گوشه ای از زندگی نامه پیامبر اکرم (ص) از ولادت تا رحلت را در اینجا بخوانید.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، حضرت محمد (ص)، آخرین پیامبر الهی در جامعه مُشرک شبه جزیره عربستان به دنیا آمد، و با استقامات در مسیری که پای در آن نهاده بود، توانست آیین یکتا پرستی را در یکی از جاهل ترین جوامع آن زمان گسترش بدهد و در دوره‌های بعد، اسلام به یک دین جهانی تبدیل شد؛ در ادامه این مطلب، خلاصه ای از زندگی پیامبر رحمت از تولد تا وفات را بخوانید.

ولادت

 سال دقیق ولادت حضرت محمد(ص) مشخص نیست، ابن هشام و برخی دیگر، ولادت او را در عام الفیل نوشته‌اند، اما مشخص نیست که عام الفیل به طور دقیق چه سالی بوده است؛ از آنجا که تاریخ‌نویسان، درگذشت پیامبر اسلام (ص) را در سال ۶۳۲م نوشته‌اند و او هنگام وفات ۶۳ ساله بوده، می‌توان تولد پیامبر را بین ۵۶۹ تا ۵۷۰م حدس زد. در مورد ماه تولد ایشان اکثر محدثان و تاریخ نویسان معتقداند که كه تولد پيامبر، در ماه «ربیع الاول» بوده، ولى در روز تولد او اختلاف دارند. ميان محدثان شيعه معروف است كه آن حضرت، در هفدهم ماه ربيع الاول روز جمعه، پس از طلوع فجر چشم به دنيا گشود و در این سال حادثه اصحاب فيل اتفاق افتاد، و ميان اهل تسنن نیز اين مشهور است كه ولادت آن حضرت، در روز دوشنبه دوازدهم همان ماه اتفاق افتاده است؛ که این فاصله هفت روزه در در ایران به عنوان هفته وحدت نام‌گذاری شده است.

 پیامبر اسلام(ص) در شهر مکه متولد شد و برخی منابع محل تولد را شعب ابی‌طالب در خانه محمد بن یوسف دانسته‌اند. بنابر رسمی كه در مكه رايج بود، محمد (ص) را به زنی به نام حليمه سپردند تا در فضای ساده و پاک باديه پرورش يابد، که البته برخی معتقداند که این کار برای حفظ جان ایشان از ترور یهودیان بوده است.

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

معجزاتی که با ولادت پیامبر(ص) اتفاق افتاد

۱- ممنوع شدن شیاطین از رفتن به آسمان‌های هفتگانه و گرفتن خبر.

۲- سرنگون شدن همه بت ها.

۳- ترک برداشتن کنگره‌های طاق کسری و فروریختن چهارده کنگره آن.

۴- خشک شدن دریاچه ساوه که برای ایرانیان مقدس بود.

۵- سرنگون شدن تخت تمام سلاطین عالم و لال شدن آن‌ها در آن روز.

۶- باطل شدن سحر، ساحران و جادوی جادوگران و قطع شدن ارتباط کاهنان با همزادان شیطانی آنها.

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

 دوران کودکی و نوجوانی

 قرآن کریم بر یتیم بودن پیامبر اسلام(ص) تصریح دارد و منابع تاریخی نیز در این‌باره فراوان است. پدر پيامبر‌(ص)‌، عبدالله فرزند عبدالمطلب و مادرش آمنه دختر وهب و هر دو از قبيلة بزرگ قريش بودند؛ قبيله‌ای كه بزرگان آن از نفوذ فراوانی در مكه برخوردار بودند و بيشتر به بازرگانی اشتغال داشتند. عبدالله، چند ماه پس از ازدواج با آمنه، سفری تجاری به شام رفت و هنگام بازگشت، در یثرب درگذشت. برخی سیره‌نویسان، درگذشت عبدالله را چند ماه پس از ولادت محمد (ص) نوشته‌اند. بنابر رسمی كه در مكه رايج بود ، محمد (ص) را به زنی به نام حليمه سپردند تا در فضای ساده و پاك باديه پرورش يابد. وقتی محمد شش سال و سه ماه (و به قولی چهار سال) داشت، مادرش او را برای دیدار با اقوام و خویشان، به یثرب برد و در بازگشت به مکه، آمنه در ابواء درگذشت و همان‌جا دفن شد. آمنه در وقت درگذشت، ۳۰ ساله بود. محمد(ص) از اين پس در كنف حمايت جدش عبدالمطلب قرار گرفت، اما او نيز در 8سالگي وی درگذشت و سرپرستی محمد(ص) بر عهده عمويش ابوطالب گذارده شد.

پیامبر اسلام(ص) همراه با ابوطالب سفری تجاری به شام رفت و با بحیرای نصرانی، که از عالمان مسیحی زمان خود بود، دیدار کرد که او وعده نبوّت حضرت را به عمویشان داد و ایشان را از خطر یهود در مورد نبی مکرم اسلام (ص) مطلع کرد. در مورد شغل پیامبر(ص) گفته‌اند که او به شغل چوپانی که شغل اکثر انبیا بوده است، فعالیت داشته.

ایشان در دوران نوجوانی خود به دلیل امانت داری، به صفت امین مشهور شد و با پذیرفتن سرپرستی کاروان تجاری حضرت خدیجه(س) و نشان دادن لیاقت‌های خود در امر تجارت، باعث شد که سود خوبی به این کاروان حاصل گردد. یکی دیگر از توانمندی ها و نشانه های لیاقت ایشان، حل اختلاف به وجود آمده بین سران قریش بر سر نصب حجرالاسود، که نزدیک بود به جنگی خانگی منجر شود، بود.

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

ازدواج پیامبراکرم(ص)

حضرت محمد(ص) در تجارت با شریفترین زن قریش، خدیجه کبری، دختر خویلد شرکت کرد و بعد از این مشارکت نظر خدیجه که خواستگارانی بسیار از اشراف داشت، به آن حضرت جلب شد و بعد از آنکه توسط یکی از بستگان تمایل خود را به اطلاع حضرت محمد(ص) رساند، آن حضرت در 25 سالگی با خدیجه کبری ازدواج کرد.

