به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،این روزها در بازارهای میوه مازندران که قدم میگذاری میوهای سبز زنگ شبیهه گوجه سبز را میبینی که در بساط فروشنده هاست.
میوهای که خیلیها آن را نمیشناسند و حتی نامش را نمیدانند.
فیجوآ میوهای است که در برزیل به وجود آمده است و نام این میوه به صورتهای فیجوآ، فیجوا، فی جوآ، فی جوا و فیجووا نوشته میشود و آن را با نام فوجیا نیز میشناسند.
در ایران به طور محدود در استانهای گیلان و مازندران کشت میشود.
فوجیا که اصولا میوه مناطق مرطوب و نیمه گرمسیری شناخته میشود به اندازه گردو و با رنگی سبز از طرفداران بسیار زیادی در شمال کشور برخوردار است و محدود بودن میوه باعث عدم نفوذ آن به دیگر مناطق کشور میشود.
فیجوا درختی همیشه سبز با گلهای قرمز رنگ و رشد آرام است که هم بعنوان گیاهی زینتی و هم بعنوان پرچین مقاوم به باد استفاده میشود.
گلهای فیجوا دو جنسی هستند و تکی یا خوشهای میرویند و ارتفاع درخت تا ۷ متر هم ممکن است برسد. میوههای سبز و بیضی شکل آن در فصل پاییز میرسد.
این میوهها گوشتی و آبدار، و شیرین و معطر هستند که به محض رسیدن باید آنها را از درخت چید و زود مصرف کرد، چون بعد از مدت کوتاهی بر روی میوه لکههایی ایجاد میشود.
با فرارسیدن اواسط آبان ماه میوه فوجیا که از خواص درمانی بسیار زیادی برخوردار است، در شهرستانهای آستارا و تالش در شمال استان گیلان برداشت میشود.
خیرالله ابوالحسنی مدیرجهادکشاورزی عباسآباد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: فی جوا درختی است تک پایه که ارتفاع آن بین ۲ الی ۵ متر است که انواع اصلاح شده لنکران، آستارا و خزر از پر محصولترین و مناسبترین نوع در مازندرن است.
وی افزود: ۳ هکتار از باغات این شهرستان اختصاص به تولید فی جوا دارد و پیش بینی میشود امسال حدود ۴۰ تن فی جوا از آن برداشت شود.
یکی از کشاورزان شهرستان عباس آباد درباره این میوه میگوید: میوه فی جوا سرشار از ید است و برای مرباجات و ترشیجات استفاده میشود.
این کشاورز با بیان اینکه میوه فی جوا باید بلافاصله بعد از رسیدن از درخت چیده شود، افزود: فی جوا خاصیت انبار داری ندارد و در صورت استفاده نکردن به موقع، پیدا شدن لکههایی روی فی جوا آن میوه را به یک میوه فاقد صرفه اقتصادی تبدیل میکند.
نهال فی جوآ را میتوان در مناطق معتدل تا گرمسیری پرورش داد.
این گیاه به آبیاری منظم نیاز دارد و خاک آن باید همیشه مرطوب باقی بماند.
مقاومتش در سرما زیاد است و تا دمای منفی ۱۰ درجه را تحمل میکند و بیش از آن گیاه از بین میرود، البته گیاهان جوان به وزش باد حساس هستند.
دمای بالای ۳۲ درجه نیز برای رشد میوهی آن مضر است. میوههای مناطق سرد خوش طعمتر از مناطق گرم هستند.
فیجوا همچنین نسبت به شوری، خشکی و تا حدی سایه، مقاوم است.
درختچه فی جوا از سال سوم تا پنجم به بار مینشیند و در سال نهم پرمحصول میشود.
فی جوا به راحتی از طریق بذر تکثیر مییابد، اما نهالها غالباً شبیه پایه مادری نیستند.
از شاخهها میتوان قلمه گیری کرد و در سیستم میست یا مه افشان میتوان آن را ریشه دار کرد.
از طریق پیوند رقمهای مطلوب روی پایههای بذری نیز میتوان به تکثیر فی جوا اقدام کرد و این میوه سبزرنگ که تقریباً به
اندازه کیوی است، مانند کیوی بعد از کندن پوست آن به طور کامل قابل استفاده و خوراکی است.
نهال فی جوا یک درختچه تک پایه و همیشه سبز با رشدی آرام است که میتواند به ارتفاع و پهنای ۴.۵ متر برسد.
نهال فی جوا نسبت به مرکبات به سرما حساسیت کمتری دارد و تا دمای منهای ۱۰ درجه سانتیگراد را تحمل میکند و نسبت به نهال کیوی محکمتر است.
قوی دل پرورش دهنده و توزیع کننده میوه فی جوا در غرب مازندران میگوید: در حال حاضر در یک باغ ۱۰۰ متری فی جوا را پرورش میدهد.
وی افزود: با اطلاع رسانی درست درباره میوه فی جوا و خواص آن میتوان این میوه کمتر شناخته شده را به مردم شناساند و کشت آن را در مازندران گسترش داد.
محققان و کارشناسان تغذیه خواص زیادی از میوه فی جوا کشف کردند.
میوه فی جوا از خواص جادویی در درمان گرفتگی شریانهای قلب و گواتر ناشی از کمبود ید شناخته میشود.
۲۳درصد از حجم هر میوه آن را ویتامین ث. تشکیل میدهد و مقادیر قابل توجهی ید ویتامینهای پی وای و مواد سودمندی مانند کومارین سینکو مارین و متیل بنزوات دارد.
میوه فی جوا به صورت خام و همچنین بصورت فرآوری شده مانند مربا شربت کمپوت و حتی شکلات استفاده میشود.
با توجه به سطح بالای استقبال مردم از آن تقریبا کمیاب است و به عنوان سوغات به دیگر نقاط کشور نیز ارسال میشود.
گزارش از سیده حکیمه موسوی ازنی
انتهای پیام/ر