مدیر مسئول نشر تایماز در گفتگویی به بیان عوامل موثر بر کاهش سرانه مطالعه در کشور پرداخت.

مجید باشعور مدیر مسئول نشر تایماز در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛  درباره علت‌های سرانه پایین مطالعه در کشور گفت: مسئله اساسی که درباره سرانه پایین مطالعه در کشور وجود دارد این است که مردم واقعا احساس نیاز نمی‌کنند به همین دلیل از کتاب استفاده نمی‌کنند. آنچه در کتاب‌ها وجود دارد با آنچه توقع مردم از کتاب است، تفاوت دارد. افراد کمی به سمت راحت طلبی رفته‌اند و سطح سواد در جامعه پایین آمده است و کتابی را هم که می‌خوانند چیزی از آن متوجه نمی‌شوند. بحث فضای مجازی هم قبل از اینکه در کشور ما باشد در کشورهای دیگر وجود داشت اما در سرانه مطالعه این کشورها تاثیری نگذاشت و در مقابل سرانه مطالعه در کشور ما را بسیار کاهش داد.

وی افزود: مردم ما خلاصه‌نویسی می‌کنند و سطحی‌نگر شده‌اند. موضوع دیگری که وجود دارد این است که هر کسی از راه می‌رسد یک کتاب می‌نویسد و هیچ نظارتی روی مباحث درون آن نیست. کتاب‌های ریاضی، فیزیک، فنی و مهندسی و پزشکی ما اشتباه دارد. ارشاد این اشتباهات چاپی و یا محتوایی را به خود ناشر و مولف واگذار می‌کند. حساسیت زیادی که روی رمان و شعر به خرج می‌دهند روی این نوع کتاب‌ها نیست. در این میان دانشگاه‌ها نیز به هر کتابی امتیاز می‌دهند و تأکیدشان فقط بر آرم انتشارات است. در حال حاضر فقط مردم کتاب‌ها را می‌بینند اما باسوادهایشان هم رغبتی به خواندن ندارند.

مدیر مسئول نشر تایماز با اشاره به اینکه کتاب درست و مفید در کشور ما بسیار کم است، اظهار کرد: فردی در 28، 29 سالگی 150 عنوان کتاب به نامش است و این اتفاقی است که در جامعه ما رخ می‌دهد. گاهی حاصل تمام زحمت چندین ساله یک نفر 2 تا 3 کتاب می‌شود و فردی دیگر در طی 10 سال 200 عنوان کتاب منتشر می‌کند که بیشتر این آثار کپی هستند. مقالات و کتاب‌ها شبیه هم است و مردم هم اعتمادی به آنها ندارند. این روند کتاب‌سازی در بین کتاب‌های درسی هم وجود دارد زیرا مدارس و دانشگاه ها به انتشار کتاب امتیاز می‌دهند و این کتاب‌ها نوشته می‌شوند. بهبود شرایط سرانه مطالعه کتاب یک کار شخصی نیست و یک نفر نمی‌تواند کاری از پیش ببرد. ارزش‌ها در جامعه تغییر کرده است و اگر ارزش‌ها سر جای خودش برگردد فرد رغبت پیدا می‌کند برای نگارش یک کتاب 2 تا 3 سال وقت بگذارد.

باشعور ادامه داد: برای بهبود سرانه مطالعه کتاب باید ساختاری عمل کرد و ارزش‌گذاری‌ها تغییر کند. بالای 10 هزار ناشر در کشور فعالیت می‌کنند. ما در کشورمان بیشتر از هند و آمریکا دانشجو داریم باید بپذیریم در بسیاری از مباحث ایراداتی داریم که لازم است اصلاح شود و سیاست‌گذاری‌های کلان کشور تغییر کند. از سوی دیگر افرادی هستند که خانوادگی انتشارات دارند و همگی کارهای تکراری انجام می‌دهند. در مجموع، بیشتر کتاب‌هایی که چاپ می‌شوند، پوسته هستند و درون و هسته‌ای ندارند. ناشران ما بدون برنامه و سیاست‌گذاری‌های هدفمند کتاب چاپ می‌کنند.

 

انتهای پیام/

برای بهبود وضعیت سرانه مطالعه در کشور چه باید کرد؟

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار