وزیر کشور گفت: برای زلزله ۶ ریشتر در تهران یک برنامه داریم و برای ریشترهای بالاتر هم برنامههای دیگری داریم.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور در برنامه نگاه یک درباره آخرین وضعیت زلزله دهبنان کرمان، اظهار کرد: کرمان یکی از استانهای است که در این ایام زلزلههای زیادی در آن به وقوع پیوست، آخرین زلزله در کوهبنان بود که موجب خرابی بیش از ۳۰۰ واحد با درصد تخریب ۲۰ تا ۱۰۰ درصد شد.
وی با اشاره به تشکیل جلسه ستاد مدیریت بحران در همان لحظات اولیه وقوع زلزله، گفت: یک شب قبل از زلزله کرمان، در تهران هم زلزله اتفاق افتاد. ما آمادگی کاملی داشتیم و هماهنگیها با همه ارگانهای عضو ستاد مدیریت بحران انجام شده بود.
وزیر کشور افزود: دولت منابعی برای بازسازیها در نظرگرفته است. امروز هم آقای نوبخت به نمایندگی از دولت برای بازدید از مناطق زلزله زده به کرمان سفر کرد.
رحمانی فضلی ادامه داد: در کشور گسل فراوانی داریم که فعال اند؛ بنابراین باید با برنامه ریزی جامع و کامل هرگونه تلفات ناشی از زلزله را کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه در زلزله کرمانشاه مسکنهایی که در زمان جنگ بازسازی شده بودند، خسارت کمی دیدند، تاکید کرد: در این مسکنها حداقل استانداردها رعایت شده است. در تهران هم زلزله ۵/۲ ریشتری داشتیم، اما صدماتی اتفاق نیفتاد.
رحمانی فضلی تصریح کرد: در کوهبنان زلزله ۵/۲ ریشتری اتفاق افتاد و صدمات زیادی وارد کرد چرا که تمام مسکنها در این ناحیه دارای بافت قدیمی هستند.
وزیر کشور اظهار کرد: بنیاد مسکن در ۲۰ سال گذشته نسبت به بازسازی و نوسازی اقدام کرده است، اما تعداد روستاها زیاد است و به حرکتهای سریعتر و قوی تری نیاز داریم و مجلس و دولت باید هم فکری کنند.
وی در پاسخ به اینکه گفته شده ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران است، گفت: واقعیتها با آنچه در فضای رسانهای تعریف میشوند بسیار متفاوت است. بسیاری از مخاطبان ما شرایط زلزله را تجربه نکرده اند پس قضاوت آنان با کسانی که در این شرایط قرار گرفته اند، متفاوت است.
رحمانی فضلی اضافه کرد: در ساعات اولیه خبرهایی پخش شد که نشان میداد، مرکز زلزله در عراق است بنده بلافاصله پیگیری کردم و مشخص شد که در عراق نبوده بلکه در داخل کشور بوده است.
وزیر کشور با اشاره به قطعی آب، برق، گاز و ارتباط مخابراتی در منطقه زلزله زده کرمانشاه در ساعات اولیه وقوع زلزله، گفت: بعد از وقوع زلزله ستاد مدیریت بحران سریع تشکیل جلسه داد بنده در جایگاه مسئول نگرانیهای زیادی داشتم.
وی اظهار کرد: اولین نگرانی من از احتمال انفجار به علت ایجاد شکستگی در لولههای گاز و پمپ بنزینها بود. در آن مناطق سد هم داشتیم و اگر سد میشکست آب همه جمعیت را میبرد. بلافاصله دستور دادند تا همه اینها مدیریت شود و ظرف نیم ساعت تمامی این اقدامات در آن مناطق انجام شد.
وزیر کشور با بیان اینکه گام دوم ما برای کاهش تعداد تلفات بود، گفت: سریعا سپاه، ارتش و بسیج به مناطق اسیب دیده فرستاده شدند. وزارت راه نیز موظف به بازگشایی راههای ارتباطی شد.
رحمانی فضلی تصریح کرد: ۱۹۰۰ روستا و ۷ شهر در زلزله کرمانشاه آسیب دیدند. اقدامات اولیه برای نجات مردم و ساماندهی آنان به سرعت انجام شد و در ساعات اولیه ۵۴ فروند هلیکوپتر در آسمان شهر به پرواز در آمدند.
وی با تاکید بر اینکه بی انصافی است اگر بگویند که ستاد مدیریت بحران خودش دچار بحران شده بود، بیان کرد: صبح اول روز وقوع زلزله بعد از ایجاد هماهنگیهای ملی به همراه وزیر بهداشت عازم مناطق زلزله زده شدیم. در لحظات اولیه به مردم گفتیم، هر خانوادهای گم شده دارد، اعلام کند. در ظهر همان روز هیچ اعلامی از سوی خانوادهها صورت نگرفت که نشان میداد هیچ فردی زیر آوار نیست.
وزیر کشور ادامه داد: در روز اول وقوع زلزله بیش از ۵ هزار نفر از مصدومان به بیمارستانهای اطراف منتقل شدند و حدود ۲۵ هزار چادر توزیع شد.
رحمانی فضلی اظهار کرد: ۶ کشوری که در آن زلزله بالای ۶/۵ ریشتر آمده را با کمک رسانی ما مقایسه کنید. در کالیفرنیا یک آتش سوزی شد و خاموش کردن آن ۱۵ روز طول کشید.
وی با اشاره به حضور مقام معظم رهبری و روسای قوه مجریه و مقننه در مناطق زلزله زده، تاکید کرد: حضور مقامات بلند پایه نظام در این مناطق حاکی از اهمیت موضوع و جان مردم برای آنان بود.
وزیر کشور گفت: اقدامات در مناطق کاملا مدیریت شده و هماهنگ بود در واقع مدیریتی یکپارچه وجود داشت. در تقسیم بندی وظایف ارتش مسئول رسیدگی به شهرها و سپاه مسئول رسیدگی به روستاها شد چرا که سپاه در روستاها دارای ستاد و نیرو بود.
رحمانی فضلی تصریح کرد: در سر پل ذهاب گفتند که سپاه کجاست؟ ارتش زحمت میکشد، اما سپاه نیست و براساس ظاهر قضاوت کردند. به آنان گفتم که سپاه مسئول رسیدگی به روستاها تعیین شده و وظیفه ارتش رسیدگی به شهرهاست.
وی با تاکید بر اینکه باید از اینگونه حوادث عبرت بگیریم، بیان کرد: نمیگوییم در کارمان عیبی نیست. هر اقدامی در برابر دردهای مردم داغ دیده کم است. در زلزله بم بنده معاون سیاسی صداوسیما بودم اولین چیزی که گفتم ایجاد آرامش بود. مردم باید بدانند که عده ای در سطح وسیع برای آنان کار می کنند.
رحمانی فضلی با تاکید بر اینکه در زلزله کرمانشاه بیش از سه برابر حد نیاز چادر میان زلزله زدگان توزیع شد، گفت: در اسکان موقت باید حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار واحد کانکس به زلزلهزدگان تحویل داده شود در حالی که در مرحله نخست نگاه ما ارائه کانکس نبود و قصد داشتیم با استفاده از ظرفیت پیمانکاری کشور یک مسکن ۱۶ متری موقت برای حادثهدیدگان بسازیم، اما با بررسیهای انجام شده مقرر شد کانکس به مردم تحویل داده شود، زیرا بخشی از مردم کانکس را به چادر ترجیح دادند لذا افکار عمومی متقاضی دریافت کانکس شد.
وزیر کشور خاطر نشان کرد: ۸ هزار کانکس در روستاها تحویل داده شده و ۲ هزار کانکس هم در روستاها باید تحویل داده شود بنابراین سپاه و بنیاد مسکن متولی اصلی تهیه این کانکسها در روستاها شدند و در شهرها هم ارتش مسئولیت تهیه ۲ هزار کانکس را عهده دار شد.
وی افزود: همچنین مقرر شد در مدت ۴۵ روزه، مسکن موقت به زلزله زدگان تحویل داده شود لذا همه کانکس سازان کشور وارد عمل شدند تا در زمان مناسب به زلزله زدگان کانکس داده شود.
رحمانی فضلی بیان کرد: به طور متوسط روزانه ۴۰۰ واحد کانکس تولید میشود و ۲۰ روز هم تا پایان مهلت تحویل کانکس به زلزله زدگان باقی مانده است.
