حذف کنکور، چالشی است که هنوز راه چاره‌ای برای آن نداریم.

به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ "کنکور حذف می شود"؛ قریب به یک دهه پیش بود که خبر حذف کنکور در قالب قانونی از سوی مجلسی ها بر سر زبان ها افتاد، قانونی که برای حدود یک میلیون جوان کنکوری در سال ۹۰ موجی از امید را ایجاد کرد؛ هرچند مسله حذف کنکور تا آن زمان بارها تکرار شده و نتیجه‌ای نداشته بود اما تصویب این قانون تردید برای حذف آن را برطرف کرد. با وجود همه اینها گویی این سد کهنه نظام آموزشی کشور قصد تخریب نداشته و در سال ۹۰حذف کنکور تحقق نیافت، سال 92 قانون توسط مجلس اصلاح و چند تکلیف بر عهده سازمان سنجش و آموزش و پرورش برای حل این موضوع گذاشته شد و بعد از آن تاثیر ۲۵ درصدی نمرات امتحانات نهایی در نتایج کنکور مصوب شد.

پیروزی در کارزار کنکور به بهای اتلاف عمر

حدود پنج دهه از ورود کنکور به نظام آموزشی کشور می‌گذرد، آزمونی که از سال ۴۸ معیاری برای ورود به حوزه آموزش عالی در کشور است؛ هرچند طی این سال‌های پرفراز و نشیب برگزاری تغییراتی را شاهد بوده و انتقادات بسیاری در مورد وجود آن در دسترس است اما همچنان این سد برای جوانان کشور وجود دارد و بخش عمده‌ای از زندگی آنها را تحت الشعاع قرار داده است.

بی شک حتی اگر خودمان تجربه ناکامی در پذیرش رشته دانشگاهی نداشته باشیم این مساله را از سوی دوستان و آشنایان شاهد بوده‌ایم، تجربه‌ای که گاهی برای جوانان آنقدر تلخ می شود که حتی عمر و سلامتی آنها به خطر افتاده و بیماری های روحی و روانی گریبانگیرشان می‌شود؛ گاه چنان فشار روانی بر نوجوانان تحمیل شده که عکس العملی منفعلانه و ناخواسته پدید می‌آید و بسیارند چنین مواردی که دود دعوای مجلس و دولت در چشم آنها رفته است.

تلف شدن جوانی به قیمت پاسخگویی به یک تست بیشتر/ آرزو‌هایی که در سراب تحصیلات دانشگاهی ناکام ماند

حال کنکور چنان بر نظام آموزشی خیمه زده و آموزه‌ها و اهداف تربیتی را تحت تاثیر قرار داده که صدای مسئولان هم بالا گرفته و برآنند تا ریشه آن را با این سبک و سیاق امروزی بخشکانند؛ علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه زمانی تصویب کردیم کنکور برداشته شود گفته است: اما سازوکار برداشته شدن کنکور در وزارتخانه‌ها سامان نیافت و کنکور با شکل فعلی معضل جدیدی را در کشور ایجاد کرده است؛ سازمان سنجش و وزارت علوم با همکاری همدیگر می توانند به فرمولی صحیح دست یابند.

نمره منفی به نهادهای آموزشی در اجرای قانون حذف کنکور

زمزمه اجرای قانون حذف کنکور مدتی است در جامعه وجود دارد اما گویا نهادهای مرتبط با آن در اجرا موفقیتی نداشتند و صرفا داعی مخالفت با کنکور به شیوه امروزی را ابراز کرده‌اند؛ نتیجه این عدم موفقیت این بوده که روز به روز شاهد نفوذ بیشتر این آفت آموزشی نه تنها در مقطع متوسطه بلکه در مقاطع تحصیلی پایین‌تر هستیم.

فرهاد فلاحتی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اظهار کرد: ضعف برنامه‌ریزی و نبود زیر ساخت‌های مناسب موجب شده تا نه تنها کنکور حذف نشود بلکه به مقاطع پایین‌تر تحصیلی هم تسری پیدا کرده است و امروز شاهد آن هستیم که دانش‌آموز مقطع ابتدایی برای پذیرش در مدارس خاص الزام به شرکت در آزمون دارد.