درمورد چگونگی تمایل پیدا کردن حضرت خدیجه(س) به محمد مصطفی(س) اینگونه امده است:

پیامبر(ص) همانند دیگران با سرمایه اندک خود به تجارت می‌پرداخت و در ضمن به امانت داری و پاک دامنی شهرت یافته بود. تخصص در امر تجارت و تعهد شخصیت والای محمد امین(ص)، خدیجه را وا داشت تا برای مدیریت گروه بازرگانی خود، از وی سود جوید که به همین خاطر از محمد امین دعوت به همکاری نمود. خدیجه که زنی تجارت پیشه و ثروتمند و شرافتمند بود، مردان را برای امور بازرگانی اجیر می‌کرد و حقی را به آن‌ها می‌داد. همچنان که گفتیم امانتداری و تخصص محمد امین را شنیده بود به سراغ او فرستاد و از او تقاضا کرد که همراه غلام او ”میسرة» برای تجارت از مکه رهسپار شام گردد، که پیامبر پیشنهاد خدیجه را پذیرفت و به شام رفت. مدیر کاروان خدیجه در این زمان بیست و پنج ساله بود. میسرة نیز در سفر کراماتی را از پیامبر دیده بود که در بازگشت همه وقایع را برای خدیجه بازگو کرد و خدیجه در ازدواج با رسول خدا رغبت نمود. در اینجا بود که علاقه مندی خود را به ازدواج با محمد امین اظهار نمود. پیامبر نیز با عموی خود نزد بزرگ خدیجه رفت و خدیجه را خواستگاری کرد.

 تاریخ ازدواج، دو ماه و بیست و پنج روز پس از بازگشت از سفر شام بود. مهریه خدیجه، بیست شتر جوان و خطبه عقد را ابوطالب عموی پیامبر(ص) ایراد کرد. بعد از درگذشت خدیجه کبری، پیامبر با زنان دیگری که اکثراً بیوه بودند ازدواج کرد.پیامبر اکرم(ص) از حضرت خدیجه و نیز از سایر همسران خود صاحب فرزندانی شد اما تنها یادگار پیامبر(ص) بعد از رحلتش حضرت فاطمه زهرا(س) بود.

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

 فرزندان پیامبر اسلام(ص)

 مادر تمام فرزندان پیامبر به جز ابراهیم، خدیجه بود. مادر ابراهیم، ماریه قبطیه بود. فرزندان رسول خدا(ص)، به جز حضرت فاطمه(س)، همگی در زمان حیات پیامبر درگذشتند و نسل پیامبر(ص) تنها از طریق فاطمه (س) ادامه یافت. محمد (ص) سه پسر و چهار دختر داشت:

 قاسم، نخستین پسر که در کودکی در مکه درگذشت.

زینب، در ۸ق در مدینه درگذشت.

رقیه، در ۲ق در مدینه درگذشت.

ام کلثوم، در ۹ق در مدینه درگذشت.

فاطمه (س) در ۱۱ق، در مدینه شهید شد و نسل رسول خدا (ص) تنها از وی باقی ماند.

عبدالله، پس از بعثت در مکه زاده شد و همان جا درگذشت.

ابراهیم، در ۱۰ق در مدینه درگذشت.

حل اختلاف بر سر نصب حجرالسود

خانه کعبه در دوره جاهلیت هم در نظر عرب محترم بود. سالی سیل به درون کعبه راه یافت و دیوارهای خانه را شکست. قریش دیوارها را بالا بردند و وقتی خواستند حجرالاسود را نصب کنند، بین سران قبیله‌ها اختلاف شد. رئیس هر قبیله می‌خواست این افتخار را نصیب خود کند. سرانجام کار بالا گرفت. بزرگان قبیله طشتی پر از خون آوردند و دست خود را در آن فرو بردند و این کار مانند سوگندی بود که به موجب آن باید بجنگند تا پیروز شوند. سرانجام پذیرفتند، نخستین کسی را که از در بنی‌شیبه داخل مسجد شود به داوری بپذیرند و هر چه او گفت انجام دهند. نخستین کسی که داخل شد محمد (ص) بود. بزرگان قریش گفتند او امین است، داوری وی را می‌پذیریم. سپس داستان را به او گفتند. محمد(ص) گفت: «جامه‌ای بگسترانید». و چون چنین کردند حجرالأسود را میان آن جامه گذاشت و گفت رئیس هر قبیله یک گوشه از جامه را بردارد، چون جامه را برداشتند و بالا بردند، حجرالاسود را برداشت و بر جای آن نهاد و با این داوری، از خونریزی بزرگی جلوگیری کرد. این اتفاق، نشان‌دهنده موقعیت محمد (ص) در میان مردم مکه است.

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

 بعثت

حضرت محمد(ص) قبل از رسالت نیز یکتا پرست بودند و معمولا غار حرا در مکه را برای عبادت و مناجات با خدا انتخاب می‌نمودند. گفته‌اند نخستين نشانه‌های بعثت پيامبر (ص) به هنگام 40 سالگي او، رؤياهای صادقه بوده است، اما آنچه در سيره به عنوان آغاز بعثت شهرت يافته، شبی در ماه رجب است كه فرشتة وحی در غار حرا بر پيامبر (ص) ظاهر شد و بر او نخستين آيات سورة علق را برخواند. بنابر روايات، پيامبر(ص) به شتاب به خانه بازگشت و خواست كه او را هر چه زودتر بپوشانند. گويا براي مدتی در نزول وحی وقفه‌ای ايجاد شد و همين امر پيامبر‌(ص ) را غمناك ساخته بود، ولی اندكی بعد فرشتة وحی باز آمد و آن حضرت را مامور هدايت قوم خود و اصلاح جامعه از فسادهای دينی و اخلاقی و پاك گردانيدن خانة خدا از بتان، و دلهای آدميان از خدايان دروغين كرد.

محمد (ص) در این باره ماجرای نزول جبرئیل گفته است: «جبرئیل نزد من آمد و گفت: «بخوان»، گفتم: «خواندن نمی‌دانم». دگربار گفت: «بخوان». گفتم: «چه بخوانم؟» گفت: «اقْرَ‌أْ بِاسْمِ رَ‌بِّک الَّذِی خَلَقَ»، بخوان به نام پروردگارت که آفرید.