وزیر کشور اضافه کرد: برای دامهای زلزله زدگان تسهیلات در نظر گرفتیم و قرار است ۴ هزار تن آذوقه برای این دامها ارسال شود همچنین دولت کمک بلاعوض برای مساکن و دامهای زلزلهزدگان در نظر گرفته است که خزانه هم این اعتبارات را تخصیص میدهد.
وی متذکر شد: طبق گزارش بنیاد مسکن آواربرداری به طور کامل انجام شده و این بنیاد به دنبال پیمانکار است تا اسکان دائم برای زلزله زدگان را مهیا کند البته در انتخاب پیمانکاران به درخواست مردم از پیمانکاران محلی استفاده خواهد شد در عین حال سپاه هم در این زمینه برای ساخت منازل به زلزله زدگان کمک خواهد کرد.
رحمانی فضلی گفت: برق به صورت کامل در همان شب زلزله کرمانشاه وصل شد، اما در برخی مناطق به دلیل اینکه تیرهای برق دچار سانحه شده بود امکان انتقال برق وجود نداشت زیرا احتمال میدادیم برق گرفتگی ایجاد شود همچنین آب هم به صورت کامل وصل شد اما به دلیل اینکه منشا تامین آب چشمه بود، آب مناطق زلزله زده کمی کدر و همراه با گل و لای به نظر میرسید با این حال اجازه دادیم این آب در اختیار مردم قرار بگیرد تا از این بابت نگرانی وجود نداشته باشد.
وزیر کشور اضافه کرد: همچنین در تامین گاز برای مناطق زلزله زده مشکلی وجود نداشت و نیروهای امدادی بسیای برای تامین آب، برق و گاز مناطق حادثه دیده کرمانشاه تلاش کردند. خوشبختانه مشکلی به صورت کلی در تامین آب و برق و گاز نداریم، اما برخی محلات شهرها به دلیل عدم نصب تیرهای برق و گاز با مشکل مواجه هستند که چندان موضوع حادی به نظر نمیرسد و به زودی این مشکل هم رفع خواهد شد.
وی با اشاره به بازسازی و نوسازی منازل مسکونی زلزله زدگان، اظهار کرد: برای منازلی که در جریان زلزله حادثه دیده تسهیلات بلاعوض در نظر گرفتیم تا مردم خودشان نسبت به بازسازی منازلشان اقدام کنند برای نوسازی و ساخت مجدد مساکن هم برنامه داریم، اما هنوز گزارش دقیقی در این زمینه به ما ارائه نشده است با این وجود قطعا طی یک سال، مشکل منازل زلزله زدگان را رفع میکنیم و اجازه نمیدهیم مردم تا زمستان سال آینده از نظر مسکن مشکلی داشته باشند.
رحمانی فضلی متذکر شد: در زلزله کرمانشاه پزشکان طی یک روز ۳۵۰ عمل جراحی انجام میدادند و برخی پزشکان هم بر اثر بی خوابی از حال میرفتند.
وی با بیان اینکه مسئول کمیته اطلاع رسانی صدا وسیماست، متذکر شد: بحث زلزله یک مقوله و امنیت جامعه هم مقوله دیگری است، با این حال اطلاع رسانی صدا وسیما به خوبی صورت گرفت اما زمانی که فضای مجازی وارد صحنه شد هر کسی از منزل تولید خبر کرد در حالی که در شرایط بحرانی باید این گونه مسائل از سوی ستاد اطلاع رسانی کنترل شود.
رحمانی فضلی تصریح کرد: قفل شدن مسیرها و خیابانها در جریان زلزله میتواند منشا اختلاف و درگیری داخل شهر باشد، زیرا مردم عجله دارند و میخواهند از شهر خارج شوند لذا همین موضوع منجر به تصادف و درگیری میان مردم خواهد شد همچنین ورود مردم به پمپ بنزین و تامین سوخت مورد نیاز آنها باعث به وجود آمدن تنش دیگری خواهد شد.
وزیر کشور گفت: زمانی بر اثر وقوع زلزله مردم منازل خود را ترک میکنند و احتمال سرقت از منازل وجود دارد که این گونه مسائل باید توسط مسئولان مدیریت شود.
وی افزود: آموزش مردم در حوزه مدیریت بحران برعهده صدا و سیماست و کسی جز این سازمان نمیتواند به مردم آموزش دهد.
