکند در صورتی که تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا پایبندی به برجام را مورد توجه قرار میدهد که این موضوع نشان میدهد میان رئیس جمهور و وزیر خارجه این کشور اختلاف نظر وجود دارد البته آنها در خصوص مسائل دیگری هم اختلاف نظر دارند.
وی بیان کرد: ترامپ تصمیمگیری به خروج از برجام را به کنگره واگذار میکند و این اقدام او یا به این دلیل است که قصد دارد مسئولیت عدم پایبندی یک قرارداد بینالمللی را خود نپذیرد و یا اینکه به جامعه جهانی القا کند خروج برجام در چارچوب حرکت دموکراتیک و از طریق کنگره صورت گرفته است.
عابدینی ادامه داد: زمانی که تصمیمگیری در خصوص برجام به کنگره واگذار میشود، کنگره هم نمیتواند درباره خروج از این توافق به دلیل تشتت آرا تصمیم گیری کند به همین دلیل این موضوع بار دیگر به کاخ سفید واگذار میشود.
کارشناس مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: در رفتار پینگپنگی کاخ سفید و کنگره سیاست ابهام آمیز آمریکا مطرح است، به طوری که میتوان گفت در این شرایط کشورها و سرمایه گذاران مختلف به این دلیل که نمیدانند آمریکا در خصوص برجام چه تصمیمی میگیرد تمایلی به سرمایهگذاری و مراوده تجاری با ایران ندارند در حالی که کشورمان به تعهداتش در چارچوب برجام پایبند است اما نمیتواند از مزایای این توافق استفاده کند.
وی تصریح کرد: آمریکا باید به تعهدات خود در چارچوب برجام پایبند باشد اما به نظر میرسد ترامپ با توجه به اینکه از برخی توافقهای بینالمللی همچون تغییرات آب و هوایی پاریس، پیمان ترانس پاسیفیک و یونسکو خارج شده و یا تهدید به خروج کرده است از توافق برجام هم خارج میشود و در این راستا سیاست ابهام را دنبال میکند.
عابدینی در پایان خاطر نشان کرد: ایران برای پاسخگویی به خروج آمریکا از برجام دارای ظرفیتهای لازم است و در حوزههای فنی و نظام بینالملل هم طرحهایی در نظر دارد و زمانی که آمریکا هر گامی در جهت نقض برجام بردارد به صورت متقابل، مقابله به مثل میکند.
انتهای پیام/