مراحل ابلاغ رسالت

پیامبر اکرم در سه مرحله به ابلاغ رسالت پرداخت:

۱- دعوت سری که اولین مرحله دعوت ایشان بود.

۲- دعوت خویشان و نزدیکان که با نزول آیه انذار صورت گرفت و به یوم الدار معروف است؛ و در آن روز رسول خدا (ص)، حضرت علی (ع) را به جانشینی خود انتخاب کرد.

۳- دعوت علنی.

 

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

نخستین مسلمانان

 پیامبر(ص) با دریافت آیه‌های آغازین سوره علق که نخستین آیه‌های نازل شده بر اوست، و پس از مبعوث شدن به پیامبری، به داخل مکه بازگشت و به خانه رفت. در خانه، سه تن حاضر بودند: خدیجه، همسرش، علی بن ابیطالب(ع)، پسرعمویش، و زید بن حارثه. پیامبر(ص) دعوت به توحید را نخست از خانواده خود آغاز کرد و اولین کسی که از زنان به او ایمان آورد، همسرش خدیجه، و از مردان، پسرعمویش علی بن‌ابی‌طالب(ع) بود که تحت سرپرستی پیامبر بود. در منابع فرق گوناگون اسلامی، از برخی دیگر همچون ابوبکر و زید بن حارثه به عنوان نخستین گروندگان به اسلام نام برده شده است.

یاران پیامبر بعد از درگیری کوتاهی برای عبادت به خانه ارقم رفته و در آنجا پنهان شدند. درگیری اینگونه آغاز شد که روزی سعد بن ابی وقاص با چند نفر از اصحاب رسول خدا(ص) نماز می‌گذارد که چند نفر از مشرکین با آن‌ها به ستیز برخواستند و جنگ در میان آنان در گرفت سعد مردی از مشرکان را با استخوان فک شتری زخمی کرد و این نخستین خونی بود که در اسلام ریخته شد. پس از این واقعه رسول خدا و یارانش در خانه ارقم پنهان شدند تا اینکه دستور علنی شدن دعوت ابلاغ شد.

 هر چند دعوت آغازین پیامبر(ص) بسیار محدود بود، ولی شمار مسلمانان رو به فزونی گذاشت و پس از چندی، اسلام‌آورندگان به اطراف مکه می‌رفتند و با پیامبر(ص) نماز می‌گزاردند.

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

 دعوت علنی

بعد از سه سال تبلیغ پنهانی و جمع شدن گروهی اندک گرد پیامبر اسلام(ص)،  دستور آسمانی انذار عشیره نازل شد. پیامبر(ص) در آغاز، مردم را به ترک پرستش بت‌ها و به پرستیدن خدای یگانه می‌خواند. در ابتدا نمازها دو رکعتی بود. بعدها بر غیرمسافران چهار رکعت و بر مسافران دو رکعت واجب شد. مسلمانان هنگام نماز و پرستش خدا، از مردم پنهان می‌شدند و در شکاف کوه‌ها و جاهای دور از رفت و آمد نماز می‌گزاردند.

 چنانکه مشهور است، وقتی سه سال از بعثت محمد (ص) گذشت، پروردگار او را مأمور کرد تا همه مردم را به خدای یگانه بخواند:

«وَأَنذِرْ‌ عَشِیرَ‌تَک الْأَقْرَ‌بِینَ، وَاخْفِضْ جَنَاحَک لِمَنِ اتَّبَعَک مِنَ الْمُؤْمِنِینَ، فَإِنْ عَصَوْک فَقُلْ إِنِّی بَرِ‌یءٌ مِّمَّا تَعْمَلُونَ»، و خویشان نزدیکت را هشدار ده، و برای آن مؤمنانی که تو را پیروی کرده‌اند، بال خود را فرو گستر، و اگر تو را نافرمانی کردند، بگو من از آنچه می‌کنید بیزارم.»

 ابن اسحاق نوشته است که چون این آیه‌‌ها نازل شد، پیامبر (ص)، علی (ع) را فرمود: «یا علی! خدا مرا فرموده است تا خویشاوندان نزدیک خود را به پرستش او بخوانم، گوسفندی بکش و مقداری نان و قدحی شیر فراهم کن». علی(ع) چنان کرد و در آن روز چهل تن یا نزدیک به چهل تن از فرزندان عبدالمطلب فراهم آمدند و همگی از آن خوردنی سیر شدند، اما همین که رسول خدا(ص) خواست سخنان خود را آغاز کند، ابولهب گفت: «او شما را سحر کرد»، که با این سخن، مجلس به هم خورد. رسول خدا(ص) روزی دیگر آنان را خواند و گفت:‌ «ای فرزندان عبدالمطلب! گمان ندارم از عرب کسی بهتر از آنچه من برای شما آورده‌ام برای قوم خود آورده باشد. دنیا و آخرت را برای شما آورده‌ام». طبری می‌نویسد: چون رسول خدا دعوت خود را به خویشاوندان رساند، گفت: «کدام یک از شما مرا در این کار یاری می‌کند تا برادر من، وصی من و خلیفه من در میان شما باشد؟» همه خاموش شدند و علی (ع) گفت:‌ «ای رسول خدا! آن من هستم». پیغمبر فرمود: «این وصی من و خلیفه من در میان شماست، سخن او را بشنوید و از او فرمان برید». این روایت را دیگر مورخان و نویسندگان سیره هم آورده‌اند و از حدیث‌های مشهور است.

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

 مخالفت کافران

دشمنان پیامبر(ص) در واقع کسانی بودند که با ابلاغ رسالت محمدی منافع شان به خطر افتاد. چه اینکه بزرگان قریش نه اعتقادی به بتان داشتند و نه به آن‌ها دل بسته بودندف بلکه تنها آن‌ها را وسیله‌هایی برای مصمل به اهداف خود می‌دانستند و حمله به بتان را موجب از بین رفتن ابهت بت‌ها دانسته که در نتیجه امیال و آرزوها و منافعشان را در خطر می‌دیدند. بعد از دعوت علنی پیامبر، مشرکین مکه، بخصوص اشراف قریش به خاطر مخالفت این دین توحیدی با آیین شرک آمیز آنان و نکوهش خدایانشان به شدت به مقابله با پیامبر اکرم‌(ص) پرداختند. ترس از دست دادن سروری عرب و رقابت طوایف قریش با بنی هاشم نیز از دلائل دیگر این مخالفت بود که اشراف قریش را در مقابله خود با پیامبر، سر سخت تر می نمود.