وی افزود: قانون حذف کنکور چند سال پیش در مجلس تصویب شده بود و اجرای آن به عهده وزارت آموزش و پرورش،‌ سازمان سنجش و وزارت علوم است که باید شرایط را به گونه‌ای رقم بزنند تا از فضای فعلی آزمون کنکور فاصله بگیریم.


بیشتر بخوانید: دست اندازهای حذف کنکور


وجود سرعت گیری به نام کنکور برای دانش آموزان استعدادهای برتر

کم و بیش انتقادات وارد بر کنکور با سبک و سیاق امروزی و اثرات منفی آن را مشاهده کردیم موضوعی که سیطره آن بر توان بالقوه دانش آموزان با استعدادهای برتر هم رسیده است و ویژگی‌های برتر هوشی آنها را اسیر سیستم چهارگزینه‌ای کرده است که هیچ سودی در ارتقای سطح علمی ندارد و صرفا نیازمند فوت و فن‌های غیرعلمی خاصی است.

برخی از دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان، کنکور را عامل بازدارنده برای تحقق ظرفیت‌های خود می‌دانند و معتقدند این سد موجب شده تا در دوره متوسطه دوم معلمان بیش از تاکید بر پرورش خلاقیت و مسابقات علمی، موفقیت در کنکور و ترفندهای آن را جز برنامه‌ها قرار دارند و ملاک عمل قرار گرفته است.

یکی از دانش آموزان مدرسه فرزانگان تهران که به تازگی سد کنکور را پشت سر گذاشته، گفت: آنقدر در دوره متوسطه دوم استرس کنکور داشتیم که اجازه هیچ کاری را به ما نمی داد؛ در حالی که ماموریت مدارس ما باید با سایر مدارس متفاوت باشد اما چهار سال دبیرستان به جای پرورش خلاقیت همیشه دنبال کسب رتبه برتر و تراز بالاتر در آزمون های آزمایشی بودیم و همین مساله باعث شده در المپیادهای علمی چندان موفق نباشیم.

وی افزود: بیشتر از اینکه اولویت اقدامات پژوهشی باشد، کنکور پررنگ شده و با این شرایط تحصیل در مدارس خاص و عادی تفاوتی ندارد چرا که توان بالقوه ما شناسایی نمی شود.

تلف شدن جوانی به قیمت پاسخگویی به یک تست بیشتر/ آرزو‌هایی که در سراب تحصیلات دانشگاهی ناکام ماند

حذف کنکور؛ تهدید یا فرصت؟

جنجال حذف کنکور مدتی است در جامعه طرح شده و اظهار نظرهای متفاوتی از منفعت مافیای کنکور تا نبود زیرساخت لازم برای حذف و ناهماهنگی دستگاه ها برای این مساله بیان می شود اما از طرفی برخی دانش آموزان و اولیا نگران این مساله هستند که آیا سازوکاری مناسب و جایگزین کنکور در نظر گرفته شده است؟ آیا عدالت و انتخاب شایسته در روش های جدید اعمال شده یا خیر؟ بنابراین هر زمان که زمزمه های حذف کنکور و در اختیار گرفتن آزمون برای هر دانشگاه مطرح می شود، داوطلبان کنکوری با وجود تمامی معایب این سد آموزشی از حذف آن هراس دارند. هراسی که ریشه در شفاف سازی نشدن سازوکار حذف کنکور از سوی نهادهای مربوطه دارد، البته نبود تصمیمی قاطع از سوی متولیان هم گمانه زنی دیگری است که حریف جولان کنکور در جامعه نمی‌شود.

تلف شدن جوانی به قیمت پاسخگویی به یک تست بیشتر/ آرزو‌هایی که در سراب تحصیلات دانشگاهی ناکام ماند

دانش آموزان؛ گرفتار در برزخ تصمیم گیری ها

سال گذشته بود که ابراهیم خدایی رئيس سازمان سنجش در سخنان خود بیان کرد: با توجه به اين مسئله كه هنوز درصد پوشش سوابق تحصيلی آغاز نشده، برای حذف كنكور در رشته‌هاي پرطرفدار ۵ تا ۶ سال آينده چشم‌اندازی وجود ندارد.

پیش از اظهارات خدایی، رئیس مرکز سنجش وزرات آموزش و پرورش در مورد تاثیر نمرات در کنکور برای حذف آن گفت: اگر پایه‌های اول، دوم و سوم متوسطه به طور کامل مستقر و امتحانات نهایی برای آنها برگزار شود؛ در کنکور سال 98 می‌توان سوابق هر سه سال دوره متوسطه را اعمال کرد.

حال در میان این اظهارات و لنگ زدن قانون حذف کنکور ناشی از نبود برنامه مناسب همچنان باید شاهد افول آموزش های واقعی در مدارس، جولان مافیای کنکور، دور شدن دانش آموزان از مهارت های زندگی و بسیاری از عواقب آموزشی و پرورشی باشیم که تنها مستلزم تصمیم گیری قاطع نهادهای قانونگذار و ایجاد الزام اجرایی برای دستگاه های مجری است.

به هر روی تسری کنکور به تمام مقاطع تحصیلی و خیمه بر بدنه نه چندان قوی نظام آموزشی تراژدی است که هنوز هیچ کس پایانی مناسب برای آن درنیافته و ابهام از ثمره کار وجود دارد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۷ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
کنکور واقعا خیلی خوبه.قبلا که حدود یک میلیون وبیشتر کنکوری داشتیم چطور برداشته نشد حالا که خیلی کم شده وامکانات زیاد باز هم دانش آموزان تنبل هستند.نظام آموزشی ایراد دارد.از زمانی که جای نمره وضعیت خوب وبدو... لحاظ شده بی سوادی بیشترشده .دانش آموزی که سال اول دبستان ضعیف هست متاسفانه به پایه دوم می رود والی آخر ونتیجه حالا همین دانش آموز بدون کنکور وارد دانشگاه می شود
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۱:۵۹ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
همه فقط حرف از حذف کنکور میزنند ولی هیچکس راه حل منطقی و حوابگو برای جایگزینی ارائه نمیده
راه حلی که دانش آموزان در هر کجای ایران با هر سطح آموزشی ک مکان تدریس داره ضرر نکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۴ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
درنهایی تقلب ولورفتن سوال هاهرسال هست اوناروچه میکنید
United States of America
ناشناس
۱۹:۵۳ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
در حال حاضر اسم کنکور بازاری پر رونق را ایجاد کرده است که درآن اموشگاه های بسیار وکتاب هایکمک درسی درآن به فر وش میرسند و آنچنان رونقی دارد که در ساعاتی مناسب از کانال های مختلف تلویزیون هم آموزش پخش می شود همراه با هیجان واسترس برای والدین ودانش آموزان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۹ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
کنکور نباید حذف بشه
Iran (Islamic Republic of)
عباس ر شیدی جزنی
۱۶:۵۰ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
باسلام اوٖل اینکه باید اکر امتحانات ازدوره اول متوسطه نهای نمیشه برگزار کردحتما دزره دوم نهایی باشد ونمره انها رااعمال کنند
دوم اینگه درپایان هر سال تحصیلی ازمون تستی توسط اموزش وپرورش ویا سازمان دیکری بطور هماهنگ برگزار بشه وسپس باضرایبی که کارشناسان دروس اعلام میدارند میانگین گرفته بعد رتبه داوطلب را اعلام کنند
نتیجه اینکه همه چیز در 3ساعت ویا بیشتر خلاصه نمیشه(کنکور)
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۶:۳۰ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
من مطلبو نخوندم ولی با حذف کنکور مخالفم چون قطعا کسی که (هوش+استعداد) بیشتری داره حقش دانشگاه و رشته بهتره و متناسب توانشه که با کنکور افراد به نتیجه تلاش و هوششون میرسن بیشتر تلاش البته
کنکور بستر خوبی برای تلاشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۶ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
ببینید کشورهای اروپایی که در امر اموزش موفق عمل کردند کنکور دارند؟ چگونه هستش ؟
باید شرط معدل باشه و علاوه بر اون هر دانشگاهی واسه خودش ازمون جدا داشته باشه مثلا علوم پزشکی بیاد ازمون عملی و کتبی بگیره از داوطلبان واجد شرایط بعد مصاحبه کنه و اونچیزی که نیاز داره برداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۵ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
نه تنها کنکور حذف نشده بلکه کنکور های مختلفی در عناوین و قالب های دیگر نظیر کنکور دکتری و ازمون های استخدامی بوجود امده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۹ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
من الان چهارساله پشت کنکورم بخاطر قبولی در رشته موردنظرم (پزشکی) هر سال که ما میخونیم و چن درجه بیشتر مطالبو یاد میگیریم هزار برابر اون سال کنکور سختتر میشه اینقد سوالارو پیچیده میدن که دیگ کمک درسی هم فایده نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۲ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
اگر ضمن برگزاری کنکور آزمون مهارت نیز برگزار بشه مشکلات استخدامی هم رفع میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
اگر همه ی افراد به توان استعداد خودشون تحصیل کنند نه تنها مشکل بیکاری حل ميشه بلکه استرس و بیماری بشدت کاهش پیدا می کنه و پتانسیل های اقتصادی کشور افزایش پیدا می کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۲ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
مرگ بر اسرائیل جنایت کار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۰ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
چه ربطی داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۷ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
کنکور حذف شه خیلی خوب میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۰ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
کنکور رقابتی خیلی عالیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۵ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
دانشگاه های دولتی افزایش پیدا کنه خیلی عالی میشه
Netherlands
ناشناس
۱۰:۵۶ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
سلام من یک پشت کنکوریم و به مدت سه سال هست که دارم برای رشته دلخواهم تلاش میکنم اتفاقا صبح که از خواب بیدار شدم داشتم به این موضوع فکر میکردم که از زمانی دوم دبیرستان بودم تا الان که بیست ویک ساله ام نگران کنکور بودم و روزانه به طور متوسط ده ساعت از روزم رو میزارم برای خوندن و مطمین هستم که این روند تا سی و چند سالگیم ادامه داره بخاطر دانشگاه در صورتی که من الان باید دانشگاه میبودم و شش ترم گذرونده بودم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۳ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
واقعا؟
هدفت چیه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
استعداد بر تر بودن به اینه که تو یه زمان مشخص به تعدادی سوال مشخص پاسخ بدیم نه اینکه شب امتحان برای نهایی بخونیم و نمره بگیریم و اخرشم ده هزار تا بیست تو کشور داشته باشیم و کلی تقلب چرا انقدر کنکور و میکوبین ژاپن و ترکیه هم کنکور دارن ژاپن مگه پیشرفته نیست الان همه مشکلات مملکت برای کنکوره ؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
یزدان
۱۰:۴۸ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
اصلا قضیه کنکور نیست, باید یه چیزی باشه که بین بیست هزار معدل بیست فقط هزار نفر رو انتخاب کنه برای رشته پزشکی, اینایی که میگن کنکور باید حذف شه,آیا راهکاری برای انتخاب اون هزار نفر از بین بیست هزار معدل بیستی دارند(فرض میکنیم معدل نوزده و نود هیچ حقی ندارند),هر راهکاری بدید کمتر از کنکور وقت دانش آموز رو نخواهد گرفت. معقولانه به اندیشیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۸ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
کنکور خوبه چون اطلاعات عمومی زیاد میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۸ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
باید دروس تخصصی آموزش داده شه
Iran (Islamic Republic of)
نسیم
۱۰:۲۱ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
در کشورهای توسعه یافته رشته های صنعتی و مهندسی پرطرفدارن ولی توی کشور ما تنها رشته ای که بعدش میتونی مشغول کاربشی زیرشاخه های پزشکی هستش که متاسفانه خیلیها تو رشته های دیگه بیکارن،کاش واقعا تدبیر درستی صورت بگیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۴ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
کنکور باید برداشته شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۳ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
کنکور باید حداقل سه بار با فاصله زمانی مناسب بشه تا استرس جوونا از بین بره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۲ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
تعدادی از دوستان ما وقتی اوضاع بازار کار را دیدند . ترم اول انصراف دادند و جذب بازار کار شدند. چهار سال زودتر جذب بازار کار شدن خیلی بهتر از گذراندن چهار سال عمر برای مدرکی است که وقتی برای کار به جایی مراجعه میکنید میگویند چه کاری بلدی
United States of America
امین
۰۹:۰۲ ۰۵ آذر ۱۳۹۶
من هم امسال کنکور دادم و پزشکی قبول شدم اما به مشکل برخوردم چون دوران کنکور همش نکته یاد میگرفتیم تست میزدیم ولی دانشگاه این طوری نیس که باید با پوست و گوشتت مطلب رو بفهمی استرس کنکور واقعا زیاده چه قبل کنکورچه بعدش که منتظر اعلام نتایج اولیه و نتایج نهایی هستی
آخرین اخبار