به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، احمد شاه شریفی همراه با برادرانش نخستین فارم پرورش شترمرغ را در ولایت هرات باستان ایجاد کرد. او کارش را با سرمایه گذاری ۵۰ هزار دالر از فروش خانهای شخصی خودش آغاز کرد.
او در صحبتی با اسپوتنیک گفت: به منظور معرفی این پرنده و عرضه محصول جدید و مفید برای هموطنان، دست به راه اندازی این کار نموده است.
او یادآور شد: مدت یک سال میشود که ما این فارم را افتتاح نمودیم و بار نخست ۱۲۰ قطعه جوجه شترمرغها را از کشور ایران خریداری و به هرات وارد کردیم. در آغاز بنابر کمبود امکانات شماری زیاد از ین پرندهها تلف شدند، اکنون تعداد شترمرغهای بالغ در فارم او ۵۰ قطعه میرسد.
سال قبل وزن هر کدام از جوجه شترمرغ های، که در زمان خرید بیست روزه بودند حدود یک الی دو کیلو بود، اکنون وزن هر کدام شان به صد تا یک صدو بیست کیلو رسیده است. با ایجاد فارم ما خواستیم از این طریق خدمتی به وطن و هموطنان خود کرده باشیم. زیرا قسمیکه به همه معلوم است پرورش حیوانات و پرندگان دیگر در افغانستان مروج هستند، اما در مورد پرورش شتر مرغ تا اکنون هیچ کدام اقدامی صورت نه گرفته بود. من خواستم یک محصول جدید را به هموطنان خود پیشکش کنم.
شرایط پرورش و نگهداری شتر مرغ در افغانستان بسیار مساعد است.
به گفتۀ آقای شریفی، آب و هوای افغانستان برای پرورش شتر مرغ مساعد است. او میگوید: جای مسرت است که شتر مرغهای ما نسبت به ایران، که دومین کشور از نظر پرورش شترمرغ و صادر کننده گوشت شتر مرغ در منطقه شمرده میشود، خیلی خوب رشد نموده و آب و هوای افغانستان نسبت به ایران برای پرورش آنها مناسبتر ثابت شده است.
تصمیم دارم در آینده شرایط کار را در مزارع پرورش شتر مرغ برای هموطنان ما آماده سازم.
در قسمت آماده ساختن جای کار برای جوانان آقای شریفی گفت: در ایران بیش از هزار مزرعهها و فارمهای پرورش شتر مرغ فعالیت میکنند، و در هر مزرعه صدها نفر مصروف کار هستند. اما فارم ما، چون امکانات مالی کمتری دارد، بنا تنها خودم با اعضای خانواده خویش این کار را به پیش میبرم. سرمایه برای ایجاد فارم را من از پول فروش خانه خود آماده نمودم. فعلا ما حدود ده نفر اعضای یک خانواده هستیم که مصروف پرورش شتر مرغهای هستند. تصمیم دارم تا فعالیتهای خود را گسترش داده و امیدوارم در آینده برای شمار زیادی هموطنان خود امکانات برای کار را ایجاد نمایم و بتوانم شرایطی را ایجاد کنم که از ۵۰ تا ۱۰۰ نفر را در هر مزرعه کار دهم.
ما فعلا سرمایه نداریم و هیچ گونه کمک از طرف دولت و مقامات وزارت زراعت دریافت نکرده ایم. با وجود درخواستهای مکرر ما حتی مقدار کمی غذا هم برای فارم به صورت حمایت پیشنهاد نشده است.
ما امیدوار هستیم که با کمک و حمایه تجار ملی، ریاست زراعت و مالداری ولایت هرات و همچنین سعی و تلاش خود برنامههای بزرگی را در آینده عملی کنیم.
در افغانستان گوشت شتر مرغ جای گوشت گوسفند را میگیرد
ما پنجاه قطعه شتر مرغهای داریم که تا سه سالگی رسیده اند و امیدوار هستیم که تا دو سال آینده تولید همین فارم کوچک ما تا ۱۰۰ الی ۵۰۰ قطعه و یا هم بیشتر شتر مرغ برسد.
آقای شریفی یادآور شد که امکانات شان محدود است. زمینی که آنها در اختیار دارند برای ۱۰-۲۰ قطعه شتر مرغ است. شتر مرغ نوع پرندهای سنگین است که تا ۵۰ سال عمر میکند و از هر شترمرغ میتوان ۳۰ الی ۵۰ قطعه جوجه را پرورش داد. او میگوید: اگر غذای مناسب به شترمرغها داده بتوانیم تولید دلخواه خود را به دست خواهیم آورد. جوجههای شتر مرغ روزی یک سانتیمتر رشد کرده و در ده ماهگی قابل کشتار میباشند.
این پرندهها برای دامداران بهترین جایگزین برای گاو و گوسفند هستند؛ چراکه نگهداری شان کم مصرف است و در محیطها و آب و هوای مختلف سازگاری دارند. این پرندگان از ۳۰ درجه زیر صفر تا ۵۰ درجه سانتی گراد بالای صفر میتوانند زنده بمانند.
ما تا اکنون تبلیغات برای فارم خود راه اندازی نکردیم، اما در یکی از محلات هرات مرکز فروشات را ایجاد نمودیم.
تصمیم دارم محصولات دیگر از قبیل: تخم، روغن، پر و حتی پوست شتر مرغ را جهت تولید چرم به بازار عرضه نمایم.
تعداد مشتریان ما فعلا محدود است و آنها کسانی هستند که در مورد فواید این نوع گوشت معلومات دارند. آنها سفارشات شان را به ما میفرستند و ما برای آنها محصول مورد ضرورت شان را آماده میسازیم.
در مورد همکاری با نهادهای طبی و بهداشتی او گفت: که فعلا ما امکانات لازم را در دسترس نداریم تا در مورد فواید گوشت و محصولات شترمرغ تبلیغات لازم را نشر کنیم. مغز این پرنده در درمان بیماری آلزایمر موثر است و از بافت زانوی شترمرغ جهت دستگاههای الکترونیکی، مخابراتی استفاده میشود. حتا گفته میشود که قرنیه چشم این پرنده را میتوان به قرنیه چشم انسان پیوند زد.
ما میخواهیم با حمایت دولت از محصولات شتر مرغ حداعظم استفاده را کنیم و به بازارهای بین المللی راه پیدا کنیم.
آقای احمد شاه شریفی در اخیر صحبت هایش با اسپوتنیک افزود: در کشورهای آسیای میانه شترمرغ نیست و این کشورها آن را از خارج وارد میکنند؛ در صورتیکه افغانستان در این عرصه تولید داشته باشد، کشورهای آسیای میانه بازار خوبی برای صادرات محصولات شترمرغ اند.
اگر ما بتوانیم به نتایج دلخواه خود برسیم و پرورش شترمرغ را در افغانستان ترویج بدهیم، آسیای میانه بهترین بازار برای فروش محصولات ما خواهد بود، زیرا که کشورهای آسیایی میانه آن را از افریقا و اروپا وارد میکنند که برای شان بسیار قیمت تمام میشود.
حالا باید منتظر ماند و دید که فارم پرورش شترمرغ در افغانستان چگونه به پیش خواهد رفت؛ آیا همانند مرغ داریهای این کشور به خاطر عدم حمایت دولت و واردات بی رویه فراوردههای مرغ از کشورهای همسایه و منطقه با خطر ورشکستگی روبرو خواهد شد و یا رشد خواهد کرد.
انتهای پیام/