مبارزات اشراف قریش با پیامبر اسلام را می‌توان در چهار بخش تقسیم بندی کرد: سازش و تطمیع، برخوردهای روانی، آزارهای جسمانی، برخوردهای علمی.

 سران قریش برای آنکه پیشرفت دین تازه را متوقف سازند به هر حیله ای متوسل می‌شدند. بدگویی از پیغمبر و آزار رساندن به او، شکنجه و آسیب پیروان او، نسبت دادن شاعری و دیوانگی و ساحری به وی و… ولی هیچ یک از این اقدامات سودی نبخشید.

در یکی از اقدامات کفار، نضر بن حارث وعقبه از طرف قریش به مدینه رفتند و از دانایان یهود راهنمایی خواستند آن‌ها گفتند: «سه مسئله از وی بپرسید تا صدق و کذب وی معلوم گردد، از اصحاب کهف و ذوالقرنین و روح». آنها به مکه بازگشتند و هر سه موضوع را از رسول خدا(ص) پرسیدند و پیامبر(ص) هر سه را جواب داد اما در عین حال ایمان نیاوردند.

 شکنجه و آزار قریش نسبت به پیامبر و مسلمانان شدت گرفت. پیروان پیامبر به زندان و حبس محکوم شدند. زدن و گرسنگی و شکنجه های دردناک یاران پیامبر را فرا گرفته بود. خانواده عمار بن یاسر عنسی مورد شکنجه قرار گرفت. سمیه مادر عمار به شدت شکنجه شد و در راه اسلام با نیزه ابوجهل به شهادت رسید.

 برادر عمار یعنی عبدالله و پدرش یاسر در مکه زیر شکنجه قریش به درجه رفیع شهادت نائل آمدند. بلال بن رباح حبشی را امیة بن خلف در گرمای شدید در بطحای مکه به پشت خواباند و سنگی بزرگ بر سینه اش نهاد تا به محمد (ص) کافر شود ولی او همچنان در زیر شکنجه احد احد می گفت.

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

 هجرت مسلمانان به حبشه

با افزایش شمار مسلمانان، دشمنی و مخالفت قریش با محمد (ص) بیشتر شد. محمد (ص) در حمایت ابوطالب بود و قریشیان بر اساس پیمان قبیله‌ای نمی‌توانستند به او آسیب جانی برسانند. اما نسبت به پیروان او خصوصا کسانی که پشتیبانی نداشتند، از هیچ سخت‌گیری و آزاری دریغ نکردند. پیامبر، ناچار به این مسلمانان دستور داد به حبشه هجرت کنند و به آنها گفت: «در آن سرزمین پادشاهی است که کسی از او ستم نمی‌بیند، به آنجا بروید و بمانید تا خداوند شما را از این مصیبت برهاند.» وقتی قریش از هجرت مسلمانان به حبشه آگاه شدند، عمرو بن عاص و عبدالله بن ابی ربیعه را نزد نجاشی پادشاه حبشه فرستادند تا آنان را بازگردانند. نجاشی پس از شنیدن سخنان نمایندگان قریش و پاسخ‌های مسلمانان، از سپردن آنان به نمایندگان قریش امتناع کرد و نمایندگان قریش به مکه بازگشتند.

هجرت به مدینه

در سال یازدهم بعثت یک گروه شش نفره از مردم یثرب به مکه آمدند و پس از شنیدن سخنان رسول خدا(ص) مسلمان شدند. آن حضرت اساس دعوت اسلام را برایشان عرضه کرد و آیاتی از قرآن تلاوت نمود.آن‌ها پیش از آن خبر ظهور پیامبری را از یهودیان شنیده بودند، وی را همان دانسته و دعوتش را پذیرفتند و اظهار امیدواری کردند که با پذیرفتن دعوت رسول خدا (ص) با یکدیگر متحد شوند.

با انتشار خبر اسلام در یثرب، علاوه بر کسانی که در مکه، اسلام را پذیرفته بودند، چندی دیگر از مردم یثرب نیز اسلام را پذیرا شدند. در موسم حج سال دوازدهم بعثت، تعداد دوازده نفر از اهالی یثرب، در عقبه با رسول خدا دیدار کردند. آن‌ها در این دیدار با رسول خدا(ص) بیعت کردند.

در موسم حج سال سیزدهم بعثت، تعداد هفتاد مرد و دو زن در عقبه با پیامبر (ص) بعیت کردند. در این جا بود که انصار از رسول خدا (ص) خواستند تا به همراه آنها به یثرب بیاید. در این دیدار حضرت محمد (ص) به انصار گفت: «به این امر با شما بیعت می‌کنم که همان گونه که از زنان و فرزندان خود حفاظت می‌کنید، از من نیز حفاظت کنید».

 پس از آن رسول خدا(ص) به مسلمانانى كه در مكه تحت شكنجه و آزار بودند دستور مهاجرت به مدينه و پيوستن به مسلمانان آن سرزمين را داد. به دنبال اين دستور مسلمانان مكه دسته دسته به‌سوى مدينه مهاجرت كردند و خود آن حضرت چشم به راه فرمان خداى تعالى در مكه ماند.

 پس از آنکه مشرکان مکه، برای قتل رسول خدا (ص) نقشه کشیدند، جبرئیل خبر این توطئه را به ایشان داد. رسول خدا (ص) به حضرت علی (ع) گفت تا به جای او بخوابد. پس از آن رسول خدا(ص) با عنایت خداوند از خانه خارج شده و به جنوب شهر مکه یعنی مسیری کاملاً برعکس مسیر یثرب رفت. هنگامی که صبح شد، و مشرکان برای اجرای نقشه خود آماده شدند، حضرت علی (ع) از جای خود برخاست و مشرکان فهمیدند که رسول خدا (ص) از دسترس آنان خارج شده است، به تکاپو افتاده و به دنبال ایشان گشتند، و توسط یک راهنما تا پای کوه ثور که رسول خدا (ص) به همراه ابوبکر در آنجا پنهان شده بودند، آمدند، و مشاهده تارهای عنکبوبت بر در غار به داخل غار نرفتند.

