در ده روز اخیر، زلزله های نسبتا بزرگی یک‌بار با بزرگی 6.1 ریشتر در دهم آذرماه و بار دیگر با بزرگی 6.2 ریشتر در بیست ویکم آذرماه حوالی هجدک کرمان را لرزاند.

 زمینِ زیر پای کرمان آرام نمی گیرددرخشانی، استاد بخش زمین شناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان، در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، در رابطه با زلزله های اخیر کرمان گفت: زلزله ی امروز، زلزله ای مستقل به نظر می رسد و نمی توان آن را پس لرزه ی زلزله ی دهم آذرماه دانست.


 درخشانی قبلا نیز در مصاحبه ای که در تاریخ 14 آذرماه  داشتند در خصوص تعدد پس لرزه های زلزله دهم آذرماه و برخی نظریه ها راجع به تخلیه انرژی زمین تصریح کرده بودند که: "هرچند وقوع پس لرزه پس از یک زلزله ی بزرگ معمول است، اما لزوما نمی توان گفت که موجب کاهش انرژی در منطقه می گردد".


وی تصریح کرد: این منطقه از فعال‌ترین محدوده‌های استان کرمان بوده که چندین گسل فعال استان، یعنی گسل‌های سیرچ-گلباف، نایبند، لکرکوه، راور و کوهبنان و چند شاخه گسلی کوچکتر در این منطقه به هم می‌رسند؛ عملکرد این گسل‌ها هم به‌گونه‌ای است که در این محل، پوسته زمین تحت فشار قرار گرفته و انرژی لرزه‌ای در سنگ‌ها جمع می‌شود. چنین مناطقی در زمین‌شناسی، گره تکتونیکی نامیده می‌شود که از جمله مناطق مستعد به وقوع زلزله محسوب می‌شوند.


موقعیت و مکانیزم زلزله امروز حاکی از گسیختگی در قطعات جنوبی گسل لکرکوه است. گسل لکرکوه با امتداد شمالى ـ جنوبي و طول تقریبی 130 کيلومتر از شرق شهر راور عبور می کند و در انتهای جنوبی خود به سمت شرق (شهداد) تغییر مسیر می دهد. زلزله های آبان 1233 و فروردین 1290 را به فعالیت این گسل مربوط می دانند.


این عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان در خصوص اینکه آیا این زلزله ها می توانند پیش لرزه ی زلزله ای بزرگتر باشند گفت: زمان وقوع و اندازه پیش‌لرزه‌ها تابع اندازه زلزله اصلی است.

وی با اشاره به اینکه نظمی بر زمان وقوع پیش لرزه ها حاکم نیست تصریح کرد: لزوما پیش لرزه ها چند روز یا چند ساعت قبل از زلزله اصلی رخ نمی‌دهند، بلکه ممکن است در برخی حالات چند ماه یا چند سال قبل از زلزله اصلی رخ دهند.

لذا حتی اگر فرض شود زلزله های اخیر پیش‌لرزه باشند، باز نمی‌توان مطمئن شد که زلزله اصلی چه زمانی و با چه اندازه‌ای رخ خواهد داد.

هرچند در برخی موارد ممکن است مشابه با زلزله بم، با نزدیک شدن به زمان وقوع زلزله اصلی، شاهد افزایش تعداد و اندازه زلزله‌های خفیف در منطقه به صورت معنی‌دار باشیم که در این حالت باید تا روشن شدن وضعیت منطقه نکات احتیاطی کاملاً رعایت شود.


این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد که زلزله های این منطقه در عمق حدودا ده کیلومتری زمین رخ داده اند؛ جایی که شواهد اصلی از نظر ما پنهانند و اظهارنظرهای ما عمدتا با توجه به شواهد سطحی است و لذا به هیچ عنوان نمی تواند قطعیت داشته باشد.


وی همچنین گفت: متاسفانه در هنگام رخداد حادثه هایی همچون زلزله، برخی به دنبال متشنج کردن فضای جامعه از طریق ارسال پیامهای غیرعلمی و غیرمنطقی هستند.

بعضا تصور میکنند که با مراجعه به سایتها و اپلیکیشن های هشدار دهنده وقوع زلزله های خفیف میتوان به رخداد زلزله اصلی پی برد و به همین دلیل این روزها قسمت اعظم پیامهای فضای مجازی پیرامون این موضوع است.

زلزله به هیچ وجه قابل پیش بینی نیست و هرگونه پیامی مرتبط با آن خلاف واقع می باشد و دنبال کردن زلزله های خفیف جز تشویش روانی حاصل دیگری نخواهد داشت.

پس لرزه های زلزله ای همچون زلزله ی امروز ممکن است تا ماهها ادامه یابد. اما در عین حال با توجه به وجود گسلهای فعال و سابقه لرزه خیزی کرمان، لازم است ضمن حفظ هوشیاری و احتیاطات لازم به توصیه ها و اطلاعیه های ستاد بحران استان توجه نمایند.

 

انتهای پیام/س

 

 

منشا زلزله های اخیر کرمان چیست؟

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.