برخی تجار ایرانی براین باروند که کشور عراق با افزایش تبعیض آمیز تعرفه ای گمرک، راه تجارت را بسیار سخت کرده است.

تبعیض تعرفه‌ای دولت عراق علیه تجار ایرانی صحت دارد؟/ مسوولان سیاسی باید به دنبال گرفتن امتیاز تجاری باشندبه گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، حدود 2 ماه پیش  اعلام شد؛ تعرفه صادرات لبنیات ایران به عراق به ۴۰ درصد رسیده است.

اتفاقی که موجب شد تا کارشناسان کاهش صادرات لبنیات ایران را که ۸۰ درصد از آن به عراق می‌رفت را اعلام کرده و پیش بینی کردند که شرایط برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی در ایران رو به وخامت خواهد گذاشت.

البته این اقدامِ همسایه غربی در سال‌های گذشته ، یک بار دیگر هم تکرار شده بود که با ورود وزارت امور خارجه ایران و وساطت مسئولان سیاسی دو کشور موضوع حل شد. اما این بار با اتمام جنگ داخلی عراق و شکست داعش بیم آن می رفت که دیگر مسئولان سیاسی کشور هم نتوانند موضوع را به نفع صادرکننده های ایرانی تمام کنند.

افزایش نرخ تعرفه لبنیات عراق،یک اقدام تبعیض آمیز بود

یحیی آل اسحاق رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، ‌اظهار کرد:‌ تعرفه صادرات لبنیات به عراق برای ما به ۴۰ درصد رسیده که این رقم درصد بسیار بالایی است.

وی در ادامه افزود:  این تعرفه ۴۰ درصدی برای تمامی کشورهایی که به عراق، لبنیات صادر می‌کنند در نظر گرفته می‌شود تا شرایط رقابتی شکل بگیرد، اما به نظر می رسد این افزایش نرخ تعرفه به شکل تبعیض آمیز، فقط برای ایران لحاظ می‌شود، که این به دور از انصاف است.

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق ادامه داد: اکنون عراقی‌ها با لبنیاتی که از عربستان، اردن یا ترکیه وارد کشورشان می‌شود، تعرفه‌های دیگری لحاظ می‌کنند اما با محصولی که برای ما است به گونه دیگری برخورد می‌شود.

آل اسحاق تصریح کرد: کارخانه‌های ما با مشکلات زیاد توانسته‌اند بازار عراق را بگیرند و عراقی‌ها نیز از نظر کیفیت و قیمت بسیار راضی هستند. اما اکنون عربستان  یک شرکت خود را تجهیز کرده است و کالایش را با قیمت چند برابر ارزان‌تر از قیمت تمام شده عرضه می‌کند و به این شکل سراغ بازار عراقی رفته و در مدت زمان کوتاه‌تر و با قیمت ارزان‌تری محصولش را می‌فروشد.

وی ادامه داد: دولت عربستان به صراحت می‌گوید؛ پولی که به داعش داده تا ایران از عراق بیرون برود، اکنون آن پول را به بخش اقتصاد می‌دهد. امروز عراقی‌ها مرزهایی را که از زمان صدام تاکنون بسته شده بود، باز کرده‌اند و برای ما تعرفه‌های بالایی گذاشته اند، در حالیکه برای عربستانی‌ها تخفیف لحاظ کردند. ما با ترکیه یا اردن چه تفاوتی داریم. همه مقررات تجاری و اقتصادی باید برای همه کشورها یکسان باشد.

رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران اذعان کرد:‌ اگر کمکی نمی‌کنند، نباید محدودیت هم برای ما ایجاد کنند. اکنون در مسائل گمرکی، حمل و نقل و استاندارد ما سنگ اندازی می‌کنند اما برای کشورهای دیگر اینگونه نیست. حداقل باید اینگونه باشد که با ما هم مثل دیگر کشورها برخورد شود.