سپس رسول خدا (ص) فاصله مکه تا مدینه را از راهی غیر معمول طی کردند و پس از پانزده روز وارد دهکده قبا در فاصله شش کیلومتری مدینه شدند. رسول خدا (ص) در قبا منتظر رسیدن یار و پسر عم خود حضرت علی (ع) شدند که بعد از هجرت رسول خدا (ص) به همراه کاروانی که شامل زنان و دختران پیامبر (ص) و بنی‌هاشم می شد، از جمله حضرت زهرا (س) و فاطمه بنت اسد و سایر کسانی که هنوز موفق به هجرت نشده بودند، به سمت مدینه در حرکت بود. امام علی (ع) در مکه وظیفه پس دادن امانت هایی که مردم مکه نزد پیامبر (ص) داشتند، را داشت و پس از انجام این کار راهی مدینه شد. پیامبر (ص) در این مدت که در قبا بودند، اقدام به ساختن مسجد قبا کردند و پس از رسیدن کاروان حضرت علی (عع)، به همراه ایشان راهی مدینه شدند.

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

 فتح مکه

 پیامبر(ص) در ماه رمضان سال ۸ هجرت با ۱۰,۰۰۰ نفر روانه مکه شد. و ترتیب حرکت را طوری داده بود که هیچ‌کس از سفر او مطلع نگردد. چون لشکر به مرّالظهران رسید، عباس، عموی پیامبر، شب هنگام از خیمه بیرون شد و خواست کسی از مردم مکه را ببیند و به وسیله او پیغام دهد که قریش پیش از آنکه هلاک شوند خود را به پیغمبر برسانند. در آن شب به ابوسفیان برخورد و او را پناه داد و نزد پیامبر(ص) آورد، که ابوسفیان مسلمان شد. روز دیگر پیامبر دستور داد عباس او را در جای مناسبی نگاه دارد تا لشکریان از پیش روی او بگذرند.

پیامبر گفت: «هر کس به خانه رود و در را به روی خود ببندد در امان است و هرکس به خانه ابوسفیان پناهنده شود در امان است، و هرکس به مسجد الحرام برود در امان است». لشکر انبوه با آرامی وارد مکه شد. ابن هشام از ابن اسحاق روایت می‌کند که سعد بن عباده رئیس تیره خزرج، چون به مکه درآمد گفت: «امروز روز کشتار است! امروز روز درهم شکسته شدن حرمت است». سعد به گمان خود می‌خواست از قریش یا از تیره عدنانی انتقام بگیرد، و داد یثرب و مردم آن را از قریش و مکه بستاند. برای اینکه این توهم در ذهن مسلمانان جای نگیرد و فتح اسلامی را به حساب کینه‌توزی قبیله نگذارند، پیامبر(ص)، علی (ع) را فرستاد و بدو گفت: «پرچم را از سعد بگیر که امروز روز رحمت است». بین مسلمانان و مردم مکه جز چند درگیری مختصر رخ نداد. پیغمبر(ص) به مسجد درآمد و همچنانکه سوار بود ۷ بار کعبه را طواف کرد و بر در کعبه ایستاد و گفت: «لا اله الا الله وحده لا شریک له صدق وعده و نصر عبده و هزم الاحزاب وحده»

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

 آخرین حج پیامبر(ص) و ماجرای غدیرخم

  شيخ كلينى روايت كرده كه: حضرت رسول (ص) بعد از هجرت، ده سال در مدينه ماند و حج به جا نياورد تا آن كه در سال دهم خداوند عالميان اين آيه را فرستاد: «و اذّن فى النّاس بالحجّ يأتوك رجالا و على كلّ ضامر يأتين من كلّ فجّ عميق، ليشهدوا منافع لهم»؛ و در ميان مردم براى اداى حج بانگ برآور تا پياده و سوار بر هر شتر لاغرى كه از هر راه دورى مى آيند به سوى تو روى آورند.

وقتی حضرت رسول(ص) از اعمال حجة الوداع فارغ شد متوجه مدينه شد و حضرت اميرالمؤمنين(ع) و ساير مسلمانان در خدمت آن حضرت بودند و چون به غدیر خم رسيدند. حق تعالى اين آيه را فرستاد: «يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ»، اى پيغمبر بزرگوار! برسان به مردم آن چه فرستاده شده است بسوى تو از جانب پروردگار تو. در باب نص بر امامت على بن ابى طالب و خليفه نمودن او در ميان امت خود؛ پس فرمود: «وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ»؛ پس اگر نكنى رسالت خدا را نرسانده ای و خدا تو را نگاه مى دارد از شر مردم.

رسول اکرم(ص) در آنجا خطبه معروف غدیرخم را قرائت فرمودند و حضرت علی(ع) را به جانشینی خود معرفی کردند. سپس همه بر گرد رسول خدا(ص) و اميرالمؤمنين(ع) جمع شدند و با آن حضرت مصافحه كردند و بيعت نمودند.

زندگینامه پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) از تولد تا شهادت

وفات

در اوایل سال ۱۱ق، پیامبر(ص) بیمار شد. چون بیماری وی سخت شد، به منبر رفت و مسلمانان را به مهربانی با یکدیگر سفارش نمود و فرمود: «اگر کسی را حقی بر گردن من است بستاند، یا حلال کند و اگر کسی را آزرده‌ام اینک برای تلافی آماده‌ام»

مطابق نقل صحیح بخاری از مهمترین کتاب‌های اهل سنت، در آخرین روزهای حیات رسول خدا، در حالی که جمعی از صحابه به عیادت ایشان رفته بودند فرمود: «قلم و کاغذی بیاورید تا چیزی برای شما بنویسم که به برکت آن، هرگز گمراه نشوید». بعضی از حاضران گفتند: «بیماری بر پیامبر(ص) غلبه کرده (و هذیان می‌گوید) و ما قرآن را داریم و آن برای ما کافی است». در میان حاضران غوغا و اختلاف افتاد؛ بعضی می‌گفتند: «بیاورید تا حضرت بنویسد و بعضی غیر از آن را می‌گفتند»، رسول خدا(ص) فرمود: «برخیزید و از نزد من بروید».در صحیح مسلم که آن نیز از مهمترین کتاب‌های اهل سنت است، فردی که با سخن پیامبر(ص) مخالفت کرد عمر بن خطاب معرفی شده است. در همان کتاب و همچنین صحیح بخاری آمده است که ابن عباس پیوسته بر این ماجرا افسوس می‌خورد و آن را مصیبتی بزرگ می‌شمرد.