رحمانی فضلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در صورت وقوع زلزله در تهران امکانات ما برای مدیریت این بحران کافی است، اظهار کرد: چند سال گذشته که بحث زلزله تهران مطرح بود، بیش از 150 الی 160 سوله در نقاط مختلف تهران ساخته شد همچنین 20 استان هم به عنوان مسئول شرایط خاص استان تهران تعیین شدند.
وزیر کشور ادامه داد: براساس این طرح مقرر شد اگر اتفاقی در تهران رخ دهد 20 استان باید در شرایط خاص و در 20 نقطه استان تهران امداد رسانی کنند اکنون هم 15 هزار هکتار زمین در نزدیک مقبره امام راحل در نظر گرفتیم تا برای این 20 استان انبار تهیه کنیم تا اگر اتفاقی رخ داد در کوتاهترین زمان بتوانیم بحران پیش آمده را مدیریت کنیم.
وی با بیان اینکه برای زلزله های 6 ریشتر در تهران یک برنامه داریم و برای زلزله های 6 ریشتر به بالا هم برنامه ریزی های خاصی در نظر گرفتیم، خاطرنشان کرد: امروز در نامه ای به وزارت مسکن درخواست کردیم که برای منازل ایران و مساکن حادثه دیده شناسنامه ایمنی صادر شود همچنین اگر برای همه روستاهای ایران سالانه 10 درصد تعداد خانوار چادر و پکهای امدادی اولیه در نظر بگیریم ، 50 درصد روستاها ظرف 5 سال ، مجهز به چادر و امکانات خواهند شد.
رحمانی فضلی متذکر شد: بحث حاشیه نشینی و بافت فرسوده از مسائل مهم و مورد توجه دولت است به طوری که رئیس جمهور همواره این مسائل را پیگیری میکند و درباره آن تشکیل جلسه میدهد همچنین منابع قابل توجهی هم در این زمینه در لایحه بودجه 97 تعریف شده است.
وزیر کشور گفت: جلسات آسیب های اجتماعی در حضور مقام معظم رهبری بررسی میشود اما به طور کلی باید پذیرفت به دلیل برنامه ریزی و بودجه ریزی نادرست همچنین مهاجرت سهمگین به سوی کلانشهرها شاهد پیدایش حاشیه نشینی هستیم لذا باید برای افرادی که در حاشیه شهرها زندگی میکنند مسکن ساخت خوشبختانه این موارد در برنامهای جامع قرار گرفته و مشغول بررسی جوانب آن هستیم.
وی در ادامه با بیان اینکه وظیفه مدیریت بحران زلزله در شهر تهران بر عهده شهرداری است، اضافه کرد: اگر قدرت زلزله در تهران بیش از 6 ریشتر باشد شهرداری تهران، وزارت کشور یا استانداری تهران به تنهایی قادر به مدیریت این بحران نخواهد بود بلکه تمام کشور باید به مهار این بحران کمک کند.
رحمانی فضلی ادامه داد: اگر زلزله ای در شهرستانهای تهران رخ دهد ستاد مدیریت بحران باید مسئولیت مهار بحران پیش آمده را برعهده بگیرد البته در اصلاح قانون جدید مسئولیت کل استان تهران به استانداری واگذار شده است.
وزیر کشور یادآور شد: متاسفانه در کشورمان مرکز ملی بحران برای تسلط مستقیم بر همه نقاط آسیب پذیر بحران وجود ندارد در حالی که در برخی کشورها از قبیل روسیه مرکز مدیریت بحرانی وجود دارد که از طریق سنسورها، دوربین ها و همه امکانات هشدار دهنده تمامی مراکز حادثه خیز را تحت نظارت قرار می دهد.
رحمانی فضلی در ادامه برنامه در پاسخ به سوال دیگری پیرامون وضعیت حقوق شهروندی گفت: بحث حقوق شهروندی موضوعی اعتقادی و قانونی است.
وی با اشاره به اینکه حکومت و دولت باید در برابر مردم پاسخگو باشند، افزود: وزارت کشور امنیت انتظامی و عمومی را در جامعه باید تامین کند لذا باید اذعان داشت که از ضریب امنیت بالا در کشور برخوردار و از شرایط بسیار مطلوب امنیت در داخل کشور روبرو هستیم.
