به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان؛استفاده از نماد های گوناگون برای آراستن گورها کاری مرسوم در بین مردمان استان لرستان بوده است که شیر سنگی یا برد شیر یکی از این نمادها است.
زرین جویی کارشناس میراث فرهنگی استان لرستان گفت: بخشی از استان لرستان ، شهرستان های الیگودرز ، ازنا و دورود و بیشتر قسمت هایی که اقوام و تیره های بختیاری ساکن هستند، محوطه گورستان های آنها تندیس های بر روی مزارهای آنها نصب می شده اند که به صورت شیر بوده اند.
این شیر سنگی ها که قدمتی بیش از چهارصد سال دارند تنها بر روی قبر افرادی خاص نصب می شده اند.
زرین جویی در مورد این حجاری افزود: حجاری های این شیر سنگی ها معمولا بر روی گرده یا پهلو شیر انجام می شده اند. که این نمادهای حجاری شده بیان موقعیت اجتماعی فردی بوده است که این شیر بر روی مزار او نصب شده است.
انصاری کارشناس میراث فرهنگی شهرستان الیگودرز درباره معنای این نمادها گفت: شخصی که بر آرامگاهش برد شیر نصب می شد ویژگی های خاصی داشت.
وی افزود: این افراد باید چهل سال به بالا داشته باشد چرا که در ایل بختیاری مرد چهل ساله را مرد کامل، پخته و جا افتاده می دانند و دیگر اینکه باید خصلت هایی چون کدخدایی، بزرگی ومنش، افتادگی، مردانگی، مهمان نوازی، جنگاوری، دلاوری، اخلاق نیک،ایمان دارا باشد تا شیرسنگی را بر آرامگاهش می گذاشتند.
زرین جویی در مورد معنای حجاری های روی تندیس شیر سنگی توضیح داد و گفت: اگر فردی که شیرسنگی روی مزارش نصب می شده فردی شکارچی یا سوارکار بوده است، نماد شمشیر،نیزه، تمساح یا مرد سواره بر اسب را روی بدنه شیر حکاکی می کردند.
وی افزود:در حالت های دیگر اگر آن شخص فردی مومن و با ایمان باشد آیات قرآن یا مهر و تسبیح بر روی بدنه شیر قرار می دادند تا علت نصب شیر سنگی بر روی قبر این بزرگ مرد را گویا شود.
بزرگترین نمونه حجاری شده شیر سنگی در موزه شهرستان الیگودرز نگهداری می شود.
جمشیدوند، مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان الیگودرز گفت: شیرسنگی موجود در موزه شهرستان الیگودرز کامل ترین و بزرگترین در منطقه بوده است که به این موزه انتقال داده شده است.
وی افزود: به دلیل کوهستانی بودن شهرستان الیگودرز و محل گورستان های شیرسنگی، دسترسی به مناطقی این شیر سنگی ها قرار دارند، برای گردشگرانی که به این شهرستان می آیند بسیار مشکل است به همین دلیل ما این شیرسنگی در اینجا نگهداری می کنیم که بتوانیم هم شیرسنگی و هم نماد ایل بختیاری را به گردشگران معرفی کنیم.
در چند سال اخیر این شیر سنگی های موجود در گورستان های تاریخی به دلایل مختلف دچار تخریب شده اند.
زرین جویی درباره دلایل تخریب شیر سنگی ها گفت: هم عوامل طبیعی و هم عوامل انسانی در از بین رفتن این شیرسنگی ها تاثیرگذار بوده است.
وی افزود: قرار داشتن این گورستان ها در فضای آزاد باعث شده عواملی مانند باد و باران و برف باعث ایجاد صدمه در این تندیس ها شوند ولی بیشترین تخریب مربوط به عوامل انسانی است.
زرین جویی در مورد چگونگی تخریب شیرسنگی به دست انسان ها گفت: افرادی بر این باورند که در زیر این شیرسنگی ها گنج و اشیای ارزشمند وجود دارد در حالی که چنین چیزی وجود نداشته است، این افراد نا آگاه باعث تخریب شیرسنگی ها شده اند.
با حفاظت مناسب از این شیر های سنگی که نماد مردمان بختیاری هستند می توانیم این میراث ارزشمند را برای معرفی به نسل های آینده نگهداری کرد.
گزارش از سعیده دریکوند
انتهای پیام/د