وی اضافه کرد: عراقی هایی که بخواهند از ایران کالا بخرند باید با ارز بازار آزاد کار کنند و بانک مرکزی ارز آزاد به آنها می‌دهد اما عراقی‌هایی که بخواهند از عربستان کالا وارد کنند از ارز دولتی استفاده می‌کنند.  اگر یک تاجر عراقی از عربستان کالا وارد کند، ارزی که دریافت می‌کند ۱۰ درصد ارزان تر برایش لحاظ می‌شود تا اینکه بخواهد از ایران کالا وارد کند. البته توجه تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی به کالای با کیفیت، قیمت مناسب و بسته بندی مطلوب نیز از اهمیت برخوردار بوده و این امری است که با حمایت بانک مرکزی محقق می شود.

افزایش تعرفه لبنیات تبعیض آمیز نبوده است

مجتبی خسروتاج معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی اظهار کرد: عراق به تازگی فعالیت‌هایی در حوزه تولید لبنیات آغاز کرده و این افزایش تعرفه در راستای حمایت از تولید داخل خودشان است و ما هم نمی توانیم آنها را مجبور کنیم که برای ما استثنا قائل شوند. بنابراین هر فردی که مستنداتی در اختیار دارد که عراق تبعیضی برای عربستان یا ترکیه  قائل شده‌ است، به ما مراجعه کند.

وی با اشاره به رخ دادن موضوعی مشابه این مشکل با دولت ترکیه در گذشته، یادآور شد: وزیر صنعت عراق اعلام کرده بود؛ تمامی تعرفه‌های ترجیحی خود را با کشورهای عضو اتحادیه عرب تعلیق و هرگونه شایعه در مورد تبعیض آمیز بودن افزایش تعرفه های عراق در مورد صادرکنندگان ایران را رد کرده است.

رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: صادرکننده های ما باید بپذیرند که این رسم بازار تجارت است و هر صادرکننده ای که نسبت به این موضوع اعتراض دارد، می تواند خود را در صندوق ضمانت صادرات بیمه کند و با این مکانیزم تا حد زیادی از دغدغه صادر کنندگان کشور کاسته می شود.

مسئولان سیاسی باید به دنبال گرفتن امتیاز تجاری از عراق باشند

محمد رضازاده دبیر میز عراق در سازمان توسعه تجارت و رایزن اسبق بازرگانی ایران در کشور عرا ق در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی اظهار کرد: در مصوبه ای که وزارت صنایع عراق اعلام کرده؛ به هیچ کشوری اشاره نشده است و باید توجه داشت که تعرفه مناطق عرب نشین و کردنشین عراق با هم تفاوت دارد.

وی در ادامه افزود: در شمال عراق به دلیل عدم تسلط دولت مرکزی این کشور، تعرفه کالاها متفاوت بوده و تعرفه گمرکی در اقلیم کرد این کشور بین صفر تا 5 درصد برای هر کالایی است و از آنجاییکه ترکیه با مناطق عرب نشین مرز مشترکی ندارد، تمام کالاهای خود را از مرز کردستان عراق وارد کرده و تعرفه کمتری می پردازد.

رضازاده با تاکید براینکه بر به امضا رسیدن قانون تعرفه آزاد از سال 1981 بین کشورهای عربی، بیان کرد: از ابتدای سال 2017 این توافقنامه توسط دولت عراق به حالت تعلیق درآمد، زیرا این کشور برای کاستی بودجه خود نیاز شدیدی به دریافت تعرفه داشته است.

دبیر میز عراق در سازمان توسعه تجارت ادامه داد: ما از همه خواسته ایم که اگر مدرک مستندی در مورد تبعیض تعرفه ای دولت عراق در قبال ایران دارند به ما ارائه دهند و این موضوع در مذاکرات وزیر صنعت با همتای عراقی خود نیز مطرح شده است.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا خبر تبعیض تعرفه ای عراق را تایید می‌کنید یا خیر، گفت: عراقی ها  تا زمان نیاز، برخورد مسالمت آمیز دارند اما در صورتیکه نیازشان برطرف شد، به هم پیمانان عربی خود وفادار می مانند.

رضازاده تاکید کرد: علاوه بر لبنیات، آبمیوه هم به دلیل افزایش صد در صدی با کاهش صادرات روبرو شده و با وجود اینکه آمارهای دقیق گمرک در این رابطه هنوز اعلام نشده است، حدس می زنیم حدود 50 درصد، کاهشِ صادرات به عراق داشته باشیم.