وزیر کشور با اشاره به اینکه بزرگترین حق مردم مشارکت در حق تعیین سرنوشت خودشان است، گفت: مردم در ساختارهای سیاسی فعالیت میکنند لذا مهمترین فعالیت سیاسی ما فعالیت احزاب است، خانه احزاب را در 10 استان احیا کردیم.
رحمانی فضلی با اشاره به اینکه در 340 شهر احزاب شاخه های فرعی خود را تشکیل داده اند، اظهار داشت: در این چهار سال یک حزب پشت در وزارت کشور نداشتیم که حزب بخواهد و معطل مانده باشد.
وزیر کشور با بیان اینکه حتی یک روزنامه بسته نشده است، عنوان کرد: در 16 آذر هزار سخنرانی در سراسر کشور برگزار شد به طوری که حتی یک مورد درگیری و اختلاف نداشتیم.
رحمانی فضلی با اشاره به اینکه سطح درک قوه قضائیه، مردم و مسئولین بالا رفته است، افزود: ان جي او ها در این دولت 3 برابر شده است.
وزیر کشور با بیان اینکه 4 انتخابات در کشور برگزار میشود، گفت: در کشور بالاترین مشارکت و سالم ترین انتخابات برگزار کرده ایم لذا مشارکت بسیار بالا و قانونی است.
وی با اشاره به اینکه 2 هزار و 130 دهیار خانم در کشور داریم، ادامه داد: در پست ها20 درصد از خانم ها استفاده شده است.
رحمانی فضلی با بیان اینکه در سطوح مختلف از اهل تسنن استفاده شده است، عنوان کرد: حق مردم در این است که از نظر اجتماعی در امنیت باشند، در این دولت برای بار اول مطالعات جامع و کامل توسط دستگاه های اجرایی، اساتید دانشگاه انجام شده است به طوری که مقام معظم رهبری دستور مطالعه کامل را دادند.
وزیر کشور با اشاره به اینکه تقسیم کار ملی انجام شده است، افزود: بنده معتقدم اگر اراده برای انجام کار باشد، بودجه تامین میشود.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت درمان معتادان متجاهر امروز به6 هزار نفر رسیده است، گفت: گنجایش درمان تا ظرفیت12 هزار نفر وجود دارد، باید معتادان متجاهر را در تهران به صورت کامل جمع کنیم.
رحمانی فضلی با بیان اینکه آموزش و پرورش برای بار اول موضوع اعتیاد را در کتب درسی خود آورده است، ادامه داد: آموزش و پرورش شبکه تعامل با خانواده ها را ایجاد کرده است.
وزیر کشور با اشاره به اینکه در کشور معتاد داریم اما از شیوع جهانی خیلی پایین هستیم، اظهار داشت: سال گذشته در کشور همسایه ما 4 هزار و600 تن تریاک تولید شود این در حالی است که این رقم امسال به 9 هزار تن رسیده است.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری2 هزار و 200 عملیات داشتیم عنوان کرد: تاکنون بیش از500 تن مواد مخدر کشف کردیم، یک میلیون کاهش اعتیاد در کشور داشتیم و از سوی دیگر 6 هزار نفر در تهران بستری هستند.
رحمانی فضلی با بیان اینکه 700 نوع مواد مخدر صنعتی داریم، گفت: در مصرف شیشه رتبه دوم را داشتیم که اکنون این رتبه به چهار رسیده است.
وزیر کشور با بیان اینکه بیش از 2 هزار و700 آزمایشگاه تولید شیشه منهدم شده است، عنوان کرد: در سال 700 هزار نفر را درمان می کنیم لذا از این تعداد 20 درصد پاک میمانند.
وزیر کشور با اشاره به اینکه راهبردی اصلی ما در برخورد با آسیب های اجتماعی بحث اجتماعی شدن مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر است، خاطرنشان کرد: بسیج، روحانیت، صدا و سیما، آموزش و پرورش و سایر دستگاه ها باید به این موضوع بپردازند، بهترین راه مقابله و مبارزه پیشگیری است.
وی افزود: در استان ها همکاریها در سطح بالا بود، همه ما باید همانند قطعات پازل عمل کنیم و باید به مردم، امید و نشاط و مشارکت در کار دهیم.
انتهای پیام/
و تمام دنیا بدانند که یک وجب از خاک آن را با میلیاردها میلیارد طلا و جواهرات عوض نخواهم کرد