به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نشست رسانه ای دومین همایش تئاتر مردمی در پیاده روی اربعین با حضور کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و «میرزا علی» نقال و مرشد روز شنبه ۱۸ آذر در حوزه هنری برگزار شد.
در ابتدا کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی گفت: سال گذشته اولین همایش پیاده روی اربعین را با ۷۰ هنرمند آغاز کردیم؛ در مسیر نجف به کربلا یک تعزیه به زبان فارسی و عربی اجرا کردیم و استقبال خوبی را شاهد بودیم که این انگیزه برای ما به ایجاد کرد تا دومین همایش پیاده روی اربعین را آغاز کنیم.
وی ادامه داد: برای دومین همایش پیاده روی اربعین فراخوان ندادیم. تنها به مراکز خود اطلاع دادیم و کارهای حساس را بازبینی کردیم. مجموعا ۱۲ نمایش به دست ما رسید و از استان های مختلف هنرمندان خوبی حضور داشتند که پنج تعزیه عربی و چهار تعزیه فارسی، پرده خوانی، تئاتر خیابانی، مقتل خوانی و نقالی داشتیم و سعی کردیم از ژانرهای مختلف برای دومین همایش پیاده روی اربعین اجرا داشته باشیم.
زارعی افزود: در مجموع دو شبانه روز در نجف بودیم؛ اکثر گروه ها نمایش های خود را انجام دادند و بعد از آن در مسیر کربلا اجراها را ادامه دادیم که تا یک روز قبل از اربعین اجراها را به اتمام رسید. الحمدلله اجراها با استقبال خیلی خوبی مواجه شد .
وی عنوان کرد: تعداد زیادی از زائران (حدود دو هزار نفر) نمایش های ما را تماشا می کردند و این نشان می دهد که ما طی این سال ها کم کار کردیم و دیر به فکر افتادیم؛ اما هر زمانی ماهی را از آب بگیریم تازه است. ما طی سال های آینده می توانیم از هنرمندان دیگر کشورها استفاده کنیم، چراکه امسال نمایش ما را هنرمندان قرقیزستان سوریه لبنان یمن حتی کشورهای غیر عربی می دیدند و با اشتیاق ما را همراهی می کردند.
ما طی جلسه ای که با موکب ایرانی در تهران داشتیم قراربود برای آنها اجرا داشته باشیم اما آنها هماهنگی خوبی نداشتند. اما می خواهم بگویم تعامل خوبی با عراقی ها داشتیم. از مردم خوب عراق تشکر می کنم. به نظر ما اگر میزبانی را به آنها واگذار کنیم بهتر می توانند آن را انجام دهند. نمی دانم ما چه اصراری داریم که این آئین و مراسم را از عراقی ها بگیریم و بگوییم ما ایرانی ها از زائران امام حسین (ع) میزبانی می کنیم. میزبان واقعی مردم عراق هستند و به خوبی وظیفه خود را می دانند.
من از کمیته فرهنگی اربعین گله دارم که قدمی برای ما برنداشتند. برای ستاد اربعین نامه نگاری کردیم و خودم شخصا به آنجا رفتم اما آنها گفتند که به ما ربطی ندارد. حتی حاضر به تهیه ویزا برای هنرمندان هم نشدند. من شاهد بودم که ستاد کمیته فرهنگی اربعین برای ۲۵۰ مداح و ۸۰ قاری قرآن و هنرمندان دیگر ویزا صادر کرده بودند؛ اما برای ما که می خواستیم فرهنگ عاشورا را ترویج بدهیم کاری نکردند. آیا فقط با پوستر و بنر می توان کار فرهنگی انجام داد؟ کارهای ما حدود دو هزار نفر تماشاگر داشت و ارتباط صمیمی و تعامل خوبی را با مردم عراق در نمایش های عراقی برقرار کردیم .
در ادامه مرشد میرزا علی با توضیح اهمیت هنر و هنرمند در عرصه آیینی گفت: هنر در کلام، رفتار، زندگی و نوع شهادت امام حسین (ع) مشهود است و هنرمند شاید یک ذره از هنر امام حسین (ع) را می خواهد به صحنه نمایش بیاورد و به مخاطب نشان دهد.
وی ادامه داد: گروه های تعزیه، پرده خوانی نقالی روضه خوانی مقتل خوانی با ۱۲۰ هنرمند حضور داشتند ودر این سفر همراه با آقای زارعی درس یاد گرفتم. آنها یک کار جهادی انجام دادند که تاثیر گذار بود و این تاثیر گذاری بسیار مهم است. شیعیان از حدود ۳۵ کشور به کربلا آمده بودند و ما با آنها روبه رو شدیم. خیلی از آنها زبان ما را متوجه نمی شدند اما با نمایش ها ارتباط برقرار می کردند.
وی در خصوص نارضایتی کوروش زارعی از ستاد اربعین گفت: این نارضایتی به حق بود؛ ستاد اربعین قرار بود کمک کند اما حمایتی نداشتند. همراهی با ۱۲۰ هنرمند سخت بود؛ امیدوارم این نقد به گوش مسئولان برسد.
وی عنوان کرد: چرا ما نقالی، پرده خوانی ، تعزیه و... انجام دادیم؟ چون در کنار این هنر معارف اسلامی دارد به گوش مخاطب می رسد و ما درقالب نمایش امام حسین (ع) معارف درست زندگی کردن را به مردم ارائه می دهیم و این کار به درستی در مکان درست انجام شد؛ تنها گروهی بودیم که با این تعداد افراد نمایش های مختلف اجرا کردیم. کار به خوبی انجام شد. مهم عنایت امام حسین (ع) است که شامل حال ما شده و ما شکر گذاری می کنیم که در بین این هنرمندان بودیم.
زارعی در توضیح سخنان میرزاعلی گفت: ما هم روضه خوان امام حسین (ع) هستیم؛ زمانی که در این مسیر حرکت می کنیم ما هم در قالب روضه خوان هستیم و این تبعیض ها خوب نیست. کاری که ما انجام می دهیم در ذهن مخاطب می ماند. حتی یکبار حاج محمود کریمی در نمایشی که در قم داشتیم در جمع ما حضور داست، اما او را ندیده بودیم. اجرا که تمام شد با چشمان گریان و قرمز به پشت صحنه ما آمد و گفت: «من این همه سال مردم را گریه انداختم، اما شما امروز من را بیچاره کردید و چشمان من گریان شد». می خواهم بگویم ما علاوه بر اینکه روایت تاریخی را انجام می دهیم، کار تصویر سازی و نمایشی هم انجام می دهیم.
وی افزود: مسئولان باید کار ما را جدی بگیرند به این دلیل که ما سفیران فرهنگی هستیم. مردم کارهای نمایشی را سالها با خود همراه دارند. همانطور که سریال یوسف پیامبر را پنج میلیارد نفر دیدند و هر کسی من را در کربلا می دید از این سریال نام می برد.
گفتنی است؛ در پایان این مراسم اختتامیه دومین همایش تئاتر مردمی در پیاده روی اربعین با حضور هنرمندان و جمعی از مسئولان برگزار شد که در آن با پخش بخش هایی از نمایش ها، از هنرمندان این همایش تقدیر به عمل آمد.
انتهای پیام/