به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،این روزها زنان و مردان مازندرانی در جنگلها به دنبال یک نوع قارچ با طعم
گوشت هستند، قارچی که در فضل پاییز زردی آن در جنگلهای مازندران نمایان میشود.
روستاهای دارابکلا و اسبوکلا ساری دو نمونه از روستاهایی است که زرد کیجا به وفور در آن دیده میشود.
زرد کیجا یک نام مازندرانی برای نوعی قارچ است. کیجا در زبان مازندرانی به معنی دختر است، بنابراین معنی نام این قارچ دختر
زرد است که به دلیل زیبایی، مازندرانیها این نام را بر آن نهادند.
مردم روستاهای مازندران، قارچ زرد کیجا را به خوبی میشناسند و به صورت گروهی و خانوادگی برای چیدنش به جنگلها میروند
و به این کار زردکیجا چینی میگویند.
این قارچ در قسمتهای خاصی از جنگل رشد میکند، هر کس بهتر این نقاط را بشناسد با زردکیجای بیشتر و سبد پر، از جنگل باز
خواهد گشت.
یکی از بانوان روستای اسبوکلا در گفتگو گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،با میگوید: قارچهای چیده شده، پس از
شستشو و تمیز کردن با آب گرم آبکشی میشود تا تلخی آن گرفته شود، هر چند همراه آن مواد مفید قارچ هم تا حدودی از دست
میرود.
این بانوی مازندرانی که چند سالی است از این موهبت الهی بهره میبرد، افزود: معمولا این قارچ را بعد از تمیز کردن و شستن،
بسته بندی کرده و در فریزر قرار میدهند و به طورمتناوب در ایام زمستان و مناسبتهای خاص صرف میکنند.
علی نژاد یکی از اهالی روستای دارابکلا ساری در گفتگو با گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،گفت: زرد کیجا مزه
گوشت میدهد و اگر آن را کباب کنید، طعم خوشیکه برای همیشه زیر زبانتان میماند.
وی افزود: از زرد کیجا علاوه بر مصرف کبابی، میتوان در برنج و خورشتها هم استفاده کرد.
در اواخر شهریور وآغاز فصل پاییز پس از اولین بارندگیهای پاییزی و مرطوب شدن زمین جنگل ها، زرد کیجا در نقاط خاصی مثل
علفهای زیر درختهای راش، توسکا، ممرز، بلوط و زمینهای شیب دار مرطوب شروع به رویش میکند.
علی نژاد گفت: در اواخر شهریور وآغاز فصل پاییز پس از اولین بارندگیهای پاییزی و مرطوب شدن زمین جنگل ها، زرد کیجا در
نقاط خاصی مانند علفهای زیر درختهای راش، توسکا، ممرز، بلوط و زمینهای شیب دار مرطوب شروع به رویش میکند.
وی افزود: زرد کیجا در یک دوره ۲۰ روزه تا یک ماهه رشد میکند وپس از این مدت رویش آنها تمام میشود و برای چیدن دوباره آن
باید تا پاییز سال بعد صبر کرد.
قارچ زردکیجا از مرغوبترین انواع قارچ خوراکی وحشی است و از مزایای آن این است که هرگز آلوده به حشرهای نمیشود.
رنگ این قارچ زرد یا نارنجی است و قطر کلاهک این گونه قارچ، ۱۵-۳ سانتیمتر و شکل کلاهک آن تقریباً حالت قیفی شکل دارد که ابتدا به
صورتچتری و برجسته بوده و بعد تخت و صاف میشود.
لبه آن موج دار و سطح زیرین آن از تیغههای برجسته تشکیل شده است.
بافت قارچ زرد کیجا گوشتی است و طول ساقه آن متفاوت است و میتواند باریک و بلند و یا کوتاه و کلفت باشد.
در قسمت بالایی ساقه، به دلیل اینکه تیغهها از سطح زیرین کلاهک تا بخشی از ساقه ادامه دارد، لذا مرز مشخصی بین کلاهک و
ساقه وجود ندارد.
تفاوت زردکیجا با قارچ سمی در این است که بافت زرد کیجا به نرمی از هم جدا میشود، ولی قارچ سمی دراثر تماس ساده پودر میشود.
تشخیص زردکیجا برای افراد غیر بومی و کودکان دشوار است و باید قبل از مصرف از سمی نبودن آن مطمئن بود.
یکی از فروشندگان قارچ زردکیجا در بازار رجایی ساری در گفتگو با گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،گفت: این
قارچ با همکاری اعضای خانواده ام جمع آوری شد و اکنون هر کیلوی آن را ۵ هزار تومان به فروش میرسانم.
این فروشنده مازندرانی میگوید: درآمد خوبی از فروش زرد کیجا عایدم میشود و این موهبت الهی روزی من و خانواده ام را تامین میکند.
گزارش از سیده حکیمه موسوی ازنی
انتهای پیام/ر
اگرکسی درشناخت آن خبره نباشدممکن است باعث بیماری وحتی مرگش منتهی شود پس مراقب باشید
سپاسگزارم