 در بسیاری از منابع، دلیل بیماری پیامبر اکرم(ص) مسمومیت توسط زن یهودی گفته شده که می‌توان گفت ایشان شهید شده‌اند و نه رحلت!

 اخلاق پیامبر(ص)

عالی‌ترین و بارزترین خصوصیت پیامبر(ص) بعد اخلاقی ایشان بوده است. قرآن در این باره می‌گوید که «تو بر اخلاقی بزرگ و گرانمایه تکیه داری».

در وصف رفتار و صفات پیامبر(ص) گفته‌اند که اغلب خاموش بود و جز در حد نیاز سخن نمی‌گفت. هرگز تمام دهان را نمی‌گشود، بیشتر تبسم داشت و هیچ‌گاه به صدای بلند نمی‌خندید، چون به کسی می‌خواست روی کند، با تمام تن خویش برمی‌گشت. به پاکیزگی و خوشبویی بسیار علاقه‌مند بود، چندان‌که چون از جایی گذر می‌کرد، رهگذران پس از او، از اثر بوی خوش، حضورش را درمی‌یافتند. در کمال سادگی می‌زیست، بر زمین می‌نشست و بر زمین خوراک می‌خورد و هرگز تکبر نداشت. هیچ‌گاه تا حد سیری غذا نمی‌خورد و در بسیاری موارد، به‌ویژه آنگاه که تازه به مدینه درآمده بود، گرسنگی را پذیرا بود. با این‌همه، چون راهبان نمی‌زیست و خود می‌فرمود که از نعمت‌های دنیا به حد، بهره گرفته، هم روزه داشته و هم عبادت کرده است.

رفتار او با مسلمانان و حتی با متدینان به دیگر ادیان، روشی مبتنی بر شفقت و بزرگواری و گذشت و مهربانی بود. سیرت و زندگی او چنان مطبوعِ دلِ مسلمانان بود که تا جزئی‌ترین گوشه‌های آن را سینه‌به‌سینه نقل می‌کردند و آن را امروز هم سرمشق زندگی و دین خود قرار می‌دهند.

 امیرمؤمنان در توصیف سیمای پیامبر(ص) می‌فرماید: «هر کس بدون آشنایی قبلی او را می‌دید هیبتش او را فرامی‌گرفت. هر کس با او معاشرت می‌کرد و با او آشنا می‌شد دوستدار او می‌گردید. پیامبر نگاهش را میان یارانش تقسیم می‌کرد و به هر کس به‌اندازه مساوی نظر می‌افکند. هرگز رسول خدا با کسی دست نداد که دستش را از دست او بردارد جز آنکه آن طرف ابتدا دستش را بکشد.»

 