رایزن بازرگانی اسبق ایران در عراق با بیان اینکه قانون عراق ورود کالایی را که مشابه تولید داخلی دارد، ممنوع کرده است، اضافه کرد: زمزمه هایی مبنی بر اینکه دولت عراق قصد دارد واردات 36 قلم کالای دیگر را نیز در جهت حمایت از تولید داخلی، ممنوع کرده و یا افزایش تعرفه دهد، به گوش می رسد.

وی تصریح کرد: مسئولان ایرانی تا جاییکه در توان دارند احقاق حق کرده و درخواست هایی را از دولت عراق داشته اند اما همیشه با ممانعت طرف عراقی روبرو شده اند. به عنوان مثال سالهاست که ما به دنبال تجارت آزاد با عراق بوده ایم اما هر بار مسئولان عراقی به شکلی از اجرای آن طفره رفته اند.

رضازاده با بیان اینکه بین مسئولانی که به کشور عراق کمک می‌کنند و آنهایی که با این کشور تجارت دارند، تفاوت وجود دارد ، گفت: مسئولان ما با این دید که بخواهند از عراق امتیازات تجاری بگیرند، به این کشور ورود نکرده اند.

وی در پایان یادآور شد: مجموع تجارت ما با عراق به سمت بهتر شدن پیش نمی رود و باید چاره ای برای از دست ندادن موقعیت بازار عراق بیاندیشیم.

عراقی ها پشت صادرکنندگان ایرانی را خالی کردند

آرمان خالقی عضو هیأت مدیره خانه صنعت معدن و تجارت تهران در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی اظهار کرد: اقدام عراقی ها در افزایش تعرفه لبنیات ایرانی قابل توجیه نبوده و فعالان اقتصادی کشور به این موضوع معترض هستند.

خالقی تصریح کرد: صادرات لبنیات ایران به عراق در دو ماهه گذشته بیش از 50 درصد کاهش پیدا کرده است و این امر موجب متضرر شدن تولیدکنندگان فعال در این صنعت می شود.

گزارش:سمیه عرب

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Canada
ناشناس
۱۷:۱۷ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
از ماست که بر ماست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
خیلی متاسفم واقعا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
چرا این اتفاق افتاد ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۷ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
خوب به کشورهای دیگه صادر کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
برعکس شده؟چقد ما به نفعشونیم و اونا .......
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
دشمن اصلی ما آل سعود است
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
باید عربستان را تحریم کنیم و به حج نرویم
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
ما و عراق دو کشور دوست و برادر هستیم انتظار این تبعیض را نداریم
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
چرا این تبعیض انجام شده واقعا جای تاسفه
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
مرگ بر آل سعود آل خلیفه و حامیانشون
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
مرگ بر آل سعود
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
مرگ بر آل سعود آل خلیفه و حامیانشون
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
لعنت خدا بر آل سعود که حاضر است خسارت اقتصادی ببیند ولی کالاهایش را ارزان بفروشد
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
ما هم نباید کوتاه بیاییم
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
باید حمایت و مدیریت باشد و گرنه از دست میرود
France
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
باید حمایت و مدیریت باشد و گرنه از دست میرود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۰ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
واقعا جای تاسفه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
ما واسه همچین ادم هایی جنگیدیم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
انشالله مشکلات حل بشه به خوبی
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۲:۳۲ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
واقعاجای تاسف داره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۲ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
واقعا جای تاسفه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۳ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
چی میشه گفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۴ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
چرا مگه میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۷ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
صادرات باید ارتقا پیدا کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۲ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
خدا کمک کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۰ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
بهتره برای در اختیار گرفتن بازار داخلی عراق قیمت لبنیان کاهش پیدا کنه اگر قیمت لیبنیات کاهش پیدا کنه هم بازار تقاضای ایران و هم عراق افزایش پیدا میکنه
United States of America
ناشناس
۱۳:۴۳ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
خدا کمک کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۳ ۱۹ آذر ۱۳۹۶
جای تاسفه واقعا
آخرین اخبار