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۲ ۱۱ آذر ۱۴۰۱
اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم
Afghanistan
Sayeed luqman sayeedkhil
۲۰:۲۱ ۱۵ تير ۱۴۰۱
خیلی معلومات مفید.
و جملات کلیدی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۵۹ ۱۵ خرداد ۱۴۰۱
من از پیامبرمون راضیم که این همه زحمت کشیده خدا کنه پیامبرمون هم از ما راضی باشه
Iran (Islamic Republic of)
آرین
۲۱:۰۹ ۱۸ فروردين ۱۴۰۱
السلام علیک یا اهل بیت نبوت
Iran (Islamic Republic of)
وحید
۱۵:۴۶ ۱۷ بهمن ۱۴۰۰
بسیار‌عالی‌بود‌بنده‌فیض‌بردم
Iran (Islamic Republic of)
گندم
۱۲:۲۹ ۱۳ بهمن ۱۴۰۰
عالی
Netherlands
نیک محمد محمدی
۰۲:۲۶ ۱۴ دی ۱۴۰۰
عالی بود جانم فدای حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه وآله وسلم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۱ ۱۱ دی ۱۴۰۰
بسیارعالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۳ ۰۷ دی ۱۴۰۰
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
سید
۱۷:۵۲ ۱۱ مهر ۱۴۰۰
سلام
صلوات...
Afghanistan
ناشناس
۰۵:۳۰ ۲۰ فروردين ۱۴۰۰
بسیار زیاد تشکر من فایده های زیادی بردم
Afghanistan
ناشناس
۱۰:۲۸ ۱۴ فروردين ۱۴۰۰
فدای این گونه شخصیتت شوم جانم فدایت محمدم❤
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۱۱ فروردين ۱۴۰۰
لعنت خدابردشمنان حضرت علی وصی پیامبر
Iran (Islamic Republic of)
ترنم بنیادی
۲۰:۵۵ ۱۰ فروردين ۱۴۰۰
سلام لبیک یا رسول الله
Germany
رحم خدا یاسینی از بغلان افغانستان
۱۲:۴۱ ۰۷ اسفند ۱۳۹۹
جانم فدایت یا حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه وسلم
Germany
رحم خدا یاسینی از بغلان افغانستان
۱۲:۳۸ ۰۷ اسفند ۱۳۹۹
جانم فدایت یا حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۰۴ اسفند ۱۳۹۹
عالیییییبییی بود ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۲ ۲۱ بهمن ۱۳۹۹
عالیییییییییییییییییی بود ممنون
Afghanistan
فیاض محمدی
۰۹:۰۳ ۲۲ دی ۱۳۹۹
خوب بود
اما باید بعضی چیز ها را با قاطعیت می‌نوشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۵ ۲۰ دی ۱۳۹۹
عالی
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۳ ۱۷ دی ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۵ ۰۸ دی ۱۳۹۹
عالی بود ممنون
Afghanistan
ناشناس
۲۱:۰۷ ۳۰ آذر ۱۳۹۹
بی اندازه عالی بود تشکر از شما
Iran (Islamic Republic of)
نرگس
۱۵:۳۴ ۱۳ آذر ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
مبین اصغری
۱۳:۴۴ ۲۹ آبان ۱۳۹۹
مناسب
Iran (Islamic Republic of)
اسرا قادری
۱۴:۵۵ ۲۲ آبان ۱۳۹۹
کامل بود عالییی مرسی
Iran (Islamic Republic of)
نگین
۱۸:۵۳ ۱۷ آبان ۱۳۹۹
کامل بود عالییییی
Iran (Islamic Republic of)
Leila
۱۵:۳۵ ۱۶ آبان ۱۳۹۹
یکم کمتر میبود اما مفید تر و مختصر
Iran (Islamic Republic of)
ایلیا
۱۴:۲۷ ۱۵ آبان ۱۳۹۹
خیلی خوب بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۱ ۱۳ آبان ۱۳۹۹
خیلی نکات حالبی داشت
Iran (Islamic Republic of)
عماد
۱۵:۲۰ ۱۳ آبان ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۰ ۱۳ آبان ۱۳۹۹
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۲ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
لبیک یا رسول الله. اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
خدایا به حق همین شب عزیز در فرج مهدی (عج) تعجیل بفرما
امین یا رب العالمین.
Iran (Islamic Republic of)
امیدی
۱۷:۵۶ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
خوب بود ممنون از زحماتتون
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۵:۰۷ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
قربون رسول مهربانی خودمون ما وپدر ومادرمون ومال وجانمان وفرزندانمان به فداش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۱ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم وحشرنا معهم و العن اعدائهم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۴ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
سلام به کاربران عزیز
امشب خدا را قسم بدهیم به حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم و امام جعفر صادق علیه السلام که به بندگانش رحم کند و زمین را از شر این ویروس منحوس کرونا نجات دهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۴ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
Asmaa
۰۹:۲۹ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
عالیییی بود خیلی خوب
Iran (Islamic Republic of)
ایسان
۱۳:۴۱ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
من بسبب این زندگینامه نفر اول شدم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۲ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
خوبه
Iran (Islamic Republic of)
سربازخدا
۲۳:۰۹ ۱۰ آبان ۱۳۹۹
خیلی ممنون مطالب عالی بود از گروه خبر نگاران جوان تشگر میکنم البته به نظرم باید منابع رو هم بنویسی. باتشکر
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۶:۴۵ ۱۰ آبان ۱۳۹۹
واقعا فوق العاده بود دستتون درد نکنه
Iran (Islamic Republic of)
خدابخش
۲۳:۱۸ ۰۹ آبان ۱۳۹۹
خیلی عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۶ ۰۹ آبان ۱۳۹۹
الله محمدعلی فاطمه حسن حسین صلوات بفرست
Afghanistan
Marina Ayar
۱۲:۲۲ ۰۹ آبان ۱۳۹۹
بسیار عالی الله اجر نصیبتان کنه موفق باشین
Iran (Islamic Republic of)
fatemeh
۱۹:۵۴ ۰۸ آبان ۱۳۹۹
عالی بود اما مگه پیامبر یه فرزندنداشت ؟؟ ک حضرت فاطمه بود اما اینجا نوشته ۳ تا پسر ۴ تا دختر داشت
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۶:۴۶ ۰۸ آبان ۱۳۹۹
بنام خداوند جان و خرد :
هفته وحدت اسلامی امت واحده رسول الله ص را به جمیع مومنین مسلمین سر تا سر جهان اسلام ناب محمدی ص تبریک و تهنیت عرض می کنیم انشاءالله تمدن نوین اتحادیه پر قدرت و مقتدر و پیشرفته عدالت گستر بدون تبعیض باشکوه و با عظمت متمدنین تمدن سازان جهان اسلام ناب محمدی ص بر پایه نظم و هماهنگی و یکپارچگی و برادری و برابری و خردمندی عدل و عدالت بدون تبعیضگری قرآن کریم مقدس هدایتگر کل بشریت و خاتم رسولان حضرت رسول الله ص محمد مصطفی ص و آل طیبین و طاهرین معصومین س ع ایشان استقرار و استمرار یابد با توکل بر خداوند جل جلاله که این یک تکلیف واجب الهی است برای همه مومنین مسلمین سر تا سر جهان اسلام ناب محمدی ص که بسیار بسیار بسیار حسنات مختلف با خود به همراه دارد و بسیار بسیار بسیار دشمن شکن است و فتح بسیار عظیمی محسوب می شود در نزد خداوند جل جلاله و رسول الله ص .
و من الله توفیق .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
لبیک یا رسول الله ص .
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۶:۰۷ ۰۸ آبان ۱۳۹۹
لبیک یا رسول الله ص : صلوات و التماس دعا .
Turkey
پرویز
۱۵:۳۱ ۰۸ آبان ۱۳۹۹
واقعاً عالی بود... صلوات بر محمدو ال محمد (ص)
Japan
داود
۲۰:۵۱ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
میشه لطفا منابع رو بنویسید
Greece
ناشناس
۱۸:۴۸ ۲۹ مهر ۱۳۹۹
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
...
۱۶:۲۷ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۱:۱۳ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
مطالب عالیای بود .
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه توکلی
۲۱:۰۷ ۲۴ مهر ۱۳۹۹
یا حضرت محمد امشب شهادت هست
Afghanistan
Shahrbano
۱۵:۰۴ ۲۴ مهر ۱۳۹۹
الهم صلی الله محمد و اهل محمد نامت زنده باد درود بر محمد ‌‌ (ص) واهلبیت محمد
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۰:۰۵ ۲۳ مهر ۱۳۹۹
درود بر اخلاق پاک پیامبر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۳ ۰۸ مهر ۱۳۹۹
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
بسیار عالی
اجر کم عند الله
Afghanistan
آروین
۱۱:۵۷ ۰۴ مهر ۱۳۹۹
خیلی معلومات مفیدی صد آفرین به نویسنده آن واقعا آموزنده است
Afghanistan
ناشناس
۰۹:۵۹ ۲۱ شهريور ۱۳۹۹
دورود به روان پاکت حضرت محمدص فدای نام زیبایت
Iran (Islamic Republic of)
امید
۲۲:۵۷ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
فدای چنین شخصیتی بشوم اللهم صلی علی محمد و آل محمد
Iran (Islamic Republic of)
مهدی جعفری
۰۲:۴۴ ۱۵ شهريور ۱۳۹۹
واقعا متن خلاصه وتاثیر گذار بود.ممنون.
United States of America
اسم: احمدبلال حیدری مقیم فرانسه
۱۳:۱۴ ۱۳ شهريور ۱۳۹۹
1: حضرت محمد (ص) در 12 سالگی سفر کرد.
2: حضرت محمد (ص) در 25 سالگی ازدواج کرد.
3: حضرت محمد (ص) در 40 سالگی به پیغمبری معبوث شد.
4: حضرت محمد (ص) در 53 سالگی هجرت کرد.
5: حضرت محمد (ص) در 63 سالگی وفات کرد.
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۰۳:۵۴ ۱۳ شهريور ۱۳۹۹
خیلی خوب
خدا خیرتون بده
همینجوری اطلاعات بیشتر لطفاً بزارید
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۱۹:۱۵ ۱۱ شهريور ۱۳۹۹
عالی برحضرت محمد وخاندانش صلوات
Afghanistan
ناشناس
۱۸:۱۸ ۱۰ شهريور ۱۳۹۹
بسیار عالی ص ب محمد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۷ ۰۷ شهريور ۱۳۹۹
واقعاً عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۷ ۰۷ شهريور ۱۳۹۹
واقعاً عالی بود صلوات بر محمد ص
Afghanistan
Khadija
۱۷:۳۰ ۰۴ شهريور ۱۳۹۹
بسیار عالی بود ممنون از معلومات پسندیده تان
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۱۷:۲۳ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
عاللیی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۹
بربهترین خلق الله حضرت محمدصلوات بفرستید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۷ ۰۶ مرداد ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۱۵:۳۵ ۱۲ تير ۱۳۹۹
سلام بسیار عالی ومفید بود اجرکم عندالله
United States of America
سیدشیرین آغا سادات
۲۰:۴۸ ۰۱ تير ۱۳۹۹
سلام عرض و ادب خدمت شما دوستان عزیز
۱- حضرت محمد ص اولین و آخرین پیامبر در ستر اسلام بوده
۲- حضرت محمد ص یگانه مجموعه ساز و تاثیر گذارو رهبر تمام مخلوقات خداوند متعال در کره زمین بوده و است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۵ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
صدر اسلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۹ ۱۹ خرداد ۱۳۹۹
خیلی مختصر و مفید بود .
Iran (Islamic Republic of)
نفس راد
۱۲:۱۷ ۰۶ آبان ۱۳۹۹
عالی بود خدا خیرتون بده
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
روشنک
۱۹:۲۶ ۱۷ خرداد ۱۳۹۹
باور این حقیر این است که خداوند متعال سعادت زیارت مستقیم پیامبر اسلام را نصیب همگان خواهد نمود و داستان زندگانی او را از زبان خود او با گوش های خود خواهیم شنید. کی و کجا ؟ این راز را هم خداوند در دل همگان آشکار خواهد نمود.
Iran (Islamic Republic of)
همون قبليِ
۱۱:۲۲ ۰۸ خرداد ۱۳۹۹
كاش ميشد سيره نبوي و اهل بيت اسمت و طاهرت رو همه اي مسلمانان سرلوحه زندگيشون قرار ميدادن
مطمئنم كه اگرچنين بود مام زمان (عج) ساليان درازي بود كه ظهور كرده بودند
مطمئنم سبك غير اسلامي زندگي ما مسلمونا باعث به تعويق افتادن ظهور شده
سيره پيامبري كجا و مشق زندگي ما كجا
به روزي كه با اومدن فرزند خلف رسول خدا حضرت حجت (عج) به دوران باشكوه و طلايي اعتلاي اسلام برگرديم
الهم عجل لوليك الفرج
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۰ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
بسیار اموزنده
Iran (Islamic Republic of)
shams rahman
۱۲:۴۳ ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
عالی
Afghanistan
ناشناس
۱۰:۱۸ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
خیلی معلومات مفید جزاک الله
Afghanistan
عبدالحلیم عالمی
۱۱:۱۹ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
بسیار عالی بود جزاک الله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۰ ۲۶ فروردين ۱۳۹۹
خیلی خوب
Afghanistan
شاهد روحانی
۱۹:۴۷ ۱۴ اسفند ۱۳۹۸
یگانه شخصی بود که تمام دنیا را با اخلاق اش راضی و مسلمان ساخت سرم فدای محمد(ص)
Afghanistan
ناشناس
۲۲:۳۶ ۰۸ اسفند ۱۳۹۸
بسیار عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۴ ۲۸ بهمن ۱۳۹۸
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
matin
۲۱:۱۴ ۲۵ بهمن ۱۳۹۸
خیلی عالی بود خدا بیامزه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۰ ۲۴ بهمن ۱۳۹۸
خیلی عالی ماشاه الله
France
عاطفه
۱۹:۵۵ ۱۴ بهمن ۱۳۹۸
خیلی ز




خیلی زیاد بود


عالی بود
Turkey
باطن
۱۶:۴۲ ۱۳ بهمن ۱۳۹۸
وحدت
Iran (Islamic Republic of)
ameirhossin
۱۹:۵۲ ۱۰ بهمن ۱۳۹۸
واقعا عالی بود
Turkey
Reza
۲۳:۴۲ ۰۹ بهمن ۱۳۹۸
عالی است
Afghanistan
احسان
۲۱:۰۰ ۰۸ بهمن ۱۳۹۸
ممنون اجرتان با خدا سلامت باشید
Iran (Islamic Republic of)
شاهو
۰۰:۴۰ ۰۴ بهمن ۱۳۹۸
عالی بود
Afghanistan
مصطفی نصرتی
۰۸:۳۲ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
درود بر خانم‌ النبیین رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم
Iran (Islamic Republic of)
شهلا غفاری
۱۸:۵۲ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
مهشر بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۱ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
محشر
Afghanistan
مینه
۱۲:۰۳ ۲۶ دی ۱۳۹۸
تشکر از معلومات تان
Germany
ناشناس
۱۸:۰۴ ۱۸ دی ۱۳۹۸
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
سمیه
۱۸:۲۵ ۱۴ دی ۱۳۹۸
بخدا قسم ک هیچ مردی محترم تر و بزرگوارتر از رسول خدا زاده نشده .. بزرگواری ایشونه ک هنوز ب خدا ایمان دارم .. درود بر ایشون